صالح قاسمی در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت روز خانواده اظهار کرد: همدان ازجمله استانهای کشور است که از نظر شاخصهای جمعیتی واقعاً در شرایط بسیار نامناسب و نامطلوب قرار دارد و مسئولین باید به این موضوع توجه داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه وضعیت نامطلوب جمعیت در اغلب استانهای کشور عمومیت دارد، تصریح کرد: اما وضعیت استان همدان جز بدترین استانها در زمینه جمعیت و رشد سالمندی است.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور به آمارهای سالمندی اشاره کرد و گفت: رتبه سالمندی همدان کمی تغییر داشته اما اینکه رتبه استان همدان مثلاً از رتبه ۲۷ و ۲۸ تبدیل شود به رتبه ۲۴ و ۲۵ برسد، فکر نمیکنم روند مطلوبی باشد و خیلی جای خوشحالی و خرسندی داشته باشد! بلکه مسئولین باید شرایط سالمندی در همدان را جدی گرفته و با این آمارها خرسند نشوند.
قاسمی در ادامه صحبتهای خود علت جابجایی رتبه بندی در ردههای سالمندی استانها را در غیر از تحولات جمعیتی و زاد و ولد عنوان کرد و گفت: چه بسا علت این موضوع اساساً بهم خوردن مسئله مهاجرت باشد و باید بدانیم که نگاه تک بعدی به مقوله آمارهای سالمندی اصلاً قابل اتکا و امیدواری نیست.
نرخ رشد جمعیت همچنان حدود صفر درصد است
این پژوهشگر جمعیتی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که در رابطه با روند کاهش جمعیت استان همدان میتواند مدنظر باشد، این است که بر اساس سر شماری سال ۱۳۹۵ رشد جمعیت استان همدان با رشد منفی روبرو بوده است.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور ادامه داد: بر اساس آخرین دادههای ما تا حوالی سال ۱۴٠٠ حاکی از آن است که نرخ رشد جمعیت همچنان حدود صفر درصد است.
قاسمی با بیان اینکه تعدادی جمعیت جدید از طریق زادوولد به دست آمده است، عنوان کرد: از طرف دیگری با مهاجر فرستی نیروی کار جوان به سایر استانهای کشور و به استانهای همجوار در مجموع نرخ رشد جمعیت استان همدان حدود صفر درصد است و باید عنوان شود که در واقع جمعیت تغییری نمیکند.
وی یادآور شد: این آماری است که از حوالی سال ۱۴٠٠ به دست آوردهایم و اصلاً شاخص خوبی نیست.
ساختار جمعیتی استان همدان به شدت سالمند است
قاسمی نسبت به این وضعیت هشدار داد و گفت: در واقع، آمار فوق خیلی پایینتر از نرخ رشد میانگین کل کشور است، میانگین نرخ رشد جمعیت حدود ۶ دهم درصد است و نرخ رشد حدود صفر درصد همدان یعنی نرخ رشد جمعیت در این استان خیلی پایینتر از میانگین است.
دبیر مطالعات راهبردی جمعیت کشور با هشدار به اینکه ساختار جمعیتی استان همدان به شدت سالمند است، تشریح کرد: در واقع، به دلیل مهاجرت زیاد جوانان جویای کار در استان که از این استان به استانهای همجوار و به سمت تهران و برخی استانهای دیگر مهاجرت میکنند، شاهدیم که نسبت سالمندی در استان همدان افزایش یافته و باید بدانیم که این موضوع اصلاً اتفاق خوبی نیست به این معنی که میتواند بسیاری از فرهنگها، خرده فرهنگها و ساختارهای اجتماعی را به شدت متحول و متضرر سازد.
نظر شما