۹ اسفند ۱۴۰۲، ۲۲:۲۶

«با مهر انتخاب کنید»

محمدرضاباهنر

محمدرضاباهنر

کرمان- «محمد رضا باهنر» به پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» پیوست.

استان: کرمان

حوزه انتخابیه: کرمان و راور

شعار انتخاباتی: تغییر باهنر می‌خواهد


پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.

محمدرضا باهنر، یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر رزومه کوتاهی از ایشان و پاسخ‌هایشان به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را می‌خوانید:

رزومه: دارای مدرک کارشناسی ارشد برنامه ریزی اقتصادی، نماینده هفت دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های کرمان و راور و تهران، عضو هیأت رئیسه مجلس در دوره‌های چهارم وپنجم، نایب رئیس مجلس در دوره‌های هفتم، هشتم ونهم، عضویت در کمیسیون‌های عمران، اقتصاد، اجتماعی وکمیسیون تلفیق، عضوحقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس جبهه پیروان خط امام ورهبری، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین

سوالات کشوری:

* مهم‌ترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟

مجلس نیاز به ۲۹۰ سردار حکمرانی مطلوب دارد. یعنی کسانی که به مجلس می‌روند باید سابقه قوی همانند وزیر، مسول بنگاه‌های بزرگ اقتصادی و فرهنگی داشته باشند و یا در قوه قضائیه در مقام‌های بالا کار کرده باشند. مجلس جای آزمون و خطا نیست و فردی که به مجلس می‌رود باید از ویژگی‌های حکمرانی مطلوب اطلاع داشته باشد و بر این اساس به مجلس برود.

* مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟

اگر حکمرانی مجلس شورای اسلامی مطلوب باشد می‌تواند قوانین لازم اجرایی را تصویب کند. مجلس وظیفه اش تهیه نقشه راه است، اما باید راه و نقشه‌ای را طراحی کند که ماشین دولت بتواند در آن راه بدون خطرها، آسیب‌ها و گرفتاری‌ها حرکت کند. متأسفانه نمایندگان مجالس چون بعضاً اطلاعاتشان کم است راهی را طراحی می‌کنند که دولت امکان اجرای آن را ندارد و زمانی که دولت نتواند آن را اجرا کند، نمی‌توان برآن نظارت کرد، چون مجلس نظارت می‌کند و دولت می‌گوید من نتوانستم اجرا کنم و یک لوپ معیوب را به وجود می‌آورد.

* نمایندگان چرا نباید اسیر تجمل‌گرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟

نمایندگان باید از جنس مردم و برای مردم باشند و زبان آنها را بفهمند. اگر بخواهد به تدریج به سمت فضای تجمل، رانت خواری و استفاده از امکاناتی که عادلانه توزیع نشده باشد بروند قاعدتاً این نماینده از مردم فاصله می‌گیرد و یواش یواش گوش‌هایش آنقدر سنگین می‌شود که صدای مردم را نمی‌شنود و بنابراین با توجه به مسئله مواظبت و مراقبه که در شرع مقدس داریم یک نماینده و یک مسئول سطح بالای نظام جمهوری اسلامی باید در مسئله مراقبه خیلی حساس باشد و مرتباً از خودش مراقبت کند.

* همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاه‌ها چه تأثیری می‌تواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلی‌گاه این همراهی و همکاری چیست؟

ما یک مقوله به نام تفکیک قوا داریم. بازده این اصل هم فیلسوف مونتسکیو بوده است. اما او مقصودش آن نبوده که سه قوه در مقابل هم حکومت را اداره کند، بلکه سه قوه باید در کنار هم و همگرا با هم حکومت را اداره کنند. متأسفانه برخی مواقع بین قوا یک رقابت‌هایی دیده می‌شود که این رقابت‌ها مصیبت بار است و تهدیدی برای حکمرانی خوب است. من درمجلس که بودم همواره مدعی بودم که مجلس باید از دولت مستقر حمایت کند و دولت مستقر باید با مجلس مستقر همراه باشد، حتی اگر از دو حزب و جریان سیاسی باشند دولت مستقر، مجلس مستقر و قوه قضائیه مستقر باید دست به دست هم دهند و مملکت را اداره کنند. اگر بخواهند در مقابل هم مملکت را اداره کنند همانند یک هواپیمای ۴ موتوره است که هر موتور آن به یک سمت میزان شده باشد و این تنها هنری که دارد آن است که هواپیما را متلاشی می‌کند.اگر هواپیما ۶ موتور هم داشته باشد باید همسو حرکت کند تا هواپیما بتواند تیک آف کند.

* مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟

یکی از سرمایه‌های اجتماعی ما اعتماد مردم به قوای حکمران کشور است و این اعتماد اصلی ترین سرمایه ما است. سرمایه اجتماعی متبلور می‌شود در اینکه مردم به مسئولین، سیاستمداران و سیاست گذاران کشور اعتماد متقابل داشته باشند. اگر خدای ناکرده این اعتماد مخدوش شود آن موقع گرفتاری ایجاد می‌کند، حتی ممکن است یک مسئول یک وعده غیراجرایی دهد، آن‌وقت مردم احساس می‌کنند آن را مسئول صداقت ندارد و اگر درست هم بگوید مردم در آن ظنین هستند و این به شدت سرمایه اجتماعی را ذوب می‌کند.

* مردمی بودن یکی از خصیصه‌های مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه می‌تواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوام‌زدگی و طرح شعارهای غیر واقع‌بینانه اسیر شود؟

نماینده باید از جنس مردم باشد و بایدبا مردم هم سنخ باشد. تجمل گرایی، قدرت طلبی، چسبیدن به صندلی و… مردم را آزار می‌دهد.اگر مردم یک فردی را به عنوان نماینده مجلس انتخاب کردند ایشان تصور نکند که حتماً دوره بعد هم باید نماینده شود.البته من از نظر تجربه می گویم نماینده هر تعداد دوره‌های نمایندگی اش تکرار شود برای مجلس مفیدتر است و به درجه سرداری نزدیک می‌شود.اما نباید یک ولع و حرص برای آن شود زیرا این مضر و مخرب است.

سوالات استانی:

* در طی چند سال اخیر برای ایجاد اشتغال در استان کرمان سرمایه گذاری زیادی در حوزه صنعت ومعدن آن صورت گرفته است. به نظر شما آیا برای ایجاد اشتغال جدید درشهرستان های کرمان و راور سرمایه گذاری در حوزه صنعت ومعدن کافی است ویا باید در چه زمینه‌های دیگری سرمایه گذاری کرد؟

من فکر می‌کنم ما خیلی منافع استان کرمان را نمی‌توانیم به منافع منطقه و حوزه‌های انتخابیه تقسیم کنیم. استان می‌تواند یکپارچه، همگرا و هم افزا با هم کار کند و این رقابت غیر ضروری را بین حوزه‌های انتخابیه استان کرمان به وجود نیاوریم و به اصطلاح یک آمایش سرزمین داشته باشیم. سیرجان یک موقعیت‌هایی دارد، جیرفت هم موقعیت دیگری دارد و زرند هم همینطور؛ اینها باید همگرا و هم راستا باشند و کمک هم باشند. بر این اساس استان ظرفیت‌های بالقوه عظیمی دارد که می‌تواند از آنها استفاده کنیم و هم در بخش معدن و صنعت و هم در بخش گردشگری استفاده کرد. در بخش گردشگری استان و شهر کرمان کم نظیر است. ما ۱۰ اثر ثبت تاریخی جهانی داریم. صنعت گردشگری می‌تواند خیلی در استان کرمان پررونق شود و اگر در جایی این صنعت رونق پیدا کند ده‌ها شغل ایجاد می‌کند.

* ی کی از چالش‌های اصلی استان کرمان حضور تعدادزیادی از اتباع بیگانه غیرمجاز در این استان است که مشکلات زیادی را به وجود آورده‌اند. نظر شما درباره رفع این معضل چیست؟

در بحث اتباع بیگانه باید مشخص شود که چه کسی حق دارد وارد کشور شود و چه کس دیگه ای حق ندارد. این افراد باید ویزای اقامت داشته باشند و آن کسی که ویزای اقامت دارد باید مشخص شود چه کارهایی را حق دارد انجام دهد یا نه. متأسفانه چون مرز شرقی ما خیلی بند و بست جدی ندارد، اتباع بیگانه کرمان را خیلی ناامن می‌کنند و مردم احساس امنیت ندارند. البته متأسفانه یک مقدار فرهنگ کار در کشور ما ضعیف است، اگر همه اتباع را از کشور اخراج کنیم برخی از مشاغل می‌خوابد و ما به خدمات برخی از این اتباع نیاز داریم، اما باید با حساب و کتاب باشد که چه کسی و برای چه کاری وارد کشور می‌شود و باید کاملاً قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران را رعایت کنند. متأسفانه باید گفت کرمان از این نظر به شدت آسیب پذیر است و باید برای بخش امنیتی ومسائل ساماندهی اتباع بیگانه یک فکر جدی شود.

* استان کرمان یک استان با میراث فرهنگی غنی و جاذبه‌های گردشگری فراوان است. به نظر شما چه اقداماتی بایدبرای رشد وشکوفایی صنعت گردشگری این استان صورت گیرد؟

استان کرمان مستعد یک صنعت رشد یافته گردشگری است. کرمان استانی چهار فصل است که مناطق سردسیر و گرمسیر در کنار هم قرار دارند. این چهار فصل بودن استان کرمان بسیار می‌تواند برای گردشگر جذاب باشد. آثار تاریخی و صنایع دستی آن همانند فرش کرمان مورد غفلت قرار گرفته است. باید گفت کرمان موقعیت بسیار خوبی برای رشد صنعت گردشگری دارد.

کد خبر 6040717

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha