۶ اسفند ۱۴۰۲، ۲۳:۰۰

«با مهر انتخاب کنید»

علی‌حسین ضرغام‌اینانلو

علی‌حسین ضرغام‌اینانلو

تهران- «علی‌حسین ضرغام‌اینانلو» به پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته‌گزینی» پیوست.

  • استان: تهران
  • حوزه انتخابیه: تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر
  • شعار انتخاباتی: خیز مرد قانون و عدالت به خانه قانون از شعار تا شعور تنه

پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.

علی‌حسین ضرغام‌اینانلو یکی از داوطلبین نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر است، که در زیر رزومه کوتاهی از وی و پاسخ‌هایش به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را می‌خوانید:

رزومه:

متولد ۱۳۴۴ اردبیل (ساکن تهران) • کارشناسی ارشد حقوق عمومی • لیسانس مدیریت بازرگانی. سوابق اجرایی و اداری: • معلم: • آموزگار، دبیر، هنرآموز • حسابدار • مدیر دروس مرکز • معاون آموزشی و اجرا

  • سوالات کشوری:

* مهم‌ترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟

مهمترین آسیب کارکردی نمایندگی مجلس نداشتن سواد و علم و دانش است و در کنار آن تقدس گرای از شدید ترین آسیب‌ها است اگر نماینده‌ای ناتوان به مجلس راه یابد. آسیب شدیدی به کشور خواهد زد و اگر تقدس گرایی کند از وظیفه مجلس به دور مانده و اینجاست وارد کارهای غیر مرتبط و ازجمله رانت و ثروت اندوزی می‌شود، و برای به دست آوردن ثروت نامشروع دست به هر کاری می‌زند و با افراد خلاف کار مانند چای دبش هماهنگ شود و همیشه هم تلاش دارد جانب وزرای ناتوان را با به دست آوردن رانت لازم بگیرد و نتواند وظایف نظارتی خود را انجام دهد و دیگر از آسیب‌ها دخالت در دستگاه‌های اجرایی حوزه انتخابیه برای انتصابات مورد نظر خود است.

*مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟

مجلس ذاتاً دارای وظایف تقیینی و نظارتی است. بازخورد هیأت دولت و دست گاه‌های اجرایی و تاریخ بودجه و احوال خوش تولید و رشد صنعت و توسعه و پیشرفت کشور و ارتباط سیاسی و اقتصادی با کشورها و دنیا و افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی و تراز مثبت صادرات و واردات افزایش در آمد ملی و هوای سلام و محیط زیست و عمران آبادی و وزرا و دولت توانمند و امنیت مرزها و قوه قضائیه مبتنی بر عدالت و رفع فقر و رفع بیکاری و رشد کشور به سوی علم و دانش و مدیریت کشور بر مبنای علم روز و نبودن تورم و گرامی بیمه عمومی و.... همه هشدار برای و نظارت وظیفه تققینی مجلس است که با ارائه لایحه مورد نیاز از سوی مجلس و یا طرح‌ها از سوی دولت و قوه قضائیه آن را انجام می‌دهد تاریخ بودجه هم مهمه ای نظارت و ارتباط با سازمان‌های نظارتی دیوان محاسبات و..یکی از ابزار نظرت در کنار نظرسنجی‌ها و بخش تحقیق و پژوهش مجلس و مردم حوزه انتخابیه است

*نمایندگان چرا نباید اسیر تجمل‌گرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟

نمایندگان تجمل گرا باشند و… نتیجه اش آن است که دیگر نماینده پول است و نماینده رانت و نماینده ثروت اندوزی و دیگر اصالت نمایندگی از بین می‌رودوظیفه هیأت نظارت مجلس است که می‌تواند جلو آن را بگیرد و انتخاب نمایندگان علمی و توانمند و دارای علم و دانش و با سابقه درخشان توسط مردم از عوامل پیشگیری است و اگر دخالت شخصی نمایندگان در سایر قوا و…گرفته شود از عوامل پیشگیری است و گرنه نتیجه اش مثل مجلس قبلی می‌شوداگر جلوی رانت مانند تحصیلات رانتی و دکتر شدن دکتر ا و امثال اینها ممنوع شود رها پیشگیرانه است از موارد پیشگیرانه اسقلال رئیس مجلس و هیأت رئیسه و جدی بودن آنها در اجرای اهداف مجلس در رشد و توسعه است لغزش فکری و گفتاری و رفتاری رئیس مجلس و اختیار لازم را در اجرای نمایندگی نداشتن و اتکا به دستورات خارج از مجلس زمینه را برای خلاف نمایندگان فراهم می‌کند.

*همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاه‌ها چه تأثیری می‌تواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلی‌گاه این همراهی و همکاری چیست؟

چون مجلس در رأس تمام امور است و نظارت هم از وظایفش است طبعاً همکاری مجلس با سایر قوا در تصویب و قوانین و وظیفه نظارت مجلس و خلأهای قانونی در سایر قوا و تسهیل در حل مشکلات و ناهنجاری‌های اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجرایی و قضائی و یک کلام حفظ منافع ملی و افزایش رفاه جامعه با تسهیل رشد و توسعه کشور و افزایش در آمد ملی را فراهم می‌کند.

*مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟

مسؤولیت پذیری ذات یک نماینده است که نشان از توانایی و تخصص و علم و دانش در کمیسیون مربوط و حوزه بخش و حزو ملی را فارغ از توجه به منافع شخصی و تفکر و توجه به منافع ملی با برخورداری از آزادی عمل یک نماینده در بیان نظراتش و تصویب قوانین و قدر نظارتش بر حوزه اجرایی و قضائی و سوق کشور دریک محیطی سالم و در فضایی دارای ثبات سیاسی و اقتصادی با هماهنگی سایر قوا به سوی پیشرفت و ترقی است.

*مردمی بودن یکی از خصیصه‌های مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه می‌تواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوام‌زدگی و طرح شعارهای غیر واقع‌بینانه اسیر شود؟

مردمی بودن نماینده انجام وظایف نمایندگی با اتکا به قدرت و اختیار و نظارت و تقنینی در رشد و توسعه حوزه نمایندگی و در حوزه ملی و ایجاد ثبات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و رفع مشکلات محسوس منطقه و ملی و ارمغان رفاه و آرامش به مردم منطقه خود و کشور با هماهنگی سایر قوا است.

* طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟

وظایف اصلی نماینده استفاده از اختیارات نمایندگی در کمیسیون‌های مختلف برحسب توانایی و تخصصی در زمینه تقنینی و نظارت بخصوص بر دولت در زمینه اجرای قوه مجریه و تصویب قوانین درخشد کشور و سیاست داخلی و خارجی و تولید و ایجاد فضایی بر رشد بخش خصوصی و ثبات اقتصادی در سطح ملی است و در این مسیر طبعاً ضمن رفع مشکلات و برآورده کردن نیازهای حوزه نمایندگی اش هم از اقدامات ملی نماینده هم بهره‌مند می‌شوند.

  • سوالات استانی:

*استان تهران با کمبود سرانه‌های آموزشی، ورزشی، فضای سبز و… در اکثر مناطق خود به ویژه پردیس مواجه است، برای حل این معضل چه تدابیر عاجلی باید اندیشید؟

برای شناسایی مشکلات حوزه انتخاب ارتباط با مردم اولین گام مهم است و برای حل آنها ارتباط با بالاترین رده مسول گام بعدی استبرای سرانه آموزش با وزیر و برای فضای سبز با شهردار تهران و …تماس در مرحله اول و اگر حل نشد آخرین راه حلش طرح در مجلس است ولی قبل از آن باید مسول را برای بردن در مجلس آگاه و توجیه کرد که در صورت پیگیری جدی نماینده و اگر مصمم تمرکز فعالیتش را برای رشد و توسعه و حل مشکلات در سطح منطقه‌ای به هم نشان داده باشد مسؤولان جواب مساعد حتماً می‌دهند.

*آلودگی هوا و فرسودگی حمل و نقل عمومی یکی از رایج‌ترین معضلات استان تهران است، برای حل این دو مساله چه برنامه‌ای دارید؟

جلوگیری از آلودگی هوا از وظایف دولت و محیط زیست کشور و جایگزینی ناوگان حمل و نقل عمومی نو مدرن از و ظریف شهرداری‌ها است که هردو در کشور ثروتمند ایران مغفول واقع شده اصولاً مجلس در دو حوزه استانی و ملی می‌تواند با هشدار و همکاری با استانداری‌ها حوزه نمایندگی و دولت در سطح ملی وارد عمل شود و راه کارها را مورد بررسی و برای حل آن همراهی کند و در صورت مقاوم‌ترین موضوع مهم را به مجلس بکشد و از اختیارات خود در حل آن اقدام لازم را انجام دهد شهرداری‌ها باید به جای پرداختن به مسائل سیاسی که در حوزه آنها نیست به مسائل تخصصی خو وارد شود و دولت نیز باید این دو موضوع مهم را مدنظر قرار دهد وجود نماینده آگاه و علمی و توانمند و در نتیجه یک مجلس برخوردار از نمایندگان توانا و دور از منافع غیر مشروع شخصی و توجه به منافع ملی در حل این معضلات تأثیرگذار اصلی خواهد بود.

*حاشیه نشینی و مهاجرت پذیری بالای تهران یکی از مسائلی است، که این استان و به خصوص شهر تهران را همواره با خود درگیر کرده است، این دو معضل چگونه مدیریت می‌شوند؟

حاشیه نشینی و مهاجرت دو مفصل اجتماعی است که عوامل گوناگونی دارد که مهمترین آنها فقر و نداری و بیکاری و درآمد کم است و حل آن در ح زه دولت است که اصلاً توجهی به آن دو پدیده ندارد و برای حل این مشکلات باید زمینه را هموار کرد رونق اقتصادی در شهرهای کوچک و روستاها که حتی در کل کشور اقتصاد بحرانی است و حل نیازهای اولیه مردم در شهرها و روستاها که جلوی مهاجرت را می‌گیرد، مجلس اگر مستقل باشد و این توانمندی را داشته باشد که راسا از اختیارات نمایندگی استفاد کند و چاپلوسی و پاچه خواری و منافع شخصی نامشروع خود را کنار بگذارد می‌تواند دولت را و متولیان را با برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت در کاهش این دو معضلات همراهی و وادار با انجام کند و شهرداری تهران هم را هم برای سرو سامان دادن به حاشیه نشینی موجود ترغیب و مجبور کند.

علی‌حسین ضرغام‌اینانلو

کد خبر 6037274

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha