استان: خوزستان
حوزه انتخابیه: اهواز، باوی، حمیدیه و کارون
شعار انتخاباتی: مردم داری، کارایی، تحول
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
«عزت اله مهری بابادی» یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر پاسخهای وی به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
سوالات کشوری:
مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
تعبیر من از آسیبهای کارکردی این است که چه آسیبهایی اتفاق میافتد؛ اگر نماینده توانایی و شأن اینکه نماینده یک شهر باشد را در بدو ورود به مجلس نداشته باشد، چگونه میشود از این آسیبها پیشگیری نمود؟ حیطه وظایف قوه مقننه گسترده است، پیشینه تحصیلی، تجربی، سیاسی، قومیتی نماینده هر حوزه با سایر نمایندگان ممکن است متفاوت باشد و باعث میشود فردی که به مجلس میرود در بدو ورود یا حتی در سال اول دوره نمایندگی آنچنان که شایسته است نتواند با شرایط مجلس خود را منطبق کند و این آسیب بزرگی است که میبایست برای آن تمهیدی بیندیشیم، یکی از راهکارهایی که بنظرم میتواند پیشگیرانه باشد، مبتنی بر انتخاب آگاهانه مردم است، مردم بر اساس شایسته گزینی باید به فردی میدان بدهند که تواناییهای فردی، علمی و تجربی مقام نمایندگی را داشته باشد یعنی اینکه مردم پالایش کنند و نگذارند جریانهای پول و قدرت نماینده ضعیف را به آنها معرفی و با راه اندازی موجهای تبلیغاتی پر رنگ کنند، کاندیدای مجلس که نمایندگان بالقوه میباشند، هم باید به لحاظ فردی در مسیر دانایی و خرد و کسب معارف و دانشهای لازم خود را قرار دهند نه اینکه فرصتهای لازم را از دست بدهند و نماینده که شدند دیگر فعالیتی برای کسب اطلاعات و دانش نداشته باشند، آئین نامههای داخلی مجلس باید به گونهای باشد که آموزشهای لازم در بدو ورود به مجلس، به نماینده داده شود و نهایتاً ساختار سیاسی یک کشور باید به گونهای باشد که افرادی را برای نمایندگی یک شهر بار بیاورند چون نمایندگی بیشتر یک ظرفیت سیاسی است.
مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
تقویت نقش نظارتی مجلس با تقویت نقش نظارتی نمایندگان در یک راستا است، برای تقویت نقش نظارتی نماینده، به استناد رهنمودهای مقام معظم رهبری یک نماینده باید شاخصهایی را به این شرح مد نظر قرار دهد: ۱- رعایت تقوا، انصاف و اجتناب از حب و بغضهای شخصی و جناحی در استفاده از ظرفیتهای نظارتی ۲- استفاده نکردن از ظرفیتهای نظارتی در جهت انتفاع شخصی، گروهی و قومی ۳- جرم انگاری عدم اجرای مصوبات مجلس شورای اسلامی و لزوم توجه به قوانین تصویب شده و بر زمین مانده از منظر نظارتی و در حوزه تقنینی میبایست نماینده: ۱- طرحهایی برای مشکلات روز جامعه داشته باشد و ظرفیتهای فعلی کشور را نیز لحاظ کند، طرح باید با منابع کشور همخوانی داشته باشد. ۲- شجاعانه و مدبرانه در صحن مجلس در مقابل لوایحی که حقوق عامه مردم در آن لحاظ نشده است، موضعگیری کند و دفاع منطقی و مستدل نماید. ۳- با دولت، قوه مقننه و سایر نهادها برای تدوین قوانین مورد نیاز برای حل مشکلات کشور همراهی کند و همگرا باشد، از بی برنامگی و مخالفتهای شخصی یا بدون دلیل کارشناسی پرهیز کند و به دلایل متقن که ارائه میشود احترام بگذارد و به موانع دولت برای اجرای یک قانون در عرصه میدان توجه کند.
نمایندگان چرا نباید اسیر تجملگرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
خداوند متعال رفاه زدگی و به تعبیری حرکت در مسیر تجملگرایی را یکی از عوامل انحطاط جوامع بشری معرفی میکند به همین دلیل نماینده نباید اسیر تجمل گرایی شود. ساده زیستی راه مقابله با تجمل گرایی است، که با خودشناسی، دنیا شناسی و فرهنگ سازی حاصل میشود، وقتی تجمل گرایی بر ساده زیستی غلبه کند، فرد به مادیات و تعلقات دنیوی دل میبندد، بدون اینکه توان مالی کافی داشته باشد و در تهیه مواردی همچون؛ لباس، وسیله نقلیه و لوازم منزل به صورت افراطی برخورد میکند و فقط به منظور عقب نماندن از دیگران دست به این اقدام میزند، به تعبیر مقام معظم رهبری، ساده زیستی و پرهیز از اسراف و پرهیز از هزینه کردن بیتالمال در امور شخصی و غیر ضروری، شرط لازم برای حفظ پیوند حقیقی با مردم است. ترویج فرهنگ اشرافیگری و تجمّل و سفرهای پرهزینه و بیهوده خارجی از کیسهی مردم، دور از شأن نمایندگی و عامل گسیخته شدن پیوند نماینده با مردم است.
همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
قوای سهگانه در کنار هم و تحت هدایت مقام معظم رهبری باید در مسیر توانمندی، پیشرفت و تحول حرکت کنند و همدل و همگرا باشند تا تمام تهدیدهای داخلی و خارجی خنثی شوند، در سایه همین همگرایی و یکی بودن هدف، قوا بهتر میتوانند مسئولیتها و وظایف و برنامههای سازنده خود را برای خدمت به مردم اجرا کنند و دغدغههای معیشتی، اقتصادی، بهداشتی و فرهنگی و قضائی و به طور کلی کمبودها و نارساییها را حل کنند. تشدید شکافها و ایجاد اختلاف و تفرقه هنر نیست؛ همه باید به انسجام جامعه کمک کنند و مهمترین تجلی گاه همکاری و همراهی بین قوا وحدت کلمه است که رمز پیشرفت و آسیبناپذیری ملت و کشور است.
مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
مسئولیتپذیری از احترام، صداقت، وقت شناسی، عدم اتلاف منابع، وجدان و انصاف، از خود گذشتگی، پاسخگویی و شجاعت تشکیل شده است. از دیدگاه امام علی (ع)، مسئولیت مدیران حکومتی در پاسخگویی به مردم، وظیفهای بسیار مهم و آزمایش سختی برای آنان است و کسی میتواند موفق تر باشد و گوی سبقت را در عرصه خدمت رسانی از دیگران برباید که در انجام وظایف و تعهدات خود در قبال جامعه و مردم کوتاهی نکند و کارها را به نحو نیکو انجام دهد. مهمترین رکن مسئولیت پذیری، پاسخگویی است و این یعنی اصالت دادن به حقوق دیگران. از نتایجی که مسئولیتپذیری در زندگی ما به همراه دارد میتوان به کارایی، قدرت، اقتدار و پیشرفت اشاره کرد و عدم مسئولیت پذیری باعث ایجاد زیان برای مردم و کشور خواهد بود.
مردمی بودن یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوامزدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
چون وا نمیکنی گرهی، خود گره مباش ابروگشاده باش چو دستت گشاده نیست. تواضع در مقابل مردم، شنیدن حرف دل مردم، وعده غیرواقعی ندادن به مردم، پیگیری جانانه امور مردم و از همه مهمتر احترام به مردم از مصادیق مردم داری است، بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، مردمی بودن هم فقط این نیست که انسان گاهی به محل انتخابات سر بزند، بلکه باید ما در جمهوری اسلامی کمک کنیم که فاصله طبقاتی بین مردم وجود نداشته باشد، این کار هم با دستور و حکم و فرمان حاصل نمیشود، با دل، با ایمان، با انگیزه، شدنی است.
طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟
نماینده باید کلان نگر باشد و برای مسائلی که بعد ملی و کلان دارند حتی از ظرفیتهای محلی کمک بگیرد، اگر مشکلات اقتصادی کشور در بعد کلان حل شود، طبیعتاً مشکل بیکاری منطقه و یا گرانی در حوزه محلی حل میشوند بنابراین نگاه کلان داشتن یک اولویت است و اینکه مشکلات ملی و محلی رابطه علی معلولی دارند. نماینده باید مصالح منطقهای را بر مصالح کلی کشور ترجیح ندهد.
سوالات استانی:
کم آبی شدید حوزههای آبی و خشکیدگی اکثر رودخانهها و آبگیرهای استان، یکی از مهمترین مشکلات استان است. برای حل این معضل چه تدبیری دارید؟
اول باید لطف خدا با بارش باران رحمت شامل مردم شریف و ولایتمدار و متعهد خوزستان باشد، بعد از مواهب الهی رویکردهایی که سبب این کم آبیها شده باید مطالعه تخصصی گردند و به راهکارهایی که کارشناسان در جلسات مشورتی و تخصصی به کمیسیونها ارائه میدهند باید به جدیت ورود کرد و با مطالبه گری و تدوین طرح لازم این مشکل جدی را حل کرد، به گواه نظر کارشناسان خوزستان از دیرباز دارای روان آبهایی با مقیاس وسیع و حجم قابل توجهی بوده است که بخشی از آن از خود استان و بخش قابل توجه و عمده این آبها از بالا دست این استان یعنی استانهای لرستان، همدان، ایلام، چهار محال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد تأمین میشد در نتیجه بحران کم آبی شدید حوزههای آبی را باید در بالا دست آن جویا شد و راه حل را باید مبتنی بر همین موضوع مدنظر قرارداد.
خوزستان با وجود صنایع بزرگ فولاد، نفت، پتروشیمی و کشاورزی در رده بالای بیکاری کشور قرار دارد. به نظر شما علت چیست و چه تدبیری برای حل این مسئله دارید؟
بیکاری خوزستان با سیاستهای بومی گزینی در فرصتهای استخدامی، جلوگیری از مدیران غیر بومی و حتی پروازی که دل در گرو توسعه استان ندارند و ظرفیتهای استان را بدرستی نمیشناسند یا همگرا با مطالبات مردم نیستند، تسهیلات خرد و هدفمند در راستای ایجاد اشتغال پایدار و تکمیل طرح ۵۰۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری که اشتغال مستقیم و غیر مستقیم برای استان ایجاد میکند تا حدودی رفع میشود الان نرخ بیکاری استان به نسبت سایر استانها بالا است و بسیاری ضروری است که این تدابیر برای رفع بیکاری به سرعت اجرا گردند و واضح است که ریشه بیکاری ناکارآمدی و عدم توجه به ظرفیتهای استانی و محلی است.
عدم توسعه و تقویت بازارچههای مرزی یکی از دیگر مسائل استان است. برای استفاده از ظرفیت بازارچههای مرزی چه برنامهای دارید؟
استفاده از ظرفیت بازارچههای مرزی و تجارت خارجی در کنار ارزآوری برای کشور به واسطه ایجاد ظرفیت اشتغالزایی و بهبود معیشت مرزنشینان نقش مؤثری در اقتصاد منطقه دارد، که این مهم با فعالسازی و رفع موانع حقوقی و قانونی شش بازارچه مرزی آبادان، شوش، اسماعیلیه اهواز، شادگان، هندیجان و مرز چذابه محقق میشود.
نظر شما