حجتالاسلام محسن مظاهری در گفتوگو با خبرنگار مهر بهمناسبت روز جهانی مساجد با اشاره به اینکه در اسلام و سیره نبوی مسجد بزرگترین جایگاه به عنوان مرکز فعالیتهای اجتماعی حکومتی دارد، اظهار داشت: مسجد، نمادی استوار از تمدن اسلامی در طول تاریخ بوده و ارزش و اعتبار خود را میان مسلمانان حفظ کرده است.
وی افزود: مسجد مقر حاکمیت و پایگاه فرماندهی پیامبر اعظم (ص) در مدینه بود. پایههای اساسی حکومت اسلامی در زمان رسول خدا (ص) در مسجد بنیان نهاده شد و اصول و مبانی دین مبین اسلام از این پایگاه مقدس به مردم جهان عرضه شد.
دبیر ستاد امربه معروف و نهی از منکر استان اصفهان با بیان اینکه دوران صدر اسلام، درخشانترین دوره در طول حیات مساجد است؛ چرا که در آن زمان مسجد نه صرفاً محل عبادت، که محل فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، قضائی و نظامی به شمار میآمد، تصریح کرد: مسجد محل گردهمایی مسلمانان و تجلی گاه پرشکوه انسجام و یکپارچگی ملت مسلمان است. مسجد حافظ سلامت دین و جامعه است و نمایش وحدت و همدلی نمازگزاران بقای اسلام را تضمین میکند.
حجتالاسلام مظاهری با اشاره به اینکه در صدر اسلام مسجد جایگاه مشورت در مورد مسائل نظامی بود، خاطرنشان کرد: جلسههای وعظ و خطابه و سخنرانیهای روشن گرایانه اهل علم و دین در مسجد نقش مؤثری در بیداری و آگاهی مردم دارد.
وی با بیان اینکه مسجد افزون بر محل برگزاری مراسم عبادی محل آموزش بود، بیان کرد: در مسجد به رزمندگان آموزش میدادند که در جنگ حضور پیدا کنند و حتی آموزش کشاورزان برای کشت و همچنین آموزش بانوان برای کسب مهارتهای زندگی نیز در مساجد انجام میشد.
وی با اشاره در زمان امام علی (ع) مسجد دارالحکومه ایشان بود، اضافه کرد: در آن دوران تقریباً تمامی مسائل حقوقی و اختلافهای میان مردم که نیازمند رسیدگی بود در مسجد حل و فصل میشد و همچنین فرماندهان با حضور در مسجد مسائل نظامی خود را با امیرالمومنین مطرح میکردند.
دبیر ستاد امربه معروف و نهی از منکر استان اصفهان با تاکید بر اینکه مسجد مرکز فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، تربیتی، آموزشی، اقتصادی در تمامی عرصهها است، مطرح کرد: متأسفانه در دوره اخیر کارکرد مسجد مثل گذشته نیست و از کارکرد آن کاسته شده است.
حجتالاسلام مظاهری با ببان اینکه مسجد میتواند در ساماندهی مسائل اجتماعی و رفع مشکلات مردم مؤثر باشد، یادآور شد: امام مسجد میتواند امام محله و منطقهای باشد که مسجد در مرکزیت آن واقع شده است و در آن محله تمام فعالیتها به مسجد ختم شود و محور فعالیت مسجد شخص امام جماعت است و باید یک رهبری و امامت بزرگی در آن محله داشته باشد.
باید تمام تمرکز فعالیتهای محلی به مسجد ختم شود
وی با بیان اینکه شبستان مسجد میتواند کارکردهای مختلفی داشته باشد، عنوان کرد: در حاضر باید تمام تمرکز فعالیتهای محلی به مسجد ختم شود و مردم را به مساجد وصل کنیم.
دبیر ستاد امربه معروف و نهی از منکر استان اصفهان با اشاره به اینکه مساجد جای امن برای حفظ ایمان است، گفت: در روایت آمده است که در آخر الزمان مردم برای در امان بودن فتنهها به مساجد پناه ببرند.
حجتالاسلام مظاهری متذکر شد: باید برای ارتباط مردم با حوزه حاکمیت و همچنین در حوزههای خدمترسانی حاکمیتی در مساجد محلات دفترهای شکل بگیرید و در آنجا پاسخگویی به نیازهای مردم انجام شود.
وی در خصوص اهمیت شورای امربه معروف و نهی از منکر در مساجد ابراز داشت: مسجد از ابتدا جایگاه تحقق فریضه امر به معروف و نهی از منکر بوده است. با ایجاد شورای امر به معروف و نهی از منکر در مساجد میتوان تمام فعالیتها را ساماندهی کرد. امام جماعت در محوریت این فعالیت و با استفاده از نخبگانی که در آن محله زندگی میکنند و میتوانند جریانساز مؤثر باشند شورای امر به معروف را تشکیل دهند و مشکلات و نیازهای که در آن محله وجود دارد را شناسایی و با برنامهریزی مناسب به رفع آن بپردازند.
نظر شما