زاهدي نخست وزيرشد :
در چنين روزي در سال 1332 ه ش ارتشبد فضل الله زاهدي به عنوان نخست وزير پس از كودتا ، دريك حكم فرمايشي از سوي محمد رضا شاه منصوب شد كه مزد خيانت وي به دولت ملي مصدق بود . فضل الله زاهدي در به انجام رسيدن كودتاي بيست و هشت مرداد 1332 تلاش هاي فراواني كرد . فضلالله زاهدي فرزند ابوالحسن بصيرديوان، در سال 1272 ه ش در همدان به دنيا آمد. وي پس از تحصيلا ت مقدماتي وارد مدرسه افسري قزاق شد و با درجه ستوان سومي فارغالتحصيل گرديد. وي در سال 1307 با دختر حسين پيرنيا ازدواج كرد و صاحب دو فرزند به نامهاي هما و اردشير شد. او در سال 1309 ه ش به رياست شهرباني و پس از آن به سمت بازرسي مالي ارتش منصوب گرديد . وي در زمان اشغال ايران در جنگ جهاني دوم،با درجه سرلشكري به فرماندهي لشكر اصفهان منصوب شد. او پس از مدتي به علت برخي قضاياكه در تبعيد به سر برد براي بار دوم به رياست شهرباني منصوب شد و در كابينه دكتر مصدق به وزارت كشور رسيد. او در زمان كودتاي بيست و هشتم مرداد نقش فعالي را به نفع كودتاچيان عليه دكتر مصدق ايفا نمود .
تاسيس جمعيت مبارزه با بيسوادي :
درچنين روزي در سال1329هجري شمسي، علي اكبردهخدا جمعيت مبارزه با بيسوادي را تاسيس كرد. دهخدا پس از جنگ اول جهاني از كارهاي سياسي كناره گرفت و به خدمات علمي و ادبي و فرهنگي مشغول شد. مدتي رياست دفتر وزارت معارف، رياست تفتيش وزارت عدليه، رياست مدرسه علوم سياسي و سپس رياست مدرسة عالي حقوق و علوم سياسي تهران به او محول گرديد تا اين كه قبل از شهريور 1320 و خلع رضا خان ازسلطنت از رياست آنجا معزول شد و از آن زمان تا پايان حيات بيشتر به مطالعه و تحقيق و تحرير مصنفات گرانبهاي خويش مشغول بود. او در اين دوران به انجام فعاليت هاي فرهنگي بسياري دست زد كه از ميان آنها مي توان به جمعيت مبارزه با بيسوادي اشاره كرد . اين جمعيت بعدها با عنوان سپاه دانش گستردگي بيشتري يافت .
عدم استرداد شاه :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش هواپيماي بويينگ 707 شاهين كه شاه مخلوع را به مراكش برده بود با هفده سرنشين به فرودگاه مهر آباد بازگشت . اين هواپيما به خلباني سرهنگ معزي هدايت مي شد كه تمام سرنشينان آن به محض پياده شدن از هواپيما روي زمين زانوزدند و خاك مهر آباد را بوسيدند . مردم با ورود اين هواپيما و استقبال دولت بازرگان احساس كردند خيانتي در كار است زيرا كساني كه در آن اوضاع مغشوش شاه را فراري دادند امكان نداشت به سادگي و بدون نظروبرنامه خاص وارد ايران شوند . همين خلبان در سال شصت توانست بني صدر و رجوي را نيز از فرودگاه مهرآباد به پاريس فراري دهد.
ارتحال آيت الله ميرزاي شيرازي :
در چنين روزي در سال 1273 ه ش آيت الله ميرزا حسن شيرازي قهر مان جنبش تنباكو ديده از جهان فروبست .
مـيـرزا مـحـمـد حـسن بن ميرزا محمود بن محمد اسماعيل حسيني شيرازي از علماي عاليقدر شيعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شيراز ديده به جهان گشود . ايشان پس از طي مقدمات علوم در حوزه هاي علميه شيراز و اصفهان به عراق رفت و در آنجا به سلك شاگردان شيخ انصاري اعلي الله مقامه الشريف در آمد .ايشان در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزيد و در آنجا به تدريس و تعليم مشغول بود . آن فقيه فرزانه حـدود بيست و سه سال مرجع شيعيان جهان بود و در دوره علمي خويش شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به آخوند مـلا مـحمد كاظم خراسانى ، سيدمحمد كاظم طباطبائى يزدى ، حاج ميرزا حـسـيـن سـبزوارى ، سيد محمد فشاركى رضوى ، ميرزا محمد تقى شيرازى و... اشاره كرد . آن عالم رباني از خود آثار گرانبهايي به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به رسالاتي مبسوط در ابواب مختلف فقهي ، حاشيه اى بر نجاة العباد و تعليقه اى بر كتاب معاملات آقا وحيد بهبهانى اشاره كرد . شاگردان ايشان نيز بسياري از دروس ايشان را به رشته تحرير در آوردند كه امروزه منتشر شده است . ازمهمترين نكات زندگي آن عالم رباني واقعه تنباكو است كه به عنوان جنبش تنباكو و سر سلسله جنبش هاي آزادي خواهانه در تاريخ معاصر ايران مشهور است . واقعه از اين قرار است كه در تابستان سال 1308 ه ق تالبوت يك سرگرد انگليسي به ناصر الدين شاه پيشنهاد امتياز انحصاري خريد و فروش توتون و تنباكو در سراسر ايران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نيز با تشويق ديگران اين قرار داد را پذيرفت و شركت انگليسي تالبوت موظف شد سالانه خواه سود كند يا نه مبلغ 150 هزار ليره انگليسي و نيز يك چهارم سود سالانه خود را به ايران پرداخت كند . با انتشار خبر ، بسياري از علما و مردم بر آشفتند . در همين هنگام ميرزاي بزرگ با صدور فتوايي در مقابل اين دسيسه ايستاد .
متن حكم :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحيم , اليوم استعمال تنباكو و توتون , باى نحو كان , در حكم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه عليه است حرره الاقل محمد حسن الحسينى .
با صدور اين فتوا مردم مبارزه سياسي عليه امتياز تنباكو را يك وظيفه شرعي و تكليفي الهي دانستند و قليان ها را شكسته و توتون و تنباكو را را به آتش كشدند . ناصر الين شاه نيز مجبور شد با پرداخت غرامتي اين قرار داد را فسخ كند . فتواي تاريخي اين مرجع بزرگوار در تحريم تنباكو فاجعه اي را كه در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدين شاه قاجار با واگذاري امتياز دخانيات ايران به مدت پنجاه سال در حال شكل گرفتن بود در نطفه خفه كرد .
امام خمينى (ره ) در اين باره فرمودند: آن مرحوم كه در سامره تنباكو را تحريم كرد ، براى اين كه ايران را تـقـريـبـا در اسارت گرفته بودند ، به واسطه قرار داد تنباكو و ايشان يك سطر نوشتند كه تنباكو حرام است و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدين شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتيب اثر دادند بـه آن فتوا و قليانها را شكستند و دربعضى جاها تنباكوهايى كه قيمت آن هم زياد بود در ميدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـكست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و يك چنين چيزى و آنها ديـدنـد كـه يـك روحـانـى پـيرمرد در كنج دهى از دهات عراق يك كلمه مى نويسد و يك ملت قيام مى كند و قراردادى كه مابين شاه جائر و انگليسيها بوده است , به هم مى زند و يك قدرت اين طورى دارد او ( سخنراني امام خميني در مورخه 28/8/1359 )
سرانجام آن عالم رباني در چنين روزي در سال 1273 ه ش مصادف با بيست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت كردند .
تعيين نخستين فقهاي شوراي نگهبان :
درچنين روزي در سال 1358 هجري شمسي حضرت امام خميني، رهبركبيرانقلاب وبنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، فقهاي اولين دوره شوراي نگهبان قانون اساسي را تعيين كردند. بر اساس قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران اعضاي شوراي محترم نگهبان مركب از شش فقيه منتخب مقام رهبري و شش حقوقدان است كه حقوقدانان را رئيس قوه قضائيه ابتدا به مجلس شوراي اسلامي معرفي مي كند و سپس نمايندگان مجلس از ميان افراد معرفي شده ، شش نفر حقوقدان را برمي گزينند. بر اساس قانون اساسي ، پاسداري از احكام اسلام و تطبيق قوانين عادي با شرع مقدس اسلام به عهده فقهاي شوراي نگهبان است . بر اساس اصل نود ششم قانون اساسي تشخيص عدم مغايرت مصوبات مجلس با احكام اسلام با اكثريت فقهاي شوراي نگهبان مي باشد. تشخيص مغايرت و يا عدم مغايرت تصويب نامه ها و آيين نامه هاي دولتي كه به ديوان عدالت اداري ارجاع داده مي شوند بر اساس اصل يكصد و هفتاد قانون اساسي ، در پايان با شوراي نگهبان است . بر اساس ماده 25 قانون ديوان عدالت اداري، اين ديوان موظف است چنانچه شكايتي مبني بر مخالفت بعضي از تصويب نامه ها و يا آيين نامه هاي دولتي با مقررات اسلامي مطرح گردد، شكايت را به شوراي نگهبان ارجاع داده و در صورتي كه شوراي نگهبان طبق اصل چهار قانون اساسي خلاف شرع بودن آن راتشخيص دهد، ديوان حكم ابطال آن را صادر مي كند . حسب اصل يكصد و هشتم قانون اساسي تهيه و تصويب قانون مربوط به تعداد و شرايط خبرگان، كيفيت انتخاب آنها و آيين نامه داخلي جلسات آنان كه براي نخستين دوره بايد به وسيله فقهاي اولين شوراي نگهبان انجام شود و با اكثريت آراي تصويب و در پايان به تصويب رهبر انقلاب برسد از وظايف اين شورامي باشد. . همچنين براساس اصل يكصد و يازدهم قانون اساسي ، در صورت فوت يا كناره گيري يا عزل رهبر، خبرگان موظفند، در اسرع وقت نسبت به تعيين و معرفي رهبر جديد اقدام كنند و تا هنگام معرفي رهبر، شورايي مركب از رئيس جمهور، رئيس قوه قضائيه و يكي از فقهاي شوراي نگهبان به انتخاب مجمع تشخيص مصلحت نظام، همه وظايف رهبري را به طور موقت به عهده مي گيرد و چنانچه در اين مدت يكي از آنان به هر دليلي نتواند انجام وظيفه نمايد، فرد ديگري به انتخاب مجمع با حفظ اكثريت فقها در شورا به جاي وي منصوب مي گردد. در دوره هاي مختلف شورا ي محترم نگهبان ، حضرات آيات صافي گلپايگاني ، امامي كاشاني ، محمد يزدي ، جنتي ، استادي مقدم ، مومن ، صانعي ، طاهري خرم آبادي ، قديري ، محمدي گلپايگاني ، مهدوي كني ، خزعلي ، رباني املشي ، رضواني، رباني شيرازي و حجه الاسلام والمسليمن اردشير لاريجاني عضو فقهاي اين شورا بوده اند .
شهادت حجه الاسلام محلاتي و پنجاه تن ديگر :
درچنين روزي در سال 1364 هجري شمسي حجه الاسلام والمسلمين شيخ فضل الله محلاتي نماينده حضرت امام خميني ره در سپاه پاسداران اتقلاب اسلامي ، به همراه هشت تن از نمايندگان مجلس و چند تن از قضات در يك حمله ناجوانمردانه از سوي رژيم بعثي به شهادت رسيدند . شهيد محلاتي نماينده امام خميني ره در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ، به همراه حجج اسلام ابوالقاسم رزاقي ، سيد نورالدين رحيمي ، غلامرضا سلطاني ، مهدي يعقوبي و ابوالقاسم موسوي دامغاني و آقايان محمد كلاته اي ، علي معرفي زاده ، و سيد حسن شاه چراغي و چند تن از قضات قوه قضاييه عازم جبهه هاي نبرد بودند كه هواپيماي حامل آنها مورد حمله دو فروند جنگده عراقي قرار گرفت و در 25 كيليومتري شمال اهواز سقوط كرد و كليه سرنشينان آن كه نزديك به پنجاه تن بودند به شهادت رسيدند . جهت ارج نهادن به فداكاري هاي روحانيان در دوران دفاع مقدس اين روز به عنوان روز روحانيت و دفاع مقدس نامگذاري شده است .
شهيد محلاتي در سال 1309 ه ش در خانواده اي متدين در محلات به دنيا آمد و بعدها وارد حوزه علميه قم شد و در آن مكان علمي از محضر استادان بزرگي چون حضرت آيت الله بروجرودي و حضرت امام خميني ره و علامه طباطبايي كسب فيض نمود . او از سال 1336 با فداييان اسلام آشنا شد و پس از كودتاي 28 مرداد به خاطر سخنراني تند خود عليه كنسرسيوم نفتي شاه دستگير و به مشهد تبعيد شد . وي در سال 1341 همراه با امام خميني ره فعاليت هاي سياسي خود را عليه رژيم پهلوي گسترش داد . و بارها به همين دليل به زندان افتاد . وي پس از پيروزي انقلاب اسلامي در نخستين انتخابات مجلس شوراي اسلامي به عنوان نماينده مردم محلات و دليجان انتخاب شد و در اوايل حضور خود در مجلس طي حكمي از امام خميني به عنوان نماينده معظم له در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مشغول به فعاليت گرديد .
در همين روز در سال 1357 امام خميني ره به وي به همراه حاج حبيب اله عسگر اولادي و حاج محسن لباني سرپرستي امور مربوط به صندوق تعاون اصناف را سپردند .
شهادت ستار خان :
92 سال پيش درچنين روزي در سال1332هجري قمري ستارخان ملقب به سردارملي ازرهبران مبارزو آشتي ناپذيرنهضت مشروطه براثرجراحت ناشي ازاصابت گلوله به شهادت رسيد.
در چنين روزي درسال1292هجري شمسي ستارخان سردارملي ازمبارزان مشروطه طلب و آزاديخواه مشهوردر گذشت . ابن حاجي حسن قرچه داغي معروف به ستار خان اصلا از اهالي قرچه داغ و ارسباران كنوني است اما فاميل او به تبريز كوچ كردند . او نيز از جوانمردان محله امير خيز تبريز بود . وي ازجمله مرداني بود كه براي دفاع از مشروطيت و حقوق ملت دست به سلاح برد و به سبب شجاعت ها و فداكاري هايي كه در مبارزه عليه نيروهاي استبدادي محمد علي شاه قاجار از خود نشان داد از طرف آزادي خواهان به سردار ملي ملقب شد. وي پيش از مشروطيت از لوطيان تبريز بود. پس از اعلام مشروطيت نيزبه شهر آمد و به اسب فروشي اشتغال ورزيد و سپس جزو مجاهدين مسلح گرديد. پس از بمباران مجلس، دعوت انجمن ايالتي آذربايجان را قبول كرد. او در دوران مشروطه نيروهاي آزادي خواه آذربايجان را به ياري باقر خان براي گشودن تهران بسيج كرد و در اين فتح با نيروهاي جنوب و گيلان همكارشد . پس از فتح تهران به دست مليون ،عده اي با اغراض خاص تصميم به خلع سلاح مجاهدين گرفتند كه مجاهدين تبريزي در منزل ستارخان سردار ملي جمع شده و بناي مقاومت را گذاشتند. در سي ام رجب سال 1328 ه ق در پارك اتابك كه منزلگاه وي و مجاهدان ايشان بود جنگ سختي بين قشون دولتي كه مي خواستند او را خلع سلاح كنند در گرفت و عاقبت قشون دولتي غالب آمده سي تن را كشته و سيصد تن را اسير كردند . در نتيجه تيراندازي ها تيري به پاي او اصابت كرد . در اثر آن تير مزاج ستارخان عليل شد. مرگ سردار ملي را عصر روز سه شنبه 25 آبانماه 1293 شمسي مطابق به 28 ذيحجه 1332 قمري نوشته اند. سردار هنگام پيوستن به جاودانگي 48 سال داشت. پيكر وي را در مقبره طوطي در جوار بقعه حضرت عبدالعظيم در شهر ري به خاك سپردند. عظمت كار سردارملي هنگامي درك مي شود كه بدانيم ، وقتي وي و تفنگداران محله امير خيز تبريز به مقاومت عليه استبد اد بر خاستند تمام ايران در سكوت و ركود كامل بود و مشروطه خواهان يا از ايران رفته بودند يا كنجي گزيده بودند و البته عده اي در تبريز همراه وي بودند. مقاومت ستارخان و باقرخان و تفنگداران شجاع آنان در محله اميرخير و خيابان چنان جانانه و مخلصانه و مجاهدانه بود كه در سرما و گرما و در محاصره شديد شهر از سوي هزاران تن لشكر مستبدان از تهران و منطقه و نداشتن سلاح وآذوقه ، ماه ها مقاومت ودفاع و حمله كردند تا آرام آرام درگيلان و اصفهان و خراسان ، آن هم به نام ستارخان حركت هاي مسلحانه شكل گرفت. واستبداد محمد علي شاهي عقب نشيني كرد و سر انجام به روسيه پناهنده شد. اما ، سرگذشت وپايان كار ستارخان و مجاهدانش در پايتخت ، غم افزا و جانگداز است . از راه رسيده ها و در خلوت خزيده ها و همدستان دول خارجي و استبداد داخلي و برخي آزاديخواهان به نوا رسيده ، عر صه را بر مجاهدان تنگ كردند و بلاي جان مشروطه خواهان واقعي شدند زيرا ستارخان ها را خار راه خود براي برخي اقدامات ناموجه مي ديدند.
گشايش دومين مجلس خبرگان رهبري :
در چنين روزي در سال 1369 ه ش دومين دوره مجلس خبرگان رهبري گشايش يافت . انتخابات دومين مجلس خبرگان رهبري با پيام مقام معظم رهبري كه توسط حجه الاسلام والمسلمين محمدي گلپايكاني در حسينيه امام خميني ره قرائت گرديد گشايش يافت . پس از قرائت اين پيام آيت الله مشكيني به عنوان رييس مجلس خبرگان و آيت الله هاشمي رفسنجاني به عنوان نايب رييس اول انتخاب شدند . در اين دوره از مجلس خبرگان رهبري سي و يك ميليون و دويست هشتاد هزار و هشتاد و چهار نفر واجدين شركت در انتخابات بودند كه يازده ميلون و ششصد و دو هزار و ششصد و سيزده راي از صندوق ها اخذ شد . بر اساس اصل يكصدو هفتم قانون اساسي ، پس از مرجع عاليقدر تقليد و رهبري كبير انقلاب اسلام و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت آيت الله العظمي امام خميني « قدس سره الشريف» كه از طرف اكثريت قاطع مردم به مرجعيت و رهبري شناخته و پذيرفته شدند، تعيين رهبر به عهدة خبرگان منتخب مردم است. خبرگان رهبري دربارة همة فقهاي واجد شرايط مذكور در اصل پنجم و يكصدو نهم(قانون اساسي) بررسي و مشورت مي كنند هر گاه يكي از آنان را اعلم به احكام و موضوعات فقهي يا مسائل سياسي و اجتماعي يا داراي مقبوليت عامه يا واجد برجستگي خاص در يكي از صفات مذكور در اصل يكصدو نهم تشخيص دهند او را به رهبري انتخاب مي كنند و در غير اين صورت يكي از آنان را به عنوان رهبر انتخاب و معرفي مي نمايند. رهبر منتخب خبرگان، ولايت امر و همه مسئوليت هاي ناشي از آن را بر عهده خواهد داشت. رهبر در برابر قوانين با ساير افراد كشور مساوي است. همچنين براساس اصل يكصد و هشتم « قانون مربوط به تعداد و شرايط خبرگان، كيفيت انتخاب آنها و آيين نامة داخلي جلسات آنان براي نخستين دوره بايد به وسيلة فقهاي اولين شوراي نگهبان تهيه و با اكثريت آراء آنان تصويب شود و به تصويب نهائي رهبر انقلاب برسد . از آن پس هر گونه تغيير و تجديد نظر در اين قانون و تصويب ساير مقررات مربوط به وظايف خبرگان در صلاحيت خود آنان است.» بر اساس اصل يكصد و يازدهم نيز« هر گاه رهبر از انجام وظايف قانوني خود ناتوان شود، يا فاقد يكي از شرايط مذكور در اصول پنجم و يكصد و نهم گردد، يا معلوم شود از آغاز فاقد بعضي از شرايط بوده است، از مقام خود بركنار خواهد شد. تشخيص اين امر به عهدة خبرگان مذكور در اصل يكصد و هشتم مي باشد. در صورت فوق يا كناره گيري يا عزل رهبر، خبرگان موظفند در اسرع وقت نسبت به تعيين و معرفي رهبر جديد اقدام نمايند. تا هنگام معرفي رهبر، شورائي مركب از رئيس جمهور، رئيس قوه قضائيه و يكي از فقهاي شوراي نگهبان به انتخاب مجمع تشخيص مصلحت نظام، همة وظايف رهبري را به طور موقت به عهده مي گيرد و چنانچه دراين مدت يكي از آنان به هر دليل نتواند انجام وظيفه نمايد، فرد ديگري به انتخاب مجمع، با حفظ اكثريت فقهاء در شورا، به جاي وي منصوب مي گردد.اين شورا در خصوص وظايف بندهاي 1و 2و 3 و 5 و 10 و قسمتهاي (د) و (ه) و (و) بند6 اصل يكصد و دهم، پس از تصويب سه چهارم اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام اقدام مي كند.هر گاه رهبر بر اثر بيماري يا حادثة ديگري موقتاً از انجام وظايف رهبري ناتوان شود، در اين مدت شوراي مذكور در اين اصل وظايف او را عهده دار خواهد بود.»
تولد ديدرو :
درچنين روزي در سال1713ميلادي ، ديد رو فيلسوف، زيست شناس و زبانشناس فرانسوي ديده به جهان گشود . وي نخستين دايرة المعارف جهان را درسال1772ميلادي منتشركرد . او در حوزه فلسفه نيز انديشه هاي پيشرويي داشت .
پذيرش استقلال هندوستان :
درچنين روزي در سال1946ميلادي دولت انگلستان ، هند را به عنوان يك كشور مستقل به رسميت شناخت . هند تا سالها يكي از مستعمرات انگلستان بود . كشور هند، از شمال غربي به پاكستان، از شمال به چين، بوتان، نپال و تبت، از شرق به ميانمار و از جنوب و جنوب غربي به اقيانوس هند منتهي مي شود . بر اساس آخرين آمارگيري جمعيت كشور يك ميليارد و بيست و هفت ميليون نفر برآورد شده است . زبان رسمي كشور هند ، هندي با خط ديوانگيري است . با اين حال شانزده زبان ديگر از قبيل آسامي، بنگالي، گجراتي، كانارايي، كشميري، كوكاني، مالايالم، ماني پوري، نپالي، اوريا، پنجابي، سانسكريت، سندي، تاميل، تيلگو و اردو را نيز به رسميت شناخته است. نزديك به هشتاد در صد از مردم هند، پيرو آيين هندو و بقيه تابع اديان اسلام ، مسيحيت، بودايي، سيك، جين و زرتشتي اند . كشور هندوستان، در سال 1946 ميلادي استقلال خود را به دست آورده و از آن زمان تاكنون، عضو كشورهاي مشترك المنافع و سازمان ملل متحد است . حكومت هند جمهوري پارلماني است و به صورت فدرال اداره مي شود . دكترراجند راپراساد به مدت هفت سال زمام اموررا در نخستين جمهوري اين كشور بدست گرفت. كشور هند، از 28 ايالت و هفت منطقه متحد تشكيل مي گردد. بالاترين مقام رسمي كشور، رئيس جمهور و بالاترين مقام ايالتي استانداران اند كه توسط رئيس جمهور تعيين و با فرمان وي به محل مأموريت اعزام مي شوند . قوه مقننه هند هم متشكل از دو مجلس قانون گذاري تحت عناوين «لوك سابا» و «راجيا سابا» است .
پيمان اورشليم :
در چنين روزي در سال 1928 ميلادي اردن با امضاي پيماني با نام " اورشليم " با انگلستان عملا به زير سلطه كامل اين كشور در آمد . با اين پيمان انگلستان صاحب حق قانونگذاري در اين كشور مي شد .
دوئل ممنوع :
در چنين روزي در سال 1879 ميلادي ، كنگره آمريكا انجام عمل دوئل را در واشنگتن ممنوع كرد .
ترور حبيب الله خان :
در چنين روزي در سال 1919 ميلادي امير حبيب الله خان حاكم افغانستان در جلال آباد هدف گلوله قرار گرفت و كشته شد .
تولد نيكلاي ميخايلوسكي :
در چنين روزي نيكلاي ميخايلوسكي نويسنده مشهور روس به دنيا آمد . « جوما كاراتشوف » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد شيگا نائويا :
در چنين روزي در سال 1883 ميلادي نائويا رمان نويس بر جسته ژاپني به دنيا آمد. «جاده اي در ميان شب تاريك » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد جرج برنانوس :
در چنين روزي در سال 1888 ميلادي برنانوس نويسنده مشهور فرانسوي ديده به جهان گشود . «خاطرات روزانه يك كشيش ده » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد آلكس لاگوما :
تولد آلكس لا گوما نويسنده مشهور آفريقاي جنوبي در چنين روزي در سال 1925 ميلادي ديده به جهان گشود . «پياده روي در شب هنگام » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد رابرت هوبر مونشن :
در چنين روزي در سال 1937 ميلادي رابرت هوبر مونشن، بيو شيميست آلماني ديده به جهان گشود . وي در سال 1988 ميلادي جايزه نوبل را در رشته زيست شناسي از آن خود كرد .
در گذشت فردينان هنري مواسان :
فردينان موا سان شيميدان مشهور فرانسوي در چنين روزي در سال 1907 ميلادي در گذشت . او در سال 1906 جايزه نوبل شيمي را در يافت داشت . وي در سن 54 سالگي در گذشت .
آغاز سلطه بر هائيتي :
در چنين روزي در سال 1677 ميلادي فرانسه سلطه خود را بر كشور هاييتي آغاز كرد . اين كشور در سال 1804 ميلادي به استقلال دست يافت .
اختراع بالابر هيدروليك :
در چنين روزي در سال 1872 ميلادي نخستين بالابر هيدروليك الكتريكي توسط سيروس بالدوين اختراع شد .
اشغال بخشي از چين :
در چنين روزي در سال 1932 ميلادي گروههاي نظامي ژاپن منطقه تونهوا در چين را به اشغال خود در آوردند .
قطع روابط روماني و هلند :
در چنين روزي در سال 1941 ميلادي روماني روابط خود رابا هلند قطع كرد .
اشغال گذرگاه استراتژيك :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي نيروهاي متفقين گذرگاه پاسرين را درتازانيا به اشغال خود در آوردند .
تاچر ، رهبر حزب :
در چنين روزي در سال 1975 ميلادي ، مارگارت تاچر به عنوان رهبر حزب محافظه كار انگلستان انتخاب شد . تاچر در دو دوره نخست وزير انگليس شد. از وي به عنوان "بانوي آهنين " ياد مي شود.
قطع رابطه قبرس و مصر :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي مصر اعلام كرد كه ديپلمات هاي خود را از قبرس خارج خواهد كرد .
نظر شما