به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه آزاد، فرزاد جهان بین با سفر به قزوین، زنجان، ارومیه و مهاباد در جمع اساتید همیار فرهنگ دانشگاه های آزاد اسلامی این استانها حاضر و به تبیین مفهوم اساتید همیار فرهنگ پرداخت.
وی در این نشست ها با اشاره به بیانات امیرالمومنین عنوان کرد: امام علی(ع) میفرمایند؛ اقبال مردم زمانی به تعلیم علم کم میشود که میبینند بیشتر عالمان از علم خود منتفع نمیشوند. امروز در جامعه ما اقبال به علم دانشگاهی و حضور دانشگاه در بین مردم کاهش پیدا کرده است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: نمونه بارز کاهش تمایل در بین جوانان جهت ادامه تحصیل کاهش ۵۰ درصدی در انتخاب رشته جهت ورود به دانشگاه ها است به گونه ای که امروز ۶۰۰ هزار صندلی خالی در دانشگاه ها داریم.
وی با ابراز تاسف از اینکه در برخی از استان های کشور نرخ بیکاران تحصیل کرده ۳ برابر بیکارانی است که تحصیلات دانشگاهی ندارند، اذعان کرد: توانایی فردی نهتنها توانایی اجتماعی را نمیتواند ایجاد کند، بلکه بعضا توانایی فردی نیز ایجاد نمیکند و این امر را نیز مخاطب او که همان جوانان هستند به خوبی میبینند.
جهان بین برای افزایش اقبال به دانشگاه و طرح مفهوم تربیت جامع با اشاره به اهمیت تربیت تخصصی در محیط دانشگاه ها تصریح کرد: در زمینه تربیت تخصصی دانشجویان باید تغییراتی ایجاد کرد؛ چرا که تربیت تخصصی بی ارتباط با عمل و بدون توجه به آمایش منطقهای انجام میشود.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه ضروری است دانشجویان در رشته های تخصصی متناسب با آمایش منطقه ای و بسته به نیاز همان منطقه تربیت شوند، عنوان کرد: به عنوان مثال نمیشود مهندسی مکانیک در جنوب کشور همان گونه تربیت شود که مهندس مکانیک در شمال غرب کشور تربیت میشود. امروز سرعت تغییرات بسیار زیاد است و به عنوان مثال هر چند سرفصلهای رشته معماری در سال ۹۲ و ۹۷ تغییر یافته است اما در سال ۱۴۰۲، این سرفصلها خیلی تناسبی با واقعیات میدان ندارد.
جهان بین با بیان اینکه تربیت اعتقادی مبحث مهم دیگر در تربیت دانشجویان است افزود: دانشگاه ها باید در تربیت انسان محترم به عنوان کف تربیت اعتقادی و هویتی و انسان مومن انقلابی به عنوان سقف این تربیت، اهتمام ویژه داشته باشند چرا که تحصیل جوانان در چنین محیط هایی موجب دلگرمی و حمایت خانواده ها از تحصیل فرزندانشان می شود.
وی در ادامه مباحث خود افزود: تربیت مهارتی و افزایش توان حل مساله و تربیت اجتماعی نیر از دیگر مباحث مهم در امر تربیت است. در روایات اسلامی آمده که سن ۱۴ تا ۲۱ سال سن وزارت است. به این معنی که جوان باید برای زیربار کارهای بزرگ رفتن و مسئولیتپذیری آماده شود. در این سن افراد با تربیت اجتماعی میتوانند از سادهانگاری پرهیز کنند و توانایی درک پیچیدگیهای اجتماعی را کسب کنند. ما نیز به «تربیت جامع» نیاز داریم و دانشگاه با این تربیت جامع میتواند نقش بیبدیلی در حیات اجتماعی پیدا کند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه باید در کنار تربیت تخصصی افراد به سه بخش تربیتی اجتماعی، حل مساله و اعتقادی توجه شود عنوان کرد: سن بلوغ اجتماعی در شرایط حاضر تغییر پیدا کرده و از ۱۹ سال به ۲۴ سال افزایش پیدا کرده است لذا در کنار آموزش های معمول باید به این ۳ ساحت تربیتی نیز به ویژه توسط استادن دانشگاه توجه شود.
وی با اشاره به نحوه ورود معاونت فرهنگی به این ۳ مقوله بیان کرد: در بررسیهای انجامشده به این نتیجه رسیدهایم که این مهم تنها با انجام اقدامات فوقبرنامه محقق نمیشود. به علت آنکه اقدامات فوقبرنامه همه دانشجویان را پوشش نمیدهد و تاثیرگذاری عمیقی نیز روی افراد ندارد. به بیان دیگر اگر همه اقدامات فوقبرنامه در یک واحد دانشگاه به بهترین صورت ارائه شود، تنها توانایی دربرگیری ۲۰ درصد از دانشجویان را دارد و ۸۰ درصد مابقی از این جمع خارج میمانند. بیانیه رسالت تعلیم و تعلم اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی که توسط دکتر طهرانچی صادر شد، ماحصل این جمعبندی بود که ایشان داشتند.
وی با استناد به بیانیه رسالت تعلیم و تعلم اجتماعی دانشگاه آزاد ادامه داد: باید به سراغ استاد رفت و درواقع اساتید همیار فرهنگ حلقه اتصال دانشگاه و تاثیرگذاری این نهاد علمی روی دانشجویان برای تربیت مهارتی، اجتماعی و اعتقادی هستند.
نظر شما