به گزارش خبرگزاری مهر، دو تیم تحقیقاتی از موسسه الکترونیک کوانتوم در زوریخ سوئیس و لابراتوارهای کستلر بروسل در فرانسه که نتایج تحقیقات خود را در مجله نیچر منتشر کرده اند، رفتار اتم های سرد شده در دمای زیر صفر در حدود 273- درجه سانتیگراد را در گودال های نوری " کوانتوم الکترودینامیک" مورد بررسی قرار دادند.
در این فضا امکان اتحاد اتم ها با فوتون های نوری وجود دارد و سیستم هایی از ذرات بسیاری که همانند یک " واحد تنها" هستند ایجاد می شوند. در فیزیک کوانتوم این یگانگی، "به هم پیوستگی" نامیده می شود و نوعی از "هم چگال های "باز – انیشتن" یشمار می روند.
هم چگال باز- انیشتن (Bose-Einstein) حالتی از ماده است که با حمل ذراتی مثل ذرات "بوزون" در دمای بسیار پایین بدست می آیند. در این شرایط اکثریت بزرگ ذرات در یک لایه با حداقل انرژی (حداقل نیروی جنبش) واقع می شوند و عملکرد یک موج را دارند.
در تحقیقی که محققان سوئیسی انجام دادند، این فیزیکدانان موفق شدند یک تعداد بسیار زیاد از هم چگال های "باز- انیشتن" را در داخل یک گودال نوری و در سیستمی که تمام اتم ها در یک حالت کوانتومی قرار دارند بدست آورند. در این سیستم تمام زوج های فوتون- اتم در یک برانگیختگی واحد نشان داده شدند.
همچنین دانشمندان فرانسوی در آزمایش خود نشان دادند که امکان ثابت کردند موقعیت هم چگال های "باز- انیشتن" در هر محلی در داخل گودال نوری وجود دارد. بطوریکه می توان رقم شکل گیری زوج های فوتون- اتم را کنترل کرد.
به گفته این دانشمندان، به علاوه امکان ترکیب گودال های نوری با فناوری " تراشه اتمی" نیز وجود دارد.
به اعتقاد دانشمندان هر دو گروه تحقیقاتی، درک واکنش های میان نور و ماده در حالت کوانتومی می تواند در عرصه ارتباطات کوانتومی بسیار کاربردی باشد و همچنین راه را برای توسعه میکروسکوپ های بسیار پیشرفته هموار کند.
نظر شما