خبرگزاری مهر، گروه استانها: هر ساله با آغاز ایام عزاداری سیدالشهدا (ع) فعالیتهای هیأتهای عزاداری در محلهها و شهرهای گوناگون کشور به چشم میخورد و این حال و هوای هیأتی در ماه محرم، به ویژه دهه اول آن رنگ و بوی بیشتری دارد.
بعد از آن در موکبهای اربعین و یا جاماندگان اربعین، شاهد جوشش همین شور و شوق حسینی در عاشقان اباعبدالله (ع) در اقصی نقاط کشور هستیم، اما آیا بعد از آن هیأتها کارکرد خود را از دست میدهند؟ یعنی هیأتهای مذهبی تنها در یک الی دو ماه سال فعال بوده و در دیگر روزها راکد و بدون فعالیت هستند؟
برای پاسخ به این سوال نگاهی به سیل فیروزکوه و امامزاده داوود (ع) در مرداد ۱۴۰۱ میاندازیم، پس از وقوع این حادثه به سرعت شاهد حضور هیئات مذهبی و فعالان موکبهای اربعینی و حسینی در مناطق سیل زده بودیم.
حضور هیأتی ها در کمک به سیل زدگان
مسئول موکب احباب الرضا (ع) ورامین و هیأت رزمندگان اسلام ورامین در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: این موکب با هماهنگیهای انجام شده نیروهایی به روستای سیل زده مزداران فیروزکوه اعزام کرد.
سیدرضا احمدی اضافه کرد: هیأتی ها و فعالان موکب در دو بخش پاکسازی معابر و منازل از گل و لای و پخت غذای گرم برای امدادگران و خانوادههای سیل زده فیروزکوه اقدام به خدمت رسانی کردند و با استقرار آشپزخانه موکب احباب الرضا (ع) روزانه بیش از ۳۵ هزار پرس غذای گرم پخته و توزیع شد.
در خصوص فعالیتهای اجتماعی و سیاسی این هیأت و موکب ها توضیحات بیشتری از مسئول موکب احباب الرضا (ع) ورامین خواستیم، که وی در پاسخ گفت: در ایام شیوع ویروس منحوس کرونا یکی از اقداماتی که لازم بود، هیئات مذهبی و موکب ها در آن ورود جدی داشته باشند، ضدعفونی و گندزدایی معابر عمومی بود.
وی گفت: به همین جهت اعضای موکب احباب الرضا (ع) دست به کار شده و در همکاری و هماهنگی نزدیک با ستاد کرونا و شبکه بهداشت و درمان اقدام به ضدعفونی معابر عمومی کردند.
احمدی گفت: بعد از ویروس کرونا نیز در رزمایش مواسات شاهد حضور جدی و کمکهای مادی و معنوی هیأتی ها و اعضای موکبهای اربعینی بودیم، همچنین در کمک به زلزله زدگان آبان ۹۶ کرمانشاه، سیل زدگان فروردین ۹۸ لرستان، سیل زدگان زمستان ۹۸ سیستان و بلوچستان و کمک به سیل زدگان فروردین ۹۸ استان گلستان شاهد حضور جدی و پرشور هیأتی ها و اعضای موکب احباب الرضا (ع) ورامین بودیم.
حسینیه تبدیل به منزل افراد بی مسکن و بی خانمان میشود
مسئول حسینیه حضرت مهدی (عج) باقرآباد قرچک نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هیأت حسینیه حضرت مهدی (عج) باقرآباد قرچک از سال ۱۳۶۰ پایه گذاری شد و در این مدت اصلی ترین اصول ما بعد از عزاداری برای سید و سالار شهیدان، کمک به رفع معضلات و آسیبهای اجتماعی در حد توان بوده است.
شمسعلی فرجیان افزود: یک واحد نیم طبقه در حسینیه برای قسمت عزاداری خانمها داریم، که این واحد را تجهیز کردیم، حمام، آشپزخانه و وسایل رفاهی در آن وجود دارد و طی ۲۰ سال گذشته ۱۵ خانواده نیازمند که مکان برای زندگی نداشتهاند، یا صاحبخانه اثاثیه آنها را بیرون گذاشته را اسکان دادیم و این عزیزان طی یک الی شش ماه و یا حتی ۱۲ ماه در این مکان سکونت داشته و زندگی کردند، تا کاری پیدا کنند و خانهای بگیرند و از حسینیه بروند.
وی گفت: در ایام کرونا اولین گروهی که ماسک در محله توزیع میکرد، گروه هیأتی های حسینیه حضرت مهدی (عج) بود، که بر همین اساس در این منطقه پر جمعیت ما حدوداً یک الی دو نفر در ایام کرونا فوت کردند.
اختلافات خانوادگی در محله ما معنا ندارد
مسئول حسینیه حضرت مهدی (عج) باقرآباد قرچک اضافه کرد: با کمک مؤمنین و هیأتی ها آنقدر ماسک تهیه کردیم و زیاد داشتیم، که آنها را به شهرکهای صنعتی و مدارس بردیم و بین کارگران و دانش آموزان توزیع کردیم.
وی از برگزاری کلاسهای نهضت سوادآموزی در این حسینیه به طور رایگان خبر داد و گفت: سوادآموزی فرمان امام امت است و ما تمام تلاشمان برای کمک به این عرصه را به کار بستیم، علاوه بر آن در طرحهای ملی شبکه بهداشت و مواردی که نیاز به مکان برای برگزاری کلاسهای بهداشتی و آموزشی برای کادر درمان داشتند، حسینیه در خدمتشان بود، در این منطقه سرای محله و فرهنگسرا وجود نداشت و در واقع این حسینیه نقش فرهنگسرا و مکانی برای برگزاری کلاسهای آموزشی بود و هنوز هم هست.
فرجیان به ایفای نقش هیأتی ها در زمینه کاهش طلاق و ایجاد صلح و آشتی در بین خانوادهها اشاره کرد و گفت: در هیأت واحد خانوادگی حل اختلاف داریم و به محض اطلاع از وجود اختلاف خانوادگی به طور داوطلبانه وارد میشویم و با حضور ریش سفیدهای هیأت مشکلات موجود را در حد توان رفع میکنیم.
وی گفت: آزادی زندانیان، رفع مشکل مالی هم محلهای ها در حد توان، پیگیری برای رفع بیکاری سرپرستان خانوار و پیگیری و حمایت از راه اندازی مشاغل از دیگر فعالیتهایی است، که با افتخار در هیأت حسینیه حضرت مهدی (عج) انجام میشود.
این پیر غلام اهل بیت (ع) در باقرآباد قرچک اضافه کرد: در سال ۷۸ گروههای بازپروری بعد از ترک اعتیاد در پی ایجاد مکانی برای فعالیت بودند، که حسینیه را به آنها تحویل دادیم، تعداد افراد این گروه طی دو ماه از ۱۲ نفر به ۴۰۰ نفر رسید و به ترک اعتیاد و بازگشت افراد بسیاری به زندگی عادی منجر شد.
وی گفت: اعتقاد داریم، که در هر کار خیری در حد توان باید ورود کنیم، چرا که ما نوکر امام حسین (ع) هستیم و باید در مسیر خدمت به مولایمان تمام توان را به کار بندیم.
هیئات تراز انقلاب اسلامی، نهادهای جمعی و کارآمد در حوزههای مختلف
در کتاب «رسانه شیعه» نوشته محسن حسام ظاهری هیئات مذهبی به چهار گونه سنتی، انقلابی دوران جنگ، انقلابی پس از جنگ و عامه پسند تبدیل شدهاند، بر همین اساس و برای تحلیل بهتر هیئات مذهبی در استان تهران به سراغ حجت الاسلام منصور باقربیک تبریزی، مدیرکل تبلیغات اسلامی شهرستانهای استان تهران رفتیم، وی در این خصوص اظهار داشت: اغلب هیئات تراز و شاخص استان تهران را نهادهایی دینی با کارکردی اجتماعی و سیاسی دانست.
وی گفت: در استان تهران هیئات در زمینههای محرومیت زدایی، رفع دعواها و اختلافات خانوادگی، اجرای امور فرهنگی برای بچهها، برگزاری اردوهای زیارتی و تفریحی، مباحث خانوادگی و ازدواج و کلاسهای مهد الحسین (ع) فعالیت دارند.
باقربیک تبریزی اضافه کرد: در زمان شیوع کرونا اغلب هیأتها به کارکردهای خود واقف شده و به میدان آمدند و در گندزدایی معابر، پویشهای همدلی، رسیدگی به بیماران در بیمارستانها، مراکز بهداشتی و منازل و.... فعالیت کردند.
وی گفت: هیئات تراز در واقع نهادهای جمعی کارآمدی هستند، که اهداف معینی و کارکردهای والایی دارند و تکلیف و وظیفه هرکس در هیأت مشخص است و هرکس در پی انجام وظیفهای است، که بر عهده دارد.
نقش سیاسی هیئات مذهبی در دوران مبارزه و نیز جنگ تحمیلی بی بدیل است
یک کارشناس مذهبی و فرهنگی که از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نقش فعالی در هیأتهای عزاداری و مبارزات انقلابی در این خصوص داشته است، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برخلاف تصور برخی افراد، در هیئات مذهبی تفکر جدایی دین از سیاست جایگاهی ندارد و هیأت تراز انقلابی سنتی از دیرباز تاکنون و در مبارزات انقلابی داعیه برپایی حکومت اسلامی را داشته است.
فاطمه تاجیک اضافه کرد: این هیئات با پیروزی انقلاب اسلامی بیش از پیش کارکردهای سیاسی و اجتماعی یافتند و شاخص ترین وجه کارکرد سیاسی هیئات را در دوران جنگ تحمیلی میتوان شاهد بود.
وی گفت: کار ویژه الهام گیری از قیام عاشورا و امام حسین (ع) از کارکردهای ممتاز سیاسی- فرهنگی هیئات مذهبی در دوران جنگ تحمیلی است.
هیأتهای مذهبی از قدیمی ترین نهادهای مردمی و اجتماعی هستند، که با اصول حب سید و سالار شهیدان فعالیت کرده و به مؤثرترین نهادهای انقلابی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مقابله با آسیبهای اجتماعی تبدیل شدند و بررسیها نشان میدهد، هر منطقه و محلهای هیأتی فعالتر، انقلابی و پویاتر دارد، آمار آسیبهای اجتماعی و جرایم مختلف در آن کمتر است.
نظر شما