به گزارش خبرنگار مهر، اولین قسمت از فصل جدید برنامه «گفتوگوی فرهنگی» به تهیهکنندگی رقیه پرندآور از این هفته آغاز شده است که با موضوع صوت و تصویر فراگیر در برنامه هفتم توسعه یکشنبه ساعت ۲۰ از رادیو گفتوگو پخش شد.
مهران دهنمکی بهعنوان کارشناس مجری، رضا رسولی حقوقدان و مدرس دانشگاه به عنوان مهمان حضوری و امیرحسین حیدری نماینده سکوهای نمایش خانگی در شورای انتشار ساترا و مدیر سکوی تماشاخونه مهمان تلفنی این برنامه بودند.
رضا رسولی در ابتدای برنامه گفت: تنوع و تعدد دستگاههای فرهنگی و رسانهای در حوزه تولیگری و نظارت، یک امر طبیعی و پذیرفته شده است زیرا فرهنگ و رسانه موضوعات تک وجهی نیستند به همین دلیل ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم صرفا یک دستگاه یا سازمان موضوعات مربوطه را دنبال کند. از طرف دیگر، نظارت به معنی محدود کردن نیست بلکه از حقوق تولید کننده و مصرف کننده محافظت میکند. به همین دلیل باید توجه داشتیم برنامههای قانونی مانند برنامه هفتم توسعه با تلاش بر چارچوبمندی فعالیتهای فرهنگی و رسانهای، قصد دارد از حقوق آنها حمایت کند.
وی با اشاره به اینکه در فصل پانزدهم برنامه هفتم توسعه، بهطور مشخص به موضوع فرهنگ و رسانه پرداخته شده است، افزود: هر جا اسم حق و حقوق عنوان میشود، واژه تکلیف هم دنبال آن میآید. ما به این قایل هستیم که براساس قوانین جاری کشور و الزامات حکمرانی در دوران وب ۳، اینترنت و توسعه پلتفرمهای جدید، تولیدکنندگان بتوانند محصولات مورد نظرشان را تولید کنند. این فضاها مخاطبان خاص خود را دارند اما آیا هر چیزی که تولید میشود قابل پخش است؟
ما باید یک برنامه تنظیمکننده داشته باشیم تا حقوق مصرفکننده در آن تحقق پیدا کند. اولین موضوع آن حق کپیرایت است. همچنین نباید اجازه داد که محتوای آسیب رسان در سبد مصرفی خانوادهها توزیع شود، بر همین اساس اعتراض خانه سینما به این برنامه برای من به عنوان یک حقوقدان بسیار عجیب بود.
این حقوقدان با اشاره به اینکه وظایف و اختیارات ساترا تثبیت شده است، تاکید کرد: خیلی خوب است که ساترا برگزاری نمایشگاه «رصتا» را شروع کرد، رویکرد تعاملی ساترا در حوزه اعمال قانون و مقررات میتواند زمینهای را فراهم کند تا ساترا، گوش شنوایی برای شنیدن انتقادات و نظرات مخاطبان و فعالان این عرصه باشد.
حیدری هم در ادامه برنامه گفت: همین الان که برخی مسئولان و مجلس شورای اسلامی و برخی انجمن ها درگیر یک سری بحثها و دعواهای پیش پا افتاده هستند، کشورهای همسایه مثل ترکیه در حال توسعه صنعت فیلمسازی و سریالسازی خود هستند. اگر ما بتوانیم به یک جمعبندی واحد در حوزه صوت و تصویر فراگیر برسیم همه خلاهای قانون و دعواها حل خواهد شد. همه دعواها به دلیل تفسیرهای مختلفی که از صوت و تصویر فراگیر صورت گرفته، شروع شده و متاسفانه تمامی فعالیتهای ما تحتالشعاع این اتفاق قرار گرفته است، برای منِ تولیدکننده فرقی ندارد چه کسی مجری قانون است، برای من مهم است آنجایی که به من برگه میدهد، ضمانت اجرایی داشته باشد تا بتوانم کارم را پیش ببرم.
نماینده سکوهای نمایش خانگی در شورای انتشار ساترا افزود: موضوع حمایت، همان بحث تسهیلگری است. نهاد نظارتگر باید بتواند شرایطی را برای تولیدکننده و منتشرکننده فراهم کند تا بتواند به نحو احسن کارش را انجام دهد که در نتیجه این منجر به تولید محتوای مناسب و درآمدزایی میشود.
رسولی در ادامه عنوان کرد: ما سر این موضوع توافق داریم که در موارد مختلف فرهنگی باید نظارت وجود داشته باشد تا با یک فضای رها شده مواجه نشویم. اما یک مورد دیگری که وجود دارد این است که نهاد تسهیلگر و حامی الزاما تنظیمگر نیست و باید بین این ۲ مورد تفکیک قائل شویم.
وی در پایان یادآور شد: کنترل و نظارت، حامی تولیدکننده و مصرفکننده است و ما هیچ وقت نباید از اقدامات تنظیمگرایانه و نظارتگر گریزان باشیم. همچنین نهادهای تنظیمگر در حوزه فرهنگ و رسانه باید یک مسیر نظارت تعاملی و اقناع کننده را هم با مخاطبان و هم تولیدکنندگان طی کنند، عرصه فرهنگ و رسانه، نظارت در عرصه تحکم و دستور به معنای متداولش نیست بلکه به معنای اقناع روحی و ذهنی است.
نظر شما