۱۶ دی ۱۴۰۲، ۹:۱۸

گزارش مهر؛

اقلیم خشک کرمانشاه نیازمند مدیریت منابع آبی

اقلیم خشک کرمانشاه نیازمند مدیریت منابع آبی

کرمانشاه- آمارهای هواشناسی رشد بارش‌های کوتاه مدت را در استان کرمانشاه نشان می دهد درحالیکه با توجه به تغییرات اقلیمی هنوز کاهش بارش‌های بلند مدت برای مقابله با تنش آبی محسوس است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - سمیه نوری: چند سالی است که خبرهایی مبنی بر تغییر شرایط اقلیمی و آب و هوایی به گوش می‌رسد و نشانه‌های آن را در بین فصل‌های سال جست‌وجو می‌کنیم و اگر بخواهیم با واقعیت‌ها جدی‌تر روبه رو شویم می‌بینیم پیش بینی‌ها درست از آب درآمده وقتی که طی چهار سال گذشته بررسی‌های هواشناسی خبر از خشکسالی‌هایی می‌دهد که پشت سر گذاشتیم.

امسال در حالی که همه مردم پس از پشت سر گذاشتن یک تابستانی گرم و پر حرارت چشم انتظار پاییزی پر بارش بودند اما روزهای پاییز یکی پس از دیگری بدون بارندگی سپری می‌شدند و آسمان پاییز چشمان منتظران را به سوی خود خشک کرده و این در حالی بود که امسال از اواسط مهر ماه احتمال ال‌نینو و بارش‌های فوق العاده در کرمانشاه مطرح شده بود.

اگرچه خبر بروز النینو به عنوان یک هشدار و اعلام آمادگی به نیروی‌های امدادی داده شده بود اما در واقع بارش‌های ناچیز هیچ خبری از این رخداد جوی نمی‌داد تا اینکه بالاخره در آخرین روز از مهرماه و پس از گذشت یک ماه از فصل پاییز بالاخره بارش بی رمقی از آسمان کرمانشاه امیدی در دل این مردم دواند.

براساس گزارش سازمان هواشناسی با توجه به اینکه ایران جزو ۱۰ کشور نخست آلوده کننده و به نوعی برهم زننده نظم آب و هواست بر اساس آمار و شواهد تغییر اقلیم رخ داده باعث افزایش نرخ ۲ برابری دما در ایران نسبت به نرخ جهانی است.

در هر حال تغییر اقلیمی همان چیزی است که کارشناسان از سال‌های قبل هشدار آن را گوشزد کرده بودند با این حال بر اساس چالش‌ها و پرسش‌های متعددی در راستای ناهنجاری‌های جوی مطرح شده که در مرحله نخست هواشناسی در پاسخ به روند بارندگی‌های زمستانه در کشور گفته شده که فعلاً خبری از بارش فراگیر نیست و امیدواریم در نیمه دوم دی و با شروع بهمن ماه شرایط بارش بهتر و کاهش دمای هوا را داشته باشیم.

اقلیم خشک کرمانشاه نیازمند مدیریت منابع آبی

کرمانشاه در بارش‌های کوتاه مدت سال زراعی وضعیت مناسبی دارد

خبرنگار خبرگزاری مهر کرمانشاه به منظور اطلاع از میزان بارش‌ها از ابتدای سال جاری و پیش بینی بارش‌ها در زمستان به سراغ سرپرست سازمان هواشناسی استان کرمانشاه رفت که از همین رو محمد علی زورآوند در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: پیش بینی‌های بلند مدت نسبت به پیش‌بینی‌های کوتاه مدت از دقت و صحت کمتری برخوردار هستند و بین ۵۵ تا ۶۵ درصد می‌توان به تحقق آنها استناد کرد.

وی با تاکید بر تغییر در پیش‌بینی‌های بلند مدت، گفت: با این حال بر اساس پیش‌بینی‌های انجام گرفته زمستان امسال زمستان نسبت به بلند مدت نرمال رو به پایین بوده و انتظار زمستان بسیار پر بارشی را نباید داشت.

مدیرکل هوا شناسی استان کرمانشاه تصریح کرد: به طور کلی بارندگی‌های زمستانی امسال نسبت به زمستان سال گذشته روند بهتری خواهد داشت و امیدواریم بارش‌های مؤثر و مستمری تا پایان زمستان در استان کرمانشاه داشته باشیم.

زورآوند در ادامه به افزایش بارندگی‌های پاییزی با ۱۴۳ درصد افزایش اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال زراعی ۱۰۵.۴ میلیمتر بارندگی در استان کرمانشاه ثبت شده که در مقایسه با سال زراعی گذشته روند رو به رشدی را پشت سر گذاشته است.

وی ادامه داد: از شروع بارندگی‌های پاییز تا به امروز ۱۰۹ میلیمتر بارندگی در استان داشتیم که این آمار در سال گذشته ۵۹ میلیمتر به ثبت رسیده است که این بازندگی‌ها نسب به سال قبل ۸۹ درصد درصد افزایش داشته اما نسبت به بلند مدت ۲۳ درصد کاهش مشاهده می‌شود.

اقلیم خشک کرمانشاه نیازمند مدیریت منابع آبی

مدیرکل هواشناسی استان کرمانشاه تاکید کرد: به طور کلی میانگین بارش‌ها در استان کرمانشاه ۱۳۴ میلیمتر برآورد شده که نسبت به میانگین مدت مشابه سال قبل ۷۶ درصد افزایش رشد اما نسبت به میانگین بلند مدت ۱۳ درصد کاهش بارندگی داشته است.

زورآوند به بیشترین و کمترین بارش‌های در شهرستان‌های کرمانشاه نیز اشاره و اضافه کرد: بیشترین بارش برای شهرستان گواور با ۲۴۱ میلیمتر بارندگی بود که نسبت به سال قبل ۱۳۰ درصد افزایش و نسبت به بلند مدت نیز هشت درصد افزایش داشته اما شهرستان هرسین با ۵۵ میلیمتر بارندگی نسبت به سال قبل ۱۹ درصد کاهش و نسبت به بلند مدت ۵۶ درصد کاهش داشته و پس از آن نیز شهرستان‌های کنگاور و صحنه کمترین بارش را داشته‌اند.

با توجه به آمار ارائه شده استان کرمانشاه در مجموع نسبت به سال گذشته روند رو به رشدی در فرایند بارش‌ها نسبت به سال گذشته داشته است اما همچنان نسبت به بلند مدت این بارش‌ها کاهشی بوده‌اند.

۵۵ درصد مخازن سدی کرمانشاه پر شدند

در ادامه در رسول فرهادی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه در توضیح شرایط سدهای این استان پس از بارش‌ها، خاطر نشان کرد: استان کرمانشاه دارای ۱۲ سد مخزنی با حجم یک میلیارد و ۳۴۵ میلیون متر مکعب است که با توجه به بارش‌های اخیر ۷۴۰ میلیون متر مکعب آب در پشت سدهای استان ذخیره شده است.

وی افزود: در حال حاضر ۵۵ درصد از سدهای استان پر شده و ۴۵ درصد دیگر معادل ۶۰۵ میلیون متر مکعب دیگر از سدها هنوز خالی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه بارش‌های استان را تاکنون مؤثر و قابل قبول دانست و بیان کرد: با توجه به اینکه میانگین بارندگی‌های استان کرمانشاه نسبت به سال گذشته ۷۵ درصد رشد داشته است در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در سدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد افزایش داشته است.

اقلیم خشک کرمانشاه نیازمند مدیریت منابع آبی

در پایان بر اساس لزوم و اهمیت بررسی وضعیت استان کرمانشاه در شرایط بحرانی به ویژه در ایام تابستان به سراغ مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه رفته تا در این خصوص توضیحات لازم را شرح دهند.‌

مقابله با تنش آبی تابستان نیازمند برنامه‌های راهبردی است

افشین یگانه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بر اساس گزارش‌های ارائه شده از سوی اداره کل هواشناسی نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری را داشته اما با این وجود و بر حسب آنکه بارندگی‌ها در امسال متعادل باشد دیگر در تابستان مشکل آب نخواهیم داشت، غیر ممکن است.

وی افزود: بر اساس آخرین مطالعات انجام گرفته استان کرمانشاه در منطقه خشک قرار گرفته که بنابراین این استان تا رسیدن به بارندگی‌های مطلوب و نجات بخش فاصله بسیاری دارد به همین دلیل باید تمامی دستگاه‌ها و همچنین مجموعه‌های متولی از جمله جهاد کشاورزی، صنعت و مصارف خانگی نهایت دقت نظر در استفاده بهینه از آب را داشته باشند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه تصریح کرد: به منظور اینکه در ایام تابستان کرمانشاه نیز مانند سایر استان‌های مجاور دچار تنش آبی نشود باید تمهیدات لازم دیده شده که باید به آنها عمل شود و تا زمانی که برنامه‌ریزی‌های درست عملیاتی نشود باید شاهد چالش‌های آبی در استان‌های خشک و نیمه خشک باشیم.

یگانه با اشاره به تمهیدات راه گشا برای مقابله با تنش آبی اشاره کرد و گفت: یکی از این تمهیدات استفاده صنایع از پساب‌های منتقل شده به تصفیه خانه‌ها به جای آب چاه‌های زیر زمینی است و دیگر موضوع مقابله با حفر چاه‌های غیر مجازی است که توسط افراد مختلف در استان است که با پیگیری و نظارت‌های شرکت آب منطقه‌ای باید متوقف شوند.

وی ادامه داد: جلوگیری و ممنوعیت از کشت‌های پر آب، جایگزینی محصولات و گونه‌های کم آب بر در کشاورزی و جمع آوری صحیح آب‌های ناشی از بارندگی‌ها از جمله دیگر برنامه‌هایی است که از طریق دستگاه‌های مربوطه باید در جریان قرار گیرند تا از بحران کم آبی در تابستان گذر کنیم.

کد خبر 5983935

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha