خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب_ زینب رازدشت: باد ملایمی در محوطه مصلی میوزید و نور خورشید هنوز عرض اندام میکرد. ون ها پشت هم قطار شده بودند تا بازدیدکنندگان را به محوطه شبستان برسانند. آغاز سی امین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، ساعت ۱۷ اعلام شده است. به ساعت نگاه میکنم. عقربههای ساعت نشان میدهند که هنوز ۲۰ دقیقهای مانده است.
جمعیت زیادی در محوطه ورودی شبستان منتظر هستند. برخی قرآن به دست گرفتهاند و از این فرصت برای آیاتی از قرآن بهره مند میشوند و عدهای دیگر در خصوص دورههای گذشته نمایشگاه صحبت میکنند. در این میان هم صدای شادی و هیجان کودکان در محوطه مصلی شنیده میشود که با یکدیگر بازی میکنند.
در حاشیههای محوطه، قومیتهای مختلف در داخل چادرهای شأن محصولات محل و شهر سکونت شأن را در معرض نمایش بازدیدکنندگان قرار دادهاند. پخت نانها و آشهای محلی فضای سنتی را در این نقطه مصلی خاص کرده است. گروهی از ترکمنها هم به تبلیغ محصولات شأن میپردازند و با روسریهای گل گلی از شهر و دیار خود برای بازدیدکنندگان صحبت میکنند.
رأس ساعت ۱۷، درهای ورودی نمایشگاه باز میشود. از دالانهای مصلی به سمت بخش عفاف و حجاب راهی میشود. از بخش تشریفات میگذرم. به رواق غربی میرسم. تا حدودی راه زیادی را از مصلی آمدهام و این مسیر را با دوره گذشته قیاس میکنم که بخش عفاف و حجاب در نیم طبقه مصلی قرار داشت.
جلوتر میروم و مقابل خود درهای قهوهای رنگ را می بی نم. با جمعیتی وارد میشوم. ابتدای ورودم سالن یک است. مانتو، عبا، روسری، شال، جانمازی و دیگر محصولات حجاب را در غرفهها مقابل خود می بی نم.
غرفه آرایی خاص این بخش با طاقهای آبی رنگ، فضای زیبایی را به نمایشگاه قرآن بخشیده است و حس خوبی را به بازدیدکنندگان منتقل میکند.
عدهای بانوان نوزادان خود را در کالسکه گذاشتهاند و با فرزندان قد و نیم قد خودشان غرفهها را میچرخند. با وجود آنکه نیم ساعتی از شروع کار نمایشگاه گذشته بود، کیسههای خرید در دستان بازدیدکنندگان خودنمایی میکرد.
سلیمانی: اگر به انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب، بال و پر داده شود تا به اتحادیه تخصصی تبدیل شود، میتواند بازوی توانمند برای اصناف شود. ما در مقابل اصناف نیستیم بلکه در کنار اصناف هستیم برخی از غرفهها روسریهایی به حراج گذاشتهاند. آن هم به قیمت ۵۰ هزار تومان! روسری را از متصدی غرفه میگیرم. روسری رنگی با طرحهای ابر و باد، در میان دستانم جای میگیرند. به جنس آن توجه میکنم و می بی نم دست کمی از روسریهای با کیفیت ندارد. قیمت دوخت یک دستمال بعید می دانم ۵۰ هزار تومان باشد، چه برسد آنکه قیمت روسری این مقدار باشد. قدری تعجب میکنم. وارد غرفه میشوم و با متصدیان آن صحبت میکنم.
دلیل متصدیان غرفه برای حراجی روسریها جالب است. آنها عنوان میکنند به نوعی نذر حجاب را در این نمایشگاه اجرا میکنیم و دوست داریم بانوانی که تا حدودی به لحاظ اقتصادی ضعیف هستند، دست خالی از نمایشگاه نروند و حداقل یک روسری خریداری کنند. وارد راهروهای سالن میشوم. عباهای کارشده با طراحیهای زیبا نظرم را جلب میکند. تصورم بر این بود که حداقل قیمتهای این عباها چیزی بالغ بر چند میلیونی باشد اما با مشاهده قیمتها متوجه میشوم که رقمها کمتر از تصوراتم بوده است.
به دلیل تقارن این روزها با ایام قدر، زیرصدای نمایشگاه پخش مداحیهای مختلف است که تا اندازهای حس و حال زیبایی را به نمایشگاه بخشیده است. در سالن دو، بخشی به نام عکاسی حجاب قرار داده شده است که فرد در آن نقطه سوژه یعنی میان دو بال فرشته قرار میگیرد و عکاس از او عکس میگیرد و در پایان عکس را برای فرد بولوتوث میکند. این بخش مورد استقبال بسیاری از بانوان قرار گرفته است و صفی در این بخش تشکیل میشود.
در بخش دیگری شاهد اتاق مادر و کودک هستیم که بانوان پیش از خرید و بازدیدشان میتوانند کودک خود را به این بخش بسپرند تا با حضور مربیان فرزندان شأن چند ساعتی مورد مراقبت قرار بگیرند.
آن طرف تر شاهد صف طولانی هستم. جلوتر میروم و بخش دوخت رایگان را می بی نم. در این بخش بانوانی که چادرهای شأن را از بخش عفاف و حجاب خریداری کردهاند، میتوانند چادرهای شأن را برای دوخت رایگان به این بخش بسپرند و در زمان نیم ساعت چادر دوخته شده را تحویل بگیرند. با چند تن از غرفه داران وارد صحبت میشوم. برخی از آنها از وضعیت باز بودن درها و نشستن گرد و خاک روی محصولات، نظافت ناکافی، تهویه نامناسب گلایه داشتند که البته پس از بازدید چند ساعته در این بخش گلایههای شأن کاملاً درست و منطقی بود.
برخی دیگر از غرفه داران هم از چیدمان غرفهها به صورت خطی گلایه داشتند و بر این تصورند که اگر چیدمان غرفهها به صورت مربع یا مستطیل بود، خرید کردن راحت است و بازدیدکننده را دچار اشتباه نمیکند. حمید عاملی یکی از غرفه دارانی است که در ایام کرونا خسارت بسیاری را متحمل شد. او تولیدکننده الیاف طبیعی است و این نوع تولید را کار بسیار تخصصی میداند. غرفه این تولیدکننده دارای ۱۳ نوع محصول همچون شلوار، پیراهن، مانتو، تونیک در رنگها و سایزهای مختلف مردانه زنانه است.
وی با اشاره به محل بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم گفت: جداسازی بخش فروش از بخش محتوایی نمایشگاه قرآن نباید اتفاق میافتاد و ما هر اندازه به شبستان نزدیک تر بودیم، به نفع تولیدکنندگان برای فروش میشد.
این غرفه دار گفت: از شبستان تا بخش عفاف و حجاب مسیر طولانی است و بسیاری از بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن در جریان این بخش نیستند و یا اگر هم باشند، به دلیل مسیر طولانی به این سمت نمی آیند.
وی افزود: تقارن ماه مبارک رمضان با ایام عید و مباحث اقتصادی از جمله مباحثی است که سبب شد تا قدری قدرت خرید مردم کمتر باشد.
این تولیدکننده گفت: به عقیده اقتصاددانها، اقتصادهای کلان کشور را بنگاههای کوچک و خرد میچرخانند و هم اکنون از میان ۲۶۰ غرفه، بالغ بر ۲۰۰ نفر تولیدکننده هستند و این رقم یعنی آنها بخش عظیمی از حجاب و پوشاک استان تهران و کشور را ساپورت میکند درحالی که مورد حمایت قرار نمیگیرند.
ایجاد سکوهای دائمی، خواسته تولیدکنندگان محصولات حجاب است
وی با اشاره به ایجاد سکوهای دائمی گفت: ایجاد سکوهای دائمی به نفع تولیدکنندگان است. شاید تولید کار سختی باشد اما به هرحال تولیدکننده راهش را پیدا میکند تا محصولش را به تولید برساند، اما کار فروش سختتر از تولید است. بنابراین سکوی دائمی میتواند به فروش محصولات کمک کند.
این تولیدکننده گفت: ایجاد سکوهای دائمی در سطح شهر، اولین و بهترین خواسته تولیدکنندگان است؛ همچنین ارائه محلی رایگان یا با هزینههای پایین برای تولید از دیگر مواردی است که میتواند در بحث حمایت قرار بگیرد.
وی افزود: دولت میتواند ارزهای حمایتی خود را برای خرید پارچه به تولیدکنندگان ارائه کند تا بتوانند محصولات شأن را با قیمتهای مناسب در اختیار خریداران قرار دهند.
عاملی گفت: مقام معظم رهبری امسال را سال مهار تورم و رشد تولید نامگذاری کردند، اما بر این باورم مسئولان عکس این فرمایشات را متوجه شدهاند و عملکردشان در راستای مهار تولید و رشد تورم است. متأسفانه کسی به فرمایشات مقام معظم رهبری گوش نمیدهد و مطلقاً هیچ حمایتی از هیچ تولیدکنندهای نمیشود.
چیزی به افطار باقی نمانده است اما همچنان این بخش شلوغ تر میشود و انگار در هر دقیقه به جمعیت بازدیدکنندگان اضافه میشود.
در این فرصت باقی مانده به سراغ اسدالله سلیمانی مدیر بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی میروم تا در خصوص مشکلات غرفه داران و تولیدکنندگان صحبت کنم.
وی در ابتدای صحبتهایش به عدم همکاری مصلی با بخش عفاف و حجاب اشاره کرد و گفت: بنظرم عدم همکاری مصلی با بخش عفاف و حجاب به نوعی دهن کجی به فرمایشات مقام معظم رهبری است که در فرمایشات اخیرشان در بحث حجاب تأکید کردند و در این باره فرمودند که مباحث سیاسی، اقدامات دشمن و سازمان جاسوسی پشت صحنه این مسائل اخیر است. انتظارمان این بود که حداقل مسئولان مربوطه پیام مقام معظم رهبری را میشنیدند.
مدیر بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم گفت: امسال متأسفانه تهمتهای بسیاری بر من زدند و عنوان کردند که تجار و دلال پارچه هستم که از تریبون خبرگزاری مهر اعلام میکنم یک متر پارچه از طریق گمرگ وارد کشور نکردهام. من نه واردکننده و نه صادرکننده و نه تاجر پارچه هستم بلکه یک تولیدکننده ساده هستم که در میدان عمل، قرمایشات مقام معظم رهبری را شنیدم و وصایای شهدا را نصب العین خود قرار دادم و امروز در حوزه عفاف و حجاب کار میکنم.
مقام معظم رهبری امسال را سال مهار تورم و رشد تولید نامگذاری کردند، اما بر این باورم مسئولان عکس این فرمایشات را متوجه شدهاند و عملکردشان در راستای مهار تولید و رشد تورم است وی افزود: این تهمتهای نابه جایی که بر میزند، نمیتواند سبب شود که از وضعیت مصلی انتقاد نکنم. زیرساخت مصلی برای برگزاری بخش عفاف و حجاب که جزو پرمخاطب ترین بخش نمایشگاه قرآن است، افتضاح بود.
سلیمانی گفت: گلایههای غرفه داران را قبول دارم، زیرا حرف شأن منطقی است. خاک روی محصولات شأن نشسته است. برق این بخش مشکل دارد و با ژنراتور است. وضعیت گرمایشی آنقدر نامناسب بود که در روزهای ابتدایی نمایشگاه که همزمان با سرد شدن هوا بود، چند نفر از همکارانم سرماخوردند و مریض شدند.
وی ادامه داد: دسترسی به بخش عفاف و حجاب بسیار سخت است و ورد و خروج غرفه داران به سختی صورت میگیرد. متأسفانه هر چیزی که بتواند مانع برگزاری یک نمایشگاهی در شأن بانوان جمهوری اسلامی باشد، اینها مانع شدند. نمی دانم کارهایشان عمدی یا سهوی است. اما آن چیزی که مردم میگویند این است که شما جزو تبعید شدگانید.
مدیر بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن گفت: آنها نمیخواهند بخش عفاف و حجاب دیده شود، چطور میشود بخشی که انقدر مخاطب دارد و حتی رئیس جمهور در آئین افتتاحیه نمایشگاه درباره حجاب صحبت کرد، چرا باید مورد بی توجهی از سوی مسئولان مربوطه صورت بگیرد.
وی افزود: بخش تولیدات حجاب، بخش ویژه ای است و ما ادعا داریم این بخش باید به عنوان کالای فرهنگی شناخته شود، چرا باید انقدر مظلوم واقع شود که حتی یک خبر تا چند روز از صداوسیما در خصوص بخش عفاف و حجاب منتشر نشد و حتی شاهد یک زیرنویس در صداوسیما نبودیم. آن چیزی که مربوط به انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب بود، همه تلاش مان را برای برگزاری بهتر بخش عفاف و حجاب داشتیم که طی ۴۰ روز همکارانم در این بخش فعال بودند تا بتوانیم بهترین، وزین ترین و زیباترین نمایشگاه را در این شرایط با ۲۶۰ غرفه علم کنیم.
سلیمانی گفت: در دورههای گذشته که بخش عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن را برگزار کردیم، یکبار آقای فقهی زاده معاون وقت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را ندیدیم، اما طی این دوسال شاهد حضور آقای علیرضا معاف معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش عفاف و حجاب هستیم و از نزدیک با ما تعامل دارند و برای حل مشکلات مان تلاش میکنند. آقای معاف بسیار مورد هجمه برخیها قرار گرفت که بخش عفاف و حجاب دست کارگروه ساماندهی مد و لباس باشند درحالی که او مقابل همه ایستاد و این بخش را به دست انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب سپرد.
تا امروز تخلفی را از غرفهداران شاهد نبودیم
وی افزود: آنهایی که این بخش را به معاونت قرآن و عترت اجاره دارند، چندان با معاونت صادق نبودند و در خصوص مشکلات برق و خاک و نظافت چیزی نگفتند و به نوعی معاونت در عمل انجام شده قرار گرفته بود که امیدواریم این مشکلات برای دوره آینده مرتفع شود.
مدیر بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه قرآن با اشاره به تعداد اندک غرفههای پارچه فروشان گفت: سیاست مان در این دوره بر تعداد اندک این صنف بود؛ چراکه برخی از پارچه فروشان به نوعی واسطه بودند و ادبیات شأن با ادبیات نمایشگاه هم خوانی نداشت، به همین دلیل آنها را حذف کردیم و از طرفی در بررسیهای مان برآورد کردیم که چرا باید از میان ۱۲۰ تولیدکننده، ۳۵ تولیدکننده پارچه فروش باشند. بنظر میرسد همان ۱۰ غرفه نیازهای بازدیدکنندگان را تأمین کند.
وی ادامه داد: در صنف پارچه فروشان شاهد تخلف بسیاری هستیم و ممکن است پارچههای چینی را به جای کره و پارچههای کره را به جای پارچههای ژاپن
بفروشند و نظارت بر تعداد زیاد آنها کار سختی است، به همین دلیل سعی کردیم با ۱۰ غرفه صنف پارچه فروشان را در این بخش داشته باشیم.
سلیمانی در پاسخ به این پرسش که طی این مدت تخلفی در بخش عفاف و حجاب صورت گرفته است یا خیر، گفت: متأسفانه تهمت داشتیم و تخلفی را شاهد نبودیم. یکی از دلایل اینکه تخلف را نداشتیم اعتماد و حرف شنوی از انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب بود. پیش از نمایشگاه هم به آنها گفتهام که هدف مان جریان سازی و ذائقه سازی است و لطفاً این مراتب را رعایت کنند. همچنین از همه آنها تعهد گرفتهایم که همین تعهد مانع تخلف شأن میشود. در این دوره از نمایشگاه شاهد تخفیف ۱۵ درصدی هستیم و البته غرفه حجاب شهرکرد و نذر حجاب هم محصولات شأن را ۳۰ درصد پایینتر از محصولات نمایشگاه به فروش میرسانند.
مدیر بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در خصوص ضرورت ایجاد اتحادیه محصولات حجاب گفت: شاید هم اکنون اتحادیه پوشاک فعالیت داشته باشند و در این اتحادیه تولیدکنندگان با توایی هستند که در بحث پوشش عفیفانه، تولیدات خود را دارند. امروز شرایط جنگ را پیش رو داریم همانطور که در آن مقطع بزرگترین ارتش دنیا را داشتیمف اما بدنه ارتش سرجایش ماند و ما سپاهی را در کنار ارتش تشکیل دادیم و امروز این سپاه بازوی توانمند ارتش است.
وی ادامه داد: اگر به انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب، بال و پر داده شود تا به اتحادیه تخصصی تبدیل شود، میتواند بازوی توانمند برای اصناف شود. ما در مقابل اصناف نیستیم بلکه در کنار اصناف هستیم.
صدای اذان شنیده میشود، غرفه داران برای نماز و افطار آماده میشوند. خانوادهها در محوطه مصلی اتراق کردهاند و گروه گروه زیر انداز انداختهاند و مشغول هستند. اذان به این بخش میرسد: «حَیَّ عَلَی خَیْرِ الْعَمَلِ» بشتابید به سوی بهترین کارها (و ای کاش ما هم به کلام خدا لبیک میگفتیم به زعم خودمان در حوزه مسئولیت مان بهترین عمل میکردیم.
بخش عفاف و حجاب سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تا روز شنبه ۲۶ فروردین در رواق غربی مصلی در دو سالن و از ساعت ۱۷ تا ۲۴ ادامه دارد.
نظر شما