به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در این مقاله قصد داریم به معرفی ویژگیهای بهترین نرم افزارهای سامانه مودیان که امکان اتصال به این سامانه را دارند و انواع صورتحسابها را صادر میکنند بپردازیم، اما قبل از آن چند مورد از مواد قانون پایانههای فروشگاهی را بیان میکنیم.
قانون پایانههای فروشگاهی در تاریخ ۱۳۹۸/۷/۲۱ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و در تاریخ ۱۳۹۸/۸/۱۱ به دولت ابلاغ گردید. مفاد آن به وزارت امور اقتصادی و دارایی طی ۶ فصل و ۲۹ ماده برای اجرا ابلاغ شد. پایانههای فروشگاهی به رایانه، دستگاه کارتخوان ( POS)، دستگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکههای اینترنتی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته باشد و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشند اطلاق میشود.
سامانه مودیان چیست و چه اشخاصی مشمول هستند؟
سامانه مودیان چیست؟ سامانهای تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی میباشد. کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای چهارم و پنجم باب سوم ق. م.م. انحصاراً از طریق کارپوشه با سازمان به تبادل اطلاعات میپردازند و مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی این سامانه است.
وظایف و تکالیف مودیان
کلیه اشخاص حقوقی مکلفند در این سامانه مطابق دستورالعمل سازمان امور مالیاتی ثبت نام کنند و بعد از اینکه کلیدهای خصوصی، عمومی و CSR را دریافت نمودند کلیه صورتحسابهای صادره را بهصورت الکترونیکی به این سامانه ارسال نمایند. این کلیدها میتواند به راحتی و در زمان کوتاه توسط نرم افزار ارسال صورتحسابها در اختیار مؤدی قرار گیرد. صورتحسابهایی که مودیان مالیاتی برای سامانه مودیان مالیاتی ارسال میکنند چهار نوع صورتحساب فروش، صورتحساب اصلاحی، صورتحساب برگشت از فروش و صورتحساب ابطالی است.
لازم به ذکر است فقط صورتحسابهایی که بهصورت الکترونیکی صادر و به سامانه مودیان ارسال شده باشند از سوی سازمان امور مالیاتی معتبر هستند. به هر دلیلی از قبیل بروز حادثه یا نقص فنی اگر امکان صدور صورتحساب الکترونیکی فراهم نباشد، مراتب تا پایان وقت اداری فردا باید از طریق کارپوشه یا هر طریق دیگری که سازمان اعلام مینماید به سازمان اعلام شود، تا مؤدیان بتواند از سایر طرقی که میتوانند نسبت به ثبت و ارسال صورتحسابها اقدام نماید. همچنین اگر مشمولین اقدام به تعطیلی، انحلال (بهطور دائم یا موقت) یا نسبت به تغییر شغل و محل فعالیت خود اقدام نمایند باید از طریق کارپوشه سامانه مودیان آنرا اعلام نمایند.
وظایف و تکالیف سازمان امور مالیاتی
اطلاعاتی که مودیان مالیاتی در سامانه مودیان ارسال میکنند مورد تأیید سازمان امور مالیاتی میباشد و مأموران مالیاتی هیچگونه حقی جهت مراجعه به محل مؤدی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند و صورتحسابهای الکترونیکی سامانه مودیان به منزله ثبت آنها در سامانه فهرست معاملات ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم است و فروشنده و خریدار تکلیف اضافی در این خصوص ندارند.
مودیانی که در سامانه مودیان مطابق ماده چهار قانون پایانههای فروشگاهی اقدام به ثبت نام ننمایند، نه تنها اطلاعات آنها پذیرفته نخواهد شد بلکه مالیات متعلقه را به هر طریقی از قبیل مراجعه به محلهای فعالیت مؤدی و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هر گونه مدارک و قرائنی که سازمان بدست آورد تعیین و مطالبه میگردد و اعتبار مالیاتی برای مؤدی منظور نمیگردد و مؤدی در صورت اعتراض با اسناد و مدارک مثبته میتواند از طریق مراجع دادرسی مالیاتی اقدام نماید.
در صورتیکه مؤدی قبل یا حین دادرسی در سامانه مؤدیان ثبت نام نماید، سازمان موظف است اعتبار مالیاتی وی را مطابق اعلام سامانه مودیان پذیرفته و از بدهی مالیاتی وی کسر نماید. در این بین نقش نرم افزار سامانه مودیان مالیاتی در ارسال صورتحسابها به سامانه مودیان بسیار مهم میباشد تا حقی از مؤدی مالیاتی تضییع نگردد.
فرآیند ثبت معاملات و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده
صورتحسابها بهصورت الکترونیکی صادر و از طریق نرم افزار سامانه مودیان به سامانه ارسال میگردد. اگر خریدار عضو سامانه مؤدیان مصرف کننده نهایی نباشد، صورتحساب صادره به صورت خودکار به عنوان اعتبار مالیاتی در کارپوشه وی منظور میشود. مؤدیان مالیاتی مکلفند ظرف سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه، نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش آن اقدام و عدم اظهار نظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب است.
در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده که ناشی از اختلاف مالیات فروش و خرید (اعتبار مالیاتی) وی است طبق مقررات سازمان محاسبه و مطالبه میگردد و در صورت مازاد اعتبار مالیاتی، به وی مسترد میگردد.
مشوقها و تسهیلات
در پنج سال اول پس از استقرار سامانه مؤدیان، مشاغلی که کالا و خدمات خود را از واحدهای اقتصادی که عضو سامانه مودیان هستند خریداری کنند، معادل بیست درصد مالیات بر ارزش افزوده که مؤدی در هر دوره به سازمان پردخت میکند یا یک درصد فروش وی (هر کدام کمتر بود) و حداکثر شصت میلیون ریال برای هر دوره مالیاتی به عنوان پاداش همکاری، از مالیات بر ارزش افزوده دوره بعدی وی کسر میشود. اگر مؤدی مشمول قانون پایانههای فروشگاهی نباشد از مالیات عملکرد وی در همان سال کسر میشود.
جوایز و پاداش و تسهیلات دیگری برای مؤدیانی که در سامانه مودیان ثبت نمودهاند و صورتحسابهای خود را بهصورت الکترونیکی ارسال داشته اند دیده شده است، از قبیل پذیرش اظهارنامه تسلیمی بدون رسیدگی، عدم تکلیف در ارائه لیست ماده ۱۶۹ را میتوان نام برد.
ضمانت نامههای اجرایی
جرایم نقدی و مجازاتهای تعزیری درجه چهار مجازات اسلامی، به غیر از حبس در مفاد قانون پایانههای فروشگاهی برای اشخاصی که اقدام به تخلف و عدم صدور صورتحساب الکترونیکی ننمایند، دیده شده در صورت عدم ثبت نام در سامانه مودیان، مراتب تخلف به وی و مرجع صادر کننده مجوز فعالیت اعلام میگردد. مرجع مذکور ظرف یک هفته از اعلام سازمان باید به واحد متخلف ابلاغ نماید در صورتی که ظرف ده روز واحد متخلف اقدام به عضویت در سامانه مودیان ننماید. برای بار اول به مدت دو هفته و برای بار دوم به مدت دو تا شش ماه تعطیل یا مسدود خواهد شد. در صورت عدم اجرای حکم توسط مرجع صادر کننده حکم، سازمان مکلف است رأساً تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی ابلاغ نماید و مرجع صادر کننده مجوز و واحد متخلف در پرداخت مالیات و جرایم مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
قانونگذار در اجرای ساماندهی مالیات بر ارزش افزوده جدی میباشد. کلیه مؤدیان مالیاتی مشمول، مکلف هستند انواع صورتحسابهای خود را بهصورت الکترونیکی به این سامانه ارسال و تأیید و عدم تأیید صورتحسابها از طریق سامانه به کارپوشه مؤدیان مالیاتی ارسال میشود. بهترین نرم افزارهای سامانه مودیان مانند نرم افزار سامانه مودیان سپینا میتوانند ضمن برخورداری از یکپارچگی با سایر نرمافزارهای خود، به تبادل اطلاعات با سامانه مودیان پرداخته و ارسال صورتحسابها به سامانه مودیان را در موعد مقرر انجام و نتیجه بررسی و اظهار نظرها را در نرم افزار سامانه مودیان به کاربر گزارش دهند.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما