خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در طول هفت دهه از مقاومت ملت فلسطین در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی زنان فلسطینی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دادند. زنان فلسطینی نیمی از جامعه فلسطینیها را تشکیل میدهند و میتوان گفت شریک اصلی پیروزیهای مقاومت هستند. زنان فلسطینی محور اساسی خانواده هستند از این رو در شرایط خاص ضمن ایفای نقش مادر و دارا بودند چند فرزند در ایجاد روحیه مقاومت در مردان خانواده خود مؤثر هستند. زنان فلسطینی در عرصههای سیاسی، نظامی و فرهنگی حضور پررنگی را در مسیر مقاومت طی کردند.
در سال ۱۹۲۱ نخستین اتحادیه زنان فلسطین در شهر قدس تأسیس شد. اما اتفاق مهمتر در سال ۱۹۲۹ افتاد. در شهر اورشلیم اجلاس مهمی با شرکت سه هزار زن تشکیل شد که لغو اعلامیه بالفور و جلوگیری از مهاجرت صهیونیستها را به فلسطین خواستار شد.
قبل از جنگ ۱۹۴۸ میلادی هم زنان فلسطینی سازمان زهرات الاقحوان (گل مینا) را در حیفا تأسیس کردند. این سازمان خدمات زیادی در زمینه پزشکی، تهیه غذا، آب و سلاح برای رزمندگان و مبارزان فلسطینی انجام داد.
مقاومت زنان فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی
زنان فلسطینی در عرصه میدانی و در دفاع از خانه و خانواده خود با سربازان غاصب و تندخوی صهیونیستی مواجه میشوند و در این میان مورد ضرب و شتم شدید دشمن قرار میگیرند و سرانجام برخی از این مادران بدون هیچ محاکمه و جرمی به زندانهای رژیم صهیونیستی منتقل میشوند.
آماری منتشر شده است که شامل مشارکت مستقیم زنان در رویارویی با اشغالگران در طول هشت سال گذشته است و بر اساس آن آمار از سال ۲۰۱۵ تاکنون ۱۱۰۰ زن توسط سربازان اشغالگر دستگیر شدند. پس از عملیات موفقیت آمیز طوفان الاقصی نیروهای مقاومت حماس حدود ۳۰۰ صهیونیست را با هدف تبادل آنها برای آزادی زنان و کودکان فلسطینی به اسارت گرفتند.
إسراء جعابیص یکی از اسرای زن فلسطینی در جدیدترین تبادل اسرا میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی، توانست آزادی خود را پس از ۸ سال اسارت به دست آورد.
در روز ۱۱ اکتبر سال ۲۰۱۵ در حالی که اسرا از شهر اریحا به قدس اشغالی باز میگشت، در نزدیکی ایستگاه الزعیم خودروی وی خراب شد، اما نیروهای رژیم اشغالگر به سمت خودروی وی تیراندازی کردند که باعث انفجار کیسه هوای موجود در خودرو شد. اسرا در نتیجه این حادثه دچار سوختگی درجه یک و درجه ۳ شد و حدود ۶۰ درصد از بدنش سوخت و انگشتان دستش را از دست داد و پوست صورتش نیز آسیب دیده و گوشهایش به پوست سرش چسبید، او حتی قدرت بالا بردن دستهایش را در نتیجه چسبیدن پوست بدنش در نقاط مختلف از دست داد.
زنان بارداری که فرزندانشان را در زندانهای صهیونیستی به دنیا آوردند
زنان فلسطینی در بند زندانهای رژیم صهیونیستی گاهی با شرایط بارداری زیر شکنجههای سربازان صهیونیستی مقاومت میکنند و فرزندان خود را با دست و پای در غل و زنجیر در زندانهای رژیم صهیونیستی به دنیا میآورند.
به گزارش آناتولی، سمر صبیح، فعال حقوق بشر فلسطینی در دوران بارداری از سوی نیروهای امنیتی اسرائیل بازداشت شد، متهم به مهندس مسئول مواد منفجره در گردانهای عزالدین القسام، شاخه مسلح حماس بوده است وی پیرامون شرایطش در دوران اسارت گفت: نظامیان صهیونیست علیرغم شرایط بارداری حتی غذای مناسبی هم نمیدادند، غذای بد، بی نمک، نپخته که سوسک در آن میدادند.
صبح روز ۳۰ آوریل ۲۰۰۶ با درد زایمان از خواب بیدار شدم. پس از خداحافظی با بازداشت شدگان، دستبند به دستانم زده شد و به تنهایی سوار خودروی زندان شدم، با وجود اینکه درد زایمان داشتم، کسی همراهم نبود. سگ پلیسی بود با غل و زنجیر زیر پایم بازی میکرد. بچه اولم را با دستبند و همراهی نظامیان اسرائیلی که بالای سرم نگهبانی میدادند، به دنیا آوردم. وقتی پسرم به دنیا آمد او را از من جدا کردند و حتی از بوییدن او محرومم کردند.
مرابطات مسجدالاقصی؛ زنانی که مراقب توطئههای صهیونیستی هستند
در این میان زنانی به عنوان مدافعان مسجد الاقصی سالها است که در برابر توطئههای رژیم صهیونیستی در قبال مسجد الاقصی ایستادگی میکنند و به نام مرابطات الاقصی نام گرفتند. این بانوان که اکثراً معلم و مربی قرآن هستند ضمن حضور در مسجد الاقصی و برپایی کلاسهای درس قرآن مراقب توطئههای رژیم صهیونیستی برای تقسیم و یا اهانت و هتک حرمت به این مسجد شریف هستند. برخی از این مرابطات در فضای مجازی فعال هستند و تصاویر مختلفی از شرایط مسجدالاقصی را برای مردم دنیا مخابره میکنند.
مرابطات مسجدالاقصی با برنامهها و طرحهای ابتکاری خود در طول سال و ایام و مناسبتهای خاص از این مکان مقدس دفاع میکنند. برپایی مراسم افطاری و تهیه غذاهایی به سبک ته چین که هنگام کشیدن آن در برابر نظامیان رژیم صهیونیستی به حالت سر و ته کردن غذا نماد سرنگونی رژیم صهیونیستی است را به تصویر میکشند.
حضور این بانوان در مسجدالاقصی به مثابه خبرنگاران فعال سر صحنهای است که به محض ورود نظامیان و یا شهرک نشینان به ساحت مسجد، مبارزان فلسطینی را از حضور آنها آگاه میکنند و جوانان فلسطینی در دفاع از این مسجد مقدس خود را به این مکان میرسانند و با صهیونیستها با هر چه در توان دارند مبارزه میکنند.
برخی از مرابطات در رویارویی با سربازان صهیونیستی بارها بازداشت شدند و به عنوان مثال خدیجه خویص ۲۸ بار در دفاع از مسجدالاقصی بازداشت شده است.
حضور بانوان فلسطینی در فضای مجازی
زنان فعال فلسطینی در شبکههای اجتماعی در برابر تبعید اجباری رژیم صهیونیستی فعالیت میکنند. یکی از این بانوان مونا الکرد از محله شیخ جراح است.
مونا الکرد، به همراه برادرش «محمد الکرد» مدافعان حقوق بشری هستند که در خط مقدم حفاظت از جامعه خود در برابر آوارگی اجباری مدتی توسط رژیم صهیونیستی دستگیر و بازجویی شدند. میزان فعالیت رسانهای این زن تا حدی است که مجله آمریکایی تایم او و برادرش را در میان ۱۰۰ فرد تاثیر گذار جهان در سال ۲۰۲۱ انتخاب کرد.
مقاومت زنان غزه مقاومتی کم نظیر در تاریخ فلسطین
به تعبیر رهبر انقلاب اسلامی در خصوص وقایع اخیر غزه که فرمودند: «کشتار و آواره کردن مردم اعم از زن و کودک و شهرکسازی با ویران کردن خانهها و مزارع فلسطینیان از جمله جنایتهای مستمر اشغالگران در این ۷۵ سال بود، که همه آن جنایتها را به صورت فشرده در این ۵۰ روز نیز انجام دادند»، از این رو مقاومت زنان در غزه نیز عظمت بیشتری دارد. غزه منطقهای است که سالها در یک محاصره غیر انسانی و ظالمانه و کم نظیر در طول تاریخ قرار گرفته است و قریب به نیمی از جمعیت آن را زنان تشکیل میدهند.
به گزارش الجزیره، از حدود ۲.۲ میلیون نفر ساکن شهر غزه، ۴۹ درصد آنها را زنان تشکیل میدهند و بیشتر آنها هنوز جوان و بچه دار هستند، که این امر وضعیت سلامتی و روانی آنها را در نتیجه بمباران، آوارگی و مرگ روزانه افرادی که بین آنها سفر میکنند تشدید میکند. صندوق جمعیت سازمان ملل تعداد زنان باردار را بیش از ۵۰ هزار تخمین زده است که برخی از آنان خود و یا فرزندانشان و گاهی هر دو در بمبارانهای رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند. اما در این شرایط دشوار، صدها زن آواره اهل غزه تبدیل به یک تیم نجات بشردوستانه شدند که در یک همبستگی بشردوستانه در غزه، برای صدها هزار آواره غذا آماده میکنند.
زنان اهل غزه در شرایط سخت محاصره وظیفه رسیدگی به فرزندان خود را با امکانات محدود داشتند در تجاوزات نظامی رژیم صهیونیستی مامن و خانه خود را از دست دادند و ناگزیر هستند با همان شرایط دشوار رنج آوارگی را تحمل کنند و فرزندان نجات یافته از جنگ را نگهداری کنند. در این میان مادرانی هستند که تمام فرزندان خود را از دست دادند و امروز مادری کودکانی را بر عهده میگیرند که والدینشان را در جنگ از دست دادند.
در کنار زنان عادی جامعه غزه زنانی که جایگاه سیاسی بالایی در نوار غزه داشتند نقش پررنگی در ساماندهی بانوان فلسطینی در مبارزه با رژیم صهیونیستی ایفا کردند. یکی از این زنان شهیده «جمیله الشنطی» بود که در حملات اخیر رژیم صهیونیستی به نوار غزه به شهادت رسید.
دکتر جمیله الشنطی از نسل اول اعضای حماس بود؛ زمانی که این جنبش در سال ۱۹۸۷ تاسیس شد. او در سال ٢٠٢١ به عنوان، عضو دفتر سیاسی حماس برگزیده شد و در گفت و گو با الجزیره گفت: زنان در حماس جایگاه برجستهای دارند که شایسته آنهاست و بخش زیادی از قدرت و نیروی انسانی حماس در اختیار بانوان است. از نظر من زنان در اولویت هستند و مسائل بسیاری وجود دارد که از آن زمان به بعد به آن پرداختهام. من وزارت امور زنان را به عهده گرفتم.
شهادت آخرین درس مادران فلسطینی به فرزندانشان
مادران فلسطینی که در طول حیات خود به عنوان مادر و یا فرزند و خواهر شهید با شرایط دشوار محل زندگی خود درس مقاومت به فرزندان خود دادند شهادت آخرین درس عملی آنها به فرزندانشان است. زنان فلسطینی در عملیاتهای استشهادی حضور پررنگی داشتند و ضربات سنگینی را به دشمن اشغالگر در اراضی اشغالی وارد کردند.
در جنگ اخیر غزه نیز بیش از ۴ هزار زن فلسطینی به شهادت رسیدند که برخی از آنان از خود فرزندانی به جای گذاشتند که ادامه دهنده مسیر مقاومت مادران و یا خواهرانشان هستند.
بهره سخن
با وجود تبلیغات گسترده فرهنگ غرب در احترام به حقوق زنان در جهان، زنان فلسطینی بیش از هفت دهه است که از سادهترین حقوق انسانی خود محروم هستند، چرا که رژیم صهیونیستی با همراهی آمریکا و سران کشورهای غربی با اشغالگری خانه زنان فلسطینی را غصب و خانواده آنها را متلاشی کردند. به تعبیر یک مادر آواره فلسطینی؛ آنها همچنان به فرزندان خود شیر فلسطینی میدهند که بوی مقاومت میدهد نه بوی آوارگی، آنان را نمک پرورده سرزمین خود میکنند و شجاع بار میآورند و به آنها زبونی دشمن را آموزش میدهند تا حماسه رقم بزنند.
نظر شما