به گزارش خبرنگار مهر ، رضا طلایی نیک، در میزگرد "بررسی گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در مورد برنامه هستهای ایران" ، با اشاره به واکنش های متفاوتی که انتشار گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا برانگیخت، گفت: مقامات اسرائیلی و تندروهای آمریکایی هردو از انتشار این گزارش، عصبانی شدند، اما می توان این گزارش را در سه مقوله " ماهیت، انگیزه و اهداف و تاثیرگذاری" تحلیل و بررسی کرد.
طلایی نیک با بیان اینکه بطور قطع و یقین این گزارش بر روند پرونده هسته ای ایران اثر می گذارد ، خاطر نشان کرد: تاکید بر رویکرد دوگانه مذاکره توام با تشدید فشار بر ایران، از جمله نتایج این گزارش خواهد بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ادامه داد : پبش بینی می شود قطعنامه جدید و تحریم های جدید که در دستور کار 1+5 قرار دارد با پشتوانه این گزارش، عملیاتی و اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه گزارش NIE تضاد درونی در ایالات متحده در خصوص مدیریت پرونده هسته ای ایران را به نمایش گذاشت، گفت: تضادهای تاکتیکی قابل تاملی در مورد مدیریت موضوع هسته ای ایران در آمریکا وجود دارد که برخی از این اختلافات به عرصه راهبردی هم کشیده شده است.
طلایی نیک گفت: گزارش فوق سعی کرده است تعدیلی در اختلافات درونی آمریکایی ها ایجاد کند و در نهایت به نوعی بین منتقدین و موافقین بوش ، آشتی برقرار می کند، واقعیت این است که گزارش فوق هم حاوی نکات مثبت و حقایق و هم سعی می کند بخشی از ادعاهای آمریکا را به مخاطبان القاء کند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی جلب اعتماد به نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا را یکی از اهداف مهم انتشار گزارش NIE توصیف کرد وگفت: این گزارش فشار پذیری ایران در موضوع هسته ای را مورد تاکید قرار داده است.
طلایی نیک با انتقاد از سطحی نگری و ذوق زدگی های داخلی نسبت به انتشار این گزارش، گفت: باید نسبت به اهداف و انگیزه های این گزارش، واقع بین باشیم و دچار افراط و تفریط نشویم.
وی 4 هدف عمده آمریکایی ها از انتشار این گزارش را "اعتبار بخشی به سازمانهای اطلاعات، کنترل تندروی ها در درون آمریکا، توجیه تداوم فشارها به ایران و توجیه عدم تحقق وعده های قبلی در مورد ایران" عنوان کرد.
طلایی نیک در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از رویه رسانه ای در خصوص موضوع هسته ای و دیگر موضوعات علمی، خواستار اظهار نظرهای تخصصی و سنجیده مقامات و افراد در خصوص مسائل مهم شد و گفت: نوعی مقام گرایی و دولت محوری در رسانه های کشور حکفرما است که مانع از بروز تحلیل های جامع و شفاف می شود.
وی اظهار داشت: این انتظار می رود در مورد انعکاس دیدگاههای مسئولان کشور نوعی هماهنگی منطقی ایجاد شود و در موضوعات حساس، صرفا صاحبنظران امر، اظهار نظر کنند.
طلایی نیک تاکید کرد: در درون نهادهای نظام، نظارت موثر و کارآمد بر موضع گیری مسئولان و شخصیت ها بسیار ضعیف است و علیرغم وجود قوانین و تدابیر، نهایتا این تدابیر به دلیل ضعف نظارت از سوی نهادها ذی ربط، جدی گرفته نمی شود ، لازم است که نظارت جدی بر اظهار نظر مسئولان اجرایی صورت گیرد.
وی همچنین بر لزوم مواجهه جدی تر وزارت اطلاعات به عنوان دستگاه اصلی امنیتی در کشور با چنین گزارشهایی تاکید کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از شورای عالی امنیت ملی هم خواست که به جای برخوردهای صرفا محدود کننده، از ابزار اصلاح و ظرفیت سازی در رسانه ها و افکار عمومی بهره ببرد.
وی در خصوص نوع اعلام موضع مسئولان کشور در واکنش به این گزارش، گفت : به استثنای برخی مواضع اولیه، اکثر مسئولان ارشد نظام، واکنشی سطحی یا شناب زده به این موضوع نداشتند و خوشبختانه بسیاری از مسئولان بلندپایه، موضع گیری اصلی خود را به زمانی پس از بررسی های تخصصی، موکول کردند
نظر شما