به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، تخلفات گمرکی از مباحث بسیار مهم و رایج در حوزهی تجارت است که موردتوجه بسیاری از تجار و بازرگانان و نهادهای دولتی مربوطه، قرار گرفته است. مقررات گمرکی وضع شده در کشور نقشی مهم در ثبات اقتصاد کشور و تجارت عادلانه دارد. اخذ مالیات و حقوق گمرکی جز منابع درآمدی هر کشور محسوب میشود؛ بنابراین رعایت قوانین وضع شده توسط قانونگذار برای تجار و بازرگانان الزامی است.
قانونگذار همواره برای جلوگیری از تخلفات گمرکی، ترتیباتی را برای شناسایی، پیشگیری و مجازات افرادی که در تخلفات گمرکی انجام میدهند، ایجاد کرده است و برای جلوگیری ازاینگونه تخلفات، مجازاتهای سنگین و گاهی جبرانناپذیری را در هنگام ترخیص کالا از گمرک برای خاطیان در نظر گرفته است و طبق قانون با آنها برخورد خواهد شد.
این تخلفات میتوانند دارای عواقب جدی مانند مجازاتهای مالی سنگین، توقیف کالا، یا حتی قطع دسترسی به بازارهای بینالمللی را به دنبال داشته باشند. برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل و بروز خسارت، آشنایی با جدیدترین قوانین گمرکی الزامی بوده و توصیه میشود انجام روند آن به افراد حرفهای و متخصص در این زمینه و شرکتهای معتبر محول شود.
سازمان گمرک
گمرک سازمانی است که در کشور واردات و صادرات کالاها را کنترل میکند و مجری مقررات مربوط به تجارت بینالمللی است. وظایف اصلی گمرک شامل تعیین و جمعآوری مالیاتها، عوارض و سایر هزینههای گمرکی، اجرای قوانین و مقررات گمرکی، کنترل و نظارت بر واردات و صادرات، تشریفات گمرکی و صدور مجوزهای لازم برای تردد کالاهاست.
تخلفات گمرکی چیست؟
تخلف گمرکی به هرگونه فعالیت مخالف و متضاد با قوانین و مقررات گمرکی گفته میشود. این تخلفات در زمینه تجارت بینالمللی اتفاق میافتند و ممکن است بازرگانان به دلایل مختلف، بهمنظور بهدستآوردن سود بیشتر، اقداماتی را در مراحل تشریفات گمرکی انجام میدهند که با قوانین و مقررات گمرکی در تضاد است. این تخلفات میتوانند شامل بیش اظهاری یا کم اظهاری کالا باشند، بهطوریکه تاجران سعی میکنند ارزش و تعداد کالاهای وارد شده را به طریقی تغییر دهند تا مبلغ کمتری را بهعنوان حقوق گمرکی پرداخت کنند. این تخلفات میتوانند تأثیرات جدی بر چرخه اقتصادی کشور داشته باشند. در برخی موارد، تخلفات گمرکی ممکن است کماهمیت به نظر برسند و تاجران با پرداخت جریمه کوچکی مسئله را حل کنند. اما در مواردی که تخلفات جدیتری رخ میدهد و عواقب بزرگی برای اقتصاد کشور به همراه دارد، نیاز به مداخله مراجع بالاتری مانند «کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی» وجود دارد. این مراجع مجازاتهای مناسبی را برای تخلفات گمرکی تعیین میکنند.
کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی در صورت بروز اختلافات در امور گمرکی وارد عمل میشود. این کمیسیون متشکل از کارمندان ارشد وزارتخانههای مختلف است، از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد و دارایی. علاوه برآن، اعضایی از اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون نیز در این کمیسیون حضور دارند. این کمیسیون بهعنوان یک مرجع قضائی و فنی در امور گمرکی فعالیت میکند و تصمیمات آن معمولاً قابلاجرا و اجباری هستند.
انواع تخلفات گمرکی
عدم اظهار
این تخلفات شامل عدم اظهار کالاهای موجود است که در برخی موارد، کالاهای اظهار شده را همراه دارند. در بعضی موارد، این کالاهای اظهار نشده مجاز هستند و مبلغ حقوق گمرکی، حقوق ورودی و عوارض آنها کمتر از کالاهای اظهار شده است.
اقدام عملی
این تخلفات شامل خروج کالاهای تجاری بخشوده و ترخیص شده از گمرک بدون ارائه اظهارنامه است. این تخلفات میتواند در حین خروج کالا از گمرک یا پس از خروج از گمرک کشف شود و مغایر با قوانین امور گمرکی تلقی میشود.
اظهار نمودن کالای مجاز بهعنوان کالای مجاز دیگر
در این تخلف، کالای مجاز را بهعنوان کالای مجاز دیگر اظهار میکنند و با استناد به اسناد خلاف واقع، حقوق گمرکی، حقوق ورودی و عوارض آن را بیشتر اعلام میکنند.
تخلفات گمرکی ناشی از نقض قوانین آئیننامهای یا تخلفات انتظامی
این نوع تخلفات صرفاً به نقض قوانین آئیننامهای مربوط میشود و معمولاً زیان مالی برای دولت ندارد.
تخلفات گمرکی همراه با زیان مالی دولت
در این تخلفات، اظهارنامه کشور مبدأ کالا خلاف واقع باشد و این تخلف منجر به زیان مالی برای دولت شود. بهعلاوه، علاوه بر دریافت مابهالتفاوت، مبلغی بهعنوان جریمه که معادل ۱۰ درصد تا یک برابر مقدار مابهالتفاوت است بر اساس تشخیص رئیس اداره گمرک محل معین شده تعیین و دریافت میشود.
بنابراین تخلفات گمرکی به دودسته اصلی:
تخلفات گمرکی عام:
تخلفات شامل نقض حقوق گمرکی مختلف میشود، مانند عدم اظهار کالا بهموقع و بر اساس مقررات، عدم تأیید اظهارنامهها و بارنامهها، و عدم رعایت فرایندهای بازرسی و توزین کالا.
تخلفات گمرکی خاص:
تخلفات گمرکی خاص به تخلفاتی اشاره دارد که پیامدهای مالی دارند و میتوانند منجر به ایجاد مالیات غیرمستقیم شوند. این تخلفات، مانند عملیات غیرمجاز در طبقهبندی کالا، عدم گزارش ارزش صحیح کالا، و قاچاق، میتوانند بهشدت به دولت و اقتصاد کشور آسیب برسانند. این تخلفات میتوانند باعث عدم صحیح وصول یا پرداخت مالیاتهای غیرمستقیم شوند و در نتیجه منجر به ازدسترفتن درآمد برای دولت گردند.
جرایم تخلفات گمرکی
پرداخت حقوق گمرکی: درصورتیکه کالاها بهدرستی ترخیص نشده باشند یا اطلاعات درج شده در اظهارنامه با واقعیت مطابقت نداشته باشد، ممکن است شخص متخلف موظف به پرداخت حقوق گمرکی مرتبط با کالاها شود.
جریمه مالی: در برخی موارد، علاوه بر حقوق گمرکی، جریمهای نیز بر اساس قوانین و مقررات مربوطه تعیین میشود. این جریمه مالی ممکن است بر اساس درصدی از ارزش کالا یا بر اساس مابهالتفاوت بین اظهارنامه و واقعیت محاسبه شود.
توقیف کالا: در صورت ارتکاب تخلفات گمرکی، ممکن است کالاها توسط مقامات گمرکی توقیف شوند و تا پایان رسیدگی و رفع تخلف در اختیار گمرک باقی بمانند.
مسدودسازی حساب گمرکی: در بعضی موارد، در صورت تکرار تخلفات گمرکی یا خلاف قوانین مربوطه، ممکن است حساب گمرکی فرد متخلف مسدود شده و امکان ترخیص کالاها از طریق این حساب متوقف شود.
مجازات کیفری: برخی از تخلفات گمرکی بهعنوان جرایم کیفری تلقی میشوند و ممکن است با مجازاتهای کیفری مربوطه همراه باشند. این مجازاتها میتوانند شامل حبس و یا پرداخت جریمههایی باشند.
جمع بندی
بنابراین ترخیص کالا از گمرک میتواند فرایندی پیچیده و زمانبر باشد که شامل مجموعهای از مقررات و رویهها است که میبایست بهصورت دقیق رعایت شود. شرکت سپاهان همراه با سالها فعالیت در زمینه حملونقل بینالمللی، واردات و ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی، شهید رجایی بندر عباس و… با آگاهی و تسلط کامل بر آخرین قوانین و مقررات جاری گمرکی، واردات و صادرات و همچنین با بهرهگیری از تجربه و تخصص تیمی خود، این فرایند پیچیده را بهجای شما طی خواهد کرد تا اطمینان حاصل کنید تمام تشریفات گمرکی با رعایت کامل قانون انجام شده است.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما