به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم غریب آبادی رئیس هیئت اعزامی جمهوری اسلامی ایران در پنجاه و سومین اجلاس شورای حقوق بشر، روز سه شنبه با کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و اعضای گروه دوستان منشور ملل متحد دیدار کرد.
دبیر ستاد حقوق بشر در نشست با اعضای گروه دوستان منشور ملل متحد، گفت: متأسفانه در حال حاضر برخی از مفاد مهم منشور ملل متحد اجرا نمیشوند و به طور عمدی نادیده گرفته میشوند؛ برای مثال اصولی مانند برابری حاکمیت تمامی کشورها، حل مسالمتآمیز اختلافات، عدم مداخله در امور داخلی دیگران، پرهیز از استفاده یا تهدید به زور، به دلیل اقدامات یکجانبه برخی از کشورهای خاص نقض میشوند و حتی برخی از مهمترین اهداف منشور ملل متحد نیز برآورده نشدهاند.
غریب آبادی، تاکید کرد: یکی از مسئولیتهای اصلی گروه دوستان منشور ملل متحد که از چندین کشور مهم از سراسر جهان تشکیل شده است، تاکید بر چندجانبهگرایی و گسترش این موضوع مهم است.
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین ضمن ارائه گزارشی تفصیلی از اقدامات کشورمان در زمینه حقوق بشر که با استقبال اعضا همراه شد، گزارش مستندی را درباره نقض گسترده حقوق بشر زنان و کودکان در آمریکا و برخی کشورهای غربی مانند فرانسه، آلمان و انگلیس ارائه کرد.
وی با اشاره به اعتراضات گسترده مردم فرانسه در پی قتل یک نوجوان توسط پلیس این کشور، از سکوت کشورهای مدعی حقوق بشر نسبت به سرکوب خشونتآمیز اعتراضات از سوی دولت فرانسه انتقاد کرد.
معاون امور بینالملل قوه قضائیه در بخشی دیگر اشارهای نیز به حوادث پاییز سال گذشته کرد و گفت: در اغتشاشات سال گذشته شاهد یک جنگ ترکیبی همهجانبه علیه ایران بودیم که از تمام ظرفیتها از شبکههای اجتماعی تا رسانهها تا اقدامات تروریستی و دخالت کشورهای خارجی با هدف تغییر نظام سیاسی ایران استفاده شد.
وی تاکید کرد: آشوبهای سال گذشته که خسارات زیادی را در اثر اقدامات اغتشاشگران برجای گذاشت، با عدم همراهی مردم با آشوبگران به پایان رسید که این امر موجب ناامیدی کسانی شد که برای ضربه به جمهوری اسلامی ایران به این اغتشاشات دل بسته بودند.
غریب آبادی همچنین به عفو گسترده محکومان و متهمان اغتشاشات سال گذشته از سوی رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و اظهار کرد: تقریباً تمامی افرادی که اقدامات آنها منجر به محکومیت شد و حتی کسانی که هنوز به اتهامات آنها رسیدگی کامل نشده بود، بهجز تعداد انگشت شماری که جرایم خشن مرتکب شدند، مشمول عفو شدند و پرونده آنها به طور کامل بسته شد.
وی همچنین تشکیل کمیته حقیقتیاب حوادث سال گذشته از سوی رئیس جمهور را نشانه مسئولیتپذیری جمهوری اسلامی ایران عنوان و تاکید کرد: این در حالی است که کشورهای غربی هیچ مسئولیتی در قبال اقدامات ضد حقوق بشری خود بر عهده نمیگیرند و پاسخگو نیستند.
دبیر ستاد حقوق بشر تشکیل هیئت حقیقتیاب از سوی شورای حقوق بشر را اقدامی سیاسی و بلاوجه دانست و گفت: مسئولیت انحصاری حمایت و ارتقای حقوق بشر برعهده خود کشورهاست.
در این نشست، اعضای گروه دوستان منشور ملل متحد ضمن حمایت از اقدامات کشورمان در حوزه حقوق بشر، از مواضع مغرضانه و متناقض کشورهای غربی در قبال حقوق بشر به شدت انتقاد کردند.
اعضای حاضر در نشست تاکید کردند که کشورهای مستقل باید در رابطه با نقض حقوق بشر در کشورهای غربی مانند فرانسه و همچنین مواضع دوگانه و متناقض این دولتها، اقدام کنند تا کشورهای مدعی حقوق بشر نسبت به اقدامات خود پاسخگو و مسئولیتپذیر شوند.
گروه دوستان منشور ملل متحد گروهی در سازمان ملل است که در جولای ۲۰۲۱ در نیویورک توسط ۱۷ کشور عضو سازمان ملل یعنی الجزایر، آنگولا، بلاروس، بولیوی، کامبوج، چین، کوبا، کره شمالی، اریتره، ایران، لائوس، نیکاراگوئه، روسیه، سنت وینسنت و گرنادین، فلسطین، سوریه و ونزوئلا تأسیس شد.
گینه استوایی، زیمبابوه و مالی در ادامه به گروه پیوستند؛ بروندی، اتیوپی، نامیبیا، آفریقای جنوبی و ویتنام نیز در سپتامبر ۲۰۲۲ به عنوان اعضای مهمان یا ناظر به گروه دوستان منشور ملل متحد پیوستند.
هدف اصلی این گروه، حمایت از منشور سازمان ملل است که درصدد ترویج چندجانبه گرایی و استفاده از دیپلماسی در مواجهه با موارد استفاده از زور است؛ از دیگر اهداف این گروه میتوان به ارتقا حقوق بین الملل، هماهنگی در زمینه ابتکارات مشترک به منظور تقویت احترام به اهداف و اصول مندرج در منشور سازمان ملل و ارزشهای گفتوگو، مدارا، همبستگی و همزیستی مسالمتآمیز میان ملتهاست.
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین در ادامه دیدارهای روز سهشنبه خود با «فولکر تورک»، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، دیدار کرد.
در این دیدار، طرفین در رابطه با تعاملات و همکاریهای دوجانبه گفتگو کردند.
نظر شما