به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام و المسلمین احمد پروایی ریک، نماینده مجلس خبرگان رهبری در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی به واکاوی مسئله جدال و مشاجره پرداخت و گفت: جدل یا مجادله به معنی نزاع و تسلط بر دیگری است که دو جنبه مثبت و منفی دارد، جنبه مثبت آن اگر بر پایه گفتوگو، احقاق حق و ارشاد و راهنمایی باشد مورد تأیید شرع مقدس اسلام است. جنبه منفی آن یعنی اگر بر پایه خودنمایی، تخریب دیگران و برای دفاع از باطل باشد، مورد نهی شرع مقدس است.
وی افزود: مسلمانان نباید در هنگام گفتوگو ارزشها را زیر پا بگذارند و حتی در مواجهه با انسانهای جاهل باید همواره حلم و بردباری از خود نشان دهند، چراکه خداوند متعال به بندگانش در این زمینه تأکیدات فراوان کرده است.
حجت الاسلام و المسلمین پروایی خاطر نشان کرد: در جنبه منفی جدال، اگر غرض از جدال، خصومت، تخریب و در نهایت شکست باشد به گفته امام صادق (ع) نباید با چنین شخصی مشاجره کرد، به این دلیل که ممکن است دلهای برادران دینی سرشار از کدورت شود و بذر نفاق و دشمنی در دلهایشان کاشته شود.
نماینده مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: در قرآن کریم آمده است نقطه مقابل انسجام و وحدت، نزاع و کشمش است و بر مسلمانان تاکید میشود که با یکدیگر درگیر نشوند و وحدت کلمه را حفظ کنند. جدال، قدرت، عظمت و شوکت مسلمانان را از بین میبرد. بنابراین وظیفه مسلمانان است که تنها در صورتی وارد جدال شوند که برای احقاق حق باشد و با رعایت شئونات اخلاقی صورت گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین پروایی اذعان کرد: جدال احسن، جدالی است که طرفین برای کشف و یافتن حق، مجادله میکنند نه برای گیر انداختن در مخمصهها؛ از علمای جوامع اسلامی انتظار میرود که اگر در مسئلهای اختلاف نظر دارند با رعایت اصول اخلاقی وارد جدال شوند، چراکه علما الگو و طلایه داران جوامع اسلامی هستند.
وی با بیان اینکه در جدال احسن، تحمیل عقیده وجود ندارد، گفت: مسلمانان باید بدانند اگر بحثی صورت میگیرد، نباید برای تحمیل عقیده باشد و ما باید عقیده خودمان را با یک روش منطقی، استدلال عقلی بیان کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین پروایی خاطر نشان کرد: بر مسلمانان واجب است که به مقدسات و عقاید یکدیگر توهین نکنند، امروز امت اسلامی برای گفتوگو و رفع برخی از مشکلات احتمالی نیاز به برگزاری نشست صمیمی و برادرانه دارند.
نظر شما