به گزارش خبرگزاری مهر، شباهنگ محمدی جراح و متخصص گوش، گلو، بینی، سر و گردن با اعلام این خبر که عمل جراحی درمان "میکروشیا یکطرفه" روی یک کودک ۶ ساله با موفقیت در تهران انجام شد، افزود: اگرچه این تکنیک سالها پیش با چالشهای جدی از جمله "پس زدن" پروتز به واسطه ضربههای کوچک به ناحیه گوش مواجه بود ولی به لطف خدا و با کسب تجربیات خوب طی یک دهه اخیر اکنون به گونهای عمل میکنیم که گوش به شکل طبیعی با خاصیت ارتجاعی و نرمی خاص خود باعث ایجاد ظاهری کاملاً طبیعی و عملکردی قابل قبول میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: تقریباً یک دهه قبل تکنیک اختصاصی در این زمینه آغاز شد ولی به دلیل عدم دسترسی و محدودیت در واردات نوعی پروتز مخصوص، مدتها متوقف ماند اما طی این سالها تجربیات خوبی کسب کردیم که موجب موفقیت کنونی در عمل جراحی با کاهش عوارض احتمالی شده است.
محمدی افزود: جنس این پروتز از ماده "پلی اتیلن" و دارای چند تکه مختلف است که با همدیگر ادغام و در محل مناسب تعبیه میشود؛ ماده پلی اتیلن با بدن سازگاری داشته و احتمال "رد" آن وجود ندارد ولی نکته مهم این است که این پروتز قابلیت تعبیه مستقیم زیر پوست ندارد، به همین خاطر با ایجاد "فلپ" یا لایههایی از نواحی اطراف زیر پوست ناحیه گیجگاهی و گوش که عروق خونی دارد و بافت را تغذیه میکند، میتوانیم پروتز مربوطه را پوشش داده و به آن شکل طبیعی بدهیم.
این فلوشیپ جراحی سر و گردن از آمریکا در خصوص مدت زمان عمل گفت: حدود دو تا سه ساعت طول میکشد تا لایههای زیرین سطح پوست ناحیه اطراف گوش بدون آسیب به اعصاب و عروق حساس با دقت فراوان و میکروسکوپی از همدیگر باز شوند و البته کمی زمان نیز برای طراحی و احتساب اندازه گوش و مطابقت آن با طرف مقابل نیاز داریم.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: پروتزهایی که به واسطه آهن ربا در ناحیه بیرونی نصب میشود، آنچنان کارایی مناسبی ندارد و چند سال یکبار باید تعویض شوند. اما بهترین تکنیک قابل قبول و تأیید شده در دنیا همین تکنیک تیم جراحی ما برای کاشت پروتز مخصوص گوش است.
محمدی با بیان اینکه از نظر شنوایی این افراد اغلب کاهش شنوایی از نوع اختلال در "هدایت صدا" دارند و به دلیل فقدان مجرای گوش و انسداد مدخل ورودی گوش با افت تا حدود ۴۰ درصد شنوایی مواجه اند، ادامه داد: ابتدا برای این افراد لاله گوش ساخته میشود سپس در مراحل بعد برای مجرای گوش و برقراری شنوایی اقدام خواهد شد؛ البته با نصب این پروتز مشکل اختلال در جهت یابی صداها نیز تقریباً رفع میشود.
این فلوشیپ جراحی سر و گردن گفت: افرادی که از بدو تولد گوش بیرونی ندارند یا در اثر تصادفات و ضربات، گوش خود را از دست میدهند یا اینکه تکهای استخوان و غضروف دنده در ناحیه گوش برای آنها تعبیه شده است و یا پروتز گوش مصنوعی دارند، میتوانند از مزایای این تکنیک خوب بهره مند شوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: بازسازی گوش در افرادی که گوش خارجی ندارند از سالها پیش با دو روش انجام میشد که یکی با کمک بخشی از استخوان دنده و دیگری با قرار دادن پروتزهای مخصوص زیر پوست بود که این دو روش مزایا و معایب مختلفی دارند؛ معمولاً گوشهایی که با استفاده از غضروف دنده بازسازی میشود نیاز به چندین مرحله تکرار دارند و کمتر توانسته جایگاه خود را پیدا کند همچنین نتایج ظاهری خوب و مقبولی نیز نداشته است.
محمدی با بیان اینکه جراحی کاشت پروتز مخصوص گوش بین لایههای زیرین پوست، تکنیک منتخب من و همکارم دکتر صالح محبی است، تاکید کرد: این ناحیه به دلیل عبور اعصاب و عروق بخشی از صورت، آناتومی خاص و حساسی دارد که باید با میکروسکوپ و تکنیک ویژه، عروق ریز و اعصاب حسی حرکتی صورت بیمار با دقت فراوان حین جراحی حفظ شود.
عضو انجمن جراحان پلاستیک صورت آمریکا با اشاره به اینکه عدم آشنایی با اعصاب و عروق ناحیه گیجگاهی و اطراف گوش میتواند موجب شکست عمل و "پس زدن" پروتز شود، گفت: درمان این ناهنجاری اگرچه توسط برخی از جراحان در گذشته انجام شده ولی به دلایل مختلفی از جمله بروز برخی عوارض، متأسفانه ادامه پیدا نکرده است.
محمدی افزود: این عمل یک کار تیمی و در راستای توجه به موضوع مهم "مسئولیت اجتماعی" است؛ من و همکارانم با تمام دشواریهایی که اینگونه اعمال جراحی دارند، پای کار ایستادهایم و اکنون روی درمان عارضه فلج عصب صورت نیز در حال تلاش هستیم. همچنین برخی آسیب دیدگیهای وسیع و عمیق نواحی سر و گردن را با پیوند بخشی از بافت سایر نواحی بدن همراه با عروق و اعصاب برطرف میکنیم. البته تا پیش از این جهت درمان عارضه میکروشیا در کشور، تکنیک کاملاً بی نقص و قابل قبول یا جا افتاده وجود نداشت و تقریباً این روش اختصاصی تیم ما در ایران، توسط هیچ گروه درمانی دیگر انجام نمیشود.
در ادامه صالح محبی جراح متخصص گوش، گلو، بینی، سر و گردن، گفت: در مواردی که امکان رفع این ناهنجاری در انواع خفیف طی دوران نوزادی وجود نداشته باشد اما در سن مناسب که اغلب در آستانه رفتن به مدرسه توصیه شده است ما میتوانیم از تکنیک اختصاصی کاشت و تعبیه نوعی پروتز مخصوص استفاده کنیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: اکنون فقدان قسمتی از گوش یا کوچک بودن یکطرفه آن موسوم به "میکروشیا"، به واسطه یک عمل جراحی بسیار دقیق و حساس با نوعی پروتز از جنس پلی اتیلن و تکنیک اختصاصی جهت جلوگیری از "رد" و پس زدن بافت مصنوعی کاشته شده زیر لایههای ناحیه گیجگاهی پوست جمجمه با موفقیت در کشور قابل اصلاح و رفع است.
این فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از مرکز علوم اعصاب هانوفر آلمان، گفت: تا پیش از این بیماران مجبور بودند برای انجام این عمل در کشورهای اروپایی و حتی ترکیه هزینهای حدود ۳۰ هزار دلار پرداخت کنند که خوشبختانه اکنون با تقریباً یک دهم این هزینه، درمان در ایران قابل انجام شده است و از اعزام بیماران به خارج کشور و صرف ارز جلوگیری خواهد شد.
محبی افزود: برخی افراد از بدو تولد با عدم رشد لاله گوش به عنوان یک ناهنجاری مواجه میشوند و شکل نگرفتن گوش بیرونی در کودکان ناهنجاری نسبتاً نادری است که متخصصان توصیه میکنند به دلیل رشد جسمی کودک، جراحی رفع این مشکل که علاوه بر نا زیبایی موجب بروز اختلالات روحی و اجتماعی در فرد میشود، بهتر است قبل از آغاز دوران تحصیل انجام شود؛ ولی در مجموع بهترین سن از شش سالگی است که گوش به حدود نود درصد رشد کامل خود رسیده است اما بعد از این سن دیگر هیچ محدودیتی وجود ندارد.
مدیر گروه جراحی گوش، گلو و بینی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، افزود: ناهنجاری "میکروشیا" بر اساس میزان ناهنجاری و شکل ظاهری به چهار تیپ تقسیم میشود و از نظر شیوع، یک مورد در هر چهار هزار نفر بروز میکند؛ یعنی احتمالاً در ایران چیزی حدود بیست هزار نفر به درجاتی از این ناهنجاری مبتلا هستند.
محبی گفت: کاهش شنوایی و اعتماد به نفس بواسطه ظاهر نازیبا در این افراد شاید یکی از مشکلات مهم آنان باشد؛ ترمیم و بازسازی این عضو بدن باعث بهبود کیفیت زندگی فرد در اجتماع خواهد شد.
وی در خصوص علت بروز آن افزود: علت دقیقی مشخص نشده ولی برخی معتقدند که فشار به عروق ناحیه ناف و شکم در دوران جنینی، دیابت دوران بارداری و کمبودهای تغذیهای میتواند دخیل باشد.
صالح محبی با بیان اینکه میکروشیا از قدیم الایام وجود داشته و درمانهای مختلفی برای آن در دنیا پیشنهاد شده است، گفت: جراحی طی چندین مرحله با استفاده از غضروف دنده از قدیم کاربرد داشته و همکاران متعددی در دنیا روی درمان آن کار میکنند اما هیچگاه تکنیک یکسانی برای همه بیماران توسط یک گروه درمانگر مشخص مطرح نشده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در پایان گفت: این ناهنجاری در پسران بیشتر و اغلب در یک سمت بروز میکند و جنبه وراثتی آن در حداقل ممکن است.
نظر شما