حقوقدانان بین‌المللی:

حکم دادگاه لاهه مقدمه‌ای برای محاکمه سران تل‌آویو است

 حکم دادگاه لاهه مقدمه‌ای برای محاکمه سران تل‌آویو است

حقوقدانان بین‌المللی اتفاق نظر دارند که حکم دادگاه لاهه می‌تواند مقدمه‌ای برای محاکمه سران تل‌آویو بوده و دولت‌هایی را که اقدام به کمک‌های مالی و تسلیحاتی اسراییل می‌کنند، به مخاطره بیندازد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شبکه خبری الجزیره در گزارشی به بررسی دیدگاه‌های کارشناسان حقوق بین‌المللی در خصوص اهمیت حکم دیوان بین المللی دادگستری در خصوص شکایت آفریقای جنوبی ضد رژیم صهیونیستی مبنی بر اتهام ارتکاب جنایت نسل کشی ضد ملت فلسطین پرداخته و آثار و پیامدهای این حکم بر سران رژیم صهیونیستی را بررسی کرد.

کارشناسان و حقوقدانان بین‌المللی به اتفاق تاکید کردند که حکم دادگاه لاهه می‌تواند به عنوان مبنایی برای محاکمه مسوولان صهیونیستی که در این جنایت‌ها دست دارند، به کار گرفته شود و امکان تلاش برای توقف کمک‌های تسلیحاتی و مالی و اقتصادی به رژیم صهیونیستی بر اساس این حکم و همچنین اخراج رژیم صهیونیستی از سازمان‌های بین‌المللی بر اساس آن وجود دارد.

«فرانسیس بویل» استاد حقوق بین‌الملل در دانشگاه الینوی در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که حکم دادگاه یک پیروزی بزرگ و قاطع برای آفریقای جنوبی ضد اسراییل در مسیر توقف جنایت‌های مربوط به نسل کشی ضد فلسطینیان است.

وی که به عنوان مشاور حقوقی بوسنی و هرزگوین در شکایت بین‌المللی ضد اسلوبدان میلوشویچ رییس جمهور سابق صربستان در دادگاه‌های بین‌المللی فعالیت داشته، تاکید کرد که حکم دادگاه لاهه که متشکل از قضاتی از تمام دنیا است با اکثریت مطلق ۱۵ رأی مثبت در برابر دو رأی یا ۱۶ رأی در برابر یک رأی نشان می‌دهد که آفریقای جنوبی دلایل و توجیه‌های واضح و مشخصی داشته است.

«آسال راد» تحلیلگر مسائل حقوقی و کارشناس مسائل بین‌الملل نیز در این زمینه تاکید می‌کند که با وجود اینکه حکم دادگاه لاهه به حد الزام اسراییل به آتش‌بس فوری منجر نشده، اما یک پیروزی برای آفریقا است که انجام کشتار جمعی توسط رژیم صهیونیستی را به اثبات رسانده است.

وی به تاریخچه رژیم صهیونیستی مبنی بر فرار از مجازات‌های بین‌المللی اشاره و در عین حال تاکید کرد که حکم دادگاه لاهه یک حکم تاریخی برای محاکمه اسراییل به اتهام نسل کشی است و با توجه به عدم وجود راهکارهای اجرای این حکم احتمال دارد اسراییل حمله به این دادگاه را ادامه دهد، اما کشورهای دیگری نیز می‌توانند برای محاکمه اسراییل اقدام کنند.

«رابرت هاوز» کارشناس حقوق بین‌المللی در دانشگاه نیویورک نیز حکم دادگاه لاهه را بسیار ویژه از جنبه حقوقی یا مشروعیت خواند و تاکید کرد که از نظر مشروعیت، این حکم مورد تأیید ۱۶ قاضی از مجموع ۱۷ قاضی بود که آن هم قاضی اسراییلی بود و در بخشی دیگر از حمایت و تأیید ۱۵ قاضی برخوردار بود. تأیید این حکم توسط قاضی آمریکایی نیز بسیار جالب توجه بود.

«تری هایدی متیوز» استاد حقوق بین‌الملل در دانشکده حقوق دانشگاه یورک در کانادا نیز این حکم را تاریخی توصیف و تاکید کرد که مهم‌ترین نتیجه‌ای که می‌توان از حکم موقت برداشت کرد، این است که دادگاه به این نتیجه رسیده که آفریقای جنوبی دلایلی را ارائه کرده که ادعای نسل کشی در غزه را معقول نشان می‌دهد. این موضوع باعث می‌شود که تمامی دولت‌ها این خطر جدی را درک کنند که از سوی اسراییل در ارتکاب نسل کشی و تلاش برای از بین بردن ملت فلسطین در غزه به صورت کلی یا جزئی وجود دارد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد که احکام دادگاه لاهه الزام برای تمامی دولت‌ها در جهت اتخاذ تدابیر لازم در حد اختیارات خود برای جلوگیری از کشتار جمعی ایجاد می‌کند و این موضوع می‌تواند شامل توقف صادرات سلاح یا ارائه انواع متعدد از کمک‌های مالی به اسراییل باشد.

پرفسور هاوز کارشناس حقوق بین‌الملل نیز در خصوص این حکم تاکید می‌کند که دادگاه لاهه به وضوح نشان داد که اسراییل توافقنامه منع نسل‌کشی را نقض می‌کند و خطر فوری در مورد استمرار این تجاوزات وجود دارد و باید اقدامات فوری در این زمینه انجام شود. این دادگاه در سطح گسترده به انگیزه نسل‌کشی از سوی سران و مسئولان ارشد رژیم اسراییل نظیر وزیر جنگ و نخست وزیر و رییس این رژیم استناد کرده است.

هاوز می‌افزاید که دادگاه تلاش رژیم صهیونیستی برای مهاجرت اجباری تمامی ساکنان غزه و گسترش خطر گرسنگی و بیماری در این منطقه را به رسمیت شناخته است، موضوعی که بسیاری از گزارش‌های سازمان ملل متحد نیز به آن اذعان دارد. دادگاه همچنین به اسراییل دستور داده که تأثیرات فوری در توقف اقداماتی که می‌تواند خسارت‌های زیادی برای ساکنان غزه داشته باشد، انجام دهند.

بنا بر اعلام این کارشناس حقوقی، دادگاه لاهه گرچه از کلمه آتش بس در حکم خود استفاده نکرده است، اما در واقع تاکید کرده که تمام اقدامات خصمانه ضد ساکنان غزه باید متوقف شود.

«جولیا امتسیفا» کارشناس مسائل حقوق بین‌الملل در آکادمی آلمانی «ماکس بلانک» تصریح کرد که چنین احکامی می‌تواند فراتر از آثار حقوقی که دارد، آثار سیاسی و اجتماعی ایجاد کند، به عنوان مثال شرکت‌های تولید تسلیحات را به جدیت و دقت نظر بیشتر در خصوص التزام به قوانین بین‌المللی و ملی که همدستی با نسل کشی را رد می‌کنند، فرا می‌خواند. این موضوع در مورد دولت‌هایی که تصمیم به کمک‌های نظامی به طرف متهم می‌گیرند نیز صدق می‌کند.

«کریگ مارتین» استاد دانشکده حقوق دانشگاه ایالت کانزاس آمریکا نیز تاکید دارد که اجماع کارشناسان حقوق بین‌الملل این است که حکم دادگاه لاهه در خصوص اقدامات موقت بسیار با اهمیت است. این حکم می‌تواند تأثیراتی در گفتمان و تصمیم سازان داخلی اسراییل و همچنین متحدان آن داشته باشد.

کد خبر 6007912

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha