به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه گروهی آثار سه هنرمند پیشکسوت هنرهای تجسمی با عنوان «سه رخ» عصر روز دوشنبه ۴ دی ماه با حضور خالقان آثار؛ ناصر سیفی، علی اصغر یوزباشی و سیدحمید شریفی آل هاشم و همچنین محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری، حسین عصمتی، نادر قشقایی و جمعی از هنرمندان در گالری عالی حوزه هنری افتتاح شد.
در این نمایشگاه علی اصغر یوزباشی با مجسمههایی از چهرههای فرهنگی و هنری، سیدحمید شریفی آل هاشم با آثار تصویرسازی، طراحی جلد کتاب و پوستر و ناصر سیفی با آثار طراحی و نقاشی چهرهها حضور دارند.
در بخشی از استیتمنت این نمایشگاه نوشته شده است: «واژه «رخ» را رخساره و روی گویند و در فرهنگ لغات به معنی صورت و چهره در پیکره انسانی آمده که به عنوان مشخصه اصلی آن شناخته میشود و هویت اصلی فرد را بازگو میکند. در اصطلاح صوفیان عبارت است از ظهور تجلی جمالی، که سبب وجود اعیان عالم و سبب ظهور اسما حق است و در گلشن راز «رخ» را به صفات لطف الهی تشبیه کردهاند، همچون لطیف، هادی و رزاق. شیخ جمال فرموده که «رخ» عبارت است از واحدیت یعنی مرتبه تفصیل اسما و نیز «رخ» اشارت الهی به اعتبار ظهور کثرت اسمایی و صفاتی وی. در بعضی از رسایل صوفیه ذکر شده است که «رخ» نزد صوفیه تجلیات الهی را گویند که در ماده است.
«سه رخ» همان تمام رخ است و اندک زاویهای یک روی را بیشتر از روی دیگر مینماید که در هنرهای تجسمی و تصویری مصطلح است و کاربرد دارد. در هنرهای تجسمی عنصر اصلی بازشناختی و هویتی فرد، چهره و پرتره او تلقی میشود و به واسطه آن میتوان فرد را معرفی و شناساند.
«رخ» و چهره انسان از عناصر مهمی هستند که برای بیان حالت و خصوصیات فردی و اندیشه شخصی، دستمایه ساخت آثار هنری بسیاری از سوی هنرمندان شاخص در تمام شاخههای هنرهای تجسمی قرار گرفته است. «تمام رخ»، «نیم رخ» و «سه رخ» نماهای مختلف از چهره است که برای انعکاس حالات درونی فرد از سوی هنرمندان مورد توجه قرار میگیرد و از این بین «سه رخ» که از جذابیت بصری و قابلیت بیانی متفاوت و زیباشناسی خاصی برخوردار است، عنوان این نمایشگاه را نیز به خود اختصاص داده و در آن با ارایه آثاری از سه شاخه «مجسمه سازی»، «نقاشی» و «طراحی گرافیک» همزمان و در کنار هم مقابل چشمان ما قرار داده تا ارزیابی از قابلیتهای بیانی و اشتراکها و تفاوتها را برای اهل نظیر فراهم سازد.
وجه تسمیه دیگر عنوان «سه رخ» برای این نمایشگاه، حضور منتخبی از آثار سه هنرمند هنرهای تجسمی است که با سه نگاه متفاوت، بیان تجسمی خود را در ساخت چهره در آثار خود به نمایش گذاشتهاند.»
سیدحمید شریفی آل هاشم هنرمند گرافیست و تصویرساز در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره ویژگیهای مشترک آثار سه هنرمند حاضر در این نمایشگاه توضیح داد: هنرهای تجسمی به دلیل گستردگی حوزه فعالیتش و ویژگیهای بسیار و شاخص و متفاوتی که دارد و خیلی جاها مورد بی مهری قرار میگیرد، ممکن است مدنظر قرار گیرد و یکی از ایدههای برگزاری چنین نمایشگاهی نیز آثار هنرمندانی است که با ویژگیهای متفاوت دیده میشوند و میتوانند یک مختصات مشترک را تشکیل دهند. این ویژگی را مواجه با چهره و پرتره انسان تعریف کردیم و بر اساس آن، آثارمان را در حوزههای مجسمه، نقاشی و تصویرسازی و طراحی ارایه کردیم.
وی تصریح کرد: اینکه این ویژگیها چهطور بازتاب داده میشوند و چهطور بروز و ظهور پیدا میکنند، در این آثار از سوی هنرمندانی که از نظر اندیشه با هم مشترکاتی دارند، به منصه نمایش گذاشته شد و کارهایی با همین مختصات (چهره) انتخاب کردیم.
شریفی بیان کرد: تفاوتهای دریافتها و بازتاب این مختصات در آثار هنری هنرمندان نمایشگاه، یکی از اهداف برگزاری «سه رخ» بود که البته جذابیتهای خودش را نیز دارد و این تنوع، آثار را متفاوت نمایش میدهد.
علی اصغر یوزباشی هنرمند مجسمهساز درباره مجسمههایی که در «سه رخ» به نمایش گذاشته است، به خبرنگار مهر گفت: آثاری که در نمایشگاه «سه رخ» برای نمایش آوردهام متعلق به ۲۰ سال پیش و همان حدود است، برای مثال تندیس قیصر امینپور، سیدحسن حسینی و فرج الله سلحشور زمانی خلق شدند که از دنیا رفتند که اینها به صورت دلی ساختهام اما تعدادی از آثارم نیز همچون حکیم سنایی و آیت الله دستغیب کارهای سفارشی هستند.
وی درباره خلق این آثار بیان کرد: وقتی هنرمندی دغدغه دارد و احساس نیاز در مورد موضوعی میکند، دست به خلق اثری هنری میزند مثل اینکه وقتی الان با موضوع غزه روبرو هستیم، هنرمندی میآید و دغدغهاش از غزه را خلق میکند اما ممکن است هنرمند دیگری بی تفاوت عبور کند؛ بنابراین وقتی حس کردم که باید درباره رفقایم که در حوزه هنری با هم بودیم، اثری خلق کنم، این کار را انجام دادم.
نظر شما