خبرگزاری مهر - گروه استانها - سمیه گلابگیریان: پوش کشی یکی از آئینهای مرسوم در محلات قدیمی شهر یزد است که هر سال از اوایل محرم و حتی یک هفته قبل از آغاز ماه محرم با حضور اعضای هیأت مذهبی محله با عشق و علاقه با مدیریت بزرگترها و فعالیت جوانتر ها انجام میشود.
تزئین فضا با پارچههای سیاه و سبز و نقش بستن آنها به پارچههایی با نماد شیر و شمشیر یکی از ویژگیهای مجالس عزاداری امام حسین (ع) در یزد است.
محلهها برای عزاداری سرور و سالار شهیدان آماده شده، سر هر کوچه پرچمهای یا حسین نصب شده و برخی با عشق و ارادت خاصی که به امام حسین (ع) دارند، در ورودی خانههایشان نیز پرچم سرخ یا سیاه به منزله عزاداری نصب کرده اند.
اما یکی از شاخصهای عزاداری یزدیها، اشعار زیبا و معنادار، نوحه خوانهای مسلط و خوش صدا و نظم و ترتیب در مراسم عزاداری به ویژه سینه زنی و نخل برداری است.
فعالیت ۱۵۰۰ هیأت مذهبی قدیمی در یزد
استان یزد بیش از ۱۵۰۰ هیأت مذهبی قدیمی دارد که بیشترین تعداد آنها در شهرستانهای یزد، میبد و بافق هستند.
از قدیمیترین هیأتهای مذهبی استان میتوان هیأتهای فهادان، باغ گندم، پنبهکاران و مسجد جامع در شهرستان یزد، فیروزآباد در شهرستان میبد، درب قلعه در شهرستان ابرکوه، حسینیه توت در شهرستان اردکان، بازار در شهرستان تفت، قلعه در شهرستان خاتم و … نام برد.
مقدمات عزاداری
در نخستین روزهای ماه محرم، جنب و جوش و حرکت افراد فعال هر محله و هیأت و به طور کلی کسانی که در برگزاری عزاداریها نقشی دارند، شروع میشود.
بانیان روضهها آمادگی خود را اعلام میکنند، کسانی که در منزل شخصی خود روضهخوانی میکنند، نزدیکان را برای آماده کردن مجلس فرا میخوانند تا برای فراهم کردن مقدمات برپایی مجالس که بالا کردن پوشهای مجالس عزا است، وارد عمل شوند.
برپایی مجالس عزا در خانه بسیاری از مردمان یزد رواج دارد و بسیاری از این خانهها، لقب خانه امام حسینی به خود گرفتهاند که نشان دهنده ارادت صاحبخانه برای برپایی مجالس تکریم ماه محرم و مجالس عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) است.
آماده شدن هیأتها برای اجرای مراسم سینهزنی، تعزیه، عزاداری و … از دیگر برنامههای استان پیش از آغاز ماه محرم است و مراسم این هیأتها تا آخرین روز از ماه صفر ادامه دارد.
اعضای این هیأتها علاوه بر اجرای مراسم عزاداری در تکایا و حسینیههای مختلف، در خانههای عزاخانه امام حسین (ع) نیز حضور مییابند.
نظر شما