خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: این هفته با سپری شدن ماه مبارک رمضان و علی رغم تعطیلیهای عید سعید فطر؛ حوزه کتاب و ادبیات هفته پر خبری را پشت سر گذاشت به شکلی که در مرور رویدادهای این هفته به بررسی ۱۲ خبر مهم پرداختهایم.
با توجه به نزدیک شدن به ایام برگزاری سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران سهم بالای اخبار این هفته متعلق به این رویداد فرهنگی است که نشان از انجام مقدمات برگزاری آن است. در کنار آن درگذشت عباسعلی براتی پور، آغاز فصل سوم درس گفتارهای شاهنامه، آغاز پویش کتابخوانی «قصههای شیرین دلستان و گلستان»، برگزاری نمایشگاه کتابهای برنده جایزه تیودور سیوس گیزل و معرفی نامزدهای هفدهمین جایزه کتاب سال شعر ایران از جمله رویدادهای مهم دیگری هستند که در گزارش این هفته به آنها پرداختهایم.
مشروح این گزارش را در ادامه میخوانید:
درگذشت شاعر بلندآوازه انقلاب و دفاع مقدس
استاد عباسعلی براتیپور، شاعر انقلاب، دفاع مقدس و اهل بیت علیهم السلام، مرد وارسته، مهربان، دوستداشتنی، متدین، دیشب بر اثر ایست قلبی، دار فانی را وداع گفت.
قرار است مراسم تشییع آن مرحوم، روز یکشنبه از محل حوزه هنری تهران برگزار شود.
بهت نگاه، وعده دیدار، کتیبه شکیب، سینای سبز عشق، با شقایقها برادر، عطش عشق، داغ تشنگی، سوار مشرقی، در ساحل علقمه، ماه در فرات، گزیده ادبیات معاصر ۲۴، زیتون و زخم، دل و دریا، سه مجموعه شعر درباره رحلت امام راحل (ره) و … بخشی از آثار زندهیاد براتیپور هستند.
آغاز عملیات انتقال تجهیزات آمادهسازی نمایشگاه کتاب
علی رمضانی سخنگو و قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در آستانه عید فطر؛ در پیامی در فضای مجازی، نوشت: ساعتی پس از پایان نماز عید فطر در مصلی، عملیات انتقال تجهیزات آمادهسازی نمایشگاه کتاب توسط همکاران عزیز آغاز شد.
رمضانی در ادامه این پیام نوید انجام چهار فعالیت از جمله: فراخوان ناشران برای نهایی کردن ثبتنام قبلی بر اساس متراژ اختصاص یافته، فراخوان کتابفروشیها برای ثبتنام در بخش مجازی، فراخوان ناشران دیجیتال برای ثبتنام، آغاز انتقال کتابهای ناشران خارجی به گمرک نمایشگاه را داد.
آغاز غرفهبندی و تجهیز بخشهای مختلف نمایشگاه بینالمللی کتاب
حسین صفری مدیر کمیته اجرایی و رفاهی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گفت: به دلیل برپایی نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم و همچنین برگزاری باشکوه نماز عید سعید فطر به امامت رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) در مصلی امام خمینی (ره)، محدودیتهایی برای آغاز عملیات اجرایی آماده سازی این دوره از نمایشگاه کتاب تهران وجود داشت. طبق جدول زمانبندی، صبح شنبه (دوم اردیبهشتماه ۱۴۰۲) ساعتی پس از پایان نماز عید فطر با همکاری خوب مسئولان مصلی، فعالیتها آغاز و اولین محموله نیازهای پشتیبانی برای جانمایی در بخشهایی همچون ناشران داخلی و شبستان وارد مجموعه شد.
وی افزود: در این دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، جانماییها در فضایی به مساحت ۱۲۰ هزار مترمربع صورت خواهد گرفت و در فاصله ۱۷ روز مانده به شروع این رویداد، باید بیش از سه هزار غرفه آماده شود. از امروز (سوم اردیبهشتماه ۱۴۰۲)، عملیات غرفهبندی و تجهیز بخشها آغاز شد.
آغاز فصل سوم درس گفتارهای شاهنامه
نخستین جلسه از فصل سوم درس گفتارهای شاهنامه با ارائه یوسفعلی میرشکاک، شاعر و پژوهشگر ادبی، سه شنبه ۵ اردیبهشت در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد.
این سلسله گفتارها که به خاطر همزمانی زمان نشستها با زمان افطار در ماه مبارک رمضان متوقف شده بود؛ از این هفته هر سهشنبه توسط دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری از ساعت ۱۷ تا ۱۹ در سالن سلمان هراتی حوزه هنری با حضور یوسفعلی میرشکاک برگزار میشود.
آغاز ثبتنام کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب
به منظور حمایت از کتابفروشان و در راستای تقویت و اصلاح چرخه توزیع، امکان حضور کتابفروشیها در شکل مجازی این دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فراهم شد.
شرایط ثبتنام کتابفروشان در «سامانه خرید از کتابفروشی» اعلام شده و کتابفروشان فعال سراسر کشور که با توجه به ضوابط و شرایط اعلام شده در این سامانه عضو شدهاند میتوانند از امروز دوشنبه چهارم اردیبهشت با مراجعه به پنل کاربری خود در نشانی v.ketab.ir تقاضای حضور و فعالیت در شکل مجازی نمایشگاه را ثبت کنند.
احداث بخش مجلات نمایشگاه کتاب
همزمان با برپایی سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و به منظور حضور مجلات تخصصی و متناسب با مخاطب این نمایشگاه، بخش مطبوعات در فضایی مشتمل بر ۲۰۰ متر مربع برای حضور مجلات، میزبان این گروه از نشریات کشور در شبستان اصلی نمایشگاه کتاب است.
آغاز پویش کتابخوانی «قصههای شیرین دلستان و گلستان»
نوزدهمین پویش کتابخوانی پویا با محوریت کتاب «قصه های شیرین دلستان و گلستان» نوشته محمد حمزه زاده از سهشنبه ۵ اردیبهشت با همکاری مرکز رسانهای شیرازه و انتشارات هزاربرگ آغاز شد.
مجموعه «قصههای شیرین دلستان و گلستان» نتیجه دغدغه نویسنده و سالها تجربه نویسندگی است. با دیدن عنوان کتاب شاید گمان کنید این مجموعه مثل بسیاری مجموعههای دیگر بازنویسی حکایتهای قدیمی برای نسل جدید است. گرچه ریشه همه این داستانها به فرهنگ کهن ایران و اسلام باز میگردد؛ اما تمام داستانها تازه و جدید هستند. ماجراهای این پنج جلد در دو روستای دلستان و گلستان میگذرد.
برگزاری نمایشگاه کتابهای برنده جایزه تیودور سیوس گیزل
جایزه «تیودور سیوس گیزل» به نویسندگان و تصویرگرانی اهدا میشود که برجستهترین کتاب را برای نوآموزان به زبان انگلیسی در آمریکا منتشر کردهاند. آثار برنده این جایزه باید دارای ارزش ادبی و هنری و از تخیل و خلاقیت بالایی برخوردار باشند، ضمن اینکه نوآموزان را به خواندن تشویق کنند.
برندگان جایزه «تیودور سیوس گیزل» یک مدال برنز دریافت میکنند و کتاب برنده در کنفرانس سالانهی انجمن کتابخانههای آمریکا (ALA ) معرفی میشود. این جایزه در سال ۲۰۰۴ بنیانگذاری شد و از سال ۲۰۰۶ هر ساله اهدا میشود.
معرفی نامزدهای هفدهمین جایزه کتاب سال شعر ایران
نامزدهای جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب خبرنگاران توسط دبیرخانه این رویداد معرفی شدند. فراخوان هفدهمین دوره جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب خبرنگاران با نکوداشت یاد «مفتون امینی» و «هوشنگ ابتهاج»، از برگزیدگان ادوار این جایزه منتشر شده بود.
آغاز ثبتنام دریافت یارانه خرید از نمایشگاه کتاب
ثبتنام یارانه اعتباری خرید کتاب ویژه بخش مجازی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای سازمانها و نهادها از چهارشنبه ۶ اردیبهشت آغاز شد و متقاضیان میتوانند برای ثبتنام به سامانه bon-org.tibf.ir مراجعه کنند.
سازمانها و نهادها به منظور تجهیز کتابخانهها یا تأمین منابع علمی مراکز دانشگاهی و آموزشی میتوانند برای دریافت یارانه اعتباری خرید کتاب ویژه بخش مجازی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ثبتنام کنند.
یارانه اعتباری خرید کتاب روی کد ملی اشخاص شارژ خواهد شد و این یارانه صرفاً در بخش مجازی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قابل استفاده خواهد بود و اولویت با سازمانها و نهادهایی است که درخواست خود را زودتر ثبت کنند.
آغاز ثبتنام ناشران دیجیتال برای سیوچهارمین نمایشگاه کتاب تهران
ثبتنام ناشران دیجیتال برای حضور در سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ششم اردیبهشت آغاز شد و تا دهم اردیبهشت ۱۴۰۲ ادامه خواهد داشت. به این ترتیب ناشران میتوانند تا دهم اردیبهشتماه ۱۴۰۲ با مراجعه به سامانه ketab.ir در یکی از دو بخش برحامل یا برخط ثبتنام کنند.
همچنین ناشران بر حامل میتوانند همزمان با حضور در بخش حضوری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در بخش مجازی این نمایشگاه نیز فعالیت کنند. سال مبنای عرضه کتاب برای فروش در شکل مجازی، کتابهای منتشر شده از سال ۱۳۹۸ به بعد است.
انتشار فراخوان جذب نیرو برای تکمیل کادر اطلاعرسانی نمایشگاه کتاب
مرکز اطلاعرسانی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از افراد متقاضی برای همکاری موقت دعوت میکند.بر اساس این فراخوان، فعالان فرهنگی و مذهبی علاقهمند به همکاری در این زمینه در صورت دارا بودن شرایط سنی (۱۶ تا ۳۲ سال)، محل سکونت در ایام نمایشگاه ترجیحاً تهران و تعهد کاری ۱۴ روزه (۸ صبح تا ۲۱) تا یکشنبه دهم اردیبهشتماه فرصت دارند درخواست خود را از طریق آدرس ketabika.com/registerform ثبت کنند.
نظر شما