خبرگزاری مهر، گروه استانها: کمبود منابع آبی یکی از چالشهای مهم زیست محیطی است که در نتیجه روند کاهش بارندگیها، تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، عدم مدیریت صحیح و عدم استفاده بهینه از منابع میدهد، بر این اساس میتوان خشکسالی را یک تهدید بزرگ برای به هم خوردن تعادل زیست بشری به شمار آورد.
استان همدان با اقلیم سرد و خشک، روند کاهشی بارشها و افزایش دما را طی سالهای اخیر تجربه میکند، موضوعی که نه تنها موجب روستاهای بی آب و آبرسانی های تانکری به آنها شده است، بلکه برخی از روستاها با خالی شدن از سکنه روبرو هستند.
از پدیده فرونشستها گرفته تا آب شربی که تنها چند ساعت در طول روز به دست روستاییان میرسد، تا تغییرات اقلیمی همدان، همه و همه نیازمند مدیریت است. اختصاص بودجههایی که بتواند، روستاهای همدان را نجات داده و زندگی روستایی را به این استان بازگرداند.
چندی پیش بود که شاهد، «انتقاد شدید فرماندار رزن از ترک فعل ورزش و جوانان و آبفای استان همدان» بودیم، فرماندار این شهرستان با بیان اینکه این ادارات نسبت به اعتباراتی که به آنها در قبل اختصاص داده شده بود، هیچ اقدام و کاری انجام نداده ندادهاند، افزود: در ارتباط با شرکت آبفا با وجود اختصاص اعتبارات به این شرکت، هیچ گونه اقدامی از این شرکت ندیدهایم و نیاز شهرستان را در دو سال گذشته منتفع نکردهاند و در این رابطه در اعتبارات امسال به این شرکت نیز اعتباری اختصاص نمیدهیم و اختصاص اعتبار آبفا به دهیاری و قرارگاه بسیج به طور قطع برای پروژههای حوزه آب شهرستان مؤثرتر خواهد بود.
در ادامه بررسی پرونده موضوع کم آبی در همدان، سری به شهرستان رزن زدیم؛ شمالیترین نقطه استان همدان که در دشتهای دامنه زاگرس واقع شدهاست و این روزها در دل روستاهای خود، پدیده کم آبی را تجربه میکند:
نیم ساعت در روز آب به روستا میرسد / کسی جوابگو نیست
رئیس شورای روستای قراکند شهرستان رزن در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این روستا، روستایی از توابع بخش سردرود شهرستان رزن است که آخرین روستای شهرستان رزن محسوب میشود، اظهار کرد: این روستا، در ۷۴ کیلومتری از مجتمع خرونده قرار دارد و روزانه به مقدار یک لوله ۴۰ به اندازه ۱۰ خانوار، آب در ۲۴ ساعت در این روستا وجود دارد.
مهدی احسانی بهروز تشریح کرد: بنده به همراه دهیار هرروز ساعت ۱۱ شب، مخزن آب را میبندیم و صبح ساعت ۷ مخزن را باز میکنیم که نیم ساعت در روز آب به روستا میرسد؛ مجدد ۱۲ ظهر مخزن بسته میشود تا ۵ عصر که مجدد آب برگردد.
وی با اشاره به اینکه حدود دو سال است که به مسئولین شهرستانی و رئیس آب و فاضلاب و شهرداری درخواست حفر چاه دادهایم ولی تاکنون کسی جوابگو نیست، افزود: نکته این است آبی که وارد مخزن میشود و مردم از آن استفاده میکنند، گل آلود است و طی چند روز اخیر ۴۰ نفر از افراد این روستا بیمار شدهاند.
احسانی بهروز یادآور شد: طبق نظر پزشک وشبکه بهداشت این روستا که سه مرحله آزمایش بر آب آن انجام شده است، مشخص شد که آب ضدعفونی نشده و کلر ندارد.
رئیس شورای روستای قراکند شهرستان رزن با تصریح بر اینکه روستای قراکند، ۲۰۵ خانوار با ۸۵۰ جمعیت دارد اما سه سال است که مردم این روستا با بی ابی زندگی میکنند؛ افزود: در ۶ کیلومتری روستا، چاههای غیر مجاز وجود دارد که ۹۰ متر هستند و میتوانند منشأ خوبی برای تأمین آب روستای ما و حتی روستاهای همجوار باشد ولی در این زمینه قانون و مدیریتی وجود ندارد.
۸ سال انتظار آبرسانی از آبفا داشتیم / هر ۴۸ ساعت یک ساعت آب داریم
دهیار روستای یارمجه باغ نیز در ادامه در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: یارمجه باغ، روستایی از توابع بخش سردرود شهرستان رزن است که آب آن، از چشمههای کوه تأمین میشود اما متأسفانه کاهش بارندگیها باعث شده که آبهای سطحی کاهش پیدا کند.
علی مختاری ادامه داد: با وجود حفر سه حلقه چاه که یکی به وسیله آبفا و دو مورد با همکاری بخشداری انجام شده است، آب شرب روستا افزایش چندانی پیدا نکرده است.
وی با تصریح بر اینکه میتوان گفت مانند روستاهای اطراف، چاره کار این روستا نیز در متصل شدن به یکی از مجتمعهای آبی منطقه بود، خاطرنشان کرد: در این زمینه، در ابتدا اداره آبفا گفت که یارمجه باغ، روی مجتمع تخت تعریف شده است و با تکمیل این مجتمع بعد از خود روستای تخت روستاهای چهاربلاغ، اورته قمیش، قلعه جوق و یارمجه باغ از این مجتمع تأمین آب خواهند شد.
مختاری ضمن ابراز ناراحتی ادامه داد: با این وعده ما و مردم روستا با بیش از ۸ سال منتظر رسیدن آب از مجتمع تخت شدیم که در آخر شبکه آبرسانی مجتمع تخت تا قلعه جوق آمد و به روستای ما نرسید!
دهیار روستای یارمجه باغ تصریح کرد: با این توجیه که این هفت کیلومتر منطقه سنگی است و هزینه بالایی دارد، این مجتمع آب زیادی ندارد و در عوض آن، آبفا اولین چاه را به عمق بیست متر تکمیل و راه اندازی کرد، البته منبع روستا در زمینی بسیار کوچک و قدیمی بود و نشتی آب هم داشت که یک منبع بزرگتر احداث کردند.
وی با بیان اینکه این چاه، آب چندانی نداشت و قبل از پایان فصل بهار خشک میشود؛ بنابراین مشکل آب شرب روستای ما همچنان به قوت خود باقی بود؛ اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ با هماهنگی بخشداری سردرود، دو حلقه چاه دیگر زده شد که متأسفانه هیچکدام آب مناسبی نداشتند و بعد از این ماجرا از اواخرتابستان ۱۴۰۱ با آبفا صحبت کردیم که روستای ما را به مجتمع آبی خورونده متصل کنند.
وقتی نه از تانکر آبرسانی خبری هست، نه از پروژه آبرسانی
مختاری با اشاره به اینکه شبکه آب این مجتمع تا روستای قینرجه در چهار کیلومتری ما امتداد دارد، افزود: در این خصوص نیز، اداره آبفا تلاش کرد که این امر محقق شود بدین ترتیب، نقشه برداری مسیر، توجیه فنی پروژه و تأمین اعتبار انجام شد اما دوباره از پروژه خبری نبود.
دهیار روستای یارمجه باغ با بیان اینکه تعدادی از مردم روستا به اداره آبفا و گفتگو با مسئولین ارشد شهرستان رفتند و درخواست آب کردند، اما نتیجهای نداشت، یادآور شد: از اداره آبفا قول گرفتیم که روزی دو تانکر آب بفرستند اما متأسفانه بیشتر اوقات فقط یک تانکر آب آوردند و گاهی هم اصلاً تانکری نمیآید.
وی در بخش پایانی این گفتگو با اشاره به اینکه در حال حاضر روستای ما در هر ۴۸ ساعت فقط یک ساعت آب دارد، اضافه کرد: تاکنون هیچ اقدام با عمل جدی برای مشکل آب برای مردم این روستا به صورت جدی انجام نشده است.
تب بی آبی روستاهای رزن به ویژه در محدوده سردرود را فراگرفته است، وجود آب در کمترین میزان ممکن اهالی روستا را با مشکلات جدی روبرو کرده و فرماندار این شهرستان نیز عنوان کرده است که با وجود اختصاص اعتبارات به شرکت آب و فاضلاب، هیچ گونه اقدامی از این شرکت دیده نشده است.
دهیاران دو روستای مذکور نیز با بیان اینکه نه پروژههای آبرسانی را دیدهاند و نه آبرسانی مداوم با تانکرها را، مدعی هستند که روستاهایشان روزانه نیم ساعت آب دارد و حال، زمان آن رسیده تا شرکت آب و فاضلاب استان همدان پاسخگوی این وضعیت باشد و نگذارد بیش از پیش اهالی روستاهای این شهرستان، بی آبی را تجربه کنند.
نظر شما