به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، سناتورهای دموکرات آمریکایی با انتشار نامهای نسبت به هرگونه ارائه ضمانت امنیتی یا کمک در زمینه هستهای از سوی دولت آمریکا به عربستان سعودی ابراز نگرانی کردند.
این نمایندگان دموکرات در نامه خود ضمن حمایت از امکان توافق برای عادیسازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی، ارائه هر گونه ضمانت امنیتی آمریکا به عربستان سعودی را نگران کننده توصیف کردند و خواستار توقف این روند شدند.
این سناتورها که تعداد آنها بیست نفر اعلام شده است، در نامه خود خطاب به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، تاکید کردند، اگر دولت ایالات متحده در ازای شکلگیری روابط دیپلماتیک میان عربستان و تل آویو خواستههای ریاض را برآورده کند، این موضوع کنگره را در مقابل کاخ سفید قرار خواهد داد و به تعمیق شکافهای داخلی در واشنگتن منجر خواهد شد.
این در حالی است که پیشتر «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفته بود: رایزنیها با هدف رسیدن به توافق عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) به جلو گام برمیدارد.
وی افزود: تاکنون این رایزنیها موجب نهایی شدن چارچوب اصلی توافق آتی عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو، شده است.
جان کربی که علاوه بر سمت اصلی خود به عنوان هماهنگ کننده روابط راهبردی در کاخ سفید نیز مشغول به فعالیت است، در ادامه گفت: عربستان سعودی و اسرائیل، چارچوب اساسی این توافق را تعیین کرده تا به سوی تحقق آن حرکت کنند.
وی افزود: همانند هر توافق پیچیدهای، دو طرف (ریاض و تل آویو) باید در راستای نهایی شدن این توافق امتیازاتی را بدهند.
جان کربی در عین حال، به محتوای احتمالی این امتیازات و یا عقب نشینیها اشارهای نکرد.
از سوی دیگر، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گذشته در مورد چشم انداز عادی سازی روابط میان تل آویو و ریاض صحبت کرد. او بر تأثیر عمیقی که عادیسازی میتواند بر منطقه داشته باشد، تأکید کرد و گفت: «اول، اگر بتوانیم به آنجا برسیم، تحولآفرین خواهد بود. به سال ۱۹۷۹ بازگردید، حتی قبل از آن - و حرکت آن به سمت چشم انداز منطقهای بسیار باثبات تر و یکپارچهتر، برای نزدیک شدن کشور پیشرو در اسلام با اسرائیل، که بازتابهایی فراتر از خاورمیانه خواهد داشت. بنابراین اگر بتوان به آن دست یافت، فکر میکنم تحولآفرین خواهد بود.»
با این حال، او به دشواریها و پیچیدگیهای موجود در این مسیر اذعان کرد و اظهار داشت: «دستیابی به عادی سازی روابط تل آویو-ریاض آسان نیست. مسائل واقعاً سختی روی میز وجود دارد که ما در حال حل آنها هستیم.»
بلینکن ادامه داد: «نمیخواهم خیلی به دشواریها اشاره کنم، اما میتوانم این را بگویم: فکر میکنم ما برای آزمایش این موضوع سرمایهگذاری کردهایم. من معتقدم که سعودیها و اسرائیلیها نیز همینطور هستند. اما ما هنوز امید داریم. دست و پنجه نرم کردن با بسیاری از مسائل سخت عملی ضروری است و اینکه چه زمانی میتوانیم به هدف برسیم، که نمیدانیم.»
اظهارات وزیر خارجه آمریکا در حالی بیان میشود که اظهارات متناقضی درباره مذاکرات پیرامون عادی سازی روابط تل آویو-ریاض جریان دارد.
در حالی که عربستان سعودی هنوز به طور رسمی رژیم اسرائیل را به رسمیت نشناخته و در توافقنامه ۲۰۲۰ ابراهیم با میانجیگری دونالد ترامپ شرکت نکرد، اما مقامات آمریکایی اکنون چشم انداز عادی سازی روابط بین ریاض و تل آویو را محتمل میدانند.
هفته گذشته نیز یک مسئول در دفتر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که ریاض به اطلاع واشنگتن رسانده است که هرگونه مذاکره در ارتباط با عادی سازی روابط با تل آویو یا هرگونه اقدامی در قبال آن را متوقف میکند.
نظر شما