۱۲ دی ۱۴۰۲، ۱۵:۳۳

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز تاکید کرد؛

ضرورت کاهش ۳۰ درصدی سرانه مصرف آب برای جلوگیری از تنش آبی

ضرورت کاهش ۳۰ درصدی سرانه مصرف آب برای جلوگیری از تنش آبی

کرج- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز گفت: کاهش ۳۰ درصدی سرانه مصرف آب و صرفه جویی ۱۰ درصدی در بخش کشاورزی از طریق اتخاذ تمهیدات مناسب، می‌تواند از تنش آب در کشور جلوگیری کند.

به گزارش خبرنگار مهر، داوود نجفیان پیش از ظهر سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن جلسات شرکت آب منطقه‌ای استان البرز برگزار شد، ضمن عرض تبریک سالروز ولادت حضرت زهرا (س) و روز زن با اشاره به اینکه علیرغم وجود ظرفیت‌های بسیار خوب در زمینه مدیریت آب کشور خیلی موفق به جلب مشارکت جمعیت کشور نشده‌ایم، گفت: حوزه آب در تمام دنیا شرایط حادی دارد و این وضعیت فقط مختص استان البرز نیست.

وی مطرح کرد: بعضی از مشکلات موجود، محصول برخی سیاستگذاری ها در ابعاد و موضوعات مختلف است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه مدیریت منابع آب تأثیر دارد و حتی برخی از آنها به موضوعات بین المللی تبدیل شده است. یکی از این سیاست‌ها تمرکز و توزیع جمعیت در کشورهاست که اگر به درستی انجام نشود، چالش بزرگی در بحث تأمین و توزیع آب برای جمعیت جغرافیایی کشور ایجاد می‌کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با اشاره به اینکه در صورت سیاستگذاری جمعیتی صحیح، با مشکلات موجود مواجه نبودیم، افزود: با بارگذاری جمعیت در نقاط مختلف اکنون به جایی رسیده‌ایم که برای تأمین نیازهای اولیه مجبور به صرف هزینه‌های سنگین با تبعات زیست محیطی آن هستیم تا بتوانیم آب شرب مردم را تأمین کنیم. موضوع جمعیت، در موضوعات دیگر مانند آلودگی هوا نیز چالش‌هایی را ایجاد کرده است.

مصرف منابع آبی در ایران ۶۰ درصد فراتر از خطوط قرمز و استانداردهاست

نجفیان عنوان کرد: کشوری که پتانسیل منابع آب آن یک سوم متوسط دنیاست، صددرصد منابع آبی خود یعنی ۶۰ درصد فراتر از خطوط قرمز ترسیم شده در استانداردهای بین المللی مصرف کرده که در این زمینه نیاز بخش‌های دیگر از جمله محیط زیست، آبخوان‌ها و … نیز مصرف شده است. در چنین شرایطی سرمایه ملی که برای نسل‌های آینده پیش بینی شده و به امانت به ما رسیده در حال از دست رفتن است.

وی تصریح کرد: اکنون به جایی رسیده‌ایم که برای تأمین آب شرب خود دغدغه داریم، در صورتی که در سال‌های گذشته این موضوع خیلی مطرح نبود و بدیهی بود که هرچقدر هم خشکسالی هم باشد منابع تأمین آب وجود دارد. کسی تصور نمی‌کرد که روزی دغدغه اصلی ما از دست رفتن یا کاهش منابع آبی باشد که این موضوع ناشی از رفتارهای خود ما در سال‌های گذشته بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز اصلی ترین منبع تأمین آب شرب و مدیریت دوران خشکسالی را آب‌های زیرزمینی دانست و افزود: در پی بحران آبی سال گذشته سیاستگذاری ها و تصمیم گیری هایی صورت گرفت که موجب کاهش تنش آبی شد. علیرغم کاهش بیش از ۵۰ درصدی بارش‌ها مدیریت مخزن‌ها موجب شد که حجم آب ذخیره سد طالقان نسبت به سال گذشته هشت درصد مثبت شود.

افزایش حجم آب ذخیره شده در سد کرج

نجفیان با اشاره به اینکه حجم آب ذخیره شده در سد طالقان در حال حاضر ۱۶۸ میلیون مترمکعب است در حالی که در سال گذشته این میزان ۱۵۴ میلیون مترمکعب بود، عنوان کرد: حجم آب ذخیره شده در سد کرج نیز اکنون حدود ۵۴ میلیون مترمکعب است در صورتی که سال گذشته ۳۵ میلیون مترمکعب بود اما هنوز هم این میزان نرمال نیست و نباید ما را گول بزند.

وی با بیان اینکه دبی ورودی سد کرج به دلیل عدم بارش‌ها نصف دبی خروجی سد است و به همین دلیل از مخزن استفاده می‌شود، خاطرنشان کرد: در بخش آب زیرزمینی مقداری منابع مالی در اختیار آبفای تهران و البرز قرار گرفته که اقدام به حفاری چاه‌های جایگزین کنند تا در صورت کاهش آب‌های سطحی و عدم بارندگی، بتوانیم بخشی از آب شرب موردنیاز را از طریق چاه‌ها تأمین کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با اشاره به وجود ۷۰۰ حلقه چاه تأمین کننده آب شرب در استان مطرح کرد: با توجه به اینکه احداث چاه‌های غیرمجاز کشاورزی در حریم این چاه‌ها دبی آنها را کاهش می‌دهد، اولویت ما در زمینه انسداد چاه‌های غیرمجاز، حریم چاه‌های آب شرب است تا از این طریق به پایداری آب شرب و کنترل برداشت‌ها برسیم.

سرانه مصرف آب در برخی روستاهای البرز ۴۰۰ لیتر است

نجفیان با تاکید بر ضرورت کنترل الگوی کشت توسط جهان کشاورزی اظهار کرد: هماهنگی‌های لازم با دستگاه قضا و جهاد کشاورزی برای ساماندهی سیاست‌های کشت صورت گرفته و نباید از کنار این موضوع به راحتی عبور کنیم زیرا هر کشت خارج از سیاست اصلی بخش کشاورزی و مدیریت آب به آبخوان‌ها لطمه می‌زند بنابراین باید پیش از سبز شدن سطح از کشت جلوگیری شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز تصریح کرد: از چالش‌های موجود در این حوزه از جمله تغییر اقلیم و کاهش منابع آب‌های زیرزمینی که بگذریم باید بپذیریم که سرانه مصرف آب در کشور ما بسیار بالا بوده و حتی در برخی روستاهای استان البرز به ۴۰۰ لیتر هم می‌رسد در صورتی که سطح استاندارد در دنیا ۱۴۰ لیتر است. در این راستا مقرر شده به ویلاهای دارای استخر پایانکار داده نشود.

وی با تاکید بر ضرورت تجدیدنظر در نحوه مصرف آب بیان کرد: باید تلاش شود با استفاده از ظرفیت‌های اجتماعی کشور اصلاحات و تغییراتی را در باور مردم ایجاد و آنها را نسبت به مدیریت مصرف آب حساس کنیم. با کاهش ۳۰ درصدی سرانه مصرف آب و صرفه جویی ۱۰ درصدی در بخش کشاورزی از طریق اتخاذ تمهیدات مناسب، فکر می‌کنم در هیچ جای کشور با تنش آبی مواجه نشویم.

اجرای طرح تعادل بخشی به منظور پایداری آب زیرزمینی

نجفیان مطرح کرد: در صورت همکاری مردم در این زمینه می‌توانیم سال‌های جاری و آتی را بدون ایجاد تنش و قطعی آب سپری کنیم، در غیر این صورت احتمال قطعی آب در برخی نقاط کشور حتی قبل از فصل تابستان نیز وجود دارد. سیاست وزارت نیرو این است که تا حد ممکن اجازه ندهیم آب در بخش خانگی قطع شود و باید برای تحقق پایداری کمی و کیفی آب تلاش کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با اشاره به اجرای طرح تعادل بخشی به منظور پایداری آب زیرزمینی اظهار کرد: در زمینه انسداد چاه‌های غیرمجاز، نصب کنتور و جلوگیری از اضافه برداشت و حفاری‌های جدید نیز عملکرد خوبی داشته‌ایم. امسال با تمرکز بر باغ ویلاها مقرر شده تا فروردین ماه در ساوجبلاغ یک هزار حلقه چاه مسدود شود. البته علاوه بر چاه‌ها سازه‌های غیرمجاز باید برچیده شوند.

وی با اشاره به انسداد ۵۰۰ حلقه چاه در ساوجبلاغ تاکنون بیان کرد: تاکنون مجموعاً ۷۶۰ حلقه چاه در استان البرز مسدود شده است. همچنین ۶۳ دستگاه غیرمجاز حفاری نیز توقیف و برای کنترل برداشت‌ها ۲۶۰ کنتور نصب شده است. مدیریت توأمان آب و برق دستور وزیر نیرو است که برای تحقق آن در تلاش هستیم تمام چاه‌ها را به کنتورهای حجمی آب متصل کنیم.

انسداد بیش از ۴ هزار حلقه چاه در البرز

نجفیان ادامه داد: کنتورهای برقی موجود در چاه‌ها به شرکت توزیع نیروی برق متصل هستند و آنها می‌توانند عملکرد و میزان مصرف انرژی را مشاهده و در صورت لزوم جریان انرژی را قطع کند. بر اساس دستورالعمل‌ها در حال قطع کردن برق چاه‌های غیرمجاز دارای برق مستقل نیز هستیم تا از این طریق با جلوگیری از بهره برداری، آب از آبخوان برداشت نشود تا مراحل قانونی آن طی شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز از انسداد ۴ هزار و ۸۲۱ حلقه چاه در استان البرز طی ۱۰ سال گذشته خبر داد و با بیان اینکه حدود ۸۵ میلیون مترمکعب در سال ناشی از برداشت این چاه‌ها ذخیره آب داشته‌ایم، عنوان کرد: مسیری طولانی را در پیش داریم و باید از تمام ظرفیت‌های موجود برای کنترل برداشت آب از آبخوان‌ها استفاده کنیم، در غیر این صورت منابع آبی از دست می‌روند.

وی اظهار کرد: اعتقاد قلبی و اعتماد فنی دارم که با مشارکت همه دستگاه‌ها، جمعیت و ظرفیت‌های اجتماعی و رسانه‌ای استان می‌توانیم با استفاده از ابزارهای موجود آبخوان‌ها را به حالت قبل بازگردانیم. در راستای طرح تعادل بخشی، ۲۲ اکیپ گشت بازرسی اقدام به بازدید از چاه‌های غیرمجازی که برداشت دارند و کنترل و شناسایی چاه‌های غیرمجاز و شناسایی الگوهای کشت می‌کنند.

آزادسازی بستر رودخانه‌ها با هدف جلوگیری از آلودگی آب شرب

نجفیان در رابطه با آزادسازی بستر و حریم رودخانه کرج، هدف از این اقدام را جلوگیری از آلودگی آب شرب عنوان و بیان کرد: مقرر شده تا زمان اجرای طرح آزادسازی بستر رودخانه، ساکنان این محدوده‌ها که به درستی یا با تصرف در این مناطق سکونت دارند، از سوی محیط، ارگان‌های قضائی و دستگاه‌های خدمات رسان به رسمیت شناخته نشوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز یکی از دغدغه‌های اصلی در رودخانه‌های کرج و طالقان را آلودگی نفتی برشمرد و مطرح کرد: اصلی ترین منشأ این نوع آلودگی سوخت مایع است زیرا به دلیل عدم امکان خدمات گاز از سوخت مایع استفاده می‌کنند. در سال‌های گذشته به شرکت گاز تکلیف شد که خط انتقال گاز بکشد که انجام شد اما به دلیل عدم به رسمیت شناختن ساکنان، واگذاری انشعاب به آنها ممنوع است.

وی با اشاره به اینکه نابسامانی رودخانه‌ها و عدم به رسمیت شناختن ساکنان موجب تشدید آلودگی آنها می‌شود، از آزادسازی حدود ۱۴ هکتار از اراضی حریم رودخانه کرج خبر داد و خاطرنشان کرد: یکی از مزایای آزادسازی حریم و بستر رودخانه‌ها از بین بردن آلودگی نفتی و واگذاری انشعاب گاز به همه ساکنان و ارائه خدمات دولتی به آن هاست. دریافت سند مالکیت رودخانه کرج به نام دولت نیز اقدام بزرگی بود.

نجفیان با اشاره به شناسایی ظرفیت‌های گردشگری کنار رودخانه‌های استان البرز برای سرمایه گذاری و ایجاد مکان اسکان موقت برای مردم بیان کرد: از ابتدای تأسیس شرکت آب منطقه‌ای استان البرز تاکنون یک هزار و ۲۲۲ مورد آزادسازی حریم رودخانه‌ها صورت گرفته است.

کد خبر 5983425

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • شهروندمسلمان IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
      0 0
      مصرف آب شرب ۶٪از۱۰۰٪ است بقیه دربخش کشاورزی به هدرمیرود،آب سدها رابرای خوردن گذاشته شودکفاف چندساله میدهد،بخش کشاورزی راازسدها جدا کنیدوازطریق چاه هاتامین شود