۱۶ مهر ۱۴۰۲، ۸:۴۰

مهر گزارش می دهد؛

رقابت کندلوس با ۷ روستا برای جهانی شدن/ مُهر یونسکو بر گردشگری

رقابت کندلوس با ۷ روستا برای جهانی شدن/ مُهر یونسکو بر گردشگری

کجور- ثبت مُهر یونسکو بر روستای کندلوس مازندران که با مناطق زیبا و ییلاقی در دامنه‌ رشته کوه‌های البرز واقع است، گردشگری این استان را روی ریل جهانی قرار می دهد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: برای رفتن به روستای زیبای کندلوس باید مسیر ییلاقی و کوهستانی نوشهر به کجور را ۷۵ کیلومتر به سمت ارتفاعات طی کنید تا به روستایی با آب و هوای خوش و طبیعت خارق‌العاده که در آن می‌توان رد پای تمدن قبل از میلاد مسیح را به نظاره نشست، برسید.

فاصله روستای کندلوس با نوشهر ۷۵ کیلومتر است و این روستا با داشتن طبیعت بکر و دلنواز، خانه‌های قدیمی و سنتی، مردمانی که گردشگری را می‌فهمند برای میزبانی از مسافران در پاییز و تابستان لحظه شماری می‌کنند.

کوچه‌های سنگ فرش شده، موزه مردم شناسی، وجود آبشارهای پرآب همانند آبشار کندلوس، موزه گیاهان دارویی، حمام قدیمی خزینه‌ای که به دوران قاجار برمی‌گردد و صنایع دستی و سوغات از دیگر جاذبه‌هایی است که این روستا را نامزد ثبت در میراث جهانی کرده است.

گردشگران داخلی و خارجی زیادی سالانه به این روستا سفر می‌کنند تا جاذبه‌های آن را از نزدیک به نظاره بنشیند، آداب و رسوم و سنن قدیمی مردم روستا نیز همانند جشن تیرماه ۱۳ شو از دیگر جاذبه‌هایی است که اشتیاق برای سفر به این روستا را بیشتر می‌کند.

روستای کندلوس امسال همپای ۷ روستای دیگر برای ثبت جهانی معرفی شده و برای آنکه مهر یونسکو در این روستا بخورد نیازمند تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز است.

رقابت کندلوس با ۷ روستا برای جهانی شدن/ مُهر یونسکو بر گردشگری

سابقه ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی به ۶ سال قبل برمی‌گردد و در طول این شش سال ۱۴ شهر و روستای صنایع دستی ایران در شورای جهانی صنایع دستی ثبت شده‌اند و اکنون ثبت ملی و جهانی شهرها و روستاها و صنایع دستی به مطالبه مردمی و اجتماعی تبدیل شده است.

محمد ولی پور رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نوشهر با اشاره به اینکه پرونده روستای کندلوس برای ثبت جهانی ارسال شده است، گفت: برای معرفی و ثبت جهانی این روستا الزاماتی وجود دارد و دستگاه‌های مختلف باید همکاری مناسب داشته باشند.

برای معرفی و ثبت جهانی این روستا الزاماتی وجود دارد و دستگاه‌های مختلف باید همکاری مناسب داشته باشند

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه رفع مناطق احتمالی خطر در مسیر، تقویت مخابرات و مشاغل خانگی و بومی از جمله الزامات برای ثبت جهانی است، گفت: به عنوان نمونه روستا نباید از نظر اینترنت مشکلی داشته باشد و علاوه بر این منابع طبیعی و جهاد کشاورزی باید نسبت به درختکاری در روستاها و حاشیه مسیرها اقدام کنند.

وی راه اندازی کمیته اطلاع رسانی با محوریت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، نصب تابلوهای دوزبانه، تفکیک زباله و غیره را از دیگر الزامات برای ثبت جهانی بیان کرد.

شاخص‌های اعلام‌شده از سوی «سازمان جهانی گردشگری» برای ثبت روستاها شامل جاذبه‌های گردشگری، طرح‌های حفاظتی برای این جاذبه‌ها، پایداری اجتماعی، زمینه‌های اقتصادی برای توسعه گردشگری، پایداری محیط زیستی و طرح‌هایی که منجر به دوام این پایداری‌هاست.

همچنین در حوزه محیط زیست استفاده کمتر از پلاستیک، مصرف بهینه آب و شیوه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مطرح است. زنجیره گردشگری روستا هم باید کامل و خدماتی مانند اقامت، پذیرایی، حمل‌ونقل و تابلوهای راهنمایی و … را داشته باشد.

صادق برزگر مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز با اشاره به اینکه روستای کندلوس از بین ۴۰ روستا برای ثبت جهانی انتخاب شده است، افزود: دستگاه‌های مختلف باید همکاری لازم برای رفع موانع و تأمین نیازمندی‌های فراروی داشته باشند.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه باید شاخص‌های مدنظر یونسکو را برای ثبت جهانی تأمین کنیم، افزود: تلاش می‌کنیم تا شرایط مورد نیاز را برای ثبت جهانی روستای کندلوس فراهم کنیم.

وی به مزیت‌های ثبت جهانی اشاره و اضافه کرد: گردشگری یک کار تیمی است و وزارتخانه‌های مختلف باید زیرساخت‌های مورد نیاز را فراهم کنند و برای تحقق این برنامه پای کار بیایند.

مدت زمان ثبت جهانی کندلوس مشخص می‌شود

برزگر با عنوان اینکه مدت زمان ثبت جهانی روستای کندلوس تا دو هفته آینده مشخص می‌شود، گفت: برای ثبت جهانی ۱۴ شاخص مدنظر است و باید موانعی که برای ثبت روستا وجود دارد را رفع کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی مازندران تصریح کرد: اگر امسال موفق به ثبت نشویم، برنامه ریزی خواهیم کرد تا با رفع موانع در سال آینده به این هدف برسیم.

وی با عنوان اینکه بافت روستای کندلوس دارای ارزش و تاریخی است، گفت: در اجرای طرح‌های هادی باید نگاه میراثی وجود داشته باشد و دستگاه‌های دخیل نظیر بنیاد مسکن نیز باید همکاری لازم را داشته باشند.

رقابت کندلوس با ۷ روستا برای جهانی شدن/ مُهر یونسکو بر گردشگری

بزرگر یادآور شد: در عین حال تلاش می‌کنیم دبیرخانه استانی را برای ثبت جهانی روستای کندلوس تشکیل دهیم.

میزان حضور زنان و افراد جوان در فعالیت‌های گردشگری در بحث پایداری اجتماعی روستا از جمله شاخصه‌های ثبت جهانی یک روستا است و شاخص دیگر، اولویت و حکمرانی دولت است، اینکه روستا چه میزان برای دولت اهمیت دارد و چه اقدامات حمایتی و مطالعاتی برای آن در نظر گرفته که دراین‌باره زیرساخت‌هایی مثل جاده، آب و برق و خدمات بهداشت روستا مورد توجه است.

مازندران را قطب گردشگری جهان کنیم

محمدعلی محسنی نایب رئیس فراکسیون گردشگری و سلامت مجلس نیز با اشاره به قرارگرفتن روستای کندلوس در فهرست ثبت جهانی گفت: مازندران را باید قطب گردشگری در جهان معرفی کنیم و معرفی دهکده‌های تندرستی از جمله راهکارها است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به محدودیت‌های البرز مرکزی در ایجاد تأسیسات، گردشگری را زمینه‌ای برای توسعه منطقه کجور ذکر کرد و گفت: باید هتل‌ها و متل ها گردشگران را جهت دهی کنند و ثبت جهانی روستا به رونق گردشگری کمک می‌کند.

وی با عنوان اینکه برای ثبت جهانی باید شاخص‌های جهانی را لحاظ کنیم، رفع موانع و تأمین زیرساخت‌ها را ضروری برشمرد.

«سازمان جهانی گردشگری» با ثبت جهانی روستاها آنها را به شبکه روستاهای جهانی اضافه می‌کند. این روستاها از سازمان لوحی دریافت می‌کنند که از این منظر شبیه آثار تاریخی است و محوریت گردشگری دارد. تفاوت در این است که سازمان قصد دارد گردشگری را عامل پیشران برای توسعه روستاها در نظر بگیرد و به‌همین دلیل برچسب جهانی به آنها می‌زند تا توجه گردشگران جلب شود.

این توسعه فقط برای زیبایی یک روستا نیست، بلکه منطقه باید شاخص‌های توسعه پایدار را داشته باشد. در بررسی شاخص‌ها، حتی پهنای باند اینترنت و زمان‌بندی حمل‌ونقل گردشگران و اهالی روستا باید اعلام شود و تمام اینها نیازمند سندهایی هستند که باید پیوست پرونده‌ها شوند.

کد خبر 5904401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha