به گزارش خبرنگار مهر، شرکت در رویدادهای مختلف آسیایی و جهانی و نتایج به دست آمده در آن بخش مهمی از کارنامه هر ورزشکار در دوره ورزش قهرمانی اش است که تاثیر مستقیم روی رنکینگ جهانی دارد؛ این رنکینگ فاکتور مهم و قابل استناد برای ارزیابی وضعیت قهرمانان است که به واسطه متغییرهایی مانند مدال المپیک یا برد در یک تورنمنت - مصوب و تاثیرگذار بر رنکینگ جهانی- جابه جا می شود.
سیدبندی که عامل مهم و تاثیرگذار برای هر ورزشکار یا تیمی در رویدادهای رسمی قاره ای و جهانی به حساب می آید نیز متاثر از همین رنکینگ جهانی است و آخرین ورژن ارائه شده از آن توسط فدراسیون جهانی مربوطه؛ به واقع خروجی تمرینات، رقابت های ورزشکاران و تیم ها و هزینه های صرف شده برای آنها در گام آخر در رده بندی جهانی نمایان می شود که متر و معیار رسمی و مستند برای ارزیابی ها به حساب می آید.
پُرواضح است که بهترین های رنکینگ جهانی، بهترین های آن رشته در کشورشان به حساب می آیند که ترکیب تیم ملی را به خود اختصاص می دهند. در رشته ای مانند تنیس روی میز اما شرایط اینگونه نیست.
ملی پوشانی فاقد رنکینگ جهانی در تنیس روی میز
تنیس روی میز در حالی برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا (۱۲ تا ۱۹ شهریور - پیونگ چانگ کره جنوبی) و بعد از آن بازی های آسیایی (اول تا ۱۷ مهر - هانگژو چین) آماده میشود که برخی بازیکنان اعزامی جایی در رنکینگ جهانی ندارند و این موضوع تاثیر مستقیم روی عملکرد آنها در میادین پیش رو خواهد داشت.
این بازیکنان بر اساس آخرین رقابت انتخابی برگزار شده، ترکیب تیم ملی اعزامی به این دو رویداد را به خود اختصاص دادند. بر این اساس مقرر شده نوشاد و نیما عالمیان، امیرحسین هدایی، سروش امیری نیا و افشین نوروزی همراه با ندا شهسواری، شیما صفایی، فاطمه یاری و مهشید اشتری عازم کره جنوبی شوند. برای سفر به هانگژو هم برادران عالمیان همراه با امیرحسین هدایی و شیما صفایی در ترکیب تیم های مردان و بانوان اعزامی قرار می گیرند.
بازیکنی مانند نوشاد عالمیان به واسطه رنکینگ بالا و قرار داشتن در صدر دیگر ایرانی های رنکینگ به صورت انتصابی در ترکیب تیم ملی مردان قرار گرفت. در حالیکه بازیکنی مانند شیما صفایی به واسطه کسب رده نخست مسابقات انتخابی «تک سهمیه» بازی های آسیایی را به خود اختصاص داد. حال آنکه این بازیکن جایی در رنکینگ جهانی ندارد. مهشید اشتری هم که از مسابقات انتخابی یکی از چهار سهمیه ترکیب تیم ملی بانوان را به دست آورد و در آستانه اعزام به کره جنوبی قرار دارد هم وضعیت مشابهی مهشید اشتری دارد.
در ترکیب تیم ملی تنیس روی میز مردان این وضعیت شامل افشین نوروزی می شود، بازیکنی که قرار است که در رقابت های قهرمانی آسیا شرکت کند اما فاقد رده بندی جهانی است.
شیما صفایی همچون مهشید اشتری و افشین نوروزی از ملی پوشان بدون رنکینگ جهانی در تنیس روی میز است
تبعات تغییر رده سنی و دوری از برخی میادین
حضور در مسابقات قهرمانی آسیا یا بازی های آسیایی بدون داشتن رده بندی جهانی، برای بازیکنان تنیس روی میز یک شکست زودهنگام به حساب می آید چراکه قرعه ای سخت تر از دیگر شرکت کنندگان را برای آنها رقم خواهد زد.
شیما صفایی که زمانی یکی از دختران تنیس روی میز ایران در رنکینگ جهانی بود در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: رنکینگ یکی از مشکلات همیشگی برای مسابقات است. وقتی در رده بندی جهانی، جایگاه بالایی نداشته باشیم به طبع با قرعه سخت تری مواجه می شویم و عملا شان مان برای نتیجه گیری کمتر می شود. طبیعی است وقتی در کل فاقد رنکینگ باشیم اوضاع خیلی بدتر می شود.
وی ادامه داد: زمانی در رنکینگ جهانی بودم. آخرین رده جهانی ام ۲۰۰ بودم اما یک سال و نیم پیش از رنکینگ جهانی حذف شدم. پیش از آن جایگاه ۲۳۴ را در اختیار داشتم.
این ملی پوش تنیس روی میز که حضور در مسابقات قهرمانی آسیا و بازی های آسیایی را در پیش دارد، در مورد دلیل کنار رفتنش از رنکینگ جهانی گفت: رنکینگ رده سنی جوانان و بزرگسالان جدا از یکدیگر است اما رده بندی جوانان روی بزرگسالان تاثیرگذار است. زمانی من با تیم های نوجوانان و جوانان اعزام داشتم و اینگونه به حفظ و ارتقای رده بندی بزرگسالانم هم کمک می کردم اما الان به خاطر تغییر رده سنی، اعزامی با این تیم ها ندارم. از طرفی با تیم بزرگسالان هم اعزام زیادی نداشته ام. از پس هزینه های شخصی هم بر نمیایم. نتیجه دور شدن از رنکینگ جهانی شده است.
صفایی تاکید کرد: در حال حاضر الینا رحیمی و فاطمه یاری صدرنشین ایرانی ها در رنکینگ جهانی بانوان هستند. اعزام هایی که این دو بازیکن با تیم های پایه داشته اند در جایگاه آنها بی تاثیر نبوده است. امثال من در واقع به خاطر دور شدن از این تیم ها یک پوئن برای ارتقای رنکینگ بزرگسالان را از دست دادیم. به همین دلیل من حذف شدم و بازیکنی مانند ندا شهسواری هم تنزل پیدا کرده است.
مهرداد علی قارداشی دو سال متوالی تنیس روی میز را از حیث اعزام بین المللی در رده سوم دیگر فدراسیون ها قرار داده است. او سال گذشته در قالب ۹۳ اعزام، ۴۰۰ نفر را راهی میادین کرد
دفاعیه رئیس
به گزارش خبرنگار مهر، شیما صفایی در حالی به اعزام به عنوان کامل تاثیرگذار در وضعیتش در رنکینگ جهانی اشاره دارد که فدراسیون تنیس روی میز سال گذشته در قالب ۹۳ اعزام، ۴۰۰ نفر را راهی میادین مختلف کرد و از این حیث سومین فدراسیون با اعزام بالا در سال ۱۴۰۱ بود. با این اوصاف چرا باید برخی بازیکنان این رشته از رده بندی جهانی خارج شوند؟
مهرداد علی قارداشی رئیس فدراسیون تنیس روی میز در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: خروج از رنکینگ جهانی اتفاقی است که بازیکنان دیگر کشورها هم با آن مواجه می شوند. تمام تلاش ما این است که هر چه بیشتر بازیکنان مان را راهی مسابقات رنکینگ دار کنیم اما واقعیت این است که به خاطر هزینه های بالا نمی توانیم صد درصد بازیکنان را پوشش دهیم.
وی به یک مسئله هم اشاره داشت و ادامه داد: برای حفظ و ارتقای رنکینگ، میزبانی بهترین کمک را می تواند داشته باشد به خصوص که همراه با درآمدزایی می شود اما ما به خاطر همزمانی رقابت های بخش مردان و بانوان، قادر به برگزاری مسابقات نیستیم.
رئیس فدراسیون تنیس روی میز کرد: در مسابقات اخیری که به میزبانی قزاقستان برگزار شد و نماینده ایران هم قهرمان شد، قیمت هتل که در شرایط عادی ۵۰ دلار است، ۱۵۰ دلار محسابه شده بود یعنی سه برابر شدن قیمت و ۲۰۰ درصد افزایش، در برخی رویدادها هم بازیکنان ما شب اول حذف می شوند درحالیکه مجبور به رزرو سه شب هتل هستند. اینها همه برای میزبان درآمدزایی است درحالیکه ما قادر به انجام آن نیستیم بلکه به خاطر تورم، هزینه های بالای اعزام و تعداد بالای بازیکنان در رده های سنی مختلف نمی توانیم همزمان همه نفرات را پوشش دهیم.
قارداشی تاکید کرد: به این دلیل است که بعضا بازیکنان با جذب اسپانسر برای شرکت در مسابقات اقدام شخصی می کنند و همین مسئله به موقعیت شان در رنکینگ جهانی کمک می کند.
وضعیت بازیکنان ایران در رده بندی ITTF
بر اساس آخرین رده بندی ارائه شده (بزرگسالان) از سوی فدراسیون بین المللی تنیس روی میز، ایران در بخش مردان ۲۰ نماینده دارد و در بخش بانوان هم نام ۸ ایرانی به چشم می خورد.
در میان ۸۲۷ نفری که رنکینگ ITTF در بخش مردان را تشکیل می دهند، نوشاد عالمیان با در اختیار داشتن رده ۴۴ بالاتر از دیگر ایرانی هاست. در این بخش امیرحسین هدایی (۱۲۲)، نیما عالمیان (۲۰۰)، نوید شمس (۲۳۲)، امیر مهدی کشاورزی (۲۶۵)، امین احمدیان (۳۳۸)، دیگر بازیکنان برتر تنیس روی میز کشورمان هستند. در این رده بندی سروش امیری نیا با جایگاه ۵۷۷، سیزدهمین ایرانی به حساب می آید. محمد پویا وفایی هم با رده ۸۰۸ آخرین ایرانی رنکینگ جهانی است.
در بخش رنکینگ بانوان فدراسیون جهانی تنیس روی میز، الینا رحیمی و فاطمه یاری با قرار گرفتن در رده های ۲۸۱ و ۳۰۰ بالاتر از دیگر بازیکنان ایرانی قرار دارند. در این بخش ندا شهسواری به عنوان پنجمین ایرانی صاحب جایگاه ۵۱۵ است.
۶۵۹ بازیکن رده بندی بازیکنان برتر تنیس روی میز جهان در بخش بانوان را تشکیل می دهند.
نظر شما