۱۶ بهمن ۱۴۰۲، ۱۳:۲۷

یادداشت مهمان؛

لزوم نقش‌آفرینی رسانه تراز انقلاب در گسترش حرکت‌های جهادی

لزوم نقش‌آفرینی رسانه تراز انقلاب در گسترش حرکت‌های جهادی

رسانه تراز انقلاب اسلامی باید در اشاعه حرکت های جهادی، همدلی، گسترش تعاون و همکاری مردمی و حضور حداکثری آنها در رفع نواقص اجتماعی و مددرسانی به مردم، بیشترین نقش را داشته باشد.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: محمدحسین رجایی‌فر پژوهشگر و مدرس دانشگاه در حاشیه برگزاری دومین رویداد جایزه قلم مقدس، یادداشتی درباره رسانه انقلاب اسلامی نوشته که برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته است.

این‌پژوهشگر معتقد است خدمتگزاری به مردم از شعارهای پایه‌ای انقلاب اسلامی است و کسانی که قدمت سنی دارند و دهه‌های اول انقلاب را به یاد دارند شهادت می‌دهند که چگونه امر مساعدت و معاضدت مردم به مردم و حتی مشارکت دولت در این امر خیر، در قالب خدمتگزاری صادقانه خود را نشان می‌داد و چه مشکلاتی که از این طریق بر طرف می‌شد. امروزه هم حرکت‌های بی‌شائبه و جهادی که در اقصی نقاط کشورمان اتفاق می‌افتد یادآور این آرمان بلند انقلاب اسلامی است. رسانه تراز انقلاب اسلامی باید بتواند در اشاعه حرکت‌های جهادی، همدلی، گسترش تعاون و همکاری مردمی و حضور حداکثری آنها در رفع نواقص اجتماعی و مددرسانی به مردم، بیشترین نقش را داشته باشد.

در ادامه مشروح متن یادداشت رجایی‌فر را می‌خوانیم؛

برای کشف و فهم یک رسانه در تراز انقلاب اسلامی به منظور تجدید نظر یا بازآرایی نظام آن رسانه، ابتدا باید انقلاب اسلامی را مورد بازخوانی قرار داد و به فلسفه چرایی و چگونگی آن توجه کرد. امری که شاید امروزه کمی تصنعی شده و در قالب تعظیم شعائر، یادبودها و خاطره‌ها خود را نشان می‌دهد. انقلاب اسلامی، رسانه‌ای همتراز و لایق ارزش‌های خود را می‌طلبد.

بی‌شک، برای فهم انقلاب اسلامی باید درک و فهم عمیقی از تحولات معرفتی جهان از عصر قرون وسطی تا زمان پست مدرن داشت. با این فهم و درک علمی و معرفتی تازه متوجه می‌شویم که انقلاب اسلامی با عقبه پیوند تاریخی خود به صدر اسلام و آموزه‌های نبوی و علوی، نوعی مواجهه و مقابله با ارزش‌هایی بود که در جهان غرب، آن هم به معنای جغرافیایی آن به بشر عرضه شد و امروز در تار و پود وجود آدمیان نفوذ کرده است.

مواجهه انقلاب اسلامی با جاهلیت معاصر و ارزش‌ها و مبانی عرضه شده آن، صرفاً نوعی مواجهه سلبی و طردی نبود. آنچه که اعجاب جهان را برانگیخت این بود که انقلاب توانست ارزش‌های نوینی را به بشر عرضه کند که تناسب حداکثری با ابعاد وجودی او دارد. فطرتش آنها را می‌خواهد، عقلش ارزش‌های ارائه شده را می‌پسندد و قلبش می‌تواند به ارزش‌ها عشق بورزد و آنها را جایگزین اصول، مبانی و ارزش‌هایی کند که زودگذر و مقطعی، مادی صرف و خارج از نیازهای واقعی انسان هستند.

این است جان و روح انقلاب اسلامی که باید درک شود و مورد تاَمل و بازخوانی قرار گیرد و معارف پیشنهادی آن در مقایسه با محصولات معرفتی دنیا و مغرب زمین مورد مطالعه جدی قرار گیرد. در واقع، انقلاب اسلامی گفتمانی را پدید آورد که در آن عدالت محوری، آزادی، ساده‌زیستی، عزت بین‌المللی، کرامت انسانی و نگاه جنسیتی به انسان نداشتن و ده‌ها فضیلت دیگر با جزئیات خاصی مطرح شد. مفاهیمی که تفاوت ماهوی و بنیادی با عرصه‌های معرفتی غرب و شرق داشت و از پایه و اساس، به دنبال ساخت و بر ساخت جهانی دیگر بود. امروزه غربت انقلاب اسلامی در فراموشی بایدها و نبایدهایی است که از روز اول به دنبال آن بود و آن را با عقبه مستدل خود از صدر اسلام و با آموزه‌های وحیانی و قرآنی و روایی، به جهان بشریت عرضه می‌داشت.

اینک با سهولت بیشتر و امکان ارائه براهینی معتبر می‌توانیم از نظام رسانه‌ای در تراز انقلاب اسلامی سخن بگوییم. رسانه انقلاب اسلامی، رسانه توده مردمی است که با تراکم ثروت در دست خواص و از ما بهتران مخالف اند. مواجهه با سلطه غرب و شرق که بلندترین آرمان انقلاب اسلامی است در این رسانه به شکل یک منطق موجه خود را نشان می‌دهد و مقبول دست اندرکاران و اربابان رسانه‌ای قرار می‌گیرد. گرچه تمام این آموزه‌ها در دو سطح معرفتی و مهارتی مطرح می‌شود به این معنا که آموزه‌های انقلاب اسلامی نیازمند معرفت و آشنایی و پذیرش است اما ارائه آن در رسانه به زبان رسانه‌ای نیازمند است و به تعبیری با بال مهارتی امکان پذیر است.

خدمتگزاری به مردم از شعارهای پایه‌ای انقلاب اسلامی است و کسانی که قدمت سنی دارند و دهه‌های اول انقلاب را به یاد دارند شهادت می‌دهند که چگونه امر مساعدت و معاضدت مردم به مردم و حتی مشارکت دولت در این امر خیر، در قالب خدمتگزاری صادقانه خود را نشان می‌داد و چه مشکلاتی که از این طریق بر طرف می‌شد. امروزه هم حرکت‌های بی‌شائبه و جهادی که در اقصی نقاط کشورمان اتفاق می‌افتد یادآور این آرمان بلند انقلاب اسلامی است. رسانه همتراز باید بتواند در اشاعه این همدلی و گسترش تعاون و همکاری مردمی و حضور حداکثری آنها در رفع نواقص اجتماعی و مددرسانی به مردم، بیشترین نقش را داشته باشد.

به هرحال هم ترازی رسانه در تراز انقلاب اسلامی و بازآرایی آن نیازمند معرفتی دقیق و مطالعه‌ای عمیق از انقلاب اسلامی است. چرا به وجود آمد؟ عقبه علمی و تاریخی آن چه بود؟ چه ارزش‌هایی را مطرح کرد؟ و چگونه توانست ارزش‌های کاذب را که در قالب سود و نفع و عقلانیت مدرن مطرح‌اند را زیر سوال ببرد؟ آن وقت رسانه، با پی‌گیری و تحقق آن ارزش‌ها، آموزه‌ها و دستور العمل‌ها، می‌تواند جایگاه واقعی خود را بازیافته و در بازآرایی نظام رسانه‌ای، توفیقاتی را کسب نماید.

کد خبر 6015098

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha