به گزارش خبرنگار مهر، نقشه راه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی شهرداری اصفهان ظهر دوشنبه در حاشیه هفتمین نشست نخبگانی از سلسله نشستهای تفکر پیشگیرانه با موضوع توانمندسازی محلات کم برخوردار با حضور معاون سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری، مدیران شهری و شماری از کنشگران مدنی و اجتماعی اصفهان رونمایی شد.
در نقشه راه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی شهرداری اصفهان ۵۱ استراتژی برای کنشگران این حوزه در جهت ارتقا فعالیتها در زمینه کاهش آسیبها معرفی شده است.
روی ارتقای فکری ساکنان مناطق کم برخوردار کار شود
در ابتدای این نشست دو ساعته، امیر قمرانی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه هم اکنون یکی از پرکاربردترین نظریهها در بستر اجرا در حوزه توانمندی روانشناختی در دنیا نظریه ذهنیت پروفسور دوییک است، اظهار داشت: دوییک در این نظریه میگوید در کنار کارهای کالبدی شهری و ایجاد کسب و کارهای کوچک و کارآفرینی اجتماعی باید روی ذهنیت افراد محلات کم برخوردار نیز کار شود.
وی با اگر این گذاره را در محله کم برخوردار مطرح کنیم خیلیها باور نمیکنند که میتوان در محلات کم برخوردار زندگی کرد و موفق شد، ادامه داد: دوییک با بررسیهای فراوان به یک جمع بندی فراتحلیلی رسیده است که ۹۰ درصد ساکنان مناطق محروم ذهنیت ثابت دارند و این مشکلی روانشناسی است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه دوییک در نظریه خو ذهنیت ثابت و در مقابل آن ذهنیت رشد یابنده را ترسیم کرده است، خاطرنشان کرد: در ذهنیت ثابت که در بین افراد مناطق کم برخوردار وجود دارد ترس از شکست بیشتر است، ذهنیت بچههای مناطق کم برخوردار این است که موفقیت با تلاش ارتباط ندارد بلکه با داشتن پول و والدین دارای مقام و جایگاه اجتماعی ارتباط دارد اما در مقابل نیز افرادی که ذهنیت رشد یابنده دارند شکست را مقدمه پیروزی میدانند.
قمرانی با اشاره به اینکه نظریه دوییک هم اینک در شهرداریها و فرمانداریهای کشورهایی چون آمریکا و فرانسه و آفریقا برای مناطق کم برخوردار در حال اجرا است، تصریح کرد: ۶۸ درصد پیش بینی کنندههای طلاق و اعتیاد تاب آوری خانوادگی - فردی دارند و در فرهنگسراهای ما در مناطق کم برخوردار لازم است روی مدلهای منطقی ارتقا عزت نفس، خود کنترلی و خویشتنداری افراد کار شود.
ریشه آسیبهای اجتماعی در حکمرانی ناکارآمد شهری است
در ادامه محمد حیدری، پژوهشگر اجتماعی با پرداختن به اینکه چرا در اصفهان محله کم برخوردار شکل گرفت، اظهار داشت: متأسفانه درباره علل بوجود آمدن آسیبهای اجتماعی بسیار سطحی نگاه میشود در حالی که در اصل در حکمرانی شهری در اصفهان دچار مشکل هستیم.
وی با بیان اینکه رویکرد مشخص و جهانبینی در مدیریت شهری اصفهان وجود ندارد، افزود: یک دیدگاه اصلاحی فیزیکی از جنس ریاضی بر مدیریت شهری اصفهان حاکم شده است.
این پژوهشگر اجتماعی با اشاره به اینکه در مدیریت شهری اصفهان دچار تضاد گفتمانی هستیم، ابراز داشت: برخی تصمیمهای مدیران شهری در دورههای مختلف هیچ نسبتی با تجربههای زیستی این شهر ندارد؛ همچنین سیاستگذاری شهری ناکارآمد است. شکلی از تفکر در اصفهان وجود دارد که مبتنی بر صنعت است و تفکر صنعت محور است که اصفهان را به این روز انداخته است و مهاجرانی هستند که بواسطه صنعت اصفهان وارد این شهر شدند.
حیدری با بیان اینکه در سیاستگذاری اصفهانبا اوتیسم سرزمینی مواجهیم، افزود: تفکری که فقط میخواهد بسازد و رویکرد آن تنها گسترش شهر و تولید شهرکهای اقماری بوده در مدیریت شهری اصفهان حاکم است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مؤلفههای اصلی در شکل گیری آسیبهای اجتماعی حکمرانی ناکارآمد است، تصریح کرد: اگر آسیبهای اجتماعی را به موضوعات عینی تقلیل دهیم مسئله حل نخواهد شد زیرا وقتی آسیب اجتماعی در محله کم برخوردار شکل میگیرد، سطحیترین مسئله است در حالی که مقالات بسیاری سالانه چاپ میشود و چون درک جامعه شناسان ما به لایه سطحی معطوف شده، راه حلها در رفع مسائل کارآمد نیست.
مناطق کم برخوردار باید دیده شوند
در ادامه این نشست نیز محمدمهدی کریمی، مدیر منطقه چهارده شهرداری اصفهان اظهار داشت: امروز در دنیا مدل مدیریت شهری ناظر بر شهر فرهنگی است اما اینکه در عمل چقدر محقق شود، بحث دیگری است.
وی افزود: پیچیدگیهایی که در حاشیههای شهر اصفهان شاهد بودم در سایر مناطق محروم کشور ندیدیم اگربچهای در منطقهای محروم پابرهنه راه برود یعنی خاک اما اگر در محله حصه اصفهان پابرهنه راه میرود یعنی سرنگ شکسته، یعنی شیشه، و اچ آی وی. در خیابان عمان سامانی مردم در خیابان ۱۲ متری خانههای ۹ متری، ۱۵ متری زندگی میکنند اما ما نیز در مدیریت شهری جدید نگاه ویژه داریم اولین میز محلات شهرداری اصفهان در محله حصه شمالی این شهر بود که همه شاخصهای محرومیت را دارد.
وی با بیان اینکه برای هویت و امنیت و حوزه فرهنگ حصه برنامهریزی شده است، خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات حصه نداشتن هویت است؛ از اقوام و ملیتهای مختلف در منطقه حصه زندگی میکنند از ترک، لر، بلوچ، افغانستانی، سوری، یمنی و ما با برخی افراد مواجه هستیم که اصلاً شناسنامه ندارد و تعدادشان زیاد است.
مدیر منطقه چهارده شهرداری اصفهان تصریح کرد: یکی از مهمترین مسائل در این منطقه این بود که یک کُت تشخص به تن حصه بپوشانیم و در این راستا در فضای ۲۵ هزار متر تمام ۶ محور این منطقه پلاستر و نور پردازی و پاتوقهای شهری و مذهبی ایجاد شده تا ساکنان این منطقه احساس کنند دیده شدند.
وی با بیان اینکه ۸۵۰۰ متر بازیکده برای ایجاد حرکتهای فرهنگی در این منطقه ایجاد شده است، گفت: یکی از دغدغهها و مطالبات همه مردم منطقه چهارده طی ۳۰ سال گذشته بهسازی جادهای بود که به اسم جاده مرگ معروف شده، جادهای که در ۶ متر و دو طرفه که بدون علائم رانندگی و روشنایی بود و اکنون با اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومان در حصه جنوبی رفع خطر شده است.
نظر شما