به گزارش خبرنگار مهر، نادر عباسی، عصر چهارشنبه در آئین شروع بهره برداری ساختمان پایگاه دیم شهرستان خدابنده، در مورد نقش توسعه دیم در پایداری تولیدات کشاورزی اظهار کرد: استان زنجان ۲.۲ میلیون هکتار مساحت دارد که ۱.۱ میلیون هکتار آن را مراتع و جنگلها تشکیل میدهد و ۸۵۰ میلیون هکتار به حوزه کشاورزی اختصاص دارد.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت و عرصه دیم کشاورزی استان زنجان بیشتر از عرصه آبی است، عنوان کرد: مراتع و منابع طبیعی سرمایه عظیم و سنگ بنای کشاورزی است که باید از آن حفاظت کنیم؛ بهطوریکه ۱۳۰۰ گونه گیاهی شناسایی شده در استان داریم که غالب آن گون است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان میزان مصرف آب در استان را یک میلیارد و ۵۰۰ میلون برشمرد و گفت: از این میزان یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب معادل ۷۸ درصد در بخش کشاورزی به مصرف میرسد.
وی با بیان اینکه میزان بارندگی استان نسبت به متوسط بارندگی کشور حدود ۳۰ درصد بیشتر است، خاطرنشان کرد: این یعنی فرصت بارندگی استان بیشتر از کشور است.
عباسی تصریح کرد: ۶۵ درصد آبی که مصرف میکنیم از منابع آب زیرزمینی و ۳۵ درصد از آبهای سطحی تامین میشود که این موضوع زنگ خطری را به صدا درآورده است؛ چراکه از ذخایر بیشتر استفاده میکنیم و در دراز مدت به ورشکستگی آبی میانجامد.
وی با تاکید بر اینکه باید از آب به اندازه ظرفیت استفاده کنیم، ابراز کرد: الگوی مصرف کنونی سبب شده شده سطح آبهایی زیرزمینی پایینتر رود و در آبخوانهایی مثل ابهر، زنجان و سجاس از دهه ۷۰ نزولی و کاهش آبهای سطحی زیرزمینی را داریم.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان با بیان اینکه از نظر علمی و فنی هیچ تخصیص آبی مجاز نیست، اظهار کرد: به دلیل افت آبهای زیرزمینی خیلی از دشتها ممنوعه شده و نمیتوان از آن آب برداشت کرد.
وی با اشاره به اینکه اغلب زمینها در استان زنجان مرتع است، ادامه داد: مزیتهای زیادی از گونههای مختلف و گیاهان دارویی داریم و باید تمرکز را به حفظ و اقتصاد منابع طبیعی ببریم.
عباسی سطح زیر کشت کشاورزی دیم را سه برابر کشت آبی دانست و افزود: استان ما خشک و نیمه خشک است، اغلب دشتها ممنوعه و متوسط بارندگی بیش از میانگین کشوری است که این موضوعات ما را به سمت اولویت دادن زراعت در دیمزار سوق میدهد.
وی با اشاره به اینکه از نظر تولید گندم ۳۰۰ هزار هکتار سطح زیرکشت دیم داریم و ۲۰ هزار هکتار آن آبی است، عنوان کرد: امسال ۵۰۰ هزار تن گندم تولید کردیم که برای پایداری آن توجه به این نکته ضروری است که اگر در دیمزار انرژی بگذاریم به دلیل وسعت سطح اثربخشی بیشتری دارد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه برای حفظ امنیت غذایی باید تولید داشته باشیم و از طرفی با محدودیت مواجه هستیم، تصریح کرد: تلاقی این دو به ورود دانش به کشاورزی یعنی همان کشاورزی دانشبنیان میانجامد.
وی افزود: باید به سمتی برویم که با مصرف نهاده کمتر تولید بیشتر داشته باشیم و در این میتوانیم انتخاب کنیم که یا کار دیمی انجام دهیم با دیمکاری کنیم.
نظر شما