۲۶ دی ۱۴۰۲، ۱۲:۳۹

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست اصفهان:

طرح‌های توسعه پتروشیمی در پالایشگاه اصفهان متوقف شد

طرح‌های توسعه پتروشیمی در پالایشگاه اصفهان متوقف شد

اصفهان- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: طرح‌های توسعه پتروشیمی و LAB در مجموعه پالایشگاه اصفهان با ورود محیط‌زیست متوقف شد.

به گزارش خبرنگار مهر، احمد رضا لاهیجان زاده ظهر سه‌شنبه در نشست خبری که به مناسبت روز هوای پاک برگزار شد، درخصوص طرح‌های توسعه (هلدینگ پتروپالایش اصفهان) اظهار داشت: درباره توسعه پالایشگاه گزارشات جسته گریخته به ما می‌رسید که در حال اقداماتی در مجموعه خود است؛ کارشناسان ما اعزام شدند و از مجموعه بازدید کردند و متوجه شدیم که در پالایشگاه مراحل اولیه در حد زیرسازی اقداماتی صورت گرفته است.

وی ادامه داد: در بازدید متوجه شدیم که مجموعه مدیریتی پالایشگاه بنا دارد طرح‌های زیادی ایجاد کند از جمله دو - سه مجموعه پتروشیمی تا زنجیره پتروپالایش اصفهان تکمیل شود که یکی از آنها فرآیند بهینه سازی سوخت تولیدی و واحدهای تولید گوگرد است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: مجموعه پالایشگاه برای این طرح‌های توسعه‌ای برنامه ریزی کرده و برخی در حد مطالعه و برخی در حد تأمین تجهیزات است.

لاهیجان زاده با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان طبق قانون اجازه توسعه در شعاع ۵۰ کیلومتر شهر ندارد، تصریح کرد: طبق ضوابط و قوانین احداث صنعت جدید در شعاع ۵۰ کیلومتر ممنوع است و پالایشگاه اصفهان در حریم شهر قرار گرفته و موضوع سوم اینکه طرح‌های توسعه آن با سند آمایش سرزمینی مطابقت ندارد.

وی خاطرنشان کرد: مساله چهارم این است که پروژه‌هایی که پالایشگاه اصفهان انتخاب کرده بود مشمول ارزیابی محیط زیست است زیرا هر صنعت پتروشیمی که بخواهد ایجاد شود باید گزارش ارزیابی ارائه کند و این مهم به استان اصفهان تنفیذ نشده بود.

توسعه پالایشگاه در اصفهان ۴ مغایرت قانونی و فنی داشت

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه چهار مغایرت قانونی و فنی در کار پالایشگاه وجود داشت، گفت: از این رو رسماً نامه نگاری و اعلام کردیم که اقدامات پالایشگاه سریعاً متوقف شود و با حکم قضائی پیگیر این امر شدیم و پس از آن مسؤولان پالایشگاه مراجعه کردند و گفتند به استناد نامه طرح‌ها را متوقف کردیم و قصد داریم این طرح‌ها بررسی فنی شود.

لاهیجان زاده ادامه داد: با مسؤولان پالایشگاه جلساتی داشتیم و مسائل قانونی و فنی طرح‌ها به آنان اعلام کردیم.

لاهیجان زاده با اشاره به اینکه طرح بهینه سازی تولید سوخت پالایشگاه مصوبه دولت را دارد و موضوع مدیریت پسماند باقیمانده و بخشی از گوگرد آن در این مجموعه قابل بررسی و تعامل است، خاطرنشان کرد: اما موضوع طرح‌های توسعه پتروشیمی و پروژه LAB کلاً متوقف شد.

وی با بیان اینکه موضوع جابه‌جایی طرح‌های توسعه‌ای پالایشگاه اصفهان به سواحل هرمزگان تاکنون اعلام رسمی نشده است، افزود: ظاهراً مسؤولان پالایشگاه بنا دارند که طرح‌های توسعه را به سواحل جنوب ببرند که البته انتقال صنایع آب بر به حاشیه سواحل مصوب دولت است و در سند ابلاغی مقام معظم رهبری برای توسعه دریا محور نیز بر این موضوع تاکید شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه موضع ما در خصوص پالایشگاه کاملاً شفاف است و طی مکاتبات رسمی به آنان اعلام شد، تصریح کرد: اکنون آنان تکلیف خود را می‌دانند اما مسأله‌ای که وجود دارد این است که این قوانین خواست محیط زیست نیست؛ باید توجه داشت که ساخت و ساز صنایع در شعاع ۵۰ کیلومتر ممنوع است و راه و شهرسازی وظیفه دارد طبق وظایف خود ورود کند و مانع ساخت و ساز پالایشگاه شود.

لاهیجان زاده ادامه داد: همچنین شرکت آب منطقه‌ای اصفهان وظیفه دارد جلوی توسعه را در دشتی که درگیر فرونشست است بگیرد؛ در خصوص موضوع طرح‌های توسعه پالایشگاه دستگاه‌های بسیاری از جمله آب منطقه‌ای، سازمان زمین‌شناسی و پدافند غیر عامل وظایفی دارند مبنی بر اینکه پالایشگاه حق ندارد در دشت دچار فرونشست مجموعه خود را توسعه دهد.

وی با اشاره به اینکه طبق سند آمایش توسعه پتروشیمی هم در شعاع ۵۰ کیلومتر شهر و همچنین به طور محدود در استان اصفهان ممنوع است، خاطرنشان کرد: همه دستگاه‌ها طبق قانون باید ورود کنند و این مطالبه گری را تنها از محیط زیست نباید انتظار داشت؛ با ورود ما به پالایشگاه طرح‌های توسعه پتروشیمی منتفی شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ابراز داشت: تنها مجوز توسعه‌ای که پالایشگاه اصفهان دارد بهینه سازی تولید سوخت است که این مهم تکلیف قانون هوای پاک و برنامه هفتم توسعه بوده و وزارت نفت نیز مکلف شده است که تمامی پالایشگاه‌های کشور تولید سوخت یورو پنج داشته باشند.

لاهیجان‌زاده با اشاره به اینکه پالایشگاه اصفهان تاکنون فاز یک بهینه‌سازی تولید سوخت را اجرا کرده است، ادامه داد: موضوع انتقال طرح‌های توسعه پالایشگاه به سواحل دریا یک هفته است که مطرح شده اما قطعاً نیاز به بررسی دارد.

آب منطقه‌ای ۱۸ سال حقابه گاوخونی را تأمین نکرد

وی با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان در لیست صنایع آلاینده است، در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص چرایی شکایت محیط‌زیست از شرکت آب منطقه‌ای اصفهان برای تأمین حقابه تالاب بین المللی گاوخونی، اظهار داشت: شرکت آب منطقه‌ای ۱۸ سال است که حقابه تالاب را نداده است طی این سال‌ها هم خشکسالی و هم ترآبی داشتیم اما تأمین نکردند زیرا به نظر می‌رسد اهمیتی که تالاب دارد برای این‌ها هنوز مشخص نشده است و هنوز فرونشست زمین را جدی نگرفتند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان افزود: طی ۱۸ سال گذشته، سال آبی ۱۳۹۷- ۱۳۹۸ پرآب‌ترین سال حتی در ۷۰ سال اخیر بود اما شرکت آب منطقه‌ای اصفهان حتی در آن سال هم خروجی رودشتین را به سمت گاوخونی باز نکردند و این در حالی بود که در خرداد همان سال پشت سد زاینده‌رود ۸۳۰ میلیون مترمکعب آب ذخیره بود اما محیط‌زیست برای تأمین ۲۰ میلیون مترمکعب حقابه تالاب تقلا می‌کرد.

لاهیجان زاده افزود: قانون در مواردی به ما اجازه داده که از حق محیط‌زیست دفاع شود و ما با قانون بسیار نتیجه می‌گیریم و بسیار مؤثر بوده است زیرا شرکت‌ها و ارگان‌های زیادی تنها منافع فوری را در نظر می‌گیرند و ما مجبور هستیم از بحث‌های قضائی استفاده کنیم اگر دستگاهی به وظایف خود عمل نمی‌کند شما رسانه‌ها پیگیر شوید.

انتقال کارخانه ذوب‌آهن از اصفهان توجیه اقتصادی ندارد

وی در واکنش به پیشنهاد انتقال کارخانه ذوب آهن ابراز داشت: موضوع پیشنهاد انتقال ذوب آهن از اصفهان مستلزم بررسی امکانات اقتصادی، اجتماعی و فنی است و باید توجه داشت که انتقال صنعتی مثل ذوب آهن میلیاردها دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: باید توجه داشت که پیش‌بینی جایگزین برای صنعتی مثل ذوب آهن که ۱۳ هزار نفر پرسنل دارد و در مجموع با اشتغال و معیشت ۵۰ هزار نفره به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این صنعت مواجه هستیم، کار ساده‌ای نیست و توجیه اقتصادی ندارد اما راه‌حل دومی برای این صنعت وجود دارد.

امکان تبدیل ذوب آهن به صنعت سبز وجود دارد

لاهیجان زاده خاطرنشان کرد: با بودجه‌ای حدود ۱۱۰ و نهایت ۳۰۰ میلیون یورو تمام سیستم‌های کنترلی ذوب آهن را می‌توان کنترل و به صنعتی استاندارد تبدیل کرد.

وی با بیان اینکه بهترین راهکار برای کاهش آلودگی مدیریت صنایع بزرگ است، گفت: کارخانه ذوب آهن بخشی از خطوط را مدرن سازی کرده است اما بخش کوک سازی فعلی باید جمع آوری و سیستم جدید احداث شود که این امکان پذیر است.

ارائه طرح یک ساله از سوی کارخانه خمیر کاغذ اترک برای کاهش آلایندگی

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان همچنین درخصوص کارخانه خمیر کاغذ اترک نیز گفت: این کارخانه اقدامات خوبی انجام داده و تصفیه فاضلاب ایجاد کرده بود اما طرح توسعه‌ای که مجدد اجرا کرد سبب شد تا با کمبود سیستم مدیریت پساب مواجه شود و حوضچه‌هایی برای نگهداری پساب ایجاد کرد که این مساله توسط محیط‌زیست از چند ماه پیش وارد فرآیند قضائی شد.

لاهیجان زاده افزود: حدود ۲ هفته پیش کل مسؤولان این کارخانه به محیطزیست آمدند و طرح خود را ارائه دادند که بر اساس آن بخشی از سیستم تا خرداد ۱۴۰۳ و مابقی تا آخر سال کامل اجرا می‌شود.

وی اضافه کرد: طبق این طرح کل سیستم حوضچه‌ها به صورت ممبران اجرا می‌شود و طی اجرای فرآیند RO پساب کارخانه بازچرخانی و وارد سیستم می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان افزود: کارخانه خمیر کاغذ اترک اکنون پروژه‌های خود را برای مدیریت پساب آغاز کرده است هر چند که برای آلایندگی کارخانه حکم قضائی اخذ شده و این کارخانه کماکان در لیست آلایندگی قرار دارد.

کد خبر 5996015

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۰۶:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
      3 0
      چرا اصرار بر ساخت صنایع آلایتده در اصفهان دارای اشتهای سیری نا پذیر است،جلو گیری از طرح های آلاینده در ید قدرت است نه خواست جامعه ساکن منطقه،باید کلا جلو گیری شود اما افسوس که فقط سخنرانی میشود ،برای نسل آیتده چیزی به یادگار برای زیستن نخواهند گذاشت،
    • حسین IR ۰۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
      1 0
      با سلام چرا کشوری با بیش از یک سوم بیابان بایستی در محدوده کلان شهرها صنایع بزرگ باشند. بجای چانه زنی بر اجرا نکردن خطوط جدید .بایستی به انتقال کلی صنایع آلاینده از محدوده مرکز شهرها.دستور کار باشد. نه تازه به احداث و طرح توسعه صنایع بزرگ. ذوب آهن .فولاد مبارکه .پالایشگاه . نیروگاه ها.
    • معران IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۱
      1 0
      «مسأله پنجم» که از همه مهمتره اینه که آب لازم برای این توسعه از کجا باید بیاد؟!