استان: خوزستان
حوزه انتخابیه: آبادان، اروندکنار، چوئبده و بخش مرکزی
شعار انتخاباتی: باهم برای آبادان
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
«سیدمحمد موسوینسب» یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر رزومه کوتاهی از ایشان و پاسخهایشان به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
سوالات کشوری:
مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
پرسش بسیار مهم و راهبردی است و تلنگر محور. پاسخ را با یک شاخص و مصداق عرض میکنم. آسیب کارکردی مجلس رو خودِ برخی نمایندگان رقم زده و میزنند! به عبارت روشنتر، وقتی مردم میبینند که یک داوطلب نمایندگی مجلس در تبلیغات انتخاباتی خود، دائماً از ارائه طرحهای عمرانی، صنعتی، کشاورزی و… در حل مشکلات مردم دم میزند، نحوه گزارش عملکرد او مانند گزارش عملکرد یک بخشدار، فرماندار و یا یک استاندار است و پروژههای مصوب را به نام خود ثبت و منتشر میکند؛ طبیعی است که مردم حل مشکلات خود را در سیمای نمایندگی مجلس جستوجو کنند! چنین شیوهای موجب میشود تا وظیفه اصلی نماینده که قانونگذاری است در حاشیه قرار گرفته و دغدغه اصلی نمایندگی چیزی جز قانونگذاری باشد و بر همین اساس اکثر قوانین از استحکام و پایداری لازم برخوردار نیستند و قریب ۷۰ درصد مصوبات مجلس نیاز به اصلاحیه پیدا میکند!
مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
مجلس یا خانه ملت به عنوان یکی از سه قوه مؤثر در کشور به شمار میرود که متصدی سه کارکرد مهم قانون گذاری (اصل ۷۱ قانون اساسی)، تفسیر قوانین عادی و اعمال نظارت بر حسن اجرای قانون (اصول ۸۵, ۱۷۰ و ۱۳۸ قانون اساسی) میباشد. با عنایت به جایگاه بیبدیل مجلس شورای اسلامی، نقش غیرقابل انکار آن در اجرای صحیح حاکمیت قانون و صلاحیت ذاتی این نهاد مبنی بر نظارت تمام عیار نسبت به سایر نهادهای حاکمیتی، جایگاه تقنینی مجلس شورای اسلامی در اجرای صحیح قانون باید مورد بازبینی قرار گیرد. وجود شوراهای عالی فرعی باید در جای خود محفوظ باشد با حفظ جایگاه ذاتی قانونگذاری مجلس. چنانچه رهبری انقلاب در ابلاغ سیاستهای کلی قانونگذاری این امر را برشمرده و مورد تأکید قرار دادهاند.
نمایندگان چرا نباید اسیر تجملگرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
نماینده مجلس به عنوان عنصر برخاسته از توده ملت با سلایق گوناگون بوده باید بداند در صورتی که دچار تجمل گرایی شود، از جمع افراد رأی دهنده خود جدا میشود. جامعه میطلبد که نماینده از جمع افرادی باشد که به او رأی دادهاند. نباید بین مردم و نماینده فاصلهای ایجاد شود. این امر اگر مبرهن شد، مردم احساس میکنند که نماینده برخاسته از آنان و برای آنان است.
همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
چنانچه روشن است، در حکومت جمهوری اسلامی ایران، سه قوه مستقل از یکدیگر وجود دارد. ولی این استقلال به چه معناست و در این میانه، همکاری و تعامل میان قوا چه جایگاهی دارد؟ آنچه از این اصل در خصوص قوای سهگانه برداشت میشود، قبل از مستقل بودن آنها، تأکید بر این امر است که هر سه قوه، عضوی از نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و هر سه زیر نظر ولیفقیه به فعالیت میپردازند. از اینرو نباید «استقلال قوا» را به نحوی معنا کرد که نافی دو نکته فوق باشد. در حال حاضر آب شهری آبادان به صورت ترکیبی از محل آب غدیر و آب بهمنشیر تأمین میشود و باید کاری کنیم که آب با ای سی تقریباً معادل با ای سی دز در اختیار مردم آبادان قرار گیرد. دو راهکار در این زمینه مطرح است؛ یکی اجرای لوله فلزی به طول ۴۵ کیلومتر و راهکار دوم هم استفاده از آب شیرین کن است که مطالعات آن توسط آبفا انجام شده اما تا کنون فاز عملیاتی به خود نگرفته است.
مردمی بودن یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوامزدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
مردمی بودن نمایندگان مجلس از توصیههای رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با نمایندگان در اجلاسیه چهارم بود. به تعبیر معظمله، مردمی بودن یعنی با مردم عادی معمولی مخلوط شدن، نشست و برخاست کردن، هم گوش شنوا برای شنیدن حرف مردم داشتن، هم زبان گویا برای روشن کردن ذهن مردم داشتن. این خصیصهها حقیقتاً میتواند نماینده را به معنای واقعی کلمه برای مردم نگه دارد به طوری که درد آنان را درد خود بشمارد و به دنبال رفع مشکلات حرکت کند.
طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟
دقیقاً نکته مهمی است، بر اساس اصل هشتاد و چهارم: هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است. لذا میطلبد نمایندگان مجلس از جای جای ایران اسلامی بخشینگری را که آفت کار است، کنار گذاشته و با تصمیمات منطقی و با اولویت منافع ملی، ایران و استان خود را در اولویت قرار داده و تصمیمات فراگیر اتخاذ کنند.
سوالات استانی:
مشکل اصلی استان خوزستان را چه میدانید و راهکار حل آن چیست؟
استان خوزستان و آبادان که روزی بهشت اشتغال ایران خوانده میشد، در اثر سوءمدیریت متأسفانه به مدال طلای بیکاری کشور رسیده است! چنانچه روشن و «استخراج» شده است، مردم آبادان تنها با برنامههایی همراه خواهند شد که برای دو معضل بزرگ «بیکاری» و «کمبرخورداری» چارهای اندیشه کرده باشند. مردم معتقدند مشکلات آبادان باید به صورت علمی آسیبشناسی شده، فرصتها شناسایی شوند و با در نظر گرفتن خرد جمعی و استفاده از نیروهای کاملاً بومی، اقدامی مؤثر انجام گردد. آنچه هویدا شده است و در در سفرهای رئیسجمهورهای کشور در ادوار گوناگون به استان و آبادان نِمود یافته و مورد تأکید قرار گرفته، عزم دولتها بر رفع مشکلات این منطقه است، اما نبودِ برنامه بومیسازی شده و زمانبندی شده حلقه مفقوده این امر بوده است.
از این رو، رهبر انقلاب اسلامی در توصیههایی که به هر یک از قوای سهگانه داشتهاند، بر همکاری و تعامل میان قوا تأکید فراوان کردهاند، از سویی به نمایندگان مجلس توصیه میکنند که با سایر قوا تعامل داشته باشد؛ از سوی دیگر به دولت سفارش کردهاند که با قوای دیگر همکاری کند؛ به قوه قضائیه نیز همواره این تأکید را داشتهاند و معمولاً در احکامی که برای انتصاب رئیس قوه قضائیه صادر کردهاند، یکی از محورها، توصیه به تعامل با سایر قوا بوده است. چنانچه در حکمی که صادر کرده و حجتالاسلاموالمسلمین اژهای را به ریاست این قوه منصوب کردهاند نیز این توصیه وجود دارد: «همکاری با قوای مجریه و مقننه و همافزایی با آنان را که سفارش همیشگی اینجانب است در نظر داشته باشید. آنان نیز موظف به همراهی و همکاری با شمایند.» از سوی دیگر خطاب به نمایندگان مجلس تاکید میفرمایند: مسؤولیتپذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد.
مسئله بیکاری یکی از مهمترین چالشهای استان خوزستان است. شما برای رفع این مشکل در حوزه انتخابیه خود چه برنامهای دارید؟
بیکاری بزرگترین دغدغه امروز جوانان خوزستان و آبادان است که روزی میزبان همه ایران برای اشتغال بود. معتقدم، جلوگیری از خامفروشی محصولات کشاورزی، تشکیل زنجیرههای تولید و قطعِ دستِ دلالان، ایجاد زیر ساختهای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و دامپروری از جمله راهکارهای «اشتغالزایی» و نبرد با پدیده هراسناک بیکاری در آبادان به شمار میرود که همواره مورد غفلت قرار گرفته است. همچنین «ایجاد تعامل بینبخشی» از دیگر ضرورتهایی است که خلأ آن در آبادان احساس میشود، همین موضوع باعث شده تا روند توسعه عمرانی و سرمایهگذاری با اختلالاتی همراه شده و آبادان را دچار معضل «کم برخورداری» از امکانات کند. از این روی، غبار محرومیت، سالهاست بر پیکره آبادان و حومه نشسته و این مسئله برای مردمی که روزگاری دیارشان را عروس خلیج فارس مینامیدند، قابل تحمل نیست، از نظر آبادانیها، غیربومیها قادر به حل مشکلاتشان نیستند.
یکی از مشکلات اغلب شهرهای استان خوزستان، فرسوده بودن و ناکارآمد بود شبکه فاضلاب است، برای رفع این مشکل در حوزه انتخابیه خود چه برنامهای دارید؟
حسب اعلام رسمی وزارت نیرو و نهاد تابعه آن در استان یعنی آبفا، طرح جامع فاضلاب استان پس از سه دهه و نیم از انقلاب و خیلی دیر مطالعه و به تصویب رسید و در این میان اهواز و آبادان نیز روند کند را میگذرانند! حسب اعلام رسمی متولیان، ۳۰ درصد از شبکه فاضلاب شهرستان آبادان فرسودگی کامل دارد و نیازمند تعویض و اصلاح ۲۲۰ کیلومتر شبکه احداث فاضلاب جدید است. البته آمار حقیقی فراتر از اینهاست. میطلبد با اولویتبخشی نسبت به رفع این دغدغه مردم که با محیط زیست و سلامت شهروندان ارتباط مستقیم دارد، چارهاندیشی شود.
آیا شما برنامهای برای رفع مشکلات آشامیدنی و کشاورزی حوزه انتخابیه خود دارید؟
قصه آب شرب آبادان قصهی پُرغصه است. یکی از مهمترین مشکلات آبادان افزایش EC آب در برخی از مقاطع است، اگرچه به اذعان مسئولان، از ۸۰ روستای آبادان تعداد ۳۰ روستا به صورت کامل (۲۴ ساعته) آبدار شده است.
نظر شما