به گزارش خبرنگار مهر، بر کسی پوشیده نیست که رسانهها در جهان کنونی کنشگرانی قدرتمند هستند که صرفاً نباید آنها را در قالبهای کلیشهای و رایج تحلیل کرد. به بیان سادهتر، "رسانه" در اشکال مختلف آن، پدیدهای هوشمند است که به ویژه در پازل تأمین منافع ملی کشورهای گوناگون در عصر جدید میتواند کنشگری و نقش مهم و مؤثری را ایفا کند. از این رو رسانههای برون مرزی کشورمان نیز که طیف متنوعی را شامل میشوند هم در چارچوب این معادله، از ارزش و اهمیتی قابل توجهی برخوردار هستند.
در این میان، شبکه "هوسا تی وی" که رسانه برون مرزی کشورمان با جامعه هدف کشورهای آفریقایی است، از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است. زیرا این رسانه نه فقط کار تسهیل مراودات و روابط ایران در حوزههای مختلف با ملل آفریقایی را برعهده دارد بلکه در انجام فعالیتهای رسانهای خود به طور خاص باید تبلور عینی نگاه اصلاح شده در کشورمان نسبت به توسعه روابط با قاره آفریقا باشد. موضوعی که از چشم انداز کلی میتواند نقشی قابل توجه را در تأمین اهداف و منافع ملی کشورمان نیز بازی کند.
از این رو ۲ دستورکار عمده و محوری این شبکه در نگاه به قاره آفریقا و اجرای برخی اصلاحات در این رابطه با همکاریهای نهادها و مسؤولین ذیربط از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اولاً، هوسا تی وی جلوهای عینی از کنار گذاشتن نگاههای فصلی از سوی برخی نخبگان فکری و سیاسی کشورمان نسبت به کشورهای آفریقایی است. در این راستا پیشتر شاهد آن بوده ایم که مثلاً در حوزه سیاست خارجی کشورمان نگاهی پایدار به کشورهای آفریقایی و توسعه روابط با آنها و بهره برداری از مزایای این رابطه وجود نداشته است اما به ویژه همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم در ایران و تاکید این دولت بر توسعه مناسبات با ملل آفریقایی، هوسا تی وی نیز قادر است بیش از پیش به جلوهای عینی از نگاه پایدار و غیر فصلی ایران به قاره آفریقا و توسعه روابط با ملل این قاره تبدیل شود.
دوماً، با توجه به رشد و توسعه اقتصادی قابل توجه شمار قابل توجهی از کشورهای آفریقایی، هوسا تی وی میتواند نقشی پررنگ را در برجسته سازی هر چه بیشترِ ظرفیتهای قاره آفریقا جهت توسعه مناسبات با ایران برعهده داشته باشد. به بیان سادهتر، تعامل این شبکه با فعالان اقصادی و فرصتهای اقتصادی که در قاره آفریقا جهت توسعه مناسبات با ایران وجود دارد، میتواند روند گسترش مراودات دو طرف را تسهیل کند و به طور خاص آن نگاه سنتی در میان طیفهایی از افکار عمومی و نخبگان سیاسی کشورمان که قاره آفریقا را قاره فقر و محرومیت و بدبختی میدانند اصلاح کند.
در واقع، هوسا تی وی میتواند نه به مثابه یک کنشگر صرفِ منفعل بلکه همچون بازیگری فعال و قدرتمند ظاهر شود و خود یکی از مؤلفههای مؤثر در قدرت بخشی به سیاست خارجیِ آفریقایی ایران باشد. موضوعی که بدون تردید جدای از دستاوردهای سیاسی و اقتصادی برای کشورمان میتواند تا حد زیادی موقعیت و جایگاه ایران در عرصه بین المللی را نیز ارتقا بخشد.
در این چهارچوب، نکته مهم این است که همانطور که گفته شد، نباید هوسا تی وی را صرفاً رسانهای منفعل با وظایف روتین رسانهای دانست بلکه این شبکه آن هم در شرایطی که دولت سیزدهم کشورمان از علاقه مندی جهت توسعه روابط با ملل آفریقایی سخن میگوید، میتواند ظرفیت ساز باشد و چه در بُعد فکری و ذهنی و چه عملیاتی و اجرایی، مزایا و منافع قابل توجهی را نصیب کشورمان کند.
نظر شما