۱۴ مهر ۱۴۰۲، ۱۳:۰۶

روز شمار جنگ ایران و عراق ۱۵؛

باید با ایران کنار آمد تا انقلاب آن سرایت نکند!

باید با ایران کنار آمد تا انقلاب آن سرایت نکند!

نباید رژیم آیت الله خمینی را تنها یک حکومت دیکتاتوری دانست. باید با ایران کنار آمد تا انقلاب آن کشور به کشورهای خلیج فارس سرایت نکند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب _ الناز رحمت نژاد: در پانزدهمین روز از هجوم سراسری عراق به ایران، خرمشهر شاهد دو عملیات موفقیت آمیز رزمندگان اسلام علیه دشمن بود. امروز اجرای آتش عراقی‌ها روی آبادان ادامه یافته و تشدید شد. از سوی دیگر آتش توپخانه و کاتیوشای خودی در این محور، روی دشمن کارساز و مؤثر واقع شد. آتش دوربرد و بمباران‌های دشمن امروز خسارات زیادی در اهواز به بار آورد. در محور دهلران و مهران مقابله نیروهای خودش با دشمن موفقیت آمیز بود.

عراقی‌ها در محور گیلان غرب حمله همه جانبه ای را آغاز کردند. هواپیماهای دشمن علاوه بر پشتیبانی یگانهای زمینی عراق، به تأسیسات صنعتی و مسکونی چند شهر، از جمله تهران، حمله کرده، خساراتی به بار آوردند. ضمن این تجاوزات چند هواپیمای دشمن سرنگون شد، نیروی هوایی جمهوری اسلامی، امروز ستون‌هایی از نیروهای متجاوز دشمن و یک پادگان و د وپل نظامی عراق را منهدم کرد.

جمهوری اسلامی پایبندی خود را به قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر اعلام داشته و لغو یک جانبه آن از سوی حکام بغداد را نقض آشکار تعهدات بین المللی دانسته و عراق را به دلیل نقض تعهد و آغاز جنگ مستوجب مجازات اعلام می‌کند، امّا دولت عراق که پس از گذشت ۱۵ روز جنگ نتوانسته به اهداف خود دست یابد و نیروهایش در دشت‌های ایران در معرض تهدید هجوم قوای اسلام قرار دارند، به هر وسیله برای خاتمه دادن به جنگ متوسل می‌شود تا خود را از معرکه‌ای که به علت اشتباه در محاسبه در آن گرفتار آمده، برهاند.

از سوی دیگر، احتمال شکست عراق موجی از ترس و وحشت را در کشورهای حاشیه خلیج فارس و حامی عراق برانگیخته است. ترس از انتقام ایران، گرایش به غرب و آمریکا را در بین رژیم‌های کشورهای منطقه شدیداً افزایش داده و آنان را به تحریکات داخلی و بین المللی گسترده‌ای جهت تقویت توان دفاعی خود و پایان دادن به جنگ ایران و عراق واداشته است.

آمریکا از وحشت دولت‌های منطقه استفاده کرده، با فروش تسلیحات پیشرفته نظامی به آنان و تشدید حضور نظامی خود در منطقه، شوروی را در حالت انفعال قرار داده است. مسکو برای مقابله با اقدامات آمریکا بار دیگر می کوشد مواضع ایران را نسبت به خود تعدیل نماید و از سوی دیگر با ارسال تجهیزات به عراق از شکست آن کشور و گرایش آن به غرب برای رفع نیازهای نظامی جلوگیری کند. به این ترتیب جنگ ایران و عراق به صحنه رقابت دو ابر قدرت تبدیل شده است.

همزمان با ۱۴ مهر ۱۳۵۹ و پانزدهمین روز از آغاز جنگ تحمیلی با تورق روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب چهارم، هجوم سراسری که توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گردآوری شده، به بررسی تاکید ایران بر لزوم مجازات آغازگر جنگ پرداختیم که مشروح آن در ادامه این گزارش می‌آید؛

حملات و درگیری‌های زمینی

جبهه جنوبی

به گزارش سپاه خوزستان: «خرمشهر امروز روز درخشانی را سپری کرد. دو حمله بسیار کاری به دشمن شد و تلفات جدی به آنان وارد گردید. درحمله عصر امروز نیروهای خودی (پاسداران و تکاوران) به ساختمان سازمان بنادر که دشمن در آنجا ستاد تشکیل داده بود، نیروهای عراقی تار و مار شده و تا اسکله پانزدهم و محوطه دور آن عقب رانده شدند. در حمله دیگری در ساعت ۳ بامداد، برادران تکاور و سپاه پاسداران به یک لشکر نیروهای عراقی در نخلستان شلمچه یورش بردند و تعداد زیادی تانک، نفرات و انبار مهمات دشمن را منهدم ساختند. لازم به ذکر است که فرماندهان دشمن با تشویق سربازان خود با مطالبی نظیر خرمشهر در دست ماست، می‌توانید در آنجا هر کاری بکنید، باعث شده‌اند که آنها به فجیع‌ترین اعمال دست بزنند.»

به گزارش شهربانی آبادان: «این شهر همچنان زیر آتش توپخانه خمپاره و بمباران‌های دشمن قرار دارد که باعث خسارات جانی و مالی زیادی شده است، طوری که در ۲۴ ساعت گذشته ۷ نفر شهید و ۷۹ نفر مجروح شده‌اند. نقاط مختلف اهواز نیز امروز زیر انواع آتش توپخانه و بمباران قرار داشت که منجر به خسارات زیادی گردید.»

به گزارش شهربانی خوزستان: «در آبادی‌های اطراف کارخانه نورد اهواز حدود ۴۰ تانک و توپ دشمن زیر گونی‌های کاه مخفی شده‌اند و از این طریق مبادرت به اجرای آتش روی اهواز می‌کنند.»

جبهه میانی

برابر اعلام معاون استانداری ایلام: «مردم غیور و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی طی یک حمله غافلگیرکننده، موسیان را از تصرف دشمن خارج کردند و در ناحیه دهلران با یورش به محل استقرار توپخانه دشمن، تعدادی را به هلاکت رساندند و مقداری از تجهیزات آنها را به غنیمت گرفتند. همچنین در یک درگیری سخت بین نیروهای نظامی و مردم مسلح مهران با مزدوران بعثی، تعدادی تانک و ۵ خودرو و مقداری مهمات دشمن منهدم و ۲۰ تا ۳۰ نفر از افراد دشمن به هلاکت رسیدند.».

به گزارش سپاه کرمانشاه: «در محور گیلان غرب، حمله همه جانبه ای از صبح امروز توسط دشمن شروع شد، نیروهای ارتش عقب نشینی کرده‌اند و سپاه درخواست نیرو کرده است.»

حملات و درگیری‌های هوایی

تهران: جنگنده‌های عراقی بعدازظهر امروز به تهران تجاوز کردند و صنایع هلی کوپترسازی، اطراف میدان آزادی، کارخانجات جنرال موتور و ایران ناسیونال را مورد حمله قرار دادند که منجر به شهادت ۴ تن و مجروح شدن ۶۵ نفر گردید و خسارات مالی فراوانی به جای گذاشت.

به گزارش کمیته مرکزی انقلاب اسلامی «یک فروند از هواپیمای متجاوز به تهران، در حوالی بی بی شهربانو و یک فروند دیگر در غرب تهران، اطراف کوی کن، سرنگون شدند.».

به گزارش ستاد مشترک ارتش: «در حدود ساعت ۴۵/۱۸، هنگامی که هواپیماهای عراقی مشغول بمباران بعضی مناطق تهران بودند، شاهدان عینی فرود تعدادی چترباز را در منطقه بین بهشت زهرا (س) کهریزک مشاهده کردند که احتمالاً ممکن است سرنشینان هواپیمای سرنگون شده عراقی باشند یا عناصر خرابکاری جهت انجام مأموریت ویژه ای پیاده شده باشند.»

کوهدشت: در ساعت ۱۵/۱۱ امروز میگ های عراقی به منطقه کوهدشت (لرستان) حمله کردند که طی آن چند نفر شهید، ۲۵ نفر مجروح و ۵ خانه مسکونی منهدم شد.

کرمانشاه: چند میگ عراقی با تجاوز به فضای کرمانشاه، شهرک امام خمینی (در نزدیکی طاق بستان) را بمباران کردند که منجر به ویرانی ۱۵ خانه مسکونی و کشته و مجروح شدن ده‌ها نفر گردید.

عملیات خودی: طبق اعلام استاندار کرمانشاه، در ۱۴/‏۰۷/‏۵۹‬ شب هنگام، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، یک گردان تانک دشمن را در منطقه قصرشیرین منهدم کردند و بیش از ۸۰ مزدور عراقی را به هلاکت رساندند.

خلاصه اطلاعیه‌های ستاد مشترک ارتش

اطلاعیه ۱۳۹

در حمله هوایی امروز مزدوران عراق، کوهدشت لرستان بمباران شد که در نتیجه ۴ نفر شهید و ۲۵ نفر مجروح شدند و به ۵ خانه مسکونی خساراتی وارد گردید.

اطلاعیه ۱۴۰

رادیو بی بی سی دیشب این خبر کذب و مغرضانه را پخش کرد که خرمشهر در تصرف عراق است و نیروهای ایران به سمت اهواز عقب نشینی کرده‌اند بدینوسیله به اطلاع ملت آگاه ایران می‌رساند که نیروهای رزمنده و مردم مبارز خرمشهر در روز جاری، باقی ماندۀ مزدوران عراقی را که در ۵ کیلومتری خرمشهر بودند، به عقب رانده، تا پل نو پیش رفته‌اند و هم اکنون مردم مشغول جمع آوری جنازه‌های متعفن مزدوران بعثی از بیابان‌های خرمشهر هستند رادیو بی بی سی دیشب این خبر کذب و مغرضانه را پخش کرد که خرمشهر در تصرف عراق است و نیروهای ایران به سمت اهواز عقب نشینی کرده‌اند بدینوسیله به اطلاع ملت آگاه ایران می‌رساند که نیروهای رزمنده و مردم مبارز خرمشهر در روز جاری، باقی ماندۀ مزدوران عراقی را که در ۵ کیلومتری خرمشهر بودند، به عقب رانده، تا پل نو پیش رفته‌اند و هم اکنون مردم مشغول جمع آوری جنازه‌های متعفن مزدوران بعثی از بیابانهای خرمشهر هستند.

اطلاعیه ۱۴۱

در تجاوزات امروز میگ های عراقی، یک میگ با پدافند هوایی در دهلران هدف قرار گرفت و در خاک دشمن سقوط کرد. دو میگ دیگر در بوشهر توسط جنگنده‌های نیروی هوایی سرنگون شدند. در تهاجمات بعدازظهر امروز هواپیماهای عراقی به تهران، کارخانجات ایران ناسیونال و قسمتی از تأسیسات فرودگاه مورد حمله واقع شد.

اطلاعیه ۱۴۳

امروز دلاوران هوانیروز، منطقه تجمع و پشتیبانی نیروهای مهاجم عراقی را در جنوب غربی کشور شناسایی کرده و توسط جنگنده‌های خود بر آنان آتش گشودند که در این حمله ۳۰ خودرو و تانک و یک خودروی گشتی ضدهوایی و یک کامیون بزرگ حمل موشک به کلی منه دم و راننده آن اسیر شد. در منطقه تجمع دشمن حداقل ۸۰ مزدور بعثی کشته یا زخمی شدند. در این عملیات تلفاتی به نیروها خودی وارد نیامد.

قسمتی از اطلاعیه ۱۷۰

فعالیت‌های نیروی هوایی در روز ۱۴/۷/۵۹:
۱_ انهدام پادگان حاجی عمران و منفجر نمودن انبار مهمات این پادگان و بمباران شیره وش

۲_ تخریب پل جاده کرکوک رانیه و پل دیگری در نزدیکی علی غربی

۳_ سرنگونی ۳ میگ عراقی

بازتاب حملات و درگیری‌ها

رادیو لندن: هنوز روشن نیست که بندر خرمشهر در اختیار ایران است یا عراق. دو خبرنگار غربی که به خرمشهر رسیدند، می‌گویند عراقی‌ها خرمشهر را در اختیار دارند، هرچند عده‌ای از ایرانیان نقاط مختلف روی عراقی‌ها آتش می‌گشایند. گزارشگران دیگر میگویند خرمشهر همچنان تحت کنترل ایران است و عراقی‌ها در خارج شهر موضع گرفته‌اند.

رادیو لندن (بخش عربی): جنگ برای تصرف خرمشهر در حالی به پایان می‌رسد که هنوز دو زد و خوردهای پراکنده در جنوب شهر ادامه دارد، ولی این شهر به طور کامل در تصرف نیروهای عراق است و این بزرگترین ضربه به ایرانی‌ها در این جنگ به شمار می‌رود. عراقی‌ها ۳ مایل وارد خرمشهر شده‌اند و زد و خورد به درگیری خانه به خانه کشیده شده، ولی نیروهای کماندویی راه خود را باز می‌کنند در همین حال ایرانی‌ها مواضع خود را ترک گفته، به آبادان عقب نشینی کرده‌اند. بسیاری از تانک‌های عراقی حرکت کرده‌اند تا مواضع عراقی‌ها را تقویت کنند. صدای توپخانه هنوز شنیده می‌شود. عراقی‌ها به بزرگترین پیروزی خودرسیده اند و پیشروی خود را به سوی بزرگترین پالایشگاه جهان که در ۲ مایلی خرمشهر است، ادامه می‌دهند.

رادیو کلن: به ادعای مقامات عراقی، خرمشهر و آبادان مورد حملات سنگین توپخانه‌های ارتش این کشور قرار گرفت و قسمت‌های بندری و جنوبی این شهر به تصرف عراق درآمده، لیکن نیروهای ایرانی همچنان به مقاومت ادامه می‌دهند.

نشریه تایمز مالی لندن: توپخانه ایران در جنوب شرقی آبادان با گلوله باران شهر فاو در دهانه خلیج فارس، آن را به شهر ارواح تبدیل کرده است. اهالی شهر با هر وسیله‌ای در حال فرار به طرف بصره هستند. آنچه در مورد فاو در درازمدت حائز اهمیت است، قدرت توپخانه ایرانیان و استمرار آن است نه متروکه شدن شهر.

رادیو کلن: گزارش‌های بعدازظهر امروز حاکی است که نیروی هوایی عراق با هواپیماهای توپولف به شهر تهران حمله ور شدند و خانه‌های مرکز شهر، انبارهای نفت و تأسیسات نظامی کرج و فرودگاه تهران را با موشک هدف قرار داده‌اند. هواپیماهای عراقی همچنین بدون برخورد با مقاومت بر فراز کاخ نخست وزیری تهران به پرواز در آمده، توپ‌های هوایی را که در پشت بام این کاخ قرار داشتند، به مسلسل بستند.

خبرگزاری یونایتدپرس: عراق در بیانیه نظامی خود ادعا کرد روز ۱۴/‏۰۷/‏۵۹‬ دو جنگنده و یک هلیکوپتر ایرانی را سرنگون و هشت تانک و خودروی زرهی این کشور را منهدم و یک پایگاه پرتاب موشک ایران را نابود کرده است.

جمهوری اسلامی ایران (اوضاع داخلی، مواضع و…)

مواضع مسئولین

رئیس جمهور خطاب به سفیر فلسطین: تا وقتی که ما آثار تجاوز را از بین نبریم، طبیعی است که نمی‌توانیم هیچ‌گونه پیشنهاد دیگری را بررسی کنیم. از نظر ما اول باید آثار تجاوز از بین برده شود، بعد از آن مداخله در امور داخلی ما، چه در کردستان و چه در خوزستان به کلی قطع گردد. در آن وقت می‌توان به امکان مذاکره درباره مسائل فیمابین با نظر مجلس فکر کرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی: اگر این انقلاب بخواهد ادامه پیدا کند، خواه ناخواه با منافع ابرقدرتها برخورد دارد و ما نیاز به یک مبارزه طولانی داریم. درگیریهای پیش می‌آید و این درگیریها جهاد و ریاضت دارد و یک چنین روحیه‌ای می‌تواند برای سالم سازی اقتصاد ما خیلی مفید باشد.

دکتر مصطفی چمران: در مورد جنگ، شوروی مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا هماهنگی دارد. برای شوروی سازش با رژیم شاه معدوم آسان‌تر بود تا با انقلاب اسلامی ایران. ما از طریق مکالماتی که با بی‌سیم انجام می‌شود، مطمئنیم روسیه به عراق کمک می‌کند.

اطلاعیه وزارت امور خارجه در مورد لغو یکجانبه قرارداد ۱۹۷۵ توسط دولت عراق: قرارداد ۱۹۷۵ خطوط مرزی مشترک زمینی و آبی بین دو کشور را دقیقاً مشخص نموده و طرحی را برای حل اختلافات نهایی که ممکن است از نحوه و زمانبندی اجرای مفاد قرارداد ناشی گردد، پیش بینی کرده است. لذا وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای غیرموجه و بی‌اساس عراق، لغو یک جانبه قرارداد مزبور را که سرپوشی برای تجاوز دولت عراق به خاک میهن ما نیز قرار گرفته قویاً محکوم می‌نماید.

مواضع و اقدامات ضدانقلاب

نامه اعضای کمیته مرکزی حزب دمکرات کردستان (کنگره چهارم) به امام: اکثریت قریب به اتفاق اعضای حزب دمکرات کردستان ایران از مردم زحمتکش تشکیل می‌شود که صادقانه به انقلاب ایران ایمان دارند. آروزوی آنها این است که این انقلاب پیروز و تحکیم شود و پایه‌های هرگونه ستمی را در ایران براندازد. (این مردم) می‌دانند که دشمن اصلی شأن امپریالیسم و عمان آن در ایران هستند و می‌داند که سرنوشتشان با سرنوشت انقلاب اسلامی به هم پیوسته است. متأسفانه دارو دسته قاسملو که اکثریت را در رهبری حزب دمکرات کردستان ایران جلب کرده‌اند، به مصوبات کنگره چهارم حزب ما وفادار نبوده و نیستند. آنها از علاقه مردم کرد به خودمختاری و تأمین حقوق ملی خویش سؤ استفاده نموده، و آن‌را دستاویزی برای مقابله با انقلاب اسلامی ایران قرار داده‌اند و با نیروهای ضدانقلابی منطقه از بعث عراق گرفته تا اویسی‌ها، پالیزبانها و رزگاریها و غیره عملاً در یک جبهه قرار گرفته و حزب دمکرات را از راه سالم خود منحرف کرده‌اند.

اطلاعیه اتحادیه کمونیست‌های ایران: در این جنگ، دشمنان انقلاب و رژیم‌های مرتجع جهان علیه ملت ما صف آرایی کرده‌اند و مقصودی جز نابودی انقلاب و دستاوردهای آن ندارند. مبارزه با تجاوز ارتش بعث، در هم شکستن آن و دفاع از انقلاب و میهن، وظیفه اصلی همه مردم و نیروهای انقلابی است و هیچ وظیفه دیگری نمی‌تواند بر آن سایه افکند. کمونیست‌های ایران باید پرچم دفاع از میهن و انقلاب را محکم برافرازند و در این عرصه از خود رشادت و قاطعیت نشان دهند.

حزب توده: بیرون رفتن نیروهای اشغال گر رژیم عراق از آخرین وجب مناطق اشغال شده خاک ایران شط مقدم هرگونه مذاکره پیرامون آتش بس است.

عراق (اوضاع داخلی، مواضع و…)

وزیر خارجه عراق در مجمع عمومی سازمان ملل: عراق مسئول درگیریهای اخیر عراق و ایران نبوده، بلکه دولت ایران مسئول کامل درگیری هاست. عراق تمایلی به توسعه جنگ به خارج از اراضی مشروع خود ندارد. عراق آماده است آتش بس را قبول کند به این شرط که طرف دیگر نیز آن را رعایت کند. عراق به راه حل عادلانه و منطقی که حقوق و حق حاکمیت عراق را تضمین کند، احترام می‌گذارد.

مواضع و اقدامات کشورها

وزیر دفاع آمریکا: آمریکا تجهیزات رادار زمینی مورد نیاز عربستان سعودی را در اختیار آن کشور خواهد گذاشت تا جایگزین چهار فروند هواپیمای تجسسی حامل رادار شوند که طی هفته جاری به ریاض اعزام گردیده‌اند. آمریکا برای حفاظت از آبراه نف ترسانی تنگه هرمز در صورت لزوم از نیروی دریایی خود استفاده خواهد کرد.

ایالات متحده آمریکا با اعزام هواپیماهای آواکس به عربستان سعودی و با تقویت نیروی دریایی خود در اقیانوس هند و خلیج فارس به افزایش قدرت نظامی خود در این منطقه همت گماشته است.

سفیر شوروی در ایران با حجت الاسلام هاشمی (رئیس مجلس) ملاقات کرد. این ملاقات تلاش دیگری از سوی شوروی برای برطرف ساختن نگرانی ایران از مجهز ساختن عراق به سلاح‌های شوروی به شمار می‌رود.

چند کشتی اتحاد شوروی مقدار زیادی تسلیحاتی جنگی و وسایل یدکی را در بندر عقبه اردن تخلیه کردند که از راه زمین به عراق حمل شود.

سوریه امروز خبر حضور نیروهای سوری و لیب یائی را در کنار سربازان ایرانی تکذیب کرد.

عراق و قطر در دوحه موافقت نامه‌ای در زمینه روابط اقتصادی و تجاری امضا کرده‌اند.

روز گذشته ملک حسین پادشاه اردن، در پایان سفر خود به عراق اعلام کرد که کشور متبوع خود در جنگ ایران و عراق بی طرف نبوده و با تمام قوا از عراق جانبداری خواهد کرد. نخست وزیر این کشور طی فرمانی دستور داد تمامی هواپیماهای حمل و نقل و کامیون‌های مجهز به یخچال فوراً در اختیار ارتش اردن قرار گیرند. از سوی دیگر، فرودگاه امان برای پروازهای جنگی در اختیار نیروی هوایی عراق قرار گرفت.

شیخ نشین کویت امروز قانون بسیج عمومی را صادر کرد. سخنگوی دولت کویت گفت بسیج عمومی تنها در صورتی که جنگ یا تهدید جنگ در میان باشد، به مرحله اجرا درخواهد آمد.

وزیر نفت عربستان سعودی اعلام کرد: تمام اعراب مسلمان از بحران ایران و عراق متأثرند.

وزیر امور خارجه عربستان: عربستان سعودی به هر کشوری که در منطقه خلیج بر اثر جنگ ایران و عراق در معرض تهدید قرار گرفته باشد، کمک خواهد کرد.

عربستان سعودی از آنجا که عضوی از کشورهای جامعه عرب است، در قبال این کشورها مسئولیت دارد. با این همه در این مخاصمه از دو کشور درگیر جانبداری نمی‌کند.

وزیر دفاع عربستان: تحویل چهار هواپیمای آواکس به درخواست ریاض برای تقویت نیروی هوایی عربستان و دفاع از خود صورت گرفته است.

نیروهای اردن به حال آماده باش درآمده‌اند تا عازم عراق شوند. این نیروها که مرکب از واحدهای مجهز به موشک‌های زمین به هوا هستند، عراق با تقویت خواهند کرد.

شاه حسین: ما آنچه را که در قدرت داریم، به کار خواهیم برد تا عراق حقوق خود را در شط العرب اروندرود به دست آورد و سه جزیرۀ امارات عربی متحده باز پس داده شود. ما در جهان عرب با تهدیدی جدی روبرو هستیم و عراق موقعیت مهم استراتژیک دارد. بنابراین، اجازه نخواهیم داد عر اق تضعیف شده یا برای آن دشواری پدید آید.

تحلیل‌ها و تفسیرها

نشریه السفیر (چاپ بیروت):فردهالیدی ضمن تحلیلی نوشت: سه علت عهده و اصلی سبب شده عراق برای آمریکا یک لقمه چرب جلوه کند و برای کنار آمدن با آن کوشش نماید:
_۱ قدرت اقتصادی و ذخایر نفتی عراق: حدود ۱۰۰ میلیارد بشکه ارزیابی شده که بعد از عربستان سعودی در درجه دوم است. درآمد نفت این کشور در سال ۱۹۷۹، حدود ۲۴ میلیارد دلار بوده است. پس از کاهش شدید استخراج و
صادرات نفت ایران، عراق مقدار استخراج نفت خود را به ۳ تا ۵ میلیون بشکه در روز رسانده است، طوری که با آلمان غربی و ژاپن روابط اقتصادی وسیعی دارد. این کشور روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت به آمریکا صادر و مقادیر زیادی کالاهای آمریکایی، از جمله جت‌های بوئینگ وارد می‌کند. این مبادلات به حدود ۵ میلیارد دلار رسیده است.

۲_ موقعیت سیاسی: عراق خود را به عنوان یک نیروی سیاسی مؤثر در جهان سوم نشان داده است. به طوری که با کنفرانس سران عرب مخالف سیاست سادات در سال ۱۹۷۸ مخالف کرد و قراردادهای مخفیانه با عربستان سعودی دارد. امّا علت اصلی علاقه آمریکا به عراق این است که عراق با حدود ۱۳ میلیون جمعیت توانسته نقش فعالی در کشورهای عربی داشته باشد و با تبلیغات خود را به عنوان دژ مستحکم انقلاب غربی بقولاند.

۳_ دلیل سوم این است که حکومت عراق به عنوان یک رژیم نسبتاً با اثبات به حساب می‌آید و به علت ثروتی که مخازن نفت به این کشور ارزانی داشته، توانسته با تأمین رفاه برای اکثریت نسبی اهالی کشور، مخالفین را قلع و قمع کند.

رادیو آمریکا: دکتر ویلیام سون، کارشناس مسائل خلیج فارس: انگیزه‌های عراق برای شروع جنگ و تهاجم به ایران عبارتند از عراق می‌خواست موافقتنامه سال ۱۹۷۵ را که حاکمیت آن کشور را بر آبراه شط العرب محدود کرده بود، برهم زند. انقلاب اسلامی ایران را بی‌اعتبار سازد، زیرا آیت الله خمینی می‌کوشید انقلاب اسلامی را به سایر کشورها صادر کند و این امر خطر بزرگی برای دولت‌های کشورهای اسلامی محسوب می‌شد. عراق در آرزوی رسیدن به مقام رهبری خلیج فارس است. عراق منافع ثروت کافی و قدرت نظامی لازم را برای رسیدن به این هدف دارد. به علاوه، توازن میان عراق و ایران هرگز تا این اندازه به نفع عراق نبوده است.

رادیو مسکو: جنگ ایران و عراق به ایالات متحده آمریکا امکان می‌دهد اعتبار و شخصیت خود را تثبیت کند و حضور نظامی را در خاور نزدیک بدون دخالت شوروی سبب شود.

رادیو مسکو: اختلاف ایران و عراق را نمی‌توان یک سؤ تفاهم تلقی کرد، زیرا اوضاع منطقه در نتیجه سیاست و عملیات آمریکا فوق العاده متشنج شده است. واشنگتن خودسرانه خاورمیانه را به عنوان حریم منافع حیاتی خود اعلام کرده است. آمریکا می‌خواهد ذخایر نفتی ملت‌های منطقه را زیر کنترل خود درآورد. نظر خصومت آمیز آمریکا نسبت به انقلاب ایران بر هیچکس پوشیده نیست. مسئولیت ناشی از مداخله مسلحانه در افغانستان به گردن امریکاست. وزارت جنگ آمریکا حضور نظامی خود را در عمان، سومالی، کنیا و جزیرۀ دیه گوگارسیا توسعه داده است. ناوگان بزرگ نیروی دریایی آمریکا و چند ناو هواپیما بر ضربتی، کشورهای خلیج فارس و دریای سرخ را تهدید کند.

رادیو اسرائیل به نقل از روزنامه گاردین: نباید رژیم آیت الله خمینی را تنها یک حکومت دیکتاتوری دانست. ملت ایران در برابر هر حمله‌ای از خارج به شدت ایستادگی خواهد کرد. باید با ایران کنار آمد تا انقلاب آن کشور به کشورهای خلیج فارس سرایت نکند.

ادامه دارد…

کد خبر 5903827

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha