به گزارش خبرنگار مهر، ششمین پیشنشست تخصصی همایش علمی هیأت و آئینهای مذهبی با عنوان نخستین هیأت در اندیشکده هیأت برگزار شد.
براساس این گزارش محمدرضا سنگری در این نشست به سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: همچنان که انسان در طی زمان فرسایش و یا رویش دارد همه تشکلها و اجتماعات انسانی از این ویژگی برخوردار هستند و همواره در طول زمان دچار تغییر و تحول میشوند.
وی افزود: گاهی نیز پدیدههای جدید فرصتهای جدیدی را ایجاد میکند. امروز هیأت فرصتهای جدیدی را پیدا کرده و میتواند در حوادث و اتفاقات بر تشکلها و اجتماعات تأثیر گذار باشد. برای مثال هیأت در ایام کرونا فرصت پیدا کرد تا در فضای مجازی شکل جدیدی پیدا کند.
رییس هیأت علمی اندیشکده هیأت اضافه کرد: ممکن است برخی ابعاد و ویژگیهایی که امروز در هیأت وجود دارد این سازهها و عناصر در تاریخ گذشته هیأت وجود نداشته باشد برای مثال امروز شاهد حرکت هیأت هستیم اما این حرکت در گذشته وجود نداشته است. یا هیأتها در گذشته ایام فاطمیه نداشتند اما امروز شاهد برگزاری مجالس سوگ در ایام فاطمیه در هیأتها هستیم.
سنگری بیان کرد: برای اینکه بدانیم نخستین هیأت در کجا شکل گرفت و دارای چه ابعادی بود باید بدانیم هیأت چه ویژگیهایی دارد؛ بنابراین نخستین ویژگی این است که هیأت یک تشکل مذهبی است، دوم هیأت دارای تشکل سازماندهی و تشکیلات است، سومین مسأله در باب ویژگی هیأت این است که سوگواری بخصوص سوگواری حضرت سید الشهدا محوری ترین فعالیت هیأت به شمار میرود؛ البته تنها سوگواری در هیأت اتفاق نمیافتد بلکه بعضاً مداحی و مولودی خوانی نیز در هیأت رخ میدهد، ویژگی چهارمی که برای هیأت تعریف میشود اینکه هیأتها زمانمند و مکان مند هستند، پنجمین شاخصه اینکه هیأت دارای ارکان است.
وی افزود: پس از وقوع انقلاب اسلامی هیأت یک بود و نمود دیگری پیدا کرد و تشکیلاتی شد به گونهای که امروز هیأت از ظرفیت رسانهای بهره میبرند و در امور اجتماعی و حتی فعالیتهای سیاسی نقش آفرینی دارد.
رییس هیأت علمی اندیشکده هیأت اضافه کرد: پس از اینکه واقعه کربلا رخ داد و کاروان به کربلا برگشت درنگ کاروان در کربلا سه روزه بود بعد از این ایام است که افراد آرام آرام به سمت مزار امام حسین (ع) حرکت میکنند و به سوگواری میپردازند که مصداق یکی از آن افراد عبیدالله بن حر جعفی است.
سنگری ادامه داد: وقتی این کاروان پس از سه روز به سمت مدینه حرکت کرد از اینجا شکل گیری هیأت آغاز میشود؛ بنابراین هیأت در مفهومی معادل امروز در مدینه شکل میگیرد و بنده آن را هیأت مدینه می دانم.
وی افزود: ام سلمه زمانی که در مدینه متوجه شهادت امام حسین (ع) میشود با شیون و زاری از خانه بیرون میآید و زنان گرد ایشان جمع میشوند و به جوار مرقد مطهر پیامبر میروند و به عزاداری میپردازند.
رییس هیأت علمی اندیشکده هیأت با بیان اینکه یکی از ویژگیهای هیأت استمرار است گفت: گفته شده بعد از شهادت امام حسین مردم مدینه سالها مشکی پوشیدند و امام سجاد در مراسم سوگواری اطعام میداد و گفته شده که به مدت پنج سال به تهیه غذای گرم اهتمام داشتند از این رو امام سجاد نخستین پایه گذار هیأت بودند و که آن اقدام همه ویژگیهای هیأت را داشت.
نظر شما