۱۵ اسفند ۱۴۰۲، ۹:۴۵

بازخوانی کنشگری مطهری در انتخابات؛

«صدای ملت» و درس‌هایش/ خداقوت آقای مطهری!

«صدای ملت» و درس‌هایش/ خداقوت آقای مطهری!

علی مطهری و لیست «صدای ملت» با اینکه نتوانستند سهمی حتی در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی داشته باشند، لیکن موفق شدند فضای رای‌ندادن در جبهه معترضین را تا حد زیادی بشکنند.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست: انتخابات پایان یافت و تکلیف منتخبین مجلس دوازدهم و نامزدهای راه‌یافته به دور دوم معلوم شد. در میان کنشگری جریان‌ها و نحله‌های مختلف سیاسی اما نباید از موقعیت خاص لیست «صدای ملت» و شخص «علی مطهری» در این انتخابات غافل شویم.

مطهری در شرایطی پا به عرصه انتخابات نهاد و سرلیست فهرست «صدای ملت» شد که بسیاری بر این باور بودند که این فهرست، در واقع محصول ائتلاف پشت پرده جریان موسوم به اعتدالی با «بلوک مشارکت‌طلب» در جبهه اصلاح‌طلبی بود؛ مطهری البته همه این تحلیل‌ها و گمانه‌ها را رد کرد و تصریح داشت که این فهرست، از اساس مستقل است.

فارغ از باورپذیر بودن یا نبودن ادعای مطهری مبنی بر استقلال لیست «صدای ملت»، موضوعی که بیشتر باید نظر ما را به خود جلب کند، اقدام شجاعانه مطهری برای شرکت در انتخابات، آن هم با عنوان سرلیست یک «فهرست لحظه آخری» بود.

«صدای ملت» با اینکه مشتمل بر اجتماعی از سلایق گوناگون و البته کمتر شناخته‌شده برای افواه عمومی بود، اما نفس حضور این لیست در میدان انتخابات قابل قدردانی است؛ آن هم در شرایطی که تندروهای جریان مدعی اصلاحات از ماه‌ها قبل بر کوس عدم مشارکت در انتخابات کوبیدند و خواستار رأی‌ندادن شدند.

فشار سنگین تندروهای جریان اصلاحات برای رأی‌ندادن، در کنار وضعیت ویژه «صدای ملت» و صد البته دلزدگی پایگاه اجتماعی اصلاحات از جریان مدعی اصلاح‌طلبی، تکلیف این فهرست را تا حد زیادی مشخص کرده بود؛ بدین معنا که فهرست مطهری شانس چندانی برای رقابت با سایر سیاهه‌ها نداشت و نتیجه انتخابات، این را به عینه نشان‌مان داد.

سران جریان اصلاحات -جز گروهی محدود و معدود- ترجیح دادند از مطهری و لیست او حمایت قطعی و قاطع به عمل نیاورند؛ البته علت عدم حمایت رسمی سران اصلاحات از لیست مطهری را می‌شود بیشتر به مواضع فرهنگی او نسبت داد.

ناظران اهل فن، مطهری را از منظر سیاسی، نزدیک به جریان اصلاحات اما از منظر فرهنگی، بعید از این جریان می‌دانند. با توجه به رادیکالیسم مبتلابه در جریان اصلاحات که پس از اغتشاشات پارسال، «پس‌زمینه فرهنگی» بیشتری به خود گرفت، علی مطهری بالقوه نمی‌توانست گزینه جذابی برای هواداری باشد.

با همه این موانع، علی مطهری می‌توانست مانند بسیاری از چهره‌های نزدیک به جریان مدعی اصلاحات، عافیت پیشه کند و کنار گود بنشیند و صرفاً غُر بزند؛ لیکن او وسط آمد و بدون حمایت تا آخر ماند.

ذکر این نکته نیز ضروری است که مطهری هیچ‌گاه به لحاظ تشکیلاتی و حتی ایدئولوژیک، عضو جریان مدعی اصلاحات نبوده لیکن در برخی مقاطع خاصه در مجلس نهم، اصلاح‌طلبان کوشیدند با مصادره او، علیه «جریان متصل به دولت وقت» در آن مجلس، جبهه‌سازی کنند.

علی مطهری و «صدای ملت» هر چند برای دور دوم مجلس هم سهمی ندارند اما توانستند با حضورشان در حوزه تهران، انتخابات را رنگ و لعاب متفاوتی ببخشند.

در شرایطی که اپوزیسیون برانداز و دنباله‌های آن‌ها در داخل، شبانه‌روز برای تحریم انتخابات تلاش کردند، مطهری با جسارت قدم جلو نهاد و تا آخر انتخابات در صحنه باقی ماند.

القصه، پیشنهاد ما به علی مطهری آن است که در جهت حفظ و ارتقای جمع «صدای ملت» بکوشد و با وجود بغرنجی امر تحزب در ایران، پایه‌های یک تشکیلات تأثیرگذار در آینده را بنیان نهد. باید به علی مطهری خداقوت گفت!

کد خبر 6046450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • م. راد FR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      19 3
      مطلب بسیار خوبی بود. درود بر شما.
    • محمد طاهری IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      8 4
      مطلب خوب و منصفانه ای بود
    • وحید IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      10 4
      سلام بنده نیز اقدام علی مطهری برای مشارکت فعال در انتخابات را منطقی و شجاعانه می دانم.
    • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      12 1
      درسته که برخی از انقلابی ها و ضد انقلابی ها مسخره اش کردن ولی واقعا خداقوت آقای مطهری
    • ایران ما CN ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      7 2
      حقیقتا اقدام آقای مطهری قابل تقدیر است. روح پدر شهیدشان را شاد کردند.
    • IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۵
      3 6
      این تحلیلها برای خودتان خوب است / کدام مشارکت وکدام انتخابات؟ دلتان خوش است / احاد کثیری مردم به این انتخابات پشت کردند . بنظر شما پاسخ بزرگی به این دارو و دسته کاسب موجود نبود؟
      • قباد IR ۰۰:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۶
        5 1
        از هرچه بگذریم نتیجه مشارکت مردم نقشه خائنین داخلی و دشمنان خارجی را برای مشارکت ضعیف و در حدبیست درصد نقش برآب کرد!
      • CN ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۶
        1 0
        نتیجه ای که ما دیدیم پاسخی بزرگ به دارودسته کدخدا بود.