خبرگزاری مهر - گروه استانها: از اواسط سال گذشته با استقرار سامانه «نانینو» در نانواییها و مدیریت توزیع آرد در استان قزوین انتظار میرفت شرایط برای نانواییها بهبود یابد اما در ماههای اخیر گلایهها در رابطه با این سامانه افزایش یافته است.
این سامانه با هدف توزیع هدفمند آرد در استان قزوین راهاندازی شد و حتی در ماههای نخست بیش از ۵۰۰ تن از آرد مصرفی استان را کاهش داد. این در حالی بود که مسئولین اعلام کردند با فعالیت این سامانه دیگر چیزی به نام سهمیه آرد نداریم و هر نانوایی به میزان پخت خود در ماه قبل آرد جدید دریافت خواهد کرد.
تا اینجا مشکلی وجود نداشت و حتی این روند میتوانست باعث مدیریت توزیع شود اما مشکل از جایی شروع شد که دادههای تعریف شده در این سامانه از نظر نانوایان منطقی نیست و باعث کاهش غیرمنطقی میزان آرد تحویلی به نانواییها میشود.
ادامه این روند و کاهشی که از نظر نانوایان معقول و منطقی نیست خود را در سطح شهر نشان داد و در یکی دو ماه اخیر شاهد ایجاد تعطیلیهای بیشازحد، صفهای طولانی در نانواییها، کاهش وزن خمیر و همچنین کاهش سطحی کیفی نان شده است.
کمبود آرد دلیل تشکیل صفهای طولانی
محمدی یکی از شهروندان قزوینی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در یکی دو ماه گذشته برای گرفتن حتی یک نان باید در صفهای طولانی به ایستیم.
وی افزود: خیلی از نانواییها تعطیل هستند و دلیل آن را که جویا میشویم به ما نبودن آرد و کمبود آن مطرح میکنند و همین امر نیز در نهایت به افزایش صف و گرفتار شدن مردم تبدیل شده است.
جعفری یکی دیگر از شهروندان قزوین در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات مطرحشده اظهار کرد: تنها مشکل صف ایستادن نیست بلکه به دلیل کاهش وزن چونه های خمیر از کیفیت نان هم کاسته شده است.
این شهروند با بیان اینکه تنها نظارت کافی نیست، ادامه داد: به نظر میرسد وقتی یک مشکل در اکثر نانواییهای قزوین به یکباره ایجاد شده نظارت راهحل اصلی نیست و باید دنبال یافتن علت و حل آن بود.
شغل نانوایی دیگر بهصرفه نیست
احمدی یکی از نانوایان قزوینی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات نانوایان اظهار کرد: دیگر کار نانوایی اصلاً بهصرفه نیست و واقعاً نانوایان شرایط سختی را تجربه میکنند.
وی ادامه داد: عرصه از هر سو بر این صنف تنگ شده و مشکلات روزبهروز افزایش مییابد و خیلی از نانوایان هم دوست دارند شغل خود را در این شرایط تغییر دهند.
این نانوا با بیان اینکه مشکل از زمانی شروع شد که سامانه نانینو به نانوایان واگذار شد، تصریح کرد: نانوایان مشکلی با مدیریت توزیع آرد ندارند اما این روند باید منطقی و صحیح باشد.
دادههای سامانه منطقی نیست
وی تأکید کرد: دادههای ارائه شده به این سامانه اصلاً منطقی نیست و به دلایل غیرمعقولی باعث کاهش میزان آرد نانوایان میشود.
احمدی بیان کرد: فروش ما هیچ کاهشی پیدا نکرده و حتی در ماههای مثل ماه رمضان افزایش نیز داشتهایم اما هیچوقت نهتنها میزان آرد افزایش نداشته بلکه همواره کاهش داشته است.
وی ادامه داد: سامانه خرید نان با تعداد بالا را خطا محاسبه کرده و باعث کاهش میزان آرد میشود. حال در شهرهای کوچک اطراف قزوین که اهالی روستاها و یا اتباع بیگانه تعداد بالای نان مصرف دارند تکلیف چیست؟
این نانوا ادامه داد: امروز مردم برای خرید مثلاً ۸ نان بربری در نانواییها مشکل دارند و نانوایان این تعداد نان را با یک کارت عابر بانک به مردم نمیدهند.
وی تصریح کرد: برخی نانواییها به دلیل همین دادههای سامانه نانینو برای ۱۰ روز تنها ۷ کیسه آرد تحویل گرفتهاند و دلیل آنهم محاسبات سامانه است که نشان میدهد کار ایراد دارد.
هیچکس مشکلات نانوایان را نمیبیند
محمدی یکی دیگر از نانوایان قزوین نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه رفتار سامانه نانینو باعث کاهش سهمیه آرد شده است، ادامه داد: کاهش آرد باعث تعطیلی نانواییها و طولانی شدن صف میشود و از همین رو مجبوریم برای رسیدن نان به همه از میزان وزن چونه های خمیر کم کنیم تا نان بیشتری به مردم رسیده شود.
وی تأکید کرد: مشکل نانوایان تنها آرد نیست بلکه نبود مایهخمیر یا همان مخمر نان در بازار، قیمت کم نان، هزینههای بالای نانواییها باعث بروز مشکل شده و عرصه را برای کار در این صنف تنگ کرده است.
این نانوا با بیان اینکه امروز نانواییها به نوک سیبل حمله مردم تبدیل شدهاند و تمام تقصیرها از آنان دیده میشود، ادامه داد: هیچکسی مشکل نانوایان را نمیبیند و این قشر مشکلات زیادی دارند که نتیجه آن ضعف در خدماترسانی به مردم و نهایتاً نارضایتی مردم است.
سامانه نانینو مشکلات زیادی دارد
مصیب بهرامی رئیس اتحادیه نانوایان استان قزوین نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات نانوایان اظهار کرد: سامانه مشکلات زیادی دارد و شیوهنامه و دستورالعمل مشخصی نیز در رابطه با آن به نانوایان ارائه داده نشده است.
وی بیان کرد: یکی دو جلسه توجیهی برای نانوایان برگزار شده اما گویا کافی نیست و توجیهات انجام شده جوابگوی مشکلات نانوایان و مردم نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان استان قزوین تصریح کرد: تلفن پشتیبانی هم برای طرح سوال و مشکلات ارائه شده اما در صورت صحبت با دو اپراتور متفاوت، پاسخها به یک سوال هم متفاوت است که نشان میدهد حتی متولیان این سامانه نیز شناخت دقیقی از آن ندارند.
وی با بیان اینکه سامانه برخی تراکنشها را نمیپذیرد، تأکید کرد: میگویند محدودیتی در خرید نان نیست اما اگر کسی تعداد بالا نان خرید کند سامانه نمیپذیرد و از سهمیه نانوایان کسر میکند.
این مسئول با تأکید بر اینکه نا هماهنگیهای زیادی در این زمینه وجود دارد، اضافه کرد: قول افزایش دهدرصدی برای نانواییهایی که مصرف متعارف دارند داده شده است.
مشکل نانواییها فقط آرد نیست
وی ادامه داد: مشکل نانواییها فقط آرد نیست بلکه حتی خمیرمایه نیز بهصورت محدود به استان تحویل داده میشود و نانوا برای تأمین نیاز خود مجبور است خمیر موردنیاز خود را از بازار آزاد و با قیمت بیشتر تهیه کند.
بهرامی ادامه داد: این هزینههای بالا، کاهش میزان آرد و کاهش پخت باعث شده تا این شغل دیگر کفاف زندگی نانوایان را ندهد و بهزودی با مشکل تعطیلی خودخواسته و حتی تغییر شغل نیز شاید مواجه شویم.
اما نانوایان در حالی از کاهش میزان آرد یا بهاصطلاح سهمیه ماهانه خود صحبت میکنند که صحبتهای مدیران و مسئولین استان قزوین در این حوزه متناقض است.
گفتههای متناقض مسئولین
آزیتا اسدی مسئول نظارت هوشمند بر نانواییهای استان قزوین ۳۰ فروردین سال جاری در خبری که از سوی روابط عمومی جهاد کشاورزی منتشر شد اظهار کرد: ۹۷ درصد نان فروخته شده در استان قزوین مورد تأیید سامانه هوشمند است.
این در حالی است که عباس رحمانی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قزوین نیز در جلسه هفته گذشته ستاد تنظیم بازار اظهار کرد: میزان توزیع آرد درجهیک استان قزوین در فروردینماه ۷۷۰۰ تن بود که در اردیبهشتماه به حدود ۷۴۰۰ تن رسیده و این به معنای کاهش سهمیه است که علت اصلی آن را نیز باید در دادههای همین سامانه دانست.
منطقی کردن سامانه میتواند نقش مهمی در کاهش مشکلات جاری نانواییها داشته باشد و این کار نیز تنها با بهرهمندی از نظر نانوایان ممکن خواهد بود.
افزایش سهمیه آرد استان نیز که از مطالبات استاندار در آخرین جلسه ستاد تنظیم بازار بود میتواند بخش دیگری از مشکلات را کاهش دهد.
نظر شما