محمد حسین مهدوی نیا در گفتگو با خبرنگار مهر در بیرجند، روند صعودی مهاجرت و خالی از سکنه شدن بسیاری از روستاها از یکسو و ایجاد بافت حاشیه نشین در شهرها را یکی از دغدغه های اصلی مسئولان بعد از انقلاب عنوان کرد.
وی با اشاره به عنایات ویژه مسئولان به محرومیت زدایی از روستاها گفت: بعد از انقلاب تلاشهای گسترده ای برای ایجاد بسیاری از امکانات رفاهی و زیر بنایی از جمله آب، برق ، تلفن، راه مناسب و ارائه خدمات بهداشتی درمانی آغاز شده است و امروزه تحقیقا کلیه روستاهای دارای 20 خانوار شهرستان بیرجند از این امکانات بهره مند شده اند که خود گام اول برای جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرها می شود.
بخشدار مرکزی بیرجند ادامه داد: بروز خشکسالی های چندین ساله، خرده مالکی کشاورزان منطقه، سختی شرایط کار و نوسان های بازار فرش باعث رکود اساسی در کشاورزی، دامداری و تولید فرش دستباف به عنوان مشاغل اصلی روستاییان خراسان جنوبی شده است که خود تشدید مهاجرت روستاییان به شهرهای استان را به همراه داشته است.
وی خاطرنشان کرد: علیرغم رشد جمعیت و مهاجرت خیل عظیمی از مردم سایر استانهای مجاور به مناطق روستایی خراسان جنوبی، اما جمعیت روستایی این استان افزایش چشمگیری را نشان نمی دهد که این امر نشانگر عدم توقف مهاجرت از روستاها می باشد.
مهدونیا، روستاها را قطب کشاورزی و تولید جامعه دانست و اظهارداشت: در حال حاضر اصلی ترین عاملی که باعث شده جوانان به عنوان نیروی اصلی کار از روستاها جذب شهرها شوند، نبود منابع درآمد زا و بنگاه های کارآفرین است.
وی از ایجاد بنگاه های کوچک زود بازده به عنوان سیاست تاثیر گذار دولت نهم در جهت ایجاد اشتغال پایدار در روستا ها یاد کرد و افزود: متاسفانه هنوز جایگاه و نقش اصلی کارگاه های زودبازده در میان روستاییان تبین نشده و مقوله آموزش و مشاوره در این امر کمرنگ است.
مهدوی نیا تاکید کرد: با بررسی و شناسایی مشاغل و کارگاه هایی که تا کنون در سطح جهان کارنامه موفقی در این خصوص داشته اند و همچنین متناسب با فرهنگ و موقعیت مناطق روستایی کشور هستند می توان گام اساسی در تسهیل و میزان موفقیت این کارگاه ها برداشت.
بخشدار مرکزی بیرجند با اشاره به اینکه بسیاری از متقاضیان به دلیل عدم آشنایی لازم با شرایط در میانه راه دچار مشکل می شوند تاکید کرد: در این راستا آموزش و مشاوره قبل از شروع، حین انجام و پس از به بار نشستن کارگاه می تواند عامل موثری در جهت جلوگیری از تعطیلی و ایجاد زیان و افزایش بازدهی کارگاه ها باشد.
به گفته وی تقویت فرهنگ مشارکت در روستاها به خصوص در مقوله بنگاه های زودبازده باعث کاهش ریسک پذیری ایجاد این کارگاه ها می شود.
مهدوی نیا توجه به مسائل فرهنگی روستا ها را یکی از مسائل اساسی دانست که تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: تقویت زیر ساخت ها و انجام فعالیت های عمرانی اقتصادی بدون توجه به بستر سازی فرهنگی موثر نخواهد بود.
مهدوی نیا از ایجاد کتابخانه های روستایی و توزیع نشریات در کنار تقویت فرهنگ مطالعه به عنوان گامی موثر در این زمینه عنوان نمود و اذعان داشت: در حال حاضر پیگیر تامین اعتبار لازم جهت احداث ساختمان کتابخانه های روستایی هستیم.
بخشدار مرکزی بیرجند در پایان از تشکیل کارگروه اقتصاد روستایی با هدف بررسی و شناسایی معضلات و تمهید راهکارهای لازم برای رونق روستاهای شهرستان بیرجند خبرداد و یادآور شد: در این راستا همکاری خوبی با کمیته امداد امام خمینی (ره) در خصوص ایجاد کارگاه های تجمیعی قالی بافی آغاز شده است که تا کنون موفقیت خوبی داشته و قابلیت اجرا در سایر نقاط استان را نیز داراست.
نظر شما