پرونده «شهید القدس»/۵؛

نقش شهید سلیمانی در ارتقای قدرت مقاومت فلسطین

نقش شهید سلیمانی در ارتقای قدرت مقاومت فلسطین

شهید سلیمانی برای تقویت توان مبارزاتی نیروهای فلسطینی، دو راهبرد «ایجاد شبکه مخفی ارسال سلاح» و «تولید انواع تسلیحات دفاعی با حداقل امکانات» را در دستور کار خود قرار داد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: پیش از فرا رسیدن دوران بلوغ گروه‌های مقاومت در نوار غزه، مردم این منطقه و کرانه باختری در جریان انتفاضه اول تنها با «سنگ» و حداقل امکانات مجبور به مقابله با دشمن صهیونیست بودند. در آن دوران «ارتش مدرن» اسرائیل این امکان را داشت تا با حداقل هزینه و مقاومت وارد مناطق فلسطینی‌نشین شده و مردم بومی این منطقه را برای ترک خانه‌هایشان یا تن دادن به خواست تل‌آویو تحت فشار بگذارد. با این حال پس از انتفاضه دوم تحول در میدان نبرد و تشدید آسیب پذیری رژیم در فلسطین اشغالی آغاز شد.

فرمانده سابق سپاه قدس با همراهی حزب الله لبنان از اواخر دهه ۹۰ میلادی این فرصت را پیدا کرد تا نیروهای تبعیدی جنبش حماس در لبنان را برای ساخت تسلیحات و مقابله با دشمن اسرائیلی آموزش داده و به سلاح دانش مجهز کنند. اکنون با گذشت بیش از دو دهه از آغاز کمک تسلیحاتی تهران به مقاومت باریکه غزه، گروه‌های فلسطینی این توان را پیدا کردند که به وسیله انواع موشک‌ها، پهپادهای اطلاعاتی- تهاجمی و تسلیحات ضد زره از خود دفاع کرده و ماشین جنگی اسرائیل را در خاک غزه زمین‌گیر کنند. برهمین اساس در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد که نگاهی به نقش حاج قاسم در ارتقای قدرت محور مقاومت در فلسطین اشغالی داشته باشیم.

نقش شهید سلیمانی در ارتقای قدرت مقاومت فلسطین
شهید سلیمانی نقش برجسته‌ای در تقویت «بازدارندگی» نوار غزه داشتند

شهید سلیمانی؛ شتاب‌دهنده حمایت تسلیحاتی- مالی از مقاومت فلسطین

پس از خروج نیروهای اشغالگر اسرائیل از باریکه غزه، کنترل این منطقه فلسطینی‌نشین به جنبش مقاومت اسلامی فلسطین یعنی حماس واگذار شد. در حالی که تهران پس از پیروزی انقلاب اسلامی ارائه کمک‌های مادی- معنوی را به گروه‌های فلسطینی آغاز کرد اما نقطه آغاز آن را می‌توان پس از توافق اسلو یعنی روی کارآمدن نسل جدید مقاومت و مشروعیت یافتن مبارزه مسلحانه با دشمن اسرائیلی دانست.

نقطه آغاز توسعه روابط میان ایران و جنبش حماس، حضور رده بالای رهبران این گروه فلسطینی در جریان کنفرانس تهران (۱۹۹۰- ۱۹۹۱) بود. تنها یکسال پس از شکل‌گیری این رابطه راهبردی، اسحاق رابین نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به دلیل نقش برجسته این گروه فلسطینی در جریان انتفاضه، قریب به ۴۲۰ شخصیت کلیدی حماس را به همسایه شمالی یعنی لبنان تبعید کرد. در آن دوران نیروی قدس سپاه پاسداران و مجاهدان لبنانی نقش مهمی در آموزش ساخت سلاح، تاکتیک‌های رزمی، ایجاد تونل‌های مخفی، جنگ شهری و ... به نیروهای حماس داشتند. برخی شخصیت‌های وابسته به محور مقاومت و افسران اسرائیلی معتقدند که شهید سلیمانی بارها به باریکه غزه به صورت پنهانی سفر کرد و شخصا در تقویت دژ غزه در برابر تهاجمات احتمالی ارتش اسرائیل به نقش آفرینی پرداختند.

نقش شهید سلیمانی در ارتقای قدرت مقاومت فلسطین

قدرت موشکی مقاومت غزه، میراث ماندگار شهید سلیمانی

سرزمین‌های فلسطینی به دلیل قرار داشتن در محاصره کامل از سوی دستگاه‌های نظامی- اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، امکان خرید مستقیم یا ایجاد خط مونتاژ سلاح در داخل کرانه باختری و نوار غزه را نداشتند. برهمین اساس شهید سلیمانی دنبال کردن دو راهبرد «ایجاد شبکه مخفی ارسال سلاح» و «تولید انواع تسلیحات دفاعی با حداقل امکانات» را در دستور کار خود قرار داد.

شبکه انتقال سلاح مقاومت از سه مسیر سودان، مصر و لیبی انتقال سلاح به مجاهدان فلسطینی را دنبال می‌کرد. در یکی از این موارد سرویس امنیتی مصر از انتقال ۱۳۸ راکت گراد از لیبی به سمت باریکه غزه خبر داد. به گزارش انستیتو واشنگتن نیروهای سپاه قدس و سپاه پاسداران گاها تجهیزات ساخت راکت را در نزدیکی آب‌های هم مرز با غزه رها می‌کردند تا مجاهدان فلسطینی این بسته‌ها را در نزدیکی ساحل بردارند.

به عنوان مثال برخی فرماندهان نظامی حماس و جهاد اسلامی در لبنان و ایران آموزش می‌دیدند تا از مواد ساده و غیرنظامی همچون لوله، شکر و ... راکت‌های بردکوتاه «القسام» را تولید کنند. امروز گردان‌های عزالدین القسام و سرایا القدس مجهز به تسلیحاتی همچون پهپادهای «شهاب» و «القاصف» یا موشک‌های کلاس«قسام»، «فجر»، «بدر»، «قاسم»، «گراد»، «براق» و ... هستند که می‌توانند سیستم پدافندی «گنبد آهنین» رژیم صهیونیستی را به چالش کشیده و آن را از دور خارج کنند. برد موشک‌های مقاومت بین ۳ الی ۲۵۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود و این یعنی می‌توانند بخش‌های مختلف فلسطین اشغالی را هدف قرار دهند. براساس آمارهای منتشر شده تخمین زده می‌شود که از هفتم اکتبر تا به امروز بین ۴ الی ۵ هزار موشک فلسطینی به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک شده باشد.

میراث «سلیمانی» کابوسِ رژیم صهیونیستی

مهم‌ترین دستاورد و میراث شهید سلیمانی در مسیر توانمندسازی گروه‌های فلسطینی ایجاد شبکه و رویه تجهیز مقاومت کرانه باختری و نوار غزه از طرق مختلف است. در حالی که تل‌آویو و برخی رقبای منطقه‌ای ایران سعی داشتند تا به وسیله «فتنه مذهبی» یا «جنگ داخلی در سوریه» به روابط راهبردی تهران با مقاومت فلسطین ضربه جدی وارد کنند، اما شهید سلیمانی با بصیرت و هوشیاری کامل هیچگاه کمک نظامی- مالی به نیروهای جنبش حماس را متوقف نکرد. برای حاج قاسم مسئله فلسطین هیچگاه با نگاه صرف «منافع ملی» همراه نبوده بلکه ایشان به عنوان «واجب دینی» حمایت از گروه‌های مقاومت را دنبال می‌کردند. حال ثمره دوراندیشی سپهبد سلیمانی در جریان نبرد طوفان الاقصی به خوبی قابل مشاهده است.

نقش شهید سلیمانی در ارتقای قدرت مقاومت فلسطین
عملیات موفقیت‌آمیز «طوفان الاقصی» ثمره سال‌ها مجاهدت شهید سلیمانی

پس از جنگ «سیف القدس» نیروهای حماس با استفاده از ظرفیت تولید سلاح و انتقال برخی تسلیحات به نوار غزه ضمن تقویت زرادخانه این گروه مقاومت، برای روز «موعود» یعنی هفتم اکتبر آماده می‌شدند. حال نیروهای مقاومت این توان را دارند تا با نفوذ در عمق ۲۴ کیلومتری سرزمین‌های اشغالی ضمن وارد کردن ضربات غیرقابل جبران به ساختار نظامی- امنیتی رژیم، جنگ طولانی و فرسایشی را به دشمن اسرائیلی تحمیل کنند.

براساس برآوردهای صورت گرفته از سوی نهادهای اقتصادی رژیم هزینه جنگ اسرائیل و مقاومت نوار غزه از مرز ۵۰ میلیارد دلار عبور کرده است. همچنین به دنبال اجرایی شدن سیاست «وحدت میدان‌ها»، عملکرد مناسب ارتش ملی یمن در شهر بندری «ایلات» و حزب الله لبنان در «جبهه شمالی» سبب مختل شدن حیات اقتصادی در سرزمین‌های اشغالی شده است. اکنون می‌توان عملیات موفقیت آمیز و برق آسا «طوفان الاقصی» و عملکرد ممتاز محور مقاومت در جبهه‌های مختلف را یکی از برکات استراتژی شهید سلیمانی در قبال مسئله فلسطین دانست.

بهره سخن

عبور از تفاوت‌های ظاهری، نژادی و عقیدتی نقطه آغاز مجاهدت همه‌جانبه شهید سلیمانی در مسیر تقویت همه گروه‌های فلسطینی حاضر در نوار غزه و کرانه باختری بود. از کنفرانس تهران در سال ۱۹۹۰- ۱۹۹۱ تا جنگ ۲۲ روزه در غزه شهید سلیمانی همواره به دنبال ارائه کمک‌های مالی- تسلیحاتی به گروه‌های فلسطینی و ایجاد «اتاق عملیات مشترک» میان آنها بود تا زمینه لازم برای زمین‌گیر کردن دشمن صهیونیست فراهم شود.

این کمک‌ها سبب شد تا به تدریج گروه‌های مقاومت فلسطین به عنوان بازیگر تاثیرگذار در تحولات منطقه شامات شناسایی گردند. این فرمانده بزرگ اعتقاد راسخ به این مسیر داشت تا آنجا که در نامه‌ای به مسئول مالی سپاه قدس از ایشان خواست تا حقوق ایشان تا پیروزی نهایی «برادران فلسطینی» در برابر اسرائیل به مسئله فلسطین اختصاص یابد.

کمک‌های خالصانه و بی‌وقفه شهید سلیمانی به گروه‌های فلسطینی سبب شده تا آنها بتوانند به تدریج به خودکفایی در تولید محصولات دفاعی رسیده و از سرزمین مادری خود و قبله‌گاه نخست مسلمانان دفاع کنند. سال‌ها مجاهدت و تلاش در راه دفاع از آرمان قدس سبب شد تا مقام معظم رهبری ساعاتی پس از شهادت این فرمانده ایرانی، از نقش ایشان در تجهیز مقاومت فلسطین و شهادت رهبران فلسطینی در این باره سخن بگویند.

کد خبر 5983009

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • غلامرضا IR ۰۰:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
      0 0
      درود خدا بر سردار رشید اسلام شهید قاسم سلیمانی فرمانده نیروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران