خبرگزاری مهر، گروه استانها_ پژمان امیدی: اینجا رودخانه «زهره» است، رودخانهای که از چند مسیر تغذیه شده و با گذری ۴۷۵ کیلومتری در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، فارس و خوزستان جریان دارد.
برای مهارآورد چنین رود خانهای در سالهای گذشته طرحی عظیم و ملی تعریف شد تا در منطقهای به نام «چم شیر» یکی از بزرگترین سدهای برق_ آبی خاورمیانه احداث شود.
سد و نیروگاه «چم شیر» بهعنوان بزرگترین پروژه برق - آبی کشور است که هدف آن ذخیرهشده ۲.۳ میلیارد مترمکعب آب همراه با بهبود کیفیت و کنترل سیلابهای رودخانه زهره و نیز تولید ۴۸۲ گیگاوات ساعت انرژی برق- آبی در سال است
«چم شیر» نامش آشناست، سدی که از پرحاشیهترین سدهای کشور در سالهای اخیر بوده، اکنون با عبور از تمام حواشی زیست محیطی به ایستگاه افتتاح رسیده است.
سد و نیروگاه «چم شیر» بهعنوان بزرگترین پروژه برق - آبی کشور است که هدف آن ذخیرهشده ۲.۳ میلیارد مترمکعب آب همراه با بهبود کیفیت و کنترل سیلابهای رودخانه زهره و نیز تولید ۴۸۲ گیگاوات ساعت انرژی برق- آبی در سال است.
تولید برق، کنترل سیلابهای مخرب رودخانه زهره، اشتغالزایی در زمان اجرای طرح و زیرساختهای صنعت گردشگری و پرورش ماهی از مزایای این سد است.
بلندترین سد وزنی ایران
سد و نیروگاه «چم شیر» تأثیر مهمی در رونق کشاورزی و صنعت گردشگری گچساران خواهد داشت و سد چم شیر بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی «آر. سی. سی» ایران است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری در این خصوص گفت: سد چمشیر از ابرپروژههای تحول آفرین استان کهگیلویه و بویراحمد است.
محسن منصوری در تشریح پروژههای افتتاحی سفر هفته آینده هیئت دولت به کهگیلویه و بویراحمد افزود: طرحهای اقتصادی بزرگی چون سد «چمشیر» که از ابرپروژههای تحول آفرین استان کهگیلویه و بویراحمد بوده، نشانگر عزم دولت سیزدهم برای کشاورزی پایدار در این استان و دیگر استانهای جنوبی کشور است.
گام ۲۲ ماهه دولت سیزدهم برای تکمیل
وی ابراز داشت: دولت در حالی گامهای اثربخش ۲۲ ماهه گذشته را برای تکمیل سد چم شیر برداشت که حاشیه زیادی درباره این سازه بزرگ آبی ایجاد شد، اما مسئولان بدون توجه به مسائل حاشیهای و بر اساس نظرات کارشناسی مبنی بر وارد نبودن انتقادات برای تکمیل این طرح بزرگ، تلاشهای اثربخشی کردند.
منصوری افزود: تلاش برای تکمیل طرحهای بزرگی مانند سد «چمشیر» که پس از نزدیک به ۲ دهه امسال بهرهبرداری کامل میشوند، نشانگر ثمربخش بودن اقدامهای مسئولان استان در دولت سیزدهم بوده است.
آبیاری ۱۴٠ هزار هکتار زمین
معاون اجرایی سد و نیروگاه «چم شیر» گچساران نیز گفت: طول تاج سد ۶۸۰ متر، ارتفاع بدنه سد ۱۵۱ متر، نوع سرریز اوجی دریچه دار با ۳ دریچه قطاعی، حجم مخزن ۲.۳ میلیارد متر مکعب، حجم حفاری و تزریق ۵۴۰ هزار متر، لاینینگ گالریها «دیورا و سقف» و تونلها ۴ هزار و ۴۱۰ متر و احداث راههای دسترسی سد ۲۴ کیلومتر بوده است.
با بهرهبرداری از این پروژه عظیم، بهرهمند شدن ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر از منابع آبی محقق میشود
محمد رضا فاضل افزود: با بهرهبرداری از این پروژه عظیم تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهرهمند شدن ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، ذخیره و کنترل آب رودخانه زهره به میزان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب محقق میشود.
فاضل اظهار کرد: ظرفیت نیروگاه ۳ واحد ۵۵ مگاواتی و ۲ واحد کوچک هر یک به ظرفیت ۵. ۵ مگاوات که درمجموع ۱۷۶ مگاوات است.
وی ابراز داشت: کل تولید انرژی سالانه برای نیروگاه اصلی ۴۴۶ گیگاوات ساعت و برای واحدهای کوچک ۳۶ گیگاوات ساعت خواهد بود.
فاضل خاطرنشان کرد: آورد متوسط و درازمدت رودخانه زهره حدود یک هزار و ۷۰۰ میلیون مترمکعب است، یکی از اهداف اصلی این طرح ذخیره سیلابها، استفاده از آب ذخیرهشده برای توسعه و بهبود فعالیتهای کشاورزی در استانهای بوشهر و خوزستان است.
معاون اجرایی سد و نیروگاه چم شیر گچساران گفت: در رودخانه زهره بخش عمده حجم آورد «بیش از ۷۰ درصد آورده سالانه» تقریباً در چهار ماه از سال و بهصورت سیلابهای بزرگ اتفاق میافتد.
فاضل خاطرنشان کرد: این طرح با هدف و اخذ مجوزهای لازم از جمله مجوز زیستمحیطی از سال ۹۱ شروع شد و با بهترین کیفیت در حد استانداردهای جهانی در حال حاضر فعال است.
مرحله اول آبگیری انجام شد
وی در ادامه تصریح کرد: با اخذ مجوز کمیته آبگیری وزارت نیرو در انتهای پاییز سال ۱۴۰۱ مرحله اول آبگیری طرح شامل اجرای بلاک تونل انحراف، آزمودن و بررسی دریچههای تخلیه کننده، ارزیابی و پایش کیفیت آب مخزن به همراه کنترل و تنظیم میزان رهاسازی آب مخزن بود، با موفقیت انجام شد.
وی افزود: از این سد ۱۲۵ میلیون مترمکعب به گچساران تخصیص دادهشده و هماکنون ۵۱۰ میلیون مترمکعب آب در پشت سد چم شیر ذخیره است و تراز این سد ۵۴۶ متر ارتفاع از سد دریا است.
اعتبار ۲۳٠ میلیون یورویی طرح
فاضل خاطرنشان کرد: اعتبار این طرح از محل فاینانس خارجی ۲۳۰ میلیون یورو بوده که ۲۵ درصد از اعتبارات فاینانس طرح سد و نیروگاه چم شیر، معادل ۶۰ میلیون یورو افزایش یافت.
سنج وضعیت «EC» آب
مدیر عامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: سنجش کیفیت «EC» در آب سد چم شیر انجام شد.
آرش مصلح در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: با بررسی و سنجش انجام شده طی هفته گذشته، کیفیت «EC» آب سد نسبت به سال گذشته نیز بهبود یافته است.
وی ظرفیت دهی برای محیط زیست، کنترل سیلابها، تأمین آب کشاورزی، صنایع و برق را از خروجیهای سد دانست و تصریح کرد: در بخش کنترل سیلابها، رودخانه زهره دارای سیلابهای سنگینی تا ۶ هزار متر مکعب بر ثانیه بوده که بعضاً در مسیر خود طی سالهای قبل تخریب زیرساختها و اراضی را رقم زده است.
مصلح با بیان اینکه سد «چم شیر» کنترل سیلابها، تأمین آب اراضی با ۱۱٠ هزار هکتار، تأمین آب صنایع، تأسیسات نفت، گاز و تولید ۱۷۶ مگاوات برق را خواهد داشت، به مصرف ۵٠٠ مگاواتی کهگیلویه و بویراحمد در حوزه برق اشاره کرد و اظهار داشت: در مجموع ۱۷۶ مگاوات از برق مصرفی استان توسط سد تأمین میشود.
وی گردشگری را از خروجیهای دیگر سد دانست و بیان کرد: یک مخزن دو میلیارد و ۳٠٠ میلیون متر مکعبی در کنار جاده اصلی قابلیت و ظرفیت انواع زیرساختهای گردشگری را دارد.
مصلح «چم شیر» را یک سد استثنایی در کشور دانست و عنوان کرد: در تیرماه سال گذشته آب زهره سنجش شد که «EC» آن ۴٠٠٠ میکروموس بوده و سنجش هفته گذشته بیانگر کاهش «EC» به ۱۵٠٠ است و این به معنای کیفیت بالای آب است.
وی عنوان داشت: در حال حاضر وضعیت آبگیری سد در ۵٠٠ میلیون متر مکعب بوده و افزایش آبگیری کاهش مجدد «EC» را رقم میزند.
فعالیت ۲٠٠٠ نیرو
مدیرعامل آب منطقهای استان کهگیلویه و بویر احمد نیز گفت: یکی از نکاتی که در طول ۱۱ سال عملیات اجرایی سد، کمتر به آن پرداخته شده، این است که ۲٠٠٠ نیرو در آن مشغول به کار بوده و این مهم یک دانشگاه برای استان بوده است.
مصلح نسبت فایده به هزینه طرح را بالا دانست و گفت: بعد از افتتاح، ۲٠٠ نیرو در این سد فعال شده و ۱۲ هزار هکتار از زمینهای استان نیز زیر پوشش قرار میگیرد.
وی افزود: این طرح عظیم هفته آینده در سفر ریاست جمهوری به کهگیلویه و بویراحمد افتتاح خواهد شد.
بزرگترین سد غلتکی غرب آسیا در آستانه بهره برداری قرار گرفته تا تحولی عظیم در بخشهای مختلف کهگیلویه و بویراحمد، فارس و خوزستان شکل گرفته و آب با کیفیت و نیروی برق به دست پر توان مهندسان ایرانی در خدمت رشد و شکوفایی کشور قرار بگیرد.
نظر شما