خبرگزاری مهر، گروه استانها - محمد حسین عابدی: «شو چله گی» یا همان شب یلدا رسمی دیرینه در بین مردم استان سمنان است نامش را چله میگویند چرا که عقیده دارند زمستان دو ۴۰ روز دارد که یکی چله کوچک و دیگری چله بزرگ نامیده میشود و آغاز چله کوچک را جشن میگیرند و ننه سرما آنها را در خانه بزرگترها گرد هم میآورد تا با هم بلند ترین شب سال را سر کنند.
شب آغاز چله خرد یا همان کوچک در استان سمنان یک دغدغه داشت و آن هم سرمای هوا و چگونگی گرم نگهداشتن خانههای کویری مردم استان آن هم در روزگار کرسی و هیزم و زغال اما چند سالی میشود که دیگر شب چله هم کارکرد و هم حلاوت خود را از دست داده است و دغدغههای مردم هم تغییر کردهاند.
دغدغه گرانی
در عصر بخاری و برق و پکیج و شوفاژ حالا دغدغه مردم گرانی است نه سرما؛ گرانی که سرمایش این روزها بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
واحد بازرسی و نظارت استان سمنان همزمان با بیست و هشتمین روز از آذرماه سال جاری قیمت مصوب اقلام مصرفی مورد نیاز مردم استان در بازار روزها و مراکز عرضه را اعلام کرده که طبق آن انار با رشد عجیبی ۴۹ هزار تومان قیمت گذاری شده است در این جدول گوشت گوساله ران گرم ۵۵۰ هزار تومان و گوشت گوسفندی ران گرم ۵۰۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است.
در قیمت گذاری جدید و ابلاغی سیب ۴۵ هزار تومان، موز ۸۳ هزار تومان، گوجه ۴۵ هزار تومان، پرتقال تامسون شمال ۱۸ هزار تومان و نارنگی ۳۳ هزار تومان قیمت گذاری شده است مرغ هم که هفته گذشته به ۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت و همه اینها نشان میدهد که یک خانواده چهار نفره اگر فقط سه مهمان برای یک یلدا داشته باشد باید دو میلیون تومان هزینه شام، پذیرایی، میوه، شیرینی و آجیل بدهد.
قدرت خرید کاهش یافت
یک شهروند استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به افزایش بی رویه قیمتها در بازارهای استان گفت: مردم توان و قدرت خرید ندارند چرا که اقلام مورد نیاز مردم بسیار گران شده است برای مثال آجیل در سادهترین حالت و کمترین میزان ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
معصومه محمدیون با اشاره به افزایش بی رویه قیمتها بیان کرد: مشخص نیست چطور مسؤولان نمیتوانند قیمتها را کنترل کنند از قدیم همه میدانند که نزدیک شب یلدا یک تورم و افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود پس پیش بینی آن خیلی سخت نیست و میتوان راهکار مقابله برای آن پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه انار کیلویی ۵۰ هزار تومان و پرتقال که تا دیروز ۱۰ و ۱۲ هزار تومان بود ۲۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است، ابراز کرد: چه کسی توان خریدن این محصولات را دارد؟ یک مهمانی یلدایی ساده بدون آجیل و خشکبار و فقط با یک میوه و شام امروز میلیونها تومان هزینه دارد.
نمایشگاه عرضه مستقیم در سمنان
سیاست دولت در قبال تورمهای مناسبتی مانند نوروز و یلدا و … همواره سه موضوع بوده است نخست ایجاد نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا و دوم عرضه محصولات برای تنظیم قیمتها و سوم تشدید نظارت بر عرضه محصولات توسط اصناف که به نظر هم نمیرسد که هر سه راهکار جواب داده باشد چرا که اگر این راهکارهای مفید بود میتوانست دست کم جلوی رشد بی رویه قیمت را بگیرد.
امسال هم سیاستهای مشابه توسط دولت در استان سمنان اجرایی شده است آنطور که سرپرست معاونت بازرگانی و توسعه تجارت استان سمنان از برپایی نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در شهرستان سمنان به مناسبت یلدا خبر داد و تاکید کرد: این نمایشگاه تا سی ام آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای سمنان برپا است و مردم میتوانند از ساعت ۱۶ الی ۲۲ از آن بازدید کنند.
ناصر تبیانیان با بیان اینکه در نمایشگاه شب یلدا گروههای کالایی خشکبار، انواع شیرینی و شکلات، ترشیجات، میوه خشک و تازه، مواد شوینده و بهداشتی و پوشاک عرضه میشود، تاکید کرد: بازرسان صمت نیز برای نظارت دقیقتر در این نمایشگاه حاضر هستند.
بازرسی از اصناف
سیاست دوم دولت هم در استان اجرایی شده است معاون نظارت و بازرسی صمت استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، از اجرای طرح تشدید بازرسی و نظارت شب یلدا خبر داد و گفت: این طرح از هفته گذشته آغاز و تا سی ام آذرماه نیز در سراسر استان ادامه خواهد داشت.
حمید رضا طحان با بیان اینکه بازرسان صمت، اصناف و تعزیرات در دو نوبت صبح و عصر همه روزه بر بازار عرضه محصولات مورد نیاز شب یلدای مردم نظارت دارند، تاکید کرد: نظارت و افزایش گشتهای بازرسی واحدهای صنفی در این طرح تشدید و با هر گونه تخلف به شدت برخورد خواهد شد.
وی با بیان اینکه این نظارتها با اولویت کالاهای یلدایی مانند میوه، آجیل و خشکبار، شیرینی و تره بار و … در سراسر استان سمنان اجرایی شده است، تاکید کرد: مردم نیز میتوانند با شماره ۱۲۴ تماس گرفته و موارد تخلفات اصناف شامل گران فروشی، کم فروشی، تقلب، عدم درج قیمت و.... را اطلاع رسانی کنند تا بازرسان ما بتوانند در اسرع وقت به آن رسیدگی کنند.
تشدید نظارتها
سرپرست تعزیرات حکومتی استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از اجرای طرح تشدید نظارت بر بازار یلدایی استان خبر داد و گفت: با توجه به افزایش تقاضا برای خرید اقلامی مانند میوه و شیرینی، آجیل و خشکبار، مرغ و ماهی و گوشت برای شب یلدا طرح ویژه نظارتی در دستور کار قرار گرفته است.
محمد نجفی دهکردی درباره کیفیت و کمیت برگزاری این طرح در سراسر استان سمنان بیان کرد: گشت مشترکی در این ایام از سوی تعزیرات حکومتی، صمت و اصناف و … در سراسر استان سمنان بر بازار اقلام مصرفی مورد نیاز مردم با اولویت کالاهای اساسی مذکور اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه از هجدهم لغایت ۳۰ آذرماه این طرح نظارتی در سراسر استان ادامه خواهد داشت، گفت: نظارتها بر تمام مراکز عرضه اقلام اساسی استان در این طرح تشدید شده است همچنین رؤسای شعب تعزیرات حکومتی شهرستانهای استان، بازرسان اتاق اصناف، بازرسان اداره کل جهاد کشاورزی و سازمان صنعت معدن و تجارت در این طرح مشترک در شهرستانهای استان هم حضور دارند.
سرپرست تعزیرات حکومتی استان سمنان با بیان اینکه به واسطه پهنه وسیع استان نیاز است که مردم هم به ما در این نظارت و بازرسی کمک کنند، ابراز کرد: سامانه ۱۳۴ تعزیرات و ۱۲۴ بازرسی و نظارت آمادگی درباره تخلفاتی مانند گران فروشی، کم فروشی، تقلب و … است.
فرق گرانی و گران فروشی
اما این همه ماجرا نیست و مردم از خود سوال میکنند که بعد از گرانی دیگر نظارت بر بازار چه فایدهای دارد لذا باید نظارت را به یک سطح بالاتر برد و نگذاشت که اصلاً گرانی رخ دهد. یک کارشناس اصناف در این خصوص به خبرنگار مهر، میگوید: ریشه گرانی در میوه فروش و شیرینی فروش خیابان امام (ره) شاهرود یا خیابان معلم سمنان نیست اما همیشه بیشترین نظارتها و بازرسیها از همین اصناف خرده پا صورت میگیرد گو اینکه این کسبه عامل گرانی هستند.
محمد نیک پندار با بیان اینکه مشکل ما اینجا است که تفاوت بین گرانی و گران فروشی را نمیدانیم، ابراز کرد: مسؤولان ما فکر میکنند که با مبارزه با گران فروشی با گرانی مبارزه کردهاند در صورتی که این دو در واقع دو پدیده مجزای از همدیگر هستند چرا که ریشه گرانی اصلاً در استان سمنان نیست و باید آن را در پایتخت و در میان سیاستهای اقتصادی پیدا کرد.
وی با بیان اینکه ما نمیتوانیم طرحی را از بالا اجرایی کنیم و از پایین نظارت داشته باشیم، افزود: اگر قرار است طرحی از بالا آغاز شود باید از همان بالا هم بر روی نحوه اجرای آن نظارت شود وگرنه طرح به درستی اجرایی نخواهد شد امروز کاسبی که انار را ۴۹ هزار تومان می خرد آیا نباید آن را ۶۰ هزار تومان بفروشد تا برای او سود داشته باشد؟ حال میوه فروش مقصر انار ۶۰ هزار تومانی است؟
نظر شما