۱۲ آبان ۱۴۰۲، ۱۳:۰۱

مهر گزارش می‌دهد؛

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان/غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان/غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

خرم‌آباد - وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان چالشی است که به دلیل غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری، سالانه خسارت‌های زیادی به این استان وارد می‌کنند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: روند فرسایش خاک در استان لرستان و محدوده زاگرس به‌گونه‌ای است که هشدار کارشناسان را در پی داشته و خواستار جدیت متولیان امر برای مقابله با این بحران جدی شده‌اند.

غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

افزایش تغییر کاربری جنگل‌ها و مراتع استان به اراضی کشاورزی، تداوم استفاده از شیوه‌های سنتی در آبیاری اراضی، وقوع سیلاب، عدم اجرا و تکمیل پروژه‌های آبخیزداری و… از جمله آسیب‌ها به خاک این دیار است که موجب ابزارنگرانی متخصصان در این حوزه شده است.

به گفته کارشناسان حداقل ۳۰۰ سال زمان لازم است که یک‌سانتی متر خاک تولید شود، یکی از عوامل فرسایش خاک، وقوع سیلاب‌های مخرب است، پیشگیری از بروز سیلاب و بحران نیازمند برنامه‌ریزی منسجم و همکاری همه دستگاه‌ها است، اما دراین‌بین لزوم احداث طرح‌های آبخیزداری و سازه‌های کنترل سیلاب در لرستان ضرورتی انکارناپذیر است.

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان/غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

انجام ۱.۵ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در جنگل‌ها و مراتع لرستان ضروری بوده که تاکنون ۶۲۰ هزار هکتار آن اجرا و انجام این عملیات در سطح ۸۸۰ هزار هکتار دیگر برای جلوگیری از سیلاب‌های مخرب ضروری است.

در جریان وقوع سیلاب سال‌های گذشته، بار دیگر غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری و احداث سازه‌های کنترل سیلاب در لرستان و لزوم احداث این طرح‌ها در استان خود را نشان داد، موضوعی که بر اساس اعلام متولیان و کارشناسان، اگر موردتوجه قرار بگیرد حجم زیادی از خسارت‌های سیلاب را کنترل و مدیریت می‌کند.

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: فرسایش و رسوب خاک به طور متوسط در ایران ۱۶.۷ تن در هکتار بوده درحالی‌که این رقم در برخی مناطق این استان به ۷۰ تن در هکتار رسیده است.

حسین میرزایی افزود: متوسط فرسایش خاک در لرستان ۲۵ تن در هکتار است، اما در برخی نواحی به ۵۰ و مناطقی مانند «نوژیان» به ۷۰ تن در هکتار هم‌افزایش یافته است که این رقم بیانگر مستعد بودن استان برای بروز سیلاب و ضرورت اجرای طرح‌های آبخیزداری است.

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان/غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

وی با اشاره به شناسایی ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در استان، تأکید کرد: آبخیزداری مجموعه عملیاتی است که بر اساس اصول مدیریت یکپارچه حوضه آبخیز به‌منظور حفاظت از منابع آب‌وخاک اجرایی می‌شود و در آبخوان‌داری نیز با مهار و نفوذ سیلاب روی عرصه‌های آبخوان از بروز سیلاب‌های مخرب جلوگیری و موجب احیای منابع آب‌وخاک می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، تصریح کرد: اجرای پروژه‌های آبخیزداری علاوه بر جلوگیری از سیل، ذخیره آب و تغذیه سفره‌های زیر زمینی، آثاری از جمله بهبود اشتغال، ارتقای سطح درآمد روستاییان و آبخیزنشینان و افزایش ارزش تفرجگاهی مناطق تحت پوشش را به دنبال دارد.

به ۸۸۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری نیاز داریم

میرزایی در بخش دیگری از سخنان خود، عنوان کرد: هر هکتار عملیات آبخیزداری به طور متوسط منجر به ذخیره ۵۳۰ مترمکعب آب، بین ۲ تا ۹ تن در هکتار کنترل فرسایش خاک، جذب ۵.۵ تن رسوب و تولید ۱۲۰ کیلوگرم علوفه می‌شود.

وجود ۵۲۲ نقطه سیل‌خیز در لرستان/غفلت از اجرای پروژه‌های آبخیزداری

وی یادآور شد: طی سال‌های ۹۷ تا ۹۹ از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی با اولویت اجرای عملیات آبخیزداری بیش از هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال به لرستان اختصاص یافت، آبخیزداری در بیش از ۷۰ حوضه آبخیز انجام و بیش از ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب استحصال شد که سد مستحکمی در مقابل خسارات سیل شد، همچنین در دو سال گذشته نیز اقدامات مستمری برای این حوزه در لرستان صورت‌گرفته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، بیان کرد: در مجموع ۶۲۰ هزار هکتار اجرای عملیات آبخیزداری، آبخوان‌داری و پخش سیلاب باهدف مهار سیلاب در استان انجام شده که حجم سازه‌های عملیات کنترل فرسایش، سیل و رسوب در سطح فوق بیش از ۲۰۰ میلیون مترمکعب است.

میرزایی، اضافه کرد: انجام ۱.۵ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در جنگل‌ها و مراتع این استان ضروری بوده که تاکنون ۶۲۰ هزار هکتار آن اجرا و انجام این عملیات در سطح ۸۸۰ هزار هکتار دیگر ضروری است.

کد خبر 5928932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha