به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، لیزیک رایجترین و شناخته شده ترین عمل جراحی برای اصلاح عیوب انکساری چشم است. افرادی که میخواهند از شر لنزهای تماسی و عینک طبی خلاص شوند تن به این عمل جراحی میدهند. اما آیا واقعاً همه چیز به همین راحتی است؟ هر عمل جراحی در کنار مزیتهایی که برای ما دارد، قطعاً معایبی نیز با خود به همراه میآورد و متاسفانه باید گفت که برای همه افراد مناسب نیست.
عمل لیزیک چیست؟
اصلاح بینایی با کمک لیزر (Keratomileusis In-situ Stromal In-situ) که عموماً با نام لیزیک شناخته میشود پیشرفتهترین عمل جراحی چشم است. لیزیک از تکنولوژی بالای لیزر برای درمان عیوب انکساری چشم استفاده میکند. عیوب انکساری شرایطی است که چشم شما نمیتواند تصاویر را به درستی بر روی شبکیه چشم شما تشکیل دهد و در نتیجه دید شما مخدوش میشود. چشم پزشک بوسیله لیزر و با ایجاد تغییر در قرنیه باعث میشود تا شکست نور در قرنیه به خوبی انجام شود و تصویر نهایی به خوبی بر روی شبکیه چشم تشکیل شود.
در این شیوه درمانی با استفاده از لیزر یک فلپ بسیار نازک و مربعی از لایه بیرونی قرنیه چشم برش زده میشود. لایههای زیرین برای ترمیم نقصهایی که باعث تحریف بینایی شده است را بوسیله لیزر تغییر شکل میدهند. پس از تغییر شکل لایههای زیرین قرنیه و اصلاح بینایی، لایه کنار زده شدهی قرنیه، به جای قبلی خود بازگردانده میشود. این لایه بدون نیاز به بخیه بهبود پیدا میکند.
درمان عیوب انکساری با عمل لیزیک چشم
عیوب انکساری چشم زمانی رخ میدهد که نور به خوبی نمیتواند در شبکیه متمرکز شود. وقتی ما به یک جسم نگاه میکنیم نور از طریق قرنیه وارد چشم ما میشود. قرنیه مسئول اولین مرحله شکست نور در چشم است تا به درستی به شبکیه چشم برخورد کند. شبکیه مسئول تمرکز نور و ارسال پیام به مغز ما میباشد. زمانی که نور به اشتباه شکسته میشود نمیتواند به خوبی روی شبکیه متمرکز شود و در نتیجه منجر به تاری دید میشود. عمل لیزیک مشکلات شکست نوری که مربوط به قرنیه چشم است را حل میکند اما حل این مشکل همراه با عوارض و معایب عمل لیزیک چشم است.
عیوب انکساری چشم
مشکلات بینایی انکساری شامل موارد زیر میشود:
نزدیک بینی: ناشی از قرنیه بیش از حد منحنی
دوربینی: ناشی از قرنیه بیش از حد مسطح
آستیگماتیسم: ناشی از انحنای نامناسب و نامنظم شکل قرنیه
پیر چشمی: ناشی از تغییرات مرتبط با کهولت سن در شکل و شکست نور در عدسی چشم
معایب جراحی لیزیک چشم
عمل لیزیک چشم، عوارض جانبی شایعی برای افراد دارد. مشکلاتی مانند خشکی چشم و یا حتی باز هم تاری دید که در ادامه عوارض عمل لیزیک چشم را بیشتر بررسی میکنیم. اما بدانید که از دست دادن بینایی کامل بعد از این عمل بسیار نادر است.
مشکلات فلپ (لایه ابتدایی قرنیه)
استفاده از تکنیک فلپ بزرگترین خطری است که تا کنون برای عوارض و معایب عمل لیزیک چشم وجود داشته است. پس از اینکه فلپ برداشته میشود و تغییر لازم در لایههای زیرین قرنیه انجام میشود، فلپ دوباره روی قرنیه چشم قرار میگیرد. فلپ بسیار نازک و ظریف است و امکان آسیب در طی این فرآیند برای آن وجود دارد. ممکن است در طی انجام عمل مشکلات زیر به وجود آید:
جا به جایی فلپ
شکستن و ناقص شدن فلپ
گیر افتادن آلودگی در زیر فلپ
ایجاد چین و چروک در فلپ که باعث تحریف بینایی میشود.
آسیب به ناحیهای که فلپ در آن ایجاد شده است.
حساسیت و خشکی چشم بیشتر
این مشکل جزو عوارض و معایب عمل لیزیک چشم بسیار شایع در افراد است به طوری که اثرات آن میتواند تا روزها، هفتهها و حتی در مواردی تا ماهها پابرجا باشد. خشکی چشم زمانی اتفاق میافتد که حساسیت اعصاب قرنیه به دلیل انجام عمل لیزیک کاهش پیدا کرده باشد. ضعف حساسیت اعصاب قرنیه مانع از تشخیص شرایط توسط چشم میشود. ممکن است شما تا مدتها احساس خشکی چشم و ناراحتی را تجربه کنید. مشکلات خشکی چشم معمولاً با تجویز قطره چشم رفع میشود. در برخی مواقع پزشک استفاده از داروهای التهابی را توصیه میکند.
این موضوع برای کسانی که به واسطه شغلشان، ساعات زیادی را با کامپیوتر و موبایل درگیر هستند بسیار بیشتر است. این عزیزان بخاطر برخورد کردن نورهای آبی مضر مانیتورها و نمایشگرها، خیلی زودتر و حتی بیشتر از بقیه دچار خشکی چشم آزار دهنده میشوند. در این شرایط بهترین راه حل برای رفع این مشکل، استفاده از عدسی بلوکنترل تخصصی و مرغوب است که میتوانید بهترین و مرغوبترین آنها را از فروشگاه امیر اپتیک تهیه نمایید.
هاله و دید دوگانه
پس از عمل شبها ممکن است به سختی بتوانید ببینید. این مشکل میتواند از چند روز تا چند هفته طول بکشد. بسیاری از افرادی که عمل لیزیک انجام دادند دچار افزایش حساسیت به نور، تابش خیره کننده، دیدن هاله در اطراف چراغهای روشن و دید دوگانه شدهاند. بینایی شما ممکن است در نور بسیار کم مانند غروب آفتاب و یا هوای مه آلود نسبت به قبل از جراحی کاهش پیدا کند.
اصلاحات نادرست و ناکافی
اگر لیزر بافت بسیار کمتری از قرنیه چشم را جدا کند به نتایجی که انتظار داشتید نمیرسید. برداشت کم بافت باعث میشود تا قدرت بینایی و دید واضحی که میخواستید ایجاد نشود؛ در نتیجه لازم باشد تا در عرض یک سال عمل لیزیک دیگری نیز انجام دهید.
اصلاح بیش از حد
اصلاح بیش از حد حتی از اصلاح نادرست نیز دشوار تر است. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که لیزر بافت چشم را بیش از حد از بین ببرد. با از بین رفتن بیشتر، بافت قرنیه نازک میشود و همین امر موجب بیرون زدگی و یا قوز قرنیه میشود.
آستیگماتیسم
عوارض عمل لیزیک چشم آستیگمات جزو مشکلات نادری است که در عمل جراحی چشم لیزیک ایجاد میشود. این مشکل زمانی رخ میدهد که بافت به صورت ناهموار برداشته شود و برش دقیق و صاف نباشد. ممکن است فرد به عمل جراحی دیگری نیاز پیدا کند یا آنکه پزشک استفاده از عینک و لنزهای تماسی را تجویز کند.
پسرفت و تغییر بینایی
یکی از عوارض کمتر شایع در عملهای جراحی لیزیک پسرفت بینایی پس از انجام عمل چشم است. در این شرایط بینایی فرد به آرامی به نسخه اولیه خود تغییر میکند. از عوارض و معایب عمل لیزیک چشم که بسیار نادر میباشد از دست دادن بینایی و یا تغییر در بینایی است. در این شرایط ممکن است بیمار وضوح دید نداشته باشد و نتواند مانند گذشته واضح ببیند.
عمل لیزیک چشم برای چه کسانی مناسب است؟
برای اینکه افراد بتوانند از لیزیک برای درمان عیوب انکساری چشم استفاده کنند باید ویژگیهای خاصی را داشته باشند. در پاسخ به این سوال که عمل لیزیک چشم برای چه کسانی مناسب است باید بگوییم که افرادی میتوانند نتیجه بهتری از عمل دریافت کنند که شرایط زیر را دارا باشند:
فرد داوطلب حداقل ۱۸ سال و حداکثر ۵۰ سال داشته باشد.
فرد داری بیماریهای قرنیه مانند قوز قرنیه (کراتوکونوس) نباشد. همچنین سابقه خانوادگی چنین بیماریهایی را نداشته باشد.
وضوح دید خوبی نداشته باشد و شماره چشم فرد کمتر از ۱۰ باشد.
دچار نزدیک بینی شدیدی نشده باشد.
به مدت یک سال شماره چشم فرد ثابت و بدون تغییر مانده باشد.
دلایل ضعف بینایی پس از عمل لیزیک
در برخی مواد ممکن است ما نتوانیم به نتایج دلخواه خود از عمل لیزیک برسیم. برخی از شرایط بهداشتی میتواند خطرات مرتبط با عمل لیزیک را افزایش دهد. دلایل ضعف بینایی پس از عمل لیزیک شامل موارد زیر میشود:
اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید
سیستم ایمنی ضعیف به دلیل مصرف دارو و یا ابتلا به بیماری ایدز
خشکی دائمی چشم
بیماریهای چشمینظیر التهاب قرنیه، اختلالات پلک، اختلالات قرنیه، آب مروارید و...
بینایی ناپایدار به دلیل مصرف دارو، بارداری، شیردهی و یا کهولت سن
عوارض و معایب لیزیک چشم که پس از عمل باید انتظار داشته باشیم
بلافاصله پس از جراحی لیزیک شما دچار عوارض و معایب عمل لیزیک چشم میشوید. این عوارض شامل: خارش، احساس شنی، سوختگی و آبکی در چشم میشود. به احتمال زیاد دچار تاری دید میشوید و مجبور به تحمل کمی درد خواهید بود. پزشک برای کاهش عوارض و احساس راحتی تا چند ساعت پس از عمل از داروهای ضد درد و قطره چشم استفاده میکند. شما پس از عمل قادر به دیدن خواهید بود اما برای بهبود بینایی نیاز به زمان دارید. بهبودی کامل و تثبیت بینایی ۲ تا ۳ ماه پس از جراحی طول میکشد.
آیا بعد از عمل لیزیک چشم ضعیف میشود؟
افرادی که داوطلب انجام عمل لیزیک میشوند همواره این سوال را دارند که آیا بعد از عمل لیزیک چشم ضعیف میشود؟ ممکن است دوباره نیاز به زدن عینک داشته باشیم؟ همان طور که قبلاً اشاره شد پسرفت بینایی جزو عوارض و معایب عمل لیزیک چشم نادر است.
عمل لیزیک جراحی بینایی برای کاهش وابستگی بیمار به عینک و لنزهای تماسی است اما ممکن است تحت شرایطی فرد دچار ضعف بینایی موقت و یا دائم شود. برای اینکه ضعف بینایی ما دوباره باز نگردد لازم است تا مراقبتهای بیشتری را انجام دهیم.
رفتارهای ناسالم از جمله استفاده بیش از اندازه از کامپیوتر و گوشی، مالیدن چشمها، بی توجهی به بهداشت چشمها و… باید کنار گذاشته شود. همچنین مراقبت از چشمها در اولویت قرار بگیرد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما