به گزارش خبرنگار مهر، آنچه از جامعه کنونی برداشت میشود این است که این روزها حال «یار مهربان» خوب نیست و با نامهربانی ما مواجه شده و باید تلاش شود تا جایگاه مهجور مانده مطالعه و خرید کتاب در سبد خانوادهها زنده شده و جان تازهای بگیرد.
پدید آوردن آثار علمی و فرهنگی مکتوب از توصیههای مهم اولیای دین است و به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسلهای آینده ماندگار میشود. فرارسیدن هفته کتاب و کتابخوانی بهانهای شد تا در این وادی چرخی زده و با دغدغههای اهالی قلم و کتاب بیشتر آشنا شویم.
بابک روزبه در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بنده فارغ التحصیل رشته ادبیات نمایشی و دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی هستم.
وی با بیان اینکه تاکنون حدود ۱۰ کتاب در قالبهای مختلف ادبی چون نمایشنامه، خاطرات اسارت اسرا، داستان کودک و پژوهشهای ادبی به چاپ رساندهام، افزود: از دوران نوجوانی علاقه زیادی به تئاتر و سینما داشتم و با دورههای آموزشی تئاتر از شهرستان نهاوند فعالیت خود را شروع کردم، در سال ۸۱ وارد دانشگاه در رشته ادبیات نمایشی شدم و خوشبختانه آن دوران اساتید ممتاز ملی با مدیریت خوب گروه هنر دانشگاه آزاد اراک دوره لیسانس را طی کردم.
این نویسنده اراکی افزود: در ادامه کسب تخصصهای نویسندگی در مقطع ارشد و دکتری ادامه تحصیل دادم و با ورود به حوزه ادبیات جنگ و دفاع مقدس، متوجه شدم در ادبیات دفاع مقدس میتوان بهترین سوژهها و ایدهها را در خلق آثار نمایشی بهره برد.
وی افزود: از سویی ادبیات حوزه جنگ و دفاع مقدس اکنون موضوع قالب ادبیات کشور بوده و نشر آثار حوزه دفاع مقدس بیشتر در کشور رواج پیدا کرده است.
نویسندگان امنیت شغلی ندارند
روزبه با اشاره به مشکلات حوزه نویسندگی عنوان کرد و افزود: نخست اینکه امنیت شغلی برای این قشر وجود ندارد و بحث گرانی کاغذ و نشر نیز مطرح است.
وی گفت: نویسندگان باید بیشتر کار سفارشی بنویسند تا بتوانند هزینهای دریافت کنند و این خلاقیت را از نویسندگان سلب میکند، کار آزاد نیز به هر طریقی توسط ناشران حمایت نمیشوند چرا که ناشران از وضعیت گرانی کاغذ و وضعیت حوزه نشر مشکلات خاص خود را دارند.
نویسنده کتاب دفاع مقدس گفت: اثر هنری فاخر در موقعیتی تولید میشود که چندین سال زمان صرف شده باشد و نویسندگان برای اینکه به لحاظ بیمهای در صندوق اعتباری هنر دچار مشکل نشوند در تولید آثار تعجیل میکنند و باعث پایین آمدن کیفیت کار میشود و وزارت ارشاد باید پایه صندوق را ابتدا تحصیلات آکادمیک بداند و مدت ارائه فعالیت در حوزه فرهنگی را افزایش دهد.
وی گفت: در حوزه نویسندگی نیز نویسندگان تجربی چون سکاندار مجامع ممیزی و کارشناسی در سطح کشور و حتی داوریهای ملی شدهاند اجازه ورود به افراد آکادمیک با تجربه نویسندگی را نمیدهند.
بیشتر چاپخانهها به نشر دیجیتال روی آوردهاند
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه گرانی کاغذ یکی دیگر از مشکلات است، اضافه کرد: بیشتر چاپخانهها به نشر دیجیتال روی آوردهاند.
روزبه تاکید کرد: کیفیت نشر دیجیتال پایین است و این امر باعث شده آثاری که وارد بازار کتاب میشود از کیفیت پایین برخوردار باشند اما این مهم برای ناشران سفارش نویس صدق نمیکند و گاهی اوقات در حوزه نویسندگی سلیقه از کیفیت پیشی گرفته است.
نویسنده کتاب دفاع مقدس گفت: اکنون بسیاری از نویسندگان ذوقی کشور انجمن تشکیل دادهاند و به نویسندگانی که به لحاظ آکادمی، نگاه علمی و فنی دارند اجازه ورود نمیدهند چرا که محدوده امنیت تأمین بخش مالی آنها به خطر میافتد.
روزبه بیان کرد: سیطره انجمنها و جشنوارهها گاهی در ید افرادی هستند که به لحاظ اجرایی و ذوقی و نه تحصیلات آکادمی دانشگاهی، نویسنده شدند و این ضعف بزرگ ادبیات کشور است که اگر به برخی آثار برگزیده ادبی کشور تورقی کنیم مشخص است که حتی اصول اولیه نگارش چون یکدستی و ویرایش متنی و دیگر نکات فنی را رعایت نکردهاند.
نویسنده مسلط، ویرایشگر متن خود باشد
وی تاکید کرد: یک نویسنده مسلط باید ویرایشگر متن خود باشد ولی متأسفانه امروز اغلب نویسندگان متن خام و نامناسب تولید و زحمت پرداخت آن را به ویراستار میسپارند در حالی که ویراستار مرحله نهایی دور از دسترس یک نویسنده حرفهای باید باشد.
این استاد دانشگاه گفت: اثر رؤیای یک روز پاییزی در خصوص هواپیمای عراقی سال ۶۱ در موزه دفاع مقدس استان همدان است که در دورانکودکی روی داده است و به ذهنم خطور کرد آن قصه را به حال و زبان کودک بنویسیم.
نظر شما