خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: وقوع انفجار تروریستی در ترکیه آن هم در شرایطی که اردوغان با بحرانهای اقتصادی و اجتماعی مواجه است باعث شده تحلیلگران به دستهای پشت پرده این انفجار و احتمال ارتباط آن با آمریکا اشاره کنند.
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر مطرح جهان عرب در سرمقاله خود در روزنامه رأی الیوم در خصوص انفجار روز گذشته ترکیه نوشت: آخرین چیزی که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در کنار دست و پنجه نرم کردن با بحرانهای مختلف پیش بینی میکرد وقوع انفجار تروریستی مقابل مقر وزارت کشور و به فاصله چند متر از ساختمان پارلمان در آنکارا بود.
انگشت اتهام به سمت عناصر گروهک پ.ک. ک نشانه رفت اما بعید نیست جریانهای دیگری نیز در پشت این انفجار با حمایت آمریکا ایستاده باشند چرا که روابط واشنگتن با آنکارا شاهد تنشهایی در سایه تقویت روابط ترکیه با روسیه در زمینههای نظامی و اقتصادی و بی طرفی اردوغان در قبال جنگ اوکراین بوده است.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با اردوغان در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل و نشست جی ۲۰ دیدار نکرد. بعید نیست این انفجار «مبهم» نخستین پیام آمریکا خطاب به اردوغان در واکنش به بی طرفی وی در قبال جنگ اوکراین و نزدیک شدنش به پوتین و تداوم وتوی ترکیه علیه عضویت سوئد در ناتو باشد. احتمال وقوع حملات تروریستی دیگر در سایه تنشهای ترکیه با آمریکا وجود دارد و ممکن است این انفجار تنها نوک یک کوه یخ برای اجرای عملیات تروریستی دیگر با حمایت آمریکا علیه ترکیه باشد.
واکنش اردوغان به این انفجار باید در نزدیکی بیشتر به ایران و سوریه و تقویت روابط با روسیه و چین باشد. ترکیه باید سیاستهای گذشته خود را همزمان با تحولات منطقه و جهان تغییر داده و روابط خود را با کشورهای همسایه به ویژه سوریه و نه با رژیم صهیونیستی بهبود بخشد.
روزنامه القدس العربی در خصوص عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی نوشت: با وجود آنکه روند عادی سازی روابط میان برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان با حمایت آمریکا تشدید شده و در هر توافق نامه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی منافع هر دو طرف تأمین شده اما این توافق نامهها کمکی به تحقق خواستههای مردم فلسطین و نزدیک شدن آنها به رؤیای تشکیل کشور مستقل خود و یا بهبود وضعیت معیشتیشان نکرده بلکه بالعکس باعث افزایش تجاوزات اشغالگران صهیونیست علیه فلسطینیها و جنایات شهرک نشینان و گسترش سرطان شهرک سازی در خاک فلسطین شده است.
در سایه همین توافق نامهها شاهد سر کار آمدن وزرای تندرو مانند بن گویر و وزیر امور دارایی رژیم صهیونیستی و مطرح کردن سخنانی مبنی بر محو منطقه حواره فلسطین از نقشه جهان هستیم.
روزنامه العربی الجدید به اوضاع اوکراین اشاره کرد و نوشت: سخنان اخیر وزیر دفاع انگلیس مبنی بر آمادگی این کشور برای اعزام نیروی نظامی به اوکراین برای نخستین بار باعث شد سطح تنشها با روسیه افزایش پیدا کند به طوری که معاون رئیس شورای امنیت مسکو اعلام کرد که روسیه این نظامیان انگلیسی را اهداف مشروع برای حمله میداند. بعد از آن بود که ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس سریعاً اعلام کرد در حال حاضر هیچ برنامهای برای اعزام نظامیان انگلیسی به مأموریت آموزشی به اوکراین وجود ندارد و ممکن است که این برنامه در آینده اجرا شود.
روزنامه الاخبار در خصوص عربستان نوشت: زمانیکه عبدالعزیز آل سعود توافق «نفت مقابل حمایت» را با فرانکلین روزولت رئیس جمهور وقت آمریکا در سال ۱۹۴۵ امضا کرد روند انتقال حاکمیت غربیها بر خاورمیانه از انگلیس به آمریکا آغاز شد. از همان زمان آمریکا به اصطلاح مسئول حمایت از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس شد.
روابط میان غرب به رهبری انگلیس و بعد از آن آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس یک روابط بنیادین است. آمریکا عملاً روند انتقال قدرت از یک حاکم به حاکم دیگر در این کشورها را زیر نظر داشته است. این مورد در خصوص محمد بن سلمان ولی عهد عربستان و به قدرت رسیدن وی متفاوت است به طوری که وی در هر توافق نامه امنیتی با آمریکا بیش از دشمنان خارجی به حمایت در برابر مخالفان داخلی نیاز دارد. این در حالیست که آمریکا بیش از همه متوجه چین بوده و این کشور را خطر اصلی برای خود میداند و با توجه به جنگ اوکراین می کوشد در مناطقی که روسیه حضور دارد حضور داشته باشد. بن سلمان به مسأله عادی سازی روابط به عنوان گذرگاهی برای دستیابی به تضمینهای آمریکا نگاه میکند.
روزنامه لبنانی البناء نیز در این خصوص با تیتر «عربستان و عادی کردنِ عادی سازی روابط با اسرائیل» نوشت: با وجود آنکه مسئولان سعودی بر لزوم تحقق خواستههای فلسطینیها از جمله تشکیل کشور فلسطین به عنوان زمینه ساز عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تاکید کردهاند اما به نظر میرسد تحقق این روند با موانع زیادی روبه رو است چرا که صهیونیستها با تحویل دادن به اصطلاح قدس شرقی به عنوان مرکز کشور فلسطین مخالف هستند. این در حالیست که سعودیها عملاً عادی سازی روابط را با میزبانی از وزرای صهیونیست و اقدامات آتی مانند تسهیلات بانگی و گشودن حریم هوایی مقابل صهیونیستها آغاز کردهاند.
با وجود آنکه این روند بخشی از عادی سازی روابط با تل آویو است اما خطر آن کمتر از تکمیل پازل عادی سازی روابط نیست چرا که به اصطلاح عادی کردنِ عادی سازی روابط با تل آویو خطرناکتر از اجرایی کردن آن است زیرا باعث میشود افکار عمومی این روند را بپذیرند.
روزنامه سوری الثوره در خصوص آمریکا نوشت: آمریکا این امپراطوری دروغ، از تمام وسیلههای مشروع و غیرمشروع از بازوهای جاسوسی گرفته تا عناصر تروریست برای تحقق اهداف سیاسی و اقتصادی خود بهره میبرد. اینکه آمریکا خود را یک کشور بزرگ میداند ولی در عین حال با تروریستها شریک است همانطور که در سوریه دیدیم، بیانگر وجهه نظام توحشی این کشور است.
به نظر میرسد جهان تک قطبی آمریکا سریعتر از آن چیزی که پیش بینی میکردیم در حال فروپاشی است. آمریکا امپراطوری نفاق و دروغی است که جهانیان جز مقاومت در برابر سیاستهای این کشور راهی برای پیروزی ندارند.
روزنامه المراقب العراقی در خصوص حشدشعبی نوشت: برخی جریانهای سیاسی هرازچندگاهی با مطرح کردن اتهامات از پیش برنامه ریزی شده تلاش میکنند وجهه نیروهای حشدشعبی در عراق را خدشه دار کرده و از اهمیت فداکاریهای این نیروها در جریان نبرد علیه داعش و بازگرداندن امنیت به کشور بکاهند.
این جریانهای سیاسی خوش ندارند که نیروهای حشدشعبی در مناطق آزادشده عراق حضور داشته باشند. اقدامات این جریانهای سیاسی در راستای توطئه چینیهای خارجی به رهبری آمریکا به دلیل حقد و کینهای که واشنگتن از نیروهای حشدشعبی و خنثی شدن نقشههای این کشور در عراق توسط این نیروها دارد، صورت میگیرد. آنها حتی تلاش کردند جریان یک آتش سوزی در یک مراسم عروسی در منطقه الحمدانیه عراق را به نام نیروهای حشدشعبی گره بزنند!
نظر شما