خبرگزاری مهر، گروه استانها- مریم بیگی: در دل تاریخ، جایی که خاطرات در گوشههای خاموش دیوارها زمزمه میکنند، عصارخانههای قدیمی به خوابی عمیق فرو رفتهاند، آنها شاهد دورانی بودند که در هر گوشهای از این سرزمین، صدای چرخش سنگهای سنگین و قدمهای نرم حیوانات کاری، نویدبخش روزی حلال و نعمتی پایدار بود.
عصارخانه رضوی فرخشهر، نمادی از این میراث، در دل بام ایران قرار دارد، این عصارخانه اکنون به موزهای تبدیل شده که در آن هر گوشه و کنار، داستانی از تلاش و همت اجداد ما را بازگو میکند، این عصارخانه زمانی محلی برای تولید روغن بود و اکنون به مکانی برای تعمق و تأمل در تاریخ و فرهنگ ایران زمین تبدیل شده است.
با این حال سرنوشت بسیاری از عصارخانههای دیگر تلختر است، بسیاری از آنها به دلیل تغییرات صنعتی و پیشرفتهای تکنولوژیکی به حال خود رها و به فراموشی سپرده شدهاند، اما هر سنگ و دیواری از این عصارخانهها، همچنان داستانهایی ناگفته دارند که میتوانند الهامبخش نسلهای آینده باشند.
کارخانه عصاری رضوی فرخشهر قدمت ۱۸۰ ساله دارد
مدیر موزه خانه صنعت فرخشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص عصارخانه فرخشهر، اظهار کرد: کارخانه عصاری رضوی فرخشهر اکنون در مالکیت میراث فرهنگی قرار گرفت و امروز تبدیل به یک موزه شده است.
محمد موسوی با بیان اینکه کارخانه عصاری رضوی فرخشهر قدمت ۱۸۰ ساله دارد، توضیح داد: این کارخانه تا سال ۱۳۴۶ فعال بود و پس از آمدن برق این کارخانه تعطیل شد.
وی با بیان اینکه در کارخانه عصاری رضوی فرخشهر از بذرک روغن تهیه میشد، خاطرنشان کرد: روغن پس از تفت دادن در کوره در زیر سنگ آسیاب که با گاو کار میکرد به خمیر تبدیل و به وسیله گوپی (سبدهای چوبی) به تیرخونه منتقل میشد.
موسوی افزود: سنگ بزرگ عصارخانه توسط سه فرد تنومند حرکت داده میشد و روغن در مخزن تخلیه میشد، این روغن برای مصرف روشنایی و خوراکی مورد مصرف قرار میگرفت، اکنون در طب سنتی نیز از این روغن استفاده میشود.
مدیر موزه خانه صنعت فرخشهر با بیان اینکه ۸ کارخانه عصاری در شهر فرخشهر فعال بود، یادآور شد: در حال حاضر تنها کارخانه عصاری رضوی و صالحی فرخشهر بر جای مانده است، فرخشهر از دیرباز یکی از شهرهای صنعتی استان محسوب میشده است، روغن تولیدی در این شهر به سایر استانها صادر میشد.
وی تاکید کرد: امکان راهاندازی کارخانه عصاری رضوی فرخشهر وجود دارد، اما نیازمند یکسری امکانات است.
کارخانه عصاری رضوی فرخشهر در سال ۹۶ به بخش خصوصی واگذار شد
رئیس گروه موزهها و اموال منقول فرهنگی- تاریخی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه از ۸ کارخانه عصاری شهر فرخشهر تنها ۲ کارخانه عصاری رضوی و صالحی بر جای مانده است، گفت: کارخانه عصاری صالحی مالک خصوصی دارد و کارخانه رضوی تحت مالکیت میراث فرهنگی استان است.
پیمانه پرناک با بیان اینکه کارخانه رضوی سال ۹۶ به بخش خصوصی واگذار شده است، کاربری کارخانه عصاری رضوی فرخشهر را موزه صنعت عنوان کرد و یادآور شد: در این موزه علاوه بر ابزار عصاری، اشیای مرتبط با معیشت، ابزار کار و زندگی و تعداد محدود سند مربوط به مردمان بومی استان نیز نمایش داده میشود.
به گزارش مهر، باید این میراث را گرامی بداریم و از آنها به عنوان پلی بین گذشته و آینده، به عنوان منبعی برای آموزش و الهام، بهره ببریم، عصارخانههای قدیمی، اگرچه دیگر در خدمت صنعت نیستند، اما همچنان میتوانند در خدمت فرهنگ و تاریخ باشند.
موزه صنعت فرخشهر یکی از جاذبههای گردشگری در چهارمحال و بختیاری محسوب میشود و گردشگران میتوانند برای مدت زمان کوتاهی با ماشین زمان به دوران گذشته سفر کنند و بدانند مردمان این سرزمین برای تهیه مایحتاج اولیه خود چه مشقتی را تحمل میکردند، اما همواره شکرگزار بودند.
نظر شما