به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، سموم قارچی (مایکوتوکسینها) که برای صنعت دام و طیور از اهمیت خاصی برخوردار هستند. آلودگی خوراک با سموم قارچی منجر به ضررهای اقتصادی از طریق کاهش تولید در حیوانات میگردد.
شایعترین مایکوتوکسین ها و آثار آنها
تاکنون بیش از ۳۰۰ نوع سموم قارچی شناخته شده است، اما با توجه به حضور یا عدم حضورشان در منابع خوراکی، غلظت و سمیت آنها تنها تعداد کمی از آنها دارای اهمیت هستند. آفلاتوکسینها مهمترین و شایعترین سموم قارچی هستند.
آفلاتوکسین نوع B۱ سومین عامل بروز سرطان کبد در کشورهای درحال توسعه آسیا و آفریقا است. اتحادیه اروپا میزان مجاز آفلاتوکسین B۱ را برای غذای انسانهای بالغ حداکثر ۱۲ میکروگرم در هر کیلوگرم مواد غذایی و برای خوراک حیوانات ۲۰ میکروگرم تعیین کرده است.
مصرف سموم قارچی در جیره حیوانات منجر به کاهش رشد، افزایش ضریب تبدیل خوراک، کاهش تولید شیر، کاهش عملکرد سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی بدن، آسیب به بافت کبد و کلیه، آسیب به بافت روده، کاهش عملکرد واکسیناسیون و اختلال در عملکرد تولید مثل حیوانات میشود. سموم قارچی میتوانند عوارض جدی برای دام و طیور و همچنین برای انسانها ایجاد کنند.
راهکارهای مقابله با مایکوتوکسین ها
۱. استفاده از خوراک و آب آشامیدنی با کیفیت و بدون آلودگی به سموم قارچی میتواند خطر آلودگی را به طور قابل توجهی کاهش دهد. برای اطمینان از کیفیت خوراک، میتوان از تولیدکنندگان معتبر و با سابقه خرید کرد و از آزمایشگاههای معتبر برای تست خوراک استفاده نمود. همچنین، برای کاهش آلودگی آب آشامیدنی، استفاده از سیستمهای تصفیه آب و از عوامل ضد عفونی کننده میتواند مفید باشد.
۲. حفظ محیط پرورش دام و طیور در شرایط بهداشتی و تمیز، کاهش آلودگی میکروبی و قارچی را و در نتیجه خطر آلودگی به سموم قارچی را کاهش میدهد.
۳. استفاده از ضد عفونی کنندهها، ضد قارچها و توکسین بایندرها در خوراک و آب آشامیدنی میتواند رشد و تکثیر باکتریها و قارچها را کنترل کند و در نتیجه آلودگی سموم قارچی را کاهش دهد. این محصولات میتوانند به صورت مستقیم به خوراک اضافه گردند.
توکسین بایندر چیست و چرا باید از آن در جیره حیوانات استفاده کرد؟
امروزه موثرترین راهکار عملی در کنترل این سموم، استفاده از ترکیبات جاذب سموم قارچی یا توکسین بایندرها در خوراک دام و طیور است. توکسین بایندرها (Toxin binders) موادی هستند که به جیره حیوانات اضافه میشوند تا جذب سموم را در دستگاه گوارش کاهش دهند. این مواد میتوانند به عنوان جاذب سموم عمل کنند و در نتیجه سلامت و عملکرد حیوان را بهبود بخشند.
توکسین بایندرها از جاذبهای آلی، معدنی و ترکیبات بهبود دهنده سیستم ایمنی تشکیل شدهاند. جاذبهایی همانند انواع آلومینیوم سیلیکاتهای رسی، غیر رسی، زغال فعال، دیواره مخمر، سویههای مختلف باکتریها، ترکیبات گیاهی در توکسین بایندرها استفاده میگردد که از طریق جذب سموم در بدن، به بهبود عملکرد تولید حیوان کمک میکنند.
فواید استفاده از توکسین بایندر:
استفاده از انواع توکسین بایندر در جیره دام و طیور میتواند مزیتهای فراوانی به همراه داشته باشد:
۱- افزایش ارتقای سطح کیفی و کمی سلامت دام
۲- تقویت سیستم ایمنی دام در برابر انواع بیماریها
۳- بهبود کیفیت محصولات دام و طیور اعم از گوشت، شیر و تخم مرغ
۴- کمک به سلامت زنجیره غذایی انسان
مهمترین فاکتورهای انتخاب یک توکسین بایندر مطمئن:
از معیارهای مهم برای ارزیابی توکسین بایندرها اثر بخشی آنها در pH های مختلف دستگاه گوارش است. با توجه به شرایط متفاوت pH دستگاه گوارش این جاذبهای سموم، باید در مقابل pH های مختلف دستگاه گوارش مقاوم باشند. بنابراین این جاذبهای سموم قارچی باید در طول دستگاه گوارش کارایی داشته باشند و کمپلکس توکسین بایندر- سم در طول دستگاه گوارش ثابت باقی بماند و از جذب سم جلوگیری کند.
توکسین بایندر باید مانع از جذب مواد مغذی (ویتامینها و مواد معدنی) در جیره شوند.
سرعت جذب سموم قارچی در دستگاه گوارش به نوع سموم و گونه حیوان بستگی دارد. در تک معدیها، آفلاتوکسین M۱ و زیرالنون به سرعت در قسمت بالای دستگاه گوارش جذب میشوند در حالی که، سایر سموم قارچی مانند فومونیسین کمتر جذب میگردند. برای سموم قارچی که به سرعت جذب میشوند، لازم است توکسین بایندری را انتخاب کنید که در چند دقیقه عمل کند.
توکسین بایندر نباید ارزش خوشخوراکی ماده مغذی را کاهش دهد.
در اثر سم زدایی سموم قارچی متابولیتهای آنها اثرات سوء و جانبی در بدن نداشته باشد.
مصرف توکسین بایندر به بهبود سیستم ایمنی، میکروفلورای دستگاه گوارش و عملکرد تولید مثلی منجر شود.
توکسین بایندر در شرایط برون تنی و درون تنی مورد مطالعه قرار گیرد. مطالعات درون تنی شامل پاسخهای عملکردی، پارامترهای بیوشیمیایی شامل باقیمانده این مواد در بافتها و تعیین تاثیر پذیری توکسین بایندر نیز بررسی گردد.
توکسین بایندر باید در برابر فرایندهای فیزیکی خوراک مانند حرارت دادن، در ساخت پلت و یا مخلوط کردن در اکسترودر مقاوم باشد.
توکسین بایندر نباید مانع جذب سایر مواد مغذی (ویتامینها، مواد معدنی) در جیره گردد.
توکسین بایندر باید توانایی تغییر در فلور میکروبی دستگاه گوارش را داشته باشد، که این امر منجر به کاهش باکتریهای تولید کننده آمونیاک گردد.
از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
معرفی چند توکسین بایندر مطمئن برای خوراک دام
شرکت دانش بنیان ویوان پس از سالها فعالیتهای علمی و تحقیقاتی که با همکاری دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی معتبر کشور در زمینه راهکارهای مقابله با مایکوتوکسین ها (سموم قارچی) انجام داده است محصولاتی تولید و عرضه کرده است که میتواند از آثار مخرب این سموم جلوگیری کند.
توکسین بایندر چند جزئی مگنوتوکس
مگنوتوکس یک توکسین بایندر چند جزئی قدرتمند، متشکل از میکروارگانیسم های تجزیه کننده سموم قارچی و جاذبهای آلی و معدنی است که برای جذب و تجزیه اختصاصی سموم قارچی موجود در خوراک دام و طیوربه ویژه آفلاتوکسینها، اکراتوکسین، زیرالنون، دی اکسی نیوالنول، فومونیزین، T۲ و… طراحی شده است.
مگنوتوکس حاصل بیش از ۱۲ سال تجربه و تحقیقات علمی شرکت ویوان در زمینه شناخت مکانیسمهای خنثی سازی توکسینها و قدرت و ظرفیت جاذبهای مختلف انواع سموم قارچی است.
تحقیقات متعدد و نوآوری در تولید این محصول، آن را مفتخر به دریافت نشان محصول نوآورانه و طرح پژوهشی برتر استانی سال ۱۳۹۸ نمود.
توکسین بایندر و پلت بایندر معدنی زرین بایندر
زرینبایندر یک توکسین بایندر مطمئن و پلت بایندر فوق العاده و ترکیبی منحصربه فرد از آلومینیوم سیلیکاتهای فرآوری شده است.
ظرفیت بالای این محصول در جذب سموم خانواده آفلاتوکسین طی تحقیقات علمی و میدانی متعدد به اثبات رسیده است.
کیفیت و اثربخشی زرین بایندر در بیش از ۱۰ طرح پژوهشی و تحقیقاتی بررسی و تایید شده است. استفاده از این محصول در بزرگترین گاوداریها، مرغداریها و کارخانجات تولید خوراک کشور گواهی بر این موضوع است.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما