به گزارش خبرنگار مهر، اصطلاحهایی مانند نانو، دانش بنیانها و فناوری نوین در حوزه انواع تولید و خدمات زیاد شنیده میشود. در حالی که بخش زیادی از فعالیتهای اقتصادی در کشور در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، خدمات و… سنتی است اما فعالان زیادی مدعی هستند بر اساس علم روز حرکت میکنند. امروز از هر شرکت تولیدی درباره سیاست و برنامههای آن پرسیده شود عنوان میکنند بر اساس فناوری نوین یا دانش بنیانها فعالیت دارند و همگی مدعی داشتن واحد تحقیق و توسعه فعال هستند. از سوی دیگر شرکتهای نوپا و حتی دارای سابقه با عنوان دانش بنیان همچون قارچ در کشور سبز شدهاند که خروجی در اقتصاد نداشتهاند.
حال پرسش این است که نانو با دانش بنیان چه تفاوتی دارد و آیا بین شرکتهای دانش بنیان و فعالان با فناوری نوین ماهیتاً تفاوتی وجود دارد؟ حسنعلی ازگلی یکی از کارشناسان حوزه اقتصاد و شیوههای نوین در این باره به مهر گفت: ماهیت و روش فعالیت ۳ گروه شرکتهای نانویی، دانش بنیانها، و شرکتهایی که با فناوری نوین فعالیت دارند با یکدیگر متفاوت هستند.
وی افزود: تفاوت ماهوی نه تنها در نحوه بیان تعریفها وجود دارد بلکه در نحوه کار و اجرا هم هر ۳ گروه با یکدیگر متفاوت هستند.
وی تصریح کرد: دسته بندی این ۳ گروه بر اساس عملکرد آنها بوده و در اقتصاد به لحاظ جنس کار و سطح مدیریت و درآمدها قطعاً متفاوت عمل میکنند.
خصوصیات نانویی ها
ازگلی در ادامه به تعریف ماهیت هر ۳ گروه پرداخت و درباره شرکتهایی که بر اساس علم نانو فعالیت دارند، گفت: برخی فعالیتهای حرفهای در بخش تولید و خدمات بر پایه علم نانو است. فناوری نانو یکی از زیرمجموعههای حوزه مهندسی مواد و چند حوزه علمی دیگر مثل شیمی، پلیمر و… است. شرکتها روی مواد نانو فعالیت داشته و کاربرد آنها در صنایع مختلف از جمله ادوات کشاورزی است.
وی افزود: نانو یکی از سودآورترین و جدیدترین علومی است که به وجود آمده و در کشور ما هم یکی از علوم پرطرفدار است. از زمانی که حوزه نانو در دنیا شکل گرفت ایران یکی از کشورهایی بود که به این جرگه پیوست.
این کارشناس حوزه فناوری ادامه داد: سرمایه گذاری خوبی در دانشگاهها انجام شد که خروجی آن متخصصان فارغ تحصیلی است که شرکتهای فناور در حوزه نانو را ایجاد کردهاند.
او گفت: در حوزه مواد در بخشهای مختلف از پزشکی تا صنعت و کشاورزی محصولات متنوعی در بازار وجود دارد. دولت هم به این شرکتها خدمات ارائه میدهد و یکی از زمینههای اولیه شکل گیری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همین شرکتهای نانویی بودهاند.
ازگلی با بیان اینکه فعالیت شرکتهای شکل گرفته بر پایه علم نانو سود زیادی دارند، اظهار کرد: سعی دولت حمایت گسترده از این شرکتها بود تا اقتصاد بر محور علم و فناوری به نحوی در کشور پی ریزی شود. در ادامه هم زیرمجموعه علوم دیگر به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیوستند و هر کدام زیرگروههایی را در این معاونت شکل دادند. در ادامه برای حمایت از آنها صندوقهای مختلف شکل گرفتند.
جذابیت دنیای نانو
این کارشناس حوزه فناوری در ادامه سخنان خود تاکید کرد: نانو ذرات بسیار ریز هستند که دنیای جدیدی را در شکل گیری موادی با قابلیت مختلف در حوز علم و مواد ایجاد کردهاند.
ازگلی یادآور شد: روشهای دستیابی به این مواد در شکلهای مختلف برای کاربردهای مختلف سبب شد تا بشر بتواند موادی با کیفیتهای بسیار بالا از حوزههای پزشکی و صنعتی تا حتی نظامی با هزینه کم ایجاد کند. این امر برای تولید محصولات جدید بسیار جذاب است.
نظر شما