خبرگزاری مهر، استانها: نیاز ایران به تصویر امیدبخش به عنوان اکسیری برای جامعه ما یک ضرورت و الزام است؛ تصویری که با اعتماد به جوانان معنا مییابد و با دیده شدن نخبگان دانشگاهی، علمی، ورزشی، هنری و… میتواند به عرصه ظهور برسد.
حضور نخبگان در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها نه تنها میتواند این مسیر را رقم بزند بلکه میتواند عاملی مؤثر در کاهش تصمیم گیری های نامناسب، بدون خروجی درست، ناقص و یا همراه با موازی کاریها شود؛ نخبگان با پژوهشهای علمی و مستند، با تجربههای تخصصی و با دسترسی به منابع علمی و تجربی درست میتوانند مسیر حرکت مدیران را به نحو مناسب روشن سازند و از ورود افراد غیرنخبه و یا افرادی که در ظاهر پژوهشگر و کاربلد هستند، جلوگیری سازند.
تشکیل اتاقهای فکر، هیأتها و شوراهای اندیشه ورزی، کمیسیونهای مربوطه و ورود جوانان به این حلقهها بارقههای امیدی از روشن سازی آینده همدان است، فروردین ماه امسال بود که استاندار همدان با بیان اینکه ۱۰۰ نفر از نخبگان علمی جذب دستگاههای اجرایی همدان میشوند، این تصویرسازی روشن را ارائه کرد و بار دیگر، جوانان دانشگاهی همدان، فارغ التحصیلانی که در دانشگاههای معتبر تحصیل کرده و شب و روزهای بسیاری را در حال کسب علم و تحقیق گذراندهاند، ایجاد کرد.
اما در این مسیر، انتخاب این نخبگان علمی به چه نحوی خواهد بود؟ آیا این افراد همانهایی هستند که قرار است با آزمونهای استخدامی جذب شوند و نام آنها را نخبه گذاشتهایم؟ یا عدهای دیگر قرار است وارد ساز و کارها شوند؟ در این مسیر، چه قدر رزومهها مهم است و چه قدر افرادی که واسطه معرفی این افراد میشوند؟ با توجه به نقش جدی نخبگان همدانی در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی، ورود به عرصههای علمی، تصمیم گیری های تخصصی وغیره این موضوع اهمیت جدی پیدا میکند و نیاز به ارتباط جدی بنیاد نخبگان با مدیران استانی احساس میشود و لازم است، هرچه سریعتر شاهد حذف افرادی که نام نخبه را یدک می کشند اما پس پرده خبری از حتی یک مدرک دانشگاهی معتبر نیست، در استان همدان باشیم.
نخبگان همدانی در حل مسائل و تصمیم سازی ها وارد کار شوند
حسن قره باغی در گفتگو با خبرنگار مهر به نقش نخبگان همدانی در تصمیم سازی ها اشاره کرد و گفت: در مفهوم علم، نخبگان میتوانند در شرایط و اصطلاح روز که ما در حال حاضر با آنها در ارتباط هستیم و ارتباطات مختلف که مردم راحت انجام دهند، میتوانند در تولید علم همچنین در خصوص تولید و گسترش نظریهها و تبدیل آن به فناوریها نقش مؤثری داشته باشند و در زندگی مردم اثر تولید علمی خود را نشان بدهند.
استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه ملایر با اشاره به اینکه فعالیت نخبگان به چند شکل مختلف میتواند در جامعه بروز داشته باشد؛ افزود: نوع اول در خصوص تولید علم و فرهنگ و در اصطلاح به روزرسانی سیستمهای علمی و فرهنگی است، نخبگان میتوانند یک فرهنگ جدید و قدیمی را تغییر دهند و یا یک فرهنگ جدید را ایجاد کنند و در بین مردم گسترش دهند.
وی با بیان اینکه ما یک نظام آموزشی، پژوهشی و یک نظام اداری، حاکمیتی و حکمرانی داریم که نخبهها میتوانند در هر کدام از این نظامها حضور داشته باشند؛ اظهار کرد: نخبگان میتوانند در هر کدام از این نظامها حضور داشته باشند به عنوان یک کنشگر اجتماعی و حلقههای مختلفی، که در واقع کنشها واکنشها را تولید و آنها را به هم متصل کنند.
قراباغی در پاسخ به اینکه نخبگان همدانی چگونه میتوانند در حل مسائل و تصمیم سازی ها وارد کار شوند، تصریح کرد: نخبههایی که در نظام پژوهشی در بخشهای توسعه حاضر هستند، میتوانند با حل کردن مسائل کاربردی و بنیادین جامعه به این فضا ورود پیدا کنند و نخبههایی که در قسمت حاکمیتی وجود دارند نیز میتوانند بهترین تصمیمها را برای مدیریت بخشهای پایین دستی خود داشته باشند.
وی ادامه داد: یک مورد هم همین حلقههای میانی که در میان مردم وجود دارد، عرصههای آموزشی در دانشگاهها، عرصههای پژوهشی در شرکتهای مختلف دانش بنیان، عرصههای مختلف صنعتی و فناوری و فرهنگی خود سازوکاری دارند که افرادی که در این مجموعهها ورود پیدا میکنند، به آرامی با خدمات و فعالیتهایشان و اثرگذاری هایشان در جامعه دیده میشوند؛ بنابراین به شکل رسمی بنیاد نخبگان و نهاد ریاست جمهوری و بازوهای استانی آنها که همان حاکمیتها هستند، و به شکل غیررسمی و مردم نهاد نیز این نخبهها باید بتوانند در سطح جامعه دیده شوند.
اعضای اندیشه ورزی از بدنه نخبگان انتخاب شوند
اعظم خطیبی در گفتگو با خبرنگار مهر در زمینه نقش نخبگان همدانی در تصمیم گیری و تصمیم سازی ها؛ عنوان کرد: بین پژوهشگر و آن شخصی که مجری یا مدیر است که میتواند نتایج پژوهشگر را اجرا کند باید ارتباط انسانی متقابل و تعامل برقرار شود که یافتههای آن را قبول کند.
دانشیار جامعه شناسی دانشگاه پیام نور همدان با تصریح بر اینکه در واقع، یک عضو اندیشه ورز باید کسی باشد که اهل تخصص و تفحص است؛ افزود: نخبه باید اطلاعاتی را که از طریق علمی به دست میآورد و راهکارهایی را که میدهد و اینکه چقدر به این راهکارها اهمیت داده میشود، به آن مدیر یا مسئولی که قدرت اجرایی دارد، بر میگردد.
وی ادامه داد: افراد نخبه قدرت اجرایی ندارند اما میتوانند یافته های علمی شأن را در اختیار مجریان قرار دهند؛ بدین سان، آن مجری باید آن را قبول کند تا بتواند آن را اجرایی کند.
خطیبی با تصریح بر اینکه با این روال میبینیم نیاز است که یک تعامل و ح لقه اعتماد و یک تعامل متقابل انسانی بین آن مدیر و نخبه باشد؛ اضافه کرد: باید اعتماد بین هر دو در تصمیم گیری ها بتواند نقش بازی کنند.
نظرات نخبگان همدانی سرسری گرفته نشود
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ما در همه حوزهها نیازمند نخبهها هستیم؛ افزود: نخبگان به خصوص نسل جدید در آموزش حرف اول را میزنند و باید بپذیریم که نخبگان می توانند برای جامعه پذیر بودن نسل جدید و آینده نقش اساسی در حوزه آموزش و پرورش در دانشگاهها و غیره را ایفا سازند.
خطیبی با اشاره به اینکه نخبگان میتوانند در توسعه صنعتی، بازار و کاریابی نقش اساسی داشته باشند؛ بیان کرد: در درجه اول باید بدانیم که نخبگان چه کسانی هستند و باید چطور با آنها ارتباط برقرار کنیم، اگر نظری از طرف نخبگان داده میشود آن را سرسری نگرفته و به پیشنهادات و نظرات آنها باید اهمیت داد و از نقطه نظرات آنها استفاده کرد.
نخبگان همدانی ظرفیت بی بدیل در روشن سازی تصویر آینده استان دارند، اما در صورتیکه این نخبگان در حلقههای میانی، شوراهای اندیشه ورزی، اتاقهای فکر و تصمیم سازی ها دیده و بکار گرفته شوند. به راستی این مهم میتواند هم چون اکسیری نه تنها مانع از مهاجر فرستی همدان شود، بلکه میتواند آیندهای روشن برای همدان رقم بزند. مهمی که این روزها نیاز است که مسئولین استانی و مدیران ارشد به آن بیشتر توجه کرده و نگذارند، هرکسی با هر مدرک دانشگاهی و با هر نفوذی خود را نخبه معرفی و وارد بحثهای تصمیم سازی و حتی تصمیم گیری ها شود.
نظر شما